Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kommunikáció az egyetemen A NEPTUN tanulmányi rendszer bemutatása (Elsősorban a BME szempontjából) Készítette: Ébner Mária.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kommunikáció az egyetemen A NEPTUN tanulmányi rendszer bemutatása (Elsősorban a BME szempontjából) Készítette: Ébner Mária."— Előadás másolata:

1 Kommunikáció az egyetemen A NEPTUN tanulmányi rendszer bemutatása (Elsősorban a BME szempontjából) Készítette: Ébner Mária

2 I.A tanulmányi rendszer rövid története Előzmény: Előzmény: 1995-ben beindították a Hallgatói Információs Rendszert, a HIR-t. 1995-ben beindították a Hallgatói Információs Rendszert, a HIR-t. A rendszer egyik eleme volt a TIRIS-kártya, amely egy azonosító kártya. A rendszer egyik eleme volt a TIRIS-kártya, amely egy azonosító kártya. A rendszerbe a hallgató csak úgy tudott belépni, ha volt ilyen kártyája. A rendszerbe a hallgató csak úgy tudott belépni, ha volt ilyen kártyája. Rendkívül lassú volt, és kezelése is nehézkes volt. Rendkívül lassú volt, és kezelése is nehézkes volt. 1997 decemberében indították útjára a NEPTUN névre keresztelt rendszert. 1997 decemberében indították útjára a NEPTUN névre keresztelt rendszert.

3 I. A tanulmányi rendszer rövid története Úgy is nevezik, hogy Hallgatói Információs és Pénzügyi Rendszer. Úgy is nevezik, hogy Hallgatói Információs és Pénzügyi Rendszer. Az egyetem tanulmányi és részben pénzügyi adminisztrációját lehet itt elvégezni. Az egyetem tanulmányi és részben pénzügyi adminisztrációját lehet itt elvégezni. Kezdetben nagyon sok működési rendellenesség volt a szoftver hibájából. Kezdetben nagyon sok működési rendellenesség volt a szoftver hibájából. 2005. szeptembertől bevezetésre került a Neptun.Net rendszer, amely a korábbi Neptun 2000 továbbfejlesztett változata. 2005. szeptembertől bevezetésre került a Neptun.Net rendszer, amely a korábbi Neptun 2000 továbbfejlesztett változata. Jelenleg a 293-ik verziót használhatják a hallgatók. Jelenleg a 293-ik verziót használhatják a hallgatók.

4 1.1. Ki mindenki használja a rendszert? BDF - Berzsenyi Dániel Főiskola BDF - Berzsenyi Dániel Főiskola BGF - Budapesti Gazdasági Főiskola BGF - Budapesti Gazdasági Főiskola BKÁE - Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem BKÁE - Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem BKF - Budapesti Kommunikációs Főiskola BKF - Budapesti Kommunikációs Főiskola BMF - Budapesti Műszaki Főiskola BMF - Budapesti Műszaki Főiskola DE - Debreceni Egyetem DE - Debreceni Egyetem DF - Dunaújvárosi Főiskola DF - Dunaújvárosi Főiskola EKF - Eszterházy Károly Főiskola EKF - Eszterházy Károly Főiskola EKF - Károli Gáspár Református Egyetem EKF - Károli Gáspár Református Egyetem KJF - Kodolányi János Főiskola KJF - Kodolányi János Főiskola ME - Miskolci Egyetem ME - Miskolci Egyetem NYF - Nyíregyházi Főiskola NYF - Nyíregyházi Főiskola NYME - Nyugat-Magyarországi Egyetem NYME - Nyugat-Magyarországi Egyetem PPKE - Pázmány Péter Katolikus Egyetem PPKE - Pázmány Péter Katolikus Egyetem SE - Semmelweis Egyetem SE - Semmelweis Egyetem SZIE - Szent István Egyetem SZIE - Szent István Egyetem SZE - Széchenyi István Egyetem SZE - Széchenyi István Egyetem SZOLF - Szolnoki Főiskola SZOLF - Szolnoki Főiskola TSF - Tessedik Sámuel Főiskola TSF - Tessedik Sámuel Főiskola VE - Veszprémi Egyetem VE - Veszprémi Egyetem ZMNE - Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem ZMNE - Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem VJRKTF - Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskola VJRKTF - Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskola

5 II. A NEPTUN színtereinek rövid ismertetése A belépés: A belépés: Az ETR-hez hasonlóan felhasználó név és jelszó szükséges hozzá. Az ETR-hez hasonlóan felhasználó név és jelszó szükséges hozzá.

