Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HŐCSERE (4.) KÖZVETLEN HŐCSERE. Az átvitt hőmennyiség HŐENERGIA ÁTVITEL KÉT ANYAG KÖZÖTT –FELTÉTELE A HŐMÉRSÉKLETKÜLÖNBSÉG! Működési elv szerint megkülönböztetünk:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HŐCSERE (4.) KÖZVETLEN HŐCSERE. Az átvitt hőmennyiség HŐENERGIA ÁTVITEL KÉT ANYAG KÖZÖTT –FELTÉTELE A HŐMÉRSÉKLETKÜLÖNBSÉG! Működési elv szerint megkülönböztetünk:"— Előadás másolata:

1 HŐCSERE (4.) KÖZVETLEN HŐCSERE

2 Az átvitt hőmennyiség HŐENERGIA ÁTVITEL KÉT ANYAG KÖZÖTT –FELTÉTELE A HŐMÉRSÉKLETKÜLÖNBSÉG! Működési elv szerint megkülönböztetünk: –KÖZVETLEN HŐCSERÉT –KÖZVETETT HŐCSERÉT –JELLEMZŐ TULAJDONSÁGA Az anyagok hőtartalma (entalpia) a művelet során változik Az anyagok hőmérséklete nem feltétlenül változik Az anyagok halmazállapota változhat A HŐCSERE CÉLJA, TÍPUSAI (ismétlés) Legegyszerűbb esetben

3 A HŐCSERE ENERGETIKAI ÉRTELMEZÉSE A hőcserélő, mint műveleti egység (centrum): –A be- és kilépő anyagok egyenlősége; –A be- és kilépő energiák egyenlősége. Közvetett hőcsere anyagárama Közvetlen hőcsere anyagárama

4 AZ ENERGIAMÉRLEG ALKALMAZÁSA (1.) A mennyiség és a hőtartalom szorzatának összege a műveleti egységben állandó! Az átadott hőenergiát a mennyiség és a hőtartalom- változás szorzata alapján számítjuk!

5 AZ ENERGIAMÉRLEG ALKALMAZÁSA (2.) Közvetlen hőcserélőben az anyagmérlegnek is jelentősége van! Közvetlen hőcserélőben a be- és kilépő komponensek mennyiségének összege azonos! –m (meleg anyag) (kg/s) –h (hideg anyag) (kg/s) A meleg anyag és hideg anyag hőtartalma együtt változik, általában hőmérséklet kiegyenlítéséig!

6 FELTÉTELE A HŐMÉRSÉKLETKÜLÖNBSÉG! Az anyagok keveredhetnek, de… Nem léphetnek reakcióba Ritka eset az egymásba nem oldódó anyagok alkalmazása Fontos szerepe van a gőznek és a levegőnek A KÖZVETLEN HŐCSERE ESETEI

7 –Gőzbefúvásos keverő A KÖZVETLEN HŐCSERE ESETEI (1.)

8 –Barometrikus keverőkondenzátor A KÖZVETLEN HŐCSERE ESETEI (2.)

9 –Hűtőtorony A KÖZVETLEN HŐCSERE ESETEI (3.)


Letölteni ppt "HŐCSERE (4.) KÖZVETLEN HŐCSERE. Az átvitt hőmennyiség HŐENERGIA ÁTVITEL KÉT ANYAG KÖZÖTT –FELTÉTELE A HŐMÉRSÉKLETKÜLÖNBSÉG! Működési elv szerint megkülönböztetünk:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések