Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných."— Előadás másolata:

1 A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných potravín/ című projekt záró-értekezletére A projekt száma: HU-SK/0901/1.2.1./0010.

2 Az esszenciális mikroelemek hatása a búza és a pohánka minőségi tulajdonságaira Prof. Dr. Szakál Pál egyetemi tanár Mosonmagyaróvár december 6.

3 A mikroelemek szerepe a búza minőségére
A réz, mint esszenciális mikroelem A rézhiány és hiánytünete: Hazánk talajainak rézellátottsága A réz minőségre gyakorolt hatása A N-felvétel és réz-ellátottság kapcsolata Réz-pótlási lehetőségek Réz-többlet A réz szerepe a növényvédelemben

4 A cink, mint esszenciális mikroelem
A Zn szerepe a biokémiai folyamatokban Hazánk talajainak cink-ellátottsága Zn-hiánytünetek A Zn- és a nitrogén felvétele A Zn hatása a növényi növekedésre (triptofán) Zn-pótlási lehetőségek

5 Réz és cink pótlási kísérletek tönkölybúzánál Mosonmagyaróvár
Lombtrágyázási kísérletek - Parcellák mérete 20 m2 Kezelések bokrosodáskor, virágzáskor Alkalmazott kezelések: Cu-zeolit (Cu= 160 g/ha) Cu-szénhidrát (Cu= 160g/kg) Cu-P + Zn-komplex (Cu= 120 g/ha + Zn = 100 g/ha) Zn-komplex (Zn= 400 g/ha)

6

7

8

9

10 Pohánka, vagy hajdina (3000 éve ismert)
Jelentősége: Táplálkozás (jó összetétel) Humán táplálkozás, liszt (kenyér, sütemény) Lisztérzékenyek is fogyaszthatják Beltartalma: keményítő %= élelmi rost % = (cellulóz, lignin,hemicellulóz) fehérje % = 8-14 (búzánál 10 %)

11 Pohánka aminosav összetétele
Hajdina liszt nyersfehérje aminosavtartalma - metionin = 3 % - lizin = 6,5 % - arginin = 11 % (A búzáéhoz képes közel kétszeres) Zsírtartalom: 1,9 % (77 % telítetlen zsírsav) Ásványianyag tartalom jelentős: Ca = 3,2 g/kg Mg = 0,8 g/kg K = 3,4 g/kg Magas Fe, Cu, Zn tartalom Alacsony Na tartalom

12 Vitamin-tartalom (magas, értékes)
E vitamin B1 vitamin B2 vitamin (riboflavin) B3, B6 vitamin P vitamin Jelentős gyógyhatás Magas vérnyomás ellen (rutin) Rák elleni védelem Flavonoid Fitoszterol Érszűkület ellen

13 A hajdina összetétele:
- fehérje= 12,6 % - szénhidrát = 71 % - zsír = 2,8 % - rubin tartalom – levél = 300 mg/kg – szár = 1000 mg/kg – virág = mg/kg – mag = 150 mg/kg

14 Pohánka, búza beltartalma
Tulajdonság Hántolt pohánka Búza szem Nyersfehérje % 15,45 14,3 Nyerszsír % 3,13 2,1 Nyersrost % 1,45 1,76 Hamu % 2,15 Élelmi rost % 11,5 11,7 Aminosav-tartalom fehérjében Lizin % 3,18 3,1 Metionin % 0,75 1,60 Treonin % 1,97 3,2 Na mg/kg 10,3 300 K mg/kg 4650 1800 Ca mg/kg 69,5 380 Mg mg/kg 2430 200 Fe mg/kg 25,1 17 B1 mg/kg 3,3 4,0 B2 mg/kg 2,8 1,5 E 102 32

15 Hajdina mikroelem kezeléses kísérletek Dusnok (Sárvár, levélkezelés, virágzás kezdetén)
Zn kezelés kg/ha Hozam t/ha Nyersfehérje % Ca Cd mg/kg Cu Zn Kontroll 1,6 10,4 0,31 0,58 28,5 Zn 0,1 1,5 10,5 0,32 28,8 Zn 0,3 1,8 11,3 0,28 0,22 9,3 30,6 Zn 0,5 1,9 11,7 0,27 0,18 9,2 32,4 Zn 1,0 11,9 0,16 8,8 35,3

16 Ásványianyag-tartalom mg/kg
Elem Tönköly Búza Árpa Zab Cu 11,3 4,5 4,2 3,3 Zn 35,8 25,8 32,5 26,1 Fe 37,5 33 28,0 58,0 Ca 355 437 380 796 Mg 1325 1100 1200 3000


Letölteni ppt "A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných."

Hasonló előadás


Google Hirdetések