Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta."— Előadás másolata:

1 E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK

2 Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta létre 1963-ban olyan egyetemeken és főiskolákon, ahol európai integrációs képzés folyik. Célja, hogy az egyetemi oktatásban és kutatásban részt vevő akadémiai kör számára elsődleges hozzáférést biztosítson az Európai Unió hivatalos kiadványaihoz. p.

3 Az EDK az Europe Direct hálózat tagja A hálózat tagjai • 480 európai uniós információs központ (amelyek az EU különböző tagállamaiban találhatók); • 400 dokumentációs központ (amelyek a különféle európai egyetemeken és kutatóintézetekben működnek); • 400 szakértő előadó (ez az ún. „Team Europe”), akik feladata, hogy eseményeken vegyenek részt és cikkeket írjanak. p.

4

5

6 Európai Dokumentációs Központok Magyarországon  Budapesti Corvinus Egyetem, Központi Könyvtár  Budapesti Gazdasági Főiskola  Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar  Országgyűlési Könyvtár – Az Európai Unió letéti könyvtára  Szent István Egyetem, Európa Tanulmányok Központ  Miskolci Egyetem, Könyvtár  Debreceni Egyetem, Egyetemi és Nemzeti Könyvtár  Szegedi Tudományegyetem, Egyetemi Könyvtár  Szent István Egyetem Gazdasági Kar, Békéscsaba  Eötvös József Főiskola, Baja  Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ, Szombathely  Pannon Egyetem  Kodolányi János Főiskola Könyvtár és Információs Központ  Pécsi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar

7

8 Európai Dokumentációs Központok = uniós könyvtárak Az Európai Dokumentációs Központok hálózatát az Európai Bizottság azzal a céllal teremtette meg, hogy • segítséget nyújtsanak az egyetemeknek és kutatóintézeteknek az oktatás és az európai integrációs kutatás fejlesztésében, • ösztönözzék az említett intézmények részvételét az európai témájú vitákban, • támogassák az állampolgárokat az uniós szakpolitikákkal kapcsolatos tudás megszerzésében.

9 Milyen jellegű információkat és dokumentumokat találhatunk itt? • Nyomtatott kiadványok, folyóiratok • Uniós szakkönyvek idegen nyelven és magyarul • az Európa Unió tevékenységeit és joganyagát tartalmazó adatbázisokhoz való hozzáférés biztosítása

10 Az Európai Dokumentációs Központok szolgáltatásai  információszolgáltatás  olvasóterem, EU adatbázisok magyar és idegen nyelven  az EU történetével és jelenlegi működésével kapcsolatos idegen nyelvi dokumentumok kölcsönzés  gyakornoki lehetőség egyetemi és főiskolai hallgatóknak  diplomamunkákhoz, szemináriumi dolgozatokhoz, pályázatokhoz háttéranyaggyűjtés  ingyenes internet hozzáférés  pályázatfigyelés, tanácsadás  EU-s magyar és idegen nyelvű, ingyenes kiadványok  konferenciák, továbbképzések, szemináriumok, workshopok, információs napok szervezése  EU-tanórák, EU-klubok szervezése  kiállításokon, rendezvényeken való részvétel

11

12 Európai Dokumentációs Központ, NymE Savaria Egyetemi Központ

13 A szombathelyi EDK története • A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Európai Dokumentációs Központja az egyetem keretében folyó integrációs képzés, valamint tudományos kutatás háttérintézményeként működik 1997-től. • E fő feladat kiegészül a széles nagyközönség információs igényeinek kielégítésével is, hiszen az Európai Unió működésével és bővítésével kapcsolatos kérdések mindennaposak mind az oktatásban, mind a hétköznapi élet bármely területén.

14 Változások 2012 őszétől • A SEK Könyvtárának Idegen nyelvi Könyvtárában működik. • Az egész állomány kölcsönözhetővé tették!!! • A magyar nyelvű állományt beintegrálták a könyvtár állományába. • Hamarosan integráltan kereshető lesz a SEK Könyvtárának online katalógusában. • Bognárné Lovász Katalin, a Könyvtár- és információtudományi Tanszék adjunktusa lett az EDK koordinátora.

15

16 E URÓPAI U NIÓS FORRÁSOK A MINDENNAPOKBAN

17

18

19

20

21 Segédletek, ötletek tanároknak, könyvtárosoknak, rendezvényszervezőknek p.

22 K ÖSZÖNÖM A FIGYELMET ! Bognárné Lovász Katalin, adjunktus NymE SEK Európai Dokumentációs Központjának koordinátora lkata@btk.nyme.hu


Letölteni ppt "E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta."

Hasonló előadás


Google Hirdetések