Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A „Madách Imre Városi Könyvtár” című prezentáció értékelése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A „Madách Imre Városi Könyvtár” című prezentáció értékelése"— Előadás másolata:

1 A „Madách Imre Városi Könyvtár” című prezentáció értékelése
1. Multimédiafejlesztés, 1. feladat A „Madách Imre Városi Könyvtár” című prezentáció értékelése Készítette: Vereczki Anita Informatikus könyvtáros, III. évfolyam

2 2. A TÉMAVÁLASZTÁS INDOKLÁSA
A prezentáció célja a balassagyarmati Madách Imre Városi Könyvtár bemutatása.

3 3. HELP Első dia HELP Tartalom Előző dia Következő dia
Utoljára megtekintett dia Utolsó dia

4 4. TARTALOM Saját multimédia értékelése Multimédia tervezet
Média analízis Multimédia struktúra A főoldal képernyőterve Képes forgatókönyv

5 1. SAJÁT MULTIMÉDIA ÉRTÉKELÉSE
Az üzenet megfogalmazása Rendszer személet Struktúráltság Navigáció Kommunikáció-interakció Pedagógiai, didaktikai szempontok Pszichológiai, ergonómiai szempontok Mediális közlési elvárások Technikai kivitelezés Járulékos elemek Online frissítés

6 1. 1. Az üzenet megfogalmazása
A produkció az ismeretközlő programok típusába sorolható. Célja: a felhasználó célcsoport megszólítása, információnyújtás az olvasók, érdeklődők számára, a könyvtár megismertetése. Az üzenet megfogalmazása egyszerű, de egyes diákon túlságosan hosszú a szöveg. Helyesírási hibákat nem tartalmaznak a szövegek. Szakmai pontosság, hitelesség jellemzi. A mondanivaló megfelelően tagolt, logikailag jól követhető. Néhány esetben ösztönző járulékokat tartalmaz. A dialogikus elemek hiányoznak.

7 1. 2. Rendszer szemlélet A produkció fogalmai, információs egységei szoros logikai láncot alkotnak. A médiumok szinkronban állnak egymással, a felhasználói igényeknek megfelelnek. Az átadandó ismeret megértetésének formái: állókép, grafika, írott információ, animáció, zene. Az eltérő tanulási stílusokhoz kevéssé alkalmazkodik, ehhez túl rövid. Egyéni használatra alkalmas.

8 1. 3. Stuktúráltság 1. Bejelentkező kép 2. Menü
3. A könyvtár története 4. Részlegek, állományok 5. Gyerekkönyvtár 6. Helyismereti gyűjtemény 7. Folyóiratolvasó 8. Zenei részleg 9. Információk 10. Névjegy Az elemek jól elkülöníthetők, mégis egységesen jelennek meg. Arculata, színharmóniája egységes stílusú. 1-2. kép: általános információk, használat, stb. 3-10. kép: tartalmi rész

9 1. 4. Navigáció A produkció jól navigálható, a minimális navigációs elemeken túl (előre, vissza, céloldalra ugrás, kilépés, súgó) használható a Névjegy funkció, illetve az utoljára megtekintett oldal is. A háttérzene minden oldalon kikapcsolható, illetve újraindítható.

10 1. 5. Kommunikáció - interakció
A kommunikáció-interakció megvalósítására csupán a minimális eszközök állnak rendelkezésre: - A programot meg lehet szakítani (Kilép), a program jelzi, hogy érzékelte szándékunkat. - A linkek működnek (weblap, ) A teljes cselekvési szabadság érzése annyira valósult meg, amennyire 10 képen ez lehetséges. Adatbázis jellegű információkeresésre nincs lehetőség.

11 1. 6. Pedagógiai, didaktikai szempontok
Egyénre szabott, új információkat, érdekességeket is tartalmaz. A felhasználó szemszögéből közelíti meg a témát. A program teljesen önállóan használható, gyerekek számára is érthető, „kedvcsináló” hatású. Egyszerre több érzékszervi csatornára hat látás, hallás).

12 1. 7. Pszichológiai, ergonómiai szempontok
A felhasználó saját igénye szerint, saját ritmusában haladhat a programban. Ez elősegíti, hogy kellő ideje legyen az információk befogadására, megjegyzésére. A menü segítségével bármikor kiválasztatja az őt érdeklő részeket, maga választhatja meg a haladás útvonalát. A program túl rövid ahhoz, hogy feszültségkeltő, fárasztó legyen. A zene „beavatkozás nélkül” folyamatosan szól, de lehetőség van a kikapcsolására, illetve újraindítására. A felhasználó jól érzi magát a felületen, a színvilág, a betűk kellemes hatást keltenek.

