Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alfred Adler individuálpszichológiája. Alfred Adler (1870-1937) 1895 orvosi diploma 1895 orvosi diploma A Bécsi Pszichoanalitikus Társaság alapító tagja.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alfred Adler individuálpszichológiája. Alfred Adler (1870-1937) 1895 orvosi diploma 1895 orvosi diploma A Bécsi Pszichoanalitikus Társaság alapító tagja."— Előadás másolata:

1 Alfred Adler individuálpszichológiája

2 Alfred Adler (1870-1937) 1895 orvosi diploma 1895 orvosi diploma A Bécsi Pszichoanalitikus Társaság alapító tagja A Bécsi Pszichoanalitikus Társaság alapító tagja 1911 szakítás Freuddal 1911 szakítás Freuddal 1914-18 a hadseregben orvos 1914-18 a hadseregben orvos 1935 az USA-ba költözik 1935 az USA-ba költözik

3 Újításai Freudhoz képest: Az ember örökletesen társadalmi lény, alapvetően a közösségi érzés motiválja Az ember örökletesen társadalmi lény, alapvetően a közösségi érzés motiválja Lecsökkenti a szexuális szféra jelentőségét Lecsökkenti a szexuális szféra jelentőségét A tudatos szférát teszi a személyiség központjává A tudatos szférát teszi a személyiség központjává A személyiség egyediségének hangsúlyozása A személyiség egyediségének hangsúlyozása Életstílus, kreatív én Életstílus, kreatív én

4 Adler főbb koncepciói Fiktív finalizmus Fiktív finalizmus Fölényre törekvés Fölényre törekvés Kisebbrendűségi érzés Kisebbrendűségi érzés Társadalmi érdeklődés Társadalmi érdeklődés Életstílus Életstílus Kreatív én Kreatív én

5 Adler főbb koncepciói Fiktív finalizmus Fiktív finalizmus

6 A gyermek téves céljai CélGondolatok Szülők érzései Gyermeki reakciók Figyelem felkeltés Csak akkor vagyok elég érdekes, ha rám figyel- nek Állandóan aktív, türel- metlen, okosan megmagya- ráz, vagy erkölcsi dolgokkal jön. Elkezd „nevelni”. Abba- hagyja egy ideig, majd újrakezdi

7 Korrektúra Vonuljunk vissza, lehetetlenné téve a negatív reakciókat, valami teljesen más dolgot csináljunk, hogy a gyermek a téves célt ne érje el. Más helyen adjunk bizalmat.

8 A gyermek téves céljai CélGondolatok Szülők érzései Gyermeki reakciók Győzni Csak akkor vagyok elég értékes, csak akkor vagyok fontos, ha parancsolhatok Dühös lesz: „Ez a gyerek ki akar készíteni”, „Majd én megmutatom !”- büntetni kezd. A reakció erősödik, a zavar fokozódik, ügyetle- nebb lesz.

9 Korrektúra Ne harcoljunk! Ne beszéljünk a gyereknek, hanem cselekedjünk! Maradjunk kedvesek, barátságosak (ne érje el a harcot). Nyerjük meg a gyereket a konstruktív munkának. Változtassuk meg az erő irányát: egy irányba menjen a két igény.

10 A gyermek téves céljai CélGondolatok Szülők érzései Gyermeki reakciók Bosszú Tudom, hogy nem szeretnek, állandóan veszítek, ezért megbüntetem őket Felháborodás: „Hogy meri ezt velem csinálni!” „Teljesen igazam van abban, hogy nem szeretnek” - erősíti bosszúját.

11 Korrektúra Ne hagyja magát a szülő, nevelő, ne bántsunk vissza, ha a gyerek bánt. Minden büntetést, minden kritikát kerüljünk, mivel a gyermek fő célja: „Addig vagyok rossz, amíg megbüntetnek”.

12 A gyermek téves céljai CélGondolatok Szülők érzései Gyermeki reakciók Vissza- vonulás, rezigná- ció „Úgysem értek semmihez, úgysem tudok semmit jól csinálni, feladom.” Teljes kétségbeesés: „Fogalmam sincs, mit csináljak.” Egyszerűen nem érti a leckét, buta Nincs reakció. Szeretné, ha észre sem vennék.

13 Korrektúra Nagyfokú bátorítás. Nagyon kicsi lépésekkel haladjunk előre, nagyon kis eredménynek is örülve. Az elvárásokat fogjuk vissza. Higgyünk a gyermek képességeiben: sok bizalmat előlegezzünk!

14 Adler főbb koncepciói Fiktív finalizmus Fiktív finalizmus Fölényre törekvés Fölényre törekvés

15 A fölényre törekvés koncepciójának előzményei Agresszió, hatalomvágy fontosabb motiváló erő, mint a szexualitás Agresszió, hatalomvágy fontosabb motiváló erő, mint a szexualitás Férfias tiltakozás Férfias tiltakozás Fölényre törekvés mint önmegvalósítás Fölényre törekvés mint önmegvalósítás

16 Adler főbb koncepciói Fiktív finalizmus Fiktív finalizmus Fölényre törekvés Fölényre törekvés Kisebbrendűségi érzés Kisebbrendűségi érzés Társadalmi érdeklődés Társadalmi érdeklődés Életstílus Életstílus Kreatív én Kreatív én

17 Adler más fontos megállapításai Születési sorrend és személyiség Születési sorrend és személyiség Korai emlékek szerepe Korai emlékek szerepe Gyermekkori élmények szerepe: Gyermekkori élmények szerepe: - fogyatékos gyermek - elrontott gyermek - elhanyagolt gyermek

18 Az individuálpszichológia alapelvei Az ember egy feloszthatatlan egység, minden rész az egészre ad felvilágosítást. Az ember egy feloszthatatlan egység, minden rész az egészre ad felvilágosítást. Az ember egy cél felé törekszik Az ember egy cél felé törekszik Minden élőlény egy bizonyos fejlődési potenciállal születik. Ha egy felnőtt leáll a fejlődéssel, akkor az tünet. Fontos, hogy az ember találkozzon nehézségekkel, hogy legyen mit leküzdenie. Minden élőlény egy bizonyos fejlődési potenciállal születik. Ha egy felnőtt leáll a fejlődéssel, akkor az tünet. Fontos, hogy az ember találkozzon nehézségekkel, hogy legyen mit leküzdenie.

19 Az ember önmegvalósításra törekszik. A személyes határok elérése a cél. Az ember önmegvalósításra törekszik. A személyes határok elérése a cél. Az ember szociális lény, szüksége van megértésre a csoportban. Az ember szociális lény, szüksége van megértésre a csoportban. Az ember nem áldozat, hanem saját sorsának aktív irányítója Az ember nem áldozat, hanem saját sorsának aktív irányítója Az ember megértéséhez fontos tudni, ő hogyan értelmezi azt, ami történik vele. Az ember megértéséhez fontos tudni, ő hogyan értelmezi azt, ami történik vele. Az ember maga ad értéket a dolgoknak, ezért ő maga felelős a sorsáért. Az ember maga ad értéket a dolgoknak, ezért ő maga felelős a sorsáért. A túlélés előfeltétele a kooperáció, aki nem akar kooperálni, az egyedül marad. A túlélés előfeltétele a kooperáció, aki nem akar kooperálni, az egyedül marad.


Letölteni ppt "Alfred Adler individuálpszichológiája. Alfred Adler (1870-1937) 1895 orvosi diploma 1895 orvosi diploma A Bécsi Pszichoanalitikus Társaság alapító tagja."

Hasonló előadás


Google Hirdetések