6 2.1. Kezdőoldal: A belépés után az üzenetek menüpont indul el automatikusan. Üzenetet tudnak küldeni a rendszeren keresztül a tanárok a hallgatóknak, de a hallgatók is a tanároknak. A belépés után az üzenetek menüpont indul el automatikusan. Üzenetet tudnak küldeni a rendszeren keresztül a tanárok a hallgatóknak, de a hallgatók is a tanároknak.

7 2.2. A NEPTUN menüsora Az ETR-hez hasonlóan ennek a rendszernek is van egy menüsora, mely bizonyos tekintetben hasonlít a mienkhez, bizonyos tekintetben pedig nem. Az ETR-hez hasonlóan ennek a rendszernek is van egy menüsora, mely bizonyos tekintetben hasonlít a mienkhez, bizonyos tekintetben pedig nem.

8 2.2.1. A NEPTUN menüsora részletesen A rendszer néhány fontos menüpontja részletesen A rendszer néhány fontos menüpontja részletesen

9 2.2.1. A NEPTUN menüsora részletesen

10 III. Legfontosabb különbségek az ETR-hez képest A menüpontok felépítése sokkal részletesebb, átláthatóbb A menüpontok felépítése sokkal részletesebb, átláthatóbb Több lehetőség van a rendszerben Több lehetőség van a rendszerben Kollégium jelentkezés Kollégium jelentkezés Pénz be- és kifizetés Pénz be- és kifizetés Órarend Órarend Üzenetek Üzenetek Használata egyszerűbb(?) Használata egyszerűbb(?) Az útmutató egyszerűbben elérhető Az útmutató egyszerűbben elérhető

11 IV. A rendszer gyenge pontjai Biztosan van rengeteg, de ezek laikus szemmel nem fedezhetők fel Biztosan van rengeteg, de ezek laikus szemmel nem fedezhetők fel Legfeltűnőbb hibája: Legfeltűnőbb hibája: bizonyos menüpontok nem működnek bizonyos menüpontok nem működnek Gyakran lefagy a rendszer, ilyenkor sokáig nem elérhető Gyakran lefagy a rendszer, ilyenkor sokáig nem elérhető

12 V. Reakciók, vélemények a NEPTUN rendszerről A hallgatók általában nincsenek jó véleménnyel róla A hallgatók általában nincsenek jó véleménnyel róla Legjellemzőbb sérelmeik: Legjellemzőbb sérelmeik: Túl gyakran omlik össze a rendszer Túl gyakran omlik össze a rendszer Általában regisztrációs héten, órafelvételkor Általában regisztrációs héten, órafelvételkor Nagyon lassú Nagyon lassú „Nem használható semmire” „Nem használható semmire”

13 Köszönöm a figyelmet!

14 Felhasznált irodalom: Impulzus, XXVIII. évfolyam, 0. szám (gólyaszám), 2000, Budapest; http://www.impulzus.com/archivum/028/00/main.html Impulzus, XXVIII. évfolyam, 0. szám (gólyaszám), 2000, Budapest; http://www.impulzus.com/archivum/028/00/main.html www.neptun.bme.hu www.neptun.bme.hu www.bme.hu www.bme.hu Az Oktatási Minisztérium honlapja: www.om.hu Az Oktatási Minisztérium honlapja: www.om.hu Futár Iván: A Neptun biztonsága, avagy a felhasználói viselkedés paradoxona. http://www.hacktivity.hu/h2005_folia/neptun.pdf Futár Iván: A Neptun biztonsága, avagy a felhasználói viselkedés paradoxona. http://www.hacktivity.hu/h2005_folia/neptun.pdf Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ www.hik.hu Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ www.hik.hu


Letölteni ppt "Kommunikáció az egyetemen A NEPTUN tanulmányi rendszer bemutatása (Elsősorban a BME szempontjából) Készítette: Ébner Mária."

Hasonló előadás


Google Hirdetések