Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egy ország, aki rájött, hogy egyszer az olajuk elfogy. A kilencvenes évek elején Dubai stratégiai döntést hozott, hogy az egyik legnagyobb nemzetközi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egy ország, aki rájött, hogy egyszer az olajuk elfogy. A kilencvenes évek elején Dubai stratégiai döntést hozott, hogy az egyik legnagyobb nemzetközi."— Előadás másolata:

1

2 Egy ország, aki rájött, hogy egyszer az olajuk elfogy. A kilencvenes évek elején Dubai stratégiai döntést hozott, hogy az egyik legnagyobb nemzetközi színvonalú turistacélponttá válnak. A turizmusba fektetett infrastruktúra az évek során meghozta gyümölcsét.

3 1971-ben a térség hét családjának vezetői megállapodtak, hogy a fejlődés érdekében létrehoznak egy közös államot, az Egyesült Arab Emirátusokat.

4 A tizenöt éves fejlődés kézzel fogható.

5 70 km magasságból ez látszik Sejk Rashid Dubai infrastrukturális fejlesztésére fordította az olajból befolyó jövedelmeket.

6 A Dubai nemzetközi repülőtéren egy új kaput és terminált építettek.

7

8 Az ideérkezők már itt érezhetik a nyugati és a keleti kultúra sajátos keveredését.

9 A város „gazdái”, a tervezésnél mindvégig szem előtt tartották a tradíciók megtartását… A város „gazdái” a tervezésnél mindvégig szem előtt tartották a tradíciók megtartását…

10 …hogy az őslakosok, és a szép számmal letelepedő bevándorlók is otthon érezhessék magukat.

11 Az útépítők dél-indiaiak, a taxisok, a sofőrök, pakisztániak, a recepciósok, a személyzeti vezetők, az alsó szintű vezetők srí lankaiak vagy filippínók. A nagy szállodák, vállalkozások középvezetői indiaiak, felső vezetői pedig legtöbbször európaiak.

12 Minden hívő gyakorolhatja saját vallását. Dubaiban évek óta létezik a keresztény vallás többféle felekezete.

13 Dubai egy dinamikusan fejlődő kozmopolita város. Törvényei egyszerűek és érthetőek, társadalma stabil és vendégszerető. A város tiszta és biztonságos.

14 Dubaiban állítólag nincs olyan nemzet, amelynek ne lenne legalább egy tradicionális étterme valahol a városban - bár jó magyar gulyást még nem sikerült enni.

15

16

17 Dubai nemzetközi szinten a világ első öt legbiztonságosabb városa közé tartozik. Ritkán fordul elő személy elleni bűncselekmény. A lopás szinte nem létezik. Sőt, hamarabb visszakapjuk, amit elhagytunk, mint elérnénk a rendőrségre.

18 A legek városa Eddig is kiderült, hogy Dubai törekszik mindenben a legek városa lenni Még több leg…→

19 Itt építették a világ egyetlen 7 csillagos szállodáját.

20 2008-ra készül el a legmagasabb lakóépület…

21 … 800 méter magas lesz!

22 Itt kezdődik, vagy végződik? Élesek a határvonalak a kietlen sivatagos táj és a világ legnagyobb mesterséges oázisa között.

23 Talán nincs is a világon még egy olyan ország, amelynek történelméből hiányoznak a homályos részletek. Az Egyesült Arab Emirátusok a Perzsa-öböl partján ugyanis a jelen maga a csoda.

24 Már a megérkezés is varázslatos, főleg ha valaki éjszaka száll le Dubaiban.

25 A 2,5 millió lakosú szövetségi állam területe kisebb, mint Magyarországé, s nagy része sivatag. A lakosság mindössze 18-20%-a állampolgár, ami a legkisebb arányt jelenti az egész világon. Állampolgárságot szerezni ugyanis majdnem lehetetlen, eddig csak azok lehettek dubai állampolgárok, akiknek édesanyja és édesapja egyaránt az Emirátusokban született.

26 Ha valaki állampolgár, soha nem fog nélkülözni. 23 éves korában földet, házat (inkább kisebb palotát) kap az államtól, s ez utóbbi fizeti a telefon-, vízszámlát, a betegellátást, az oktatást is. Emellett a sejk havi apanázst utal. Külföldi cég csak akkor működtethet vállalkozást, ha egy helyi állampolgárt is bevesz a cég tulajdonosai közé, méghozzá többségi tulajdonnal.

27 Néhány éven belül egy teljesen új Dubai fog felépülni több tucat felhőkarcolóval.

28 . A „The Palm, Jumeirah” elnevezésű mesterséges szigetcsoport pálmafa alakban „nő ki” a tengerből, 8 kilométeres törzsén luxusszállodák, bevásárlóközpontok, mozik, szórakozóhelyek, pálmaágain pedig lakó- és irodaházak találhatók. A külső körív 11 kilométer hosszú és 200 méter szélességű, és amellett, hogy a belső szigetek védelmét szolgálja, számos ötcsillagos szállodának és látnivalónak is otthont ad.

29 Egy helyi sofőr szerint az, amit a „főnök”, azaz a várost irányító sejk itt csinál, már több a soknál: „A sivatagot beviszi a tengerbe, a tengert beviszi a sivatagba, őrület!” Nem vitás, itt a képzeletnek nincs határa, és amire a vezetés rábólint, az szinte szemvillanás alatt megvalósul. A Pálma projekt sikerén felbuzdulva készül a Föld (The World) szigetcsoport. A szigetek értékesítése hihetetlenül sikeres volt, pedig a legolcsóbb földdarab is 6,85 millió dollárba került, a legdrágább pedig 63 millióba. Az új Föld minden négyzetmétere elkelt már, a tulajdonosok 2008 végén vehetik át mesterséges csodaszigeteiket.

30 Ha azt hisszük, hogy a közel-keleti újvilág teremtése ezzel befejeződik, tévedünk, mert a tengerparttól és a várostól távolabb egy másik lélegzetelállító vállalkozásba botlunk. A Dubailand névre keresztelt komplexum, amely a Közel-Kelet Disneyland-jeként kíván működni, már szintén készül. Itt golfpályák, sípályák, vidámparkok, „jurassic park”, Forma-1-es pálya, sportközpontok, színház és konferenciatermek épülnek, valamint egy 25 kilométer hosszú lakónegyed, ahol különböző nemzetek stílusában kialakított kerületek lesznek.

31 Aki kedvet kapott, hogy meglátogassa a világ legdinamikusabban fejlődő városát, vigyázzon az időpont kiválasztásával, mert a nyári időszakban mindennapos az 50 fokos hőmérséklet, a tenger pedig akár 38 fokos is lehet. Nagy baj azért nincs, mert a legjobb szállodák előtt ilyenkor hűtik a tengervizet. S ha utunkat a következő télre tervezzük, vigyük magunkkal a sílécünket is, mert elkészült a világ első fedett havas lesiklópályája. Igen, a sivatagban!

32 Ja, és ne felejts el pénzt vinni! Sok pénzt!


Letölteni ppt "Egy ország, aki rájött, hogy egyszer az olajuk elfogy. A kilencvenes évek elején Dubai stratégiai döntést hozott, hogy az egyik legnagyobb nemzetközi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések