Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Babits Mihály fiókkönyvtár bemutatása multimédia alkalmazás segítségével A Babits Mihály fiókkönyvtár bemutatása multimédia alkalmazás segítségével Készítette:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Babits Mihály fiókkönyvtár bemutatása multimédia alkalmazás segítségével A Babits Mihály fiókkönyvtár bemutatása multimédia alkalmazás segítségével Készítette:"— Előadás másolata:

1 A Babits Mihály fiókkönyvtár bemutatása multimédia alkalmazás segítségével A Babits Mihály fiókkönyvtár bemutatása multimédia alkalmazás segítségével Készítette: Dorogi Mária Szak: Informatikus könyvtáros III. Évfolyam Tagozat: Távoktatás Tagozat: Távoktatás 34

2 Témaválasztás indoklása Célom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Célom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Babits Mihály fiókkönyvtárának bemutatása, megismertetése a helyi lakosokkal, az olvasóközönség növelése érdekében. Babits Mihály fiókkönyvtárának bemutatása, megismertetése a helyi lakosokkal, az olvasóközönség növelése érdekében.

3 Leírás (Help) Akciógombok működésének leírása: A prezentáció az alábbi, szokásos navigációs elemekkel lett ellátva: - Ugrás az elejére - Súgó - Kezdő dia /Tartalom/ - Előző - Tovább - Visszatérés az előző pontra - Ugrás a végére

4 Tartalom 1. Multimédia értékelés 2. Multimédia tervezet, szinopszis 3. Médiaanalízis 4. Multimédia struktúra 5. A főmenü képernyőterve

5 1.Saját multimédia értékelés 1 Az üzenet megfogalmazása: A produkció elsősorban a kerület felnőtt lakosságát célozza meg üzenetével. Célja a Könyvtár rövid bemutatása, megismertetése, pontos és hiteles információk közvetítésével. 2 Rendszerszemléletű tervezés: A program röviden közöl hiteles információkat, feltüntetve a további információadási lehetőségeket, így megkönnyítve a célközönség további tájékozódási igényét.

6 1.Saját multimédia értékelés II. 3 Struktúra: A multimédia­produkció a főmenüvel indul, melyből a felhasználó rögtön továbbléphet bármelyik menüpontra. A főmenüt követő első menüpont tartalmazza a látogató üdvözlését, feltételezve, hogy aki először látja a produkciót - és nem csak a gyors információra van szüksége - végigmegy a menüsoron. Maga a menüsor az egyszerűségre és a könnyen átláthatóságra törekszik, egységes háttérrel és egységes elhelyezési struktúrával ellátva. 4 Navigáció: A navigációs gombok alkalmazása a felhasználó útját segíti. Navigációs elemként az előre, hátra, főmenü, kilépés gombok lettek beállítva. Hibaként jelentkezett, hogy a főmenüben elhelyezett zenét indító gombra, a kattintás alkalmával nem indul el a zene.

7 5 Kommunikáció-interakció: A felhasználó a navigációs elemek segítségével saját maga irányíthatja a produkciót, elindíthatja, visszaléphet és meg is szakíthatja, ha elegendő információ birtokába jutott. 6 Pedagógiai­didaktikai szempontok: A cél az, hogy a multimédia használata során a célközönség pontos, gyors és korrekt információkhoz jusson. Ezt a célt a produkció, többek között azzal éri el, hogy egyszerre több érzékszervi csatornára is hatással van, így könnyítve meg a közlendő befogadását. Azonban visszacsatolási és értékelési lehetősége nincs a befogadónak. 7 Pszichológiai­ergonómiai szