Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ember teremtése és bűnbeesése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ember teremtése és bűnbeesése"— Előadás másolata:

1 Az ember teremtése és bűnbeesése
HIT ÉS TUDÁS a Teremtés Könyve alapján Előadó: Dr. Németh Norbert május 2.

2 Ter 1, 26-28: „Teremtsünk (Alkossunk) embert képmásunkra, magunkhoz hasonlóvá. Ők uralkodjanak a tenger halai, az ég madarai, a háziállatok, a mezei vadak és az összes csúszómászó fölött, amely a földön mozog.” Isten megteremtette az embert, saját képmására, az Isten képmására teremtette őt, férfinek és nőnek teremtette őket. Isten megáldotta őket, Isten szólt hozzájuk: "Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá.”

3 Ter 2,4b-7 4bAzon a napon, amikor az Úristen a földet és az eget megalkotta, 5még nem volt a földön semmiféle vad bozót, és nem nőtt semmiféle mezei növény, mert az Úristen még nem adott esőt a földnek, s nem volt ember sem, hogy a földet művelje. 6Egyszer pára szállt fel a földről és megáztatta a föld egész felszínét. 7Akkor az Úristen megalkotta az embert a föld porából és orrába lehelte az élet leheletét. Így lett az ember élőlénnyé.

4 Ter 2,8-9 8Az Úristen kertet telepített Édenben, keleten, és oda helyezte az embert, akit teremtett. 9És az Úristen a földből mindenféle fát sarjasztott, ami tekintetre szép és táplálkozásra alkalmas; azután kisarjasztotta az élet fáját a kert közepén, meg a jó és a rossz tudásának a fáját.

5 Ter 2,10-14 – a paradicsomi folyók
10Egy Édenben eredő folyó öntözte a kertet, s ott négy ágra szakadt. 11Az egyiknek a neve Pison: ez átfolyik Havilla egész földjén, ahol arany található. 12Ennek az országnak aranya kiváló, van ott még bdellium és ónixkő is. 13A második folyó neve: Gichon, ez öntözi Kus egész földjét. 14A harmadik folyó neve: Tigris, ez Asszurtól keletre folyik. A negyedik folyó az Eufrátesz.

6 AZ EMBERI ÉLET CÉLJA+ISTEN PARANCSA Ter 2,15 és Ter 2,16-17
15Az Úristen vette az embert és Éden kertjébe helyezte, hogy művelje és őrizze. 16Az Úristen parancsot adott az embernek: "A kert minden fájáról ehetsz. 17De a jó és rossz tudás fájáról ne egyél, mert amely napon eszel róla, meghalsz."

7 Ter 2, Segítőtárs 18Azután így szólt az Úristen: "Nem jó az embernek egyedül lennie. Alkotok neki segítőtársat, aki hozzá illő." 19Az Úristen megteremtette még a földből a mező minden állatát, s az ég minden madarát. Az emberhez vezette őket, hogy lássa, milyen nevet ad nekik. Az lett a nevük, amit az ember adott nekik. 20Az ember tehát minden állatnak, az ég minden madarának és a mező minden vadjának nevet adott. De a maga számára az ember nem talált segítőtársat, aki hasonló lett volna hozzá.

8

9 Az asszony teremtése - Ter 2,21-25
21Ezért az Úristen álmot bocsátott az emberre, s mikor elaludt, kivette egyik oldalcsontját, s a helyét hússal töltötte ki. 22Azután az Úristen az emberből kivett oldalcsontból megalkotta az asszonyt, és az emberhez vezette. 23Az ember így szólt: "Ez már csont a csontomból és hús a húsomból. Asszony a neve, mivel a férfiből lett." 24Ezért a férfi elhagyja apját és anyját és feleségéhez ragaszkodik, s a kettő egy test lesz. 25Mind az ember, mind az asszony meztelen volt, de nem szégyenkeztek egymás előtt.

10

11 Ter 3,1-5 – A kísértés 1A kígyó ravaszabb volt a föld minden állatánál, amit az Úristen teremtett. Ezt mondta az asszonynak: "Valóban mondta Isten, hogy nem ehettek a kert valamennyi fájáról?" 2Az asszony így válaszolt a kígyónak: "A kert fáinak gyümölcséből ehetünk. 3Isten csak a kert közepén álló fa gyümölcséről mondta: Ne egyetek belőle, ne érintsétek, nehogy meghaljatok." 4Erre a kígyó így beszélt az asszonyhoz: "Semmi esetre sem fogtok meghalni. 5Isten jól tudja, hogy amely napon abból esztek, szemetek felnyílik, olyanok lesztek, mint az istenek, akik ismerik a jót és a rosszat."

12 6. vers: A bűn elkövetése 6Az asszony látta, hogy a fa élvezhető, tekintetre szép, és csábít a tudás megszerzésére. Vett tehát gyümölcséből, megette, adott férjének, aki vele volt, és az is evett belőle.

13 7. vers: A bűn következménye
7Erre felnyílt a szemük, észrevették, hogy meztelenek. Fügefa leveleket fűztek össze, és kötényt csináltak maguknak.

14 A bűnbeesés – Ter 3. fejezet

15 Ter 3,8-24 - az isteni megtorlás
Ter 3,14-19: HÁROM BŰNTETŐ ÍTÉLET 14-15.versek: ÍTÉLET A KÍGYÓ FELETT - „átkozott leszel”! 16: AZ ASSZONY BÜNTETÉSE: 1. várandós állapotának és szülésének fájdalmai, 2. mély vágy a férfi után, védelmet és megértést keres, 3. amely azonban nem teljesedik be, helyette a férfi szolgaságában kell élnie. 17-19: A FÉRFI BÜNTETÉSE: Fáradtságos munka + fájdalmas és félelmetes halál.

16 A kiűzetés – Ter 3,22-24

17 A kiűzetés – Ter 3, 22-24 22Azután így szólt az Úristen: "Lám, az ember olyan lett, mint egy közülünk, ismer jót és rosszat. De nem fogja kinyújtani ke-zét, hogy az élet fájáról is vegyen, egyék és örökké éljen!" 23Ezért az Úristen eltávolí-totta az Éden kertjéből, hogy művelje a földet, amelyből lett. 24Amikor az embert elűzte, az Éden kertjéből keletre odaállította a kerubokat és a fenyegető tüzes kardot, hogy őrizzék az élet fájához vezető utat.

18 A végső dolgokról keresztény módon
címmel a II. félévben is elindítjuk a 4 előadásból álló sorozatot. Szeretettel várunk mindenkit a SEK Könyvtárába (Szombathely, Károlyi G. tér 4.) előadásainkra! Előadó: Dr. Németh Norbert egyetemi lelkész, főiskolai tanár Az 1. előadás febr. 27-én, hétfőn 18 órakor lesz a SEK Könyvtárában.


Letölteni ppt "Az ember teremtése és bűnbeesése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések