Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ChipSet A chipset a PC alaplapokon található, a számítógép működéséhez elengedhetetlen vezérlőket tartalmazó áramköri egység. Az első generációs alaplapokon.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ChipSet A chipset a PC alaplapokon található, a számítógép működéséhez elengedhetetlen vezérlőket tartalmazó áramköri egység. Az első generációs alaplapokon."— Előadás másolata:

1 ChipSet A chipset a PC alaplapokon található, a számítógép működéséhez elengedhetetlen vezérlőket tartalmazó áramköri egység. Az első generációs alaplapokon ezek a vezérlők még külön chipekben kaptak helyet, és az idők folyamán fokozatosan integrálódtak egyetlen chipbe. A mai chipkészletek általában egy, kettő vagy három chipből állnak.

2 Intel 810-es ChipSet  Az i810-es magját egy grafikus vezérlővel egybeépített memórivezérlő adja, ez a 82810-es áramkör, melyet GMCH-nak (Graphics and Memory Controller Hub) neveztek el.  Azt a technológiát, amellyel gyorsabb memóriaelérést és nagyobb grafikus teljesítményt érnek el, Direct AGP-nek hívják.  A fő áramköri részhez az alsó hídon (South Bridge) keresztül az I/O műveleteket végző chip csatlakozik, a 82801-es, az ICH (I/O Controller Hub). A többi Intel lapkakészletnél ezt a funkciót a PIIX4 vagy a PIIX!E chip látja el.  A harmadik tag a 82802-es áramkör, az FWH (Firmware Hub), ez a firmware funkciókat látja el (rendszer és video BIOS, valamint a hardveres véletlenszám-generálás).  A memória és grafikus vezérlőnek, a 82810-es áramkörnek két változata van. Közöttük az a különbség, hogy a 82810DC-100 jelű tartalmaz egy display cache DRAM vezérlőt, amely legfeljebb 4 megabájtos, 32 bites 100 megahertzes DRAM-ot képes kezelni, a 2D-s és a 3D-s teljesítmény növelése végett.  A lapkakészlet kiszolgálja a Celeron, PII, PIII processzorokat is.  Integrált DRAM vezérlőt tartalmaz, mely 8-256 megabájt méretű memóriát támogat. Két duplaoldalú DIMM memóriamodul használható.  Mivel a chip 100 megahertzen kezeli a memóriát, ezért 100 megahertzes memóriákat kell használni.  A grafikus gyorsító összetett és sokoldalú.

3 I810-es Lapkakészlet Blokkvázlata

4 i810 grafikai és memóriavezérlő egysége (GMCH)

5 Intel 820-as chipset  Legnagyobb újdonsága a hubos felépítés, vagyis az alaplapvezérlő teljes belső felépítését átdolgozták.  Mint a 810E-nél, itt is hubok fogják össze a részegységek működését.  A korábbi North-, illetve Southbridge helyett három központ jött létre. A memóriavezérlő csomópont (Memory Controller Hub, MCH) köti össze a processzort a rendszermemóriával és a 4X-es AGP-vel, miközben szintén elérheti a memóriát.  A ki- és bemenő adatforgalmat az adatforgalom-vezérlő csomópont (I/O Controller Hub, ICH) irányítja, a PCI busz, a merevlemez és az össze többi egység is rajta keresztül kapcsolódik a processzorhoz.  Az Intel szintén a 810E típusjelű chipkészletben jelentette meg először a Firmware Hubnak (FWH) nevezett egységet, amely a rendszer BIOS-on kívül az Intel véletlenszám-generátorát is tartalmazza. Mivel a nagy átviteli sebességet igénylő elemek (memória, grafikus kártya) közös vezérlőt kaptak - MCH (Memory Controller Hub), így a rendszer teljesítménye jelentősen növelhető.  133 MHZ-es rendszerbusz segítségével már 1 Gbájt/s sebességgel áramolhatnak az adatok.  A 4X-es AGP csatolófelületnek köszönhetően 1056 Mbájt/s sebességre képes.  A ki- és bemenetek vezérlését is megduplázták a chipsetben, így 266 Mbájt/s-mal kapcsolódik az ICH az MCH-hoz, illetve a memóriához.  Az ICH-ban megtalálható egy AC97-es hangvezérlő is, amely a hangkártya feladatain kívül kis kiegészítéssel a modem feladatát is elláthatja.  A beépített véletlenszám-generátor valódi véletlen számokat állít elő, ugyanis nem egy algoritmikus rendszerről van szó.  A megvalósítás lényege, hogy egy ellenálláson keletkező termikus zajt alakítanak át egyesek és nullák sorozatává. Így könnyebbé válhat a kódolóprogramok és az Internetes biztonsági programok fejlesztése.

6 Intel 815-ös chipset

7 Intel I815  Az Intel a 840-es chipset hibái után gyorsan kifejlesztette a 815-ös chipsetet. Ezt a chipsetet is a Pentium III processzorokhoz optimalizálták.  Eredetileg két változat létezik a lapkakészletből: i815 és i815E. Mindkét készlet ugyanazt a "north bridge"-et használja, amelynek GMCH (Graphics Memory Controller Hub) a neve.  A különbség a "south bridge"-ben rejlik. Az i815-ös ugyanazt a B/K hubot használja, amelyet az i810, i810E és i820 is. Az ICH nevű lapka tartalmazza az ATA 66 szabványú IDE vezérlőt, az AC97 szabványú audiomegoldást, illetve a kettő USB kaput. Az i815E már az ICH2-t tartalmazza. Ez a fentieket ATA 100 támogatással egészíti ki és még plusz két USB kaput tartalmaz. Az i820-assal szemben az i815-ös képes a 66MHz-es külső órajel szolgáltatására a Celeron processzorok számára. Természetesen a 100 és 133 MHz-es órajelet is szolgáltatja a Pentium III processzorok számára.  Támogatja a PC100 és PC133-as SDRAM modulokat, külső órajellel szinrkon vagy aszinkron frekvencián. Így az is lehetséges, hogy a 66 MHz-en működő Celeron mellé egy 100 MHz-es SDRAM-ot társítunk. Illeszthetünk SDRAM-ot, mivel ez a lapkakészlet visszatér a SDRAM-ok használatához, úgy, hogy ehhez nem vesz igénybe semmilyen kiegészítő elektronikát. A maximális memória mérete 512 Mbájt lehet.  Az i815-ös is tartalmaz integrált 3D-gyorsító grafikus megoldást. Ez 4X-es AGP sínnel rendelkezik, de így is csak alacsony felbontással és színmélységgel használható a modern, teljesítményigényes játékokkal. Minden egyéb felhasználásra azonban kielégítő. Az i810-es egyik változatában 4 Mbájt grafikus gyorsítótárat építettek be, ezt itt elhagyták. Az AGP foglalatba illeszthető egy AIMM (AGP Inline Memory Module) nevű kiegészítő memóriakártya, amely a gyorsítótár szerepét hivatott betölteni.  A nagy erény, hogy a i810-essel szemben itt használhatunk külső AGP-s kártyákat. Az Intel, a 3D-s technológiáját a Direct AGP-vel alkalmazta, így 4X-es sebességen is járathatjuk 3D-s kártyánkat. A hardveres MPEG-2 lejátszást is támogatja.  A 815E már hatcsatornás hangrendszert, és 10/100-Mbájt/s-os hálozati csatolót is tartalmaz.

8 Intel I840  Ezt a lapkakészletet a szerverekbe szánta az Intel. Néhány újdonsággal szolgál az i820-as chipsethez képest. Ezek: Képes akár 8 gigabájt ECC memóriát kezelni. 3 darab 64 bites, 66 MHz-es PCI interface található rajta a szokásos 33 MHz-esek mellett. Támogatja a kétprocesszoros működést.  A Super Socket 7-es processzorokat fogadni képes AMD K6-2 és K6-III processzorokhoz fejlesztette ki a Via. Beépített 4-8 Mbájt rendszermemóriát használó grafikus vezérlővel, 2X-es AGP támogatás, 100MHZ-es FSB és memória busz, valamint szintén beépített Audio Codec '97-nek köszönhetően támogatja a sztereo hangeffektusokat. Jellemző még az ATA-66-os IDE támogatás is, valamint a 4 USB port támogatása. Via Apollo MVP4 blokkdiagramja

9 AMD 750  Az AMD saját maga készítette az Athlon processzorához ezt a lapkakészletet.  Az AMD-751 rendszervezérlőből és az AMD-756 periféria buszvezérlőből áll. Az AMD-751 rendszervezérlő az Athlon frontside bus memória vezérlő, AGP vezérlő, és a PCI busz vezérlőből áll.  Az AMD-756 buszvezérlő három részből tevődik össze. A PCI-ISA bridge, USB vezérlő, EIDE, UDMA 33 és 66 vezérlő.  A 751 tulajdonságai: 200 MHZ-es frontside bus támogatás, 33 MHZ-es 32 bites PCI 2.2 busz támogatás 6 master csatornáig,  66MHz-es 2X-es AGP 2.0, 100 MHZ-es PC 100 SDRAM DIMM. 768 Mbájt memóriát képes kezelni, UDMA/66 támogatás jellemzi.


Letölteni ppt "ChipSet A chipset a PC alaplapokon található, a számítógép működéséhez elengedhetetlen vezérlőket tartalmazó áramköri egység. Az első generációs alaplapokon."

Hasonló előadás


Google Hirdetések