Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék. II. Országos Sportinformatikai Szimpózium 2007.05.09. 2 A sportinformatikai szimpózium előadásai kimondva.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék. II. Országos Sportinformatikai Szimpózium 2007.05.09. 2 A sportinformatikai szimpózium előadásai kimondva."— Előadás másolata:

1 Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék

2 II. Országos Sportinformatikai Szimpózium A sportinformatikai szimpózium előadásai kimondva vagy kimondatlanul végig különféle adatok keletkezéséről és kezeléséről szólnak. Utolsó előadásként az adatok feldolgozásának alapkérdéseit kívánom áttekinteni, amelyek kutatás- módszertani szempontból megkerülhetetlenek.

3 II. Országos Sportinformatikai Szimpózium Az adatok keletkezése mérés vagy megállapítás során történhet, amelyek napjainkban különféle méretű adatbázisokban kerülnek rögzítésre.

4 II. Országos Sportinformatikai Szimpózium Az adatbázisokból való lekérdezések és kimutatások is ennek megfelelően az adatok két alapvető típusát foglalhatják magukba: mérhető (mennyiségi) és/vagy megállapítható (minőségi) adatokat.

5 II. Országos Sportinformatikai Szimpózium

6 6 Az alaptípusokon túlmenően az adatok értékeiket tekintve az alábbiak lehetnek: bináris (+/-, ♀ ♂, / , 0/1, van/nincs, igen/nem) (dichotóm), diszkrét, folytonos.

7 II. Országos Sportinformatikai Szimpózium

8 8 Fentiek azért fontosak, mert az adatok típusa és jellege meghatározza további kezelésüket, feldolgozhatóságukat (diagramok, ábrák, statisztikák, stb.).

9 II. Országos Sportinformatikai Szimpózium Az adatok valamilyen szempont(ok) szerint rendszerezésre kerülnek, többnyire táblázat, adatbázis formájában. Ezek oszlopokat és sorokat foglalnak magukba. A sorokba célszerű az eseteket/egyedeket (cases) besorolni, míg az oszlopokba célszerű az azonos jellegű, változékony adatokat/tulajdonságokat/jellemzőket feltüntetni, melyek az adott esetekhez tartoznak. Utóbbiakat általánosságban változóknak, paramétereknek nevezzük.

10 II. Országos Sportinformatikai Szimpózium Fentiek szerinti sor és oszlop elrendezés általános jellemzője az adatbázisoknak. Ezekkel az adatokkal különféle műveletek végezhetők: sorba rendezés, kimutatás, új változók képzése, számítási műveletek végzése a változókkal, különféle statisztikák lekérése, stb.

11 II. Országos Sportinformatikai Szimpózium

12 II. Országos Sportinformatikai Szimpózium

13 II. Országos Sportinformatikai Szimpózium A szoftverpiacon számos táblázat- és adatbázis kezelő program található, illetve különböző adatfájl formátumok használatosak (dBase, Lotus, Quattro, stb.) Az MS Excel talán a legelterjedtebb általános táblázatkezelő program, amely nagyon sokoldalúan használható és viszonylag egyszerűen kezelhető. A táblázat adataiból szép ábrák, diagramok készíthetők. Az Excellel számos matematikai művelet elvégeztethető az alapműveletektől kezdve a legbonyolultabb képletekig és különféle statisztikai számításokig.

14 II. Országos Sportinformatikai Szimpózium Ha sok adattal rendelkezünk, az áttekintéshez többnyire elengedhetetlen különféle statisztikai mutatók lekérése. Az adatok feldolgozásához a különféle lekérdezéseken és kimutatásokon túlmenően többnyire elengedhetetlen a statisztikai számítások alkalmazása. Bármennyire nagyszerű program az Excel, általános jellege korlátokat is jelent. Az adatok feldolgozására sokkal inkább célszerű a speciális statisztikai szoftverek használata (SAS, SPSS, StatSoft).

15 II. Országos Sportinformatikai Szimpózium NE HASZNÁLJUK AZ EXCELT STATISZTIKÁRA, HA LEHET!!! 1 >>> Nagyon könnyű elrontani 2 >>> Alapvetően nem erre fejlesztették 3 >>> Bár "tudja" a függvényeket, de egyes függvényeknél korlátozott az elemszám (SD, SQ) 4 >>> Ismerni kell a képleteket és a számításmenetet a "komolyabb" számításokhoz 5 >>> Nagyon korlátozott a statisztikai próbák (hipotézisvizsgálatok) száma 6 >>> 5. eredményeire nincs szignifikancia vizsgálat 7 >>> Többváltozós eljárásokat nem ismeri 8 >>> Nem mindig használja a szokásos magyar terminológiát

16 II. Országos Sportinformatikai Szimpózium Napjainkra a speciális statisztikai programok teljesen idomultak a Windows, illetve Macintosh operációs rendszerekhez. Felépítésük, menürendszerük, és még ikonhasználatuk is azonos jellegű a többi általánosan használt számítógépes programmal.

17 II. Országos Sportinformatikai Szimpózium Minden további nélkül képesek Excel és más adatbázis kezelő programokkal létrehozott táblázatok megnyitására, importjára is. Fentiek következtében mindenkinek azt szoktam ajánlani, hogy adatait Excelben rögzítse vagy kérje le. Az adatfeldolgozásnál azonban már valamilyen statisztikai programot használjon. Az Excel statisztikai használhatósága ugyanis rendkívül korlátozott.

18 II. Országos Sportinformatikai Szimpózium Jósló modellek: RA, MRA, DSC „Jósda” a KSI Tudományos Konferenciáján 1985-ben

19 II. Országos Sportinformatikai Szimpózium A sportágak elkülönülése a canonikus egyenletek szerint lányoknál

20 II. Országos Sportinformatikai Szimpózium

21 II. Országos Sportinformatikai Szimpózium A többváltozós statisztikai módszerek közül kiemelt jelentősége van az úgynevezett „klasszifikációs”, csoportba sorolási eljárásoknak. Ezek közé tartozik az előbb bemutatott diszkriminanciaanalízis (DSC), amelynek segítségével eleve adott csoportok közötti különbségek elemezhetők. Egy másik többváltozós eljárás, a clusteranalízis viszont „magától alakít ki” csoportokat.

22 II. Országos Sportinformatikai Szimpózium

23

24 II. Országos Sportinformatikai Szimpózium

25 II. Országos Sportinformatikai Szimpózium

26 II. Országos Sportinformatikai Szimpózium ?id=11067

27 II. Országos Sportinformatikai Szimpózium KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék. II. Országos Sportinformatikai Szimpózium 2007.05.09. 2 A sportinformatikai szimpózium előadásai kimondva."

Hasonló előadás


Google Hirdetések