Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných potravín/

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných potravín/"— Előadás másolata:

1 A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných potravín/ című projekt záró-értekezletére A projekt száma: HU-SK/0901/1.2.1./0010.

2 Az esszenciális mikroelemek hatása a búza és a pohánka minőségi tulajdonságaira Prof. Dr. Szakál Pál egyetemi tanár Mosonmagyaróvár december 6.

3 A mikroelemek szerepe a búza minőségére A réz, mint esszenciális mikroelem A rézhiány és hiánytünete: -Hazánk talajainak rézellátottsága -A réz minőségre gyakorolt hatása -A N-felvétel és réz-ellátottság kapcsolata -Réz-pótlási lehetőségek -Réz-többlet -A réz szerepe a növényvédelemben

4 A cink, mint esszenciális mikroelem -A Zn szerepe a biokémiai folyamatokban -Hazánk talajainak cink-ellátottsága -Zn-hiánytünetek -A Zn- és a nitrogén felvétele -A Zn hatása a növényi növekedésre (triptofán) -Zn-pótlási lehetőségek

5 Réz és cink pótlási kísérletek tönkölybúzánál Mosonmagyaróvár Lombtrágyázási kísérletek - Parcellák mérete 20 m 2 -Kezelések bokrosodáskor, virágzáskor -Alkalmazott kezelések: 1.Cu-zeolit (Cu= 160 g/ha) 2.Cu-szénhidrát (Cu= 160g/kg) 3.Cu-P + Zn-komplex (Cu= 120 g/ha + Zn = 100 g/ha) 4.Zn-komplex (Zn= 400 g/ha)

6

7

8

9

10 Pohánka, vagy hajdina (3000 éve ismert) Jelentősége: 1.Táplálkozás (jó összetétel) -Humán táplálkozás, liszt (kenyér, sütemény) -Lisztérzékenyek is fogyaszthatják Beltartalma: keményítő %= élelmi rost % = (cellulóz, lignin,hemicellulóz) fehérje % = 8-14 (búzánál 10 %)

11 Pohánka aminosav összetétele Hajdina liszt nyersfehérje aminosavtartalma - metionin = 3 % - lizin = 6,5 % - arginin = 11 % (A búzáéhoz képes közel kétszeres) -Zsírtartalom: 1,9 % (77 % telítetlen zsírsav) -Ásványianyag tartalom jelentős: -Ca = 3,2 g/kg -Mg = 0,8 g/kg -K = 3,4 g/kg Magas Fe, Cu, Zn tartalom Alacsony Na tartalom

12 Vitamin-tartalom (magas, értékes) -E vitamin -B 1 vitamin - B 2 vitamin (riboflavin) -B 3, B 6 vitamin -P vitamin Jelentős gyógyhatás -Magas vérnyomás ellen (rutin) -Rák elleni védelem -Flavonoid -Fitoszterol -Érszűkület ellen

13 A hajdina összetétele: - fehérje= 12,6 % - szénhidrát = 71 % - zsír = 2,8 % - rubin tartalom – levél = 300 mg/kg – szár = 1000 mg/kg – virág = mg/kg – mag = 150 mg/kg

14 Pohánka, búza beltartalma TulajdonságHántolt pohánkaBúza szem Nyersfehérje %15,4514,3 Nyerszsír %3,132,1 Nyersrost %1,451,76 Hamu %2,152,1 Élelmi rost %11,511,7 Aminosav-tartalom fehérjében Lizin %3,183,1 Metionin %0,751,60 Treonin %1,973,2 Na mg/kg10,3300 K mg/kg Ca mg/kg69,5380 Mg mg/kg Fe mg/kg25,117 B1 mg/kg3,34,0 B2 mg/kg2,81,5 E10232

15 Hajdina mikroelem kezeléses kísérletek Dusnok (Sárvár, levélkezelés, virágzás kezdetén) Zn kezelés kg/ha Hozam t/ha Nyersfehérje % Ca % Cd mg/kg Cu mg/kg Zn mg/kg Kontroll1,610,40,310,5810,428,5 Zn 0,11,510,50,320,3110,528,8 Zn 0,31,811,30,280,229,330,6 Zn 0,51,911,70,270,189,232,4 Zn 1,01,811,90,280,168,835,3

16 Ásványianyag-tartalom mg/kg ElemTönkölyBúzaÁrpaZab Cu11,34,54,23,3 Zn35,825,832,526,1 Fe37,53328,058,0 Ca Mg


Letölteni ppt "A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných potravín/"

Hasonló előadás


Google Hirdetések