13 1. 8. Mediális közlési elvárások
A szöveges részeknél érvényesülnek a tipográfia alapszabályai. Jól olvashatók = szembarát megjelenítés. A szövegek tömörek, méretük a képernyő felületének egyharmadánál sehol sem nagyobb Ikonok, szimbólumok használata: az Információk c. dián. A képek, rajzok összhangban állnak a szöveggel, segítik, az arra történő emlékezést. A háttér és az alakok jól megkülönböztethetők, a tudatos színhasználat elvei érvényesülnek. Animációk: a produkció során három alkalommal fordul elő. Többletinformációt szolgáltató szerepük nem jelentős, a figyelemkeltés dominál. Mozgásuk egyenletes, dinamikájuk kiegyensúlyozott A háttérzene folyamatos, de a felhasználó a megfelelő ikonra kattintva leállíthatja, ill. újraindíthatja = aktív felület. Mozgókép: nincs.

14 1. 9. Technikai kivitelezés
A produkció hang- és képmegjelenítése zajmentes. Járulékos elemek Nincs Online frissítés Nincs

15 2. MULTIMÉDIA TERVEZET A produkció címe: Madách Imre Városi Könyvtár – Balassagyarmat Az ötlet rövid leírása: A könyvtár munkájába, szolgáltatásaiba pillanthatunk be a prezentáció megtekintése során. A produkció célja: A könyvtár állományának, szolgáltatásainak megismertetése az olvasókkal és az érdeklődőkkel. A célközönség megnevezése: A könyvtár régi és új olvasói A kivitelezési, megjelenítési módja: Multimédia A struktúra leírása: 10 képből áll: 1. Bejelentkezés; 2. Menü; 3. Történet; 4. Részlegek, állományok; 5. Gyerekkönyvtár; 6. Helyismereti gyűjtemény; 7. Folyóiratolvasó; 8. Zenei részleg; 9. Információk; 10. Névjegy A kivitelezéshez szükséges eszközök, szoftverek: Neobook for Windows Forrásanyagok: Költségtervezet: A szoftver ára: 199,95 $ Egyéb megjegyzések: Háttérzene: Apocalyptica - Unforgiven

16 2. Médiaanalízis Szintek Kezdőlap Főmenü Menük Információ Szöveg Cím
A könyvtár története Részlegek Informciók Egységes (Book Antiqua 24 p) Postacím Telefon/Fax cím URL Zene Apocalyptica: Unforgiven Ua. Állókép A könyvtár képe Nincs Van, mindegyiken más Akció gombok Háttér Világosbarna, vízjelszerű könyvábrázolás Interakció Azonnali üzenet küldése Animáció 3 helyen, illusztrációként Navigáció Zene ki-be, Főmenü, Következő, Utoljára megtekintett dia, Utolsó dia, Kilépés. Zene ki-be, Előző, Következő, Utoljára megtekintett dia, Utolsó dia, Kilépés. Összes akció gomb elérhető. Összes akció gomb elérhető a a tovább és az utolsó dia kivételével.

17 4. Multimédia struktúra Bejelentkező kép Menü Névjegy 3. Információk
2. Részlegek 1. Történet Gyerekkönyvtár Folyóirattár Zenei részleg Helyismereti gyűjt.

18 5. A FŐOLDAL KÉPERNYŐTERVE
Szövegmező (főcím) Állókép Háttér  Névjegy NAVIGÁCIÓ     Off

19 6. KÉPES FORGATÓKÖNYV TARTALOM NAVIGÁCIÓ ADAT-ÁLLOMÁNYOK IDŐ
Aktuális menü Kilép, Help, Tartalom, Következő, Utoljára megtekintett, Utolsó, Névjegy Háttér Szokásos elemek Világosbarna, vízjelszerű pcx. Menüpont Rákattintva Belépés és visszalépés lehetősége biztosított Szövegmező Szöveg Panel Állókép Muvkozpont_nagy.jpg Animáció Belépéskor Dissolve Hang zene (MP3) Belépéskor indul Navigáció A lap alján Mester oldal

20 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A „Madách Imre Városi Könyvtár” című prezentáció értékelése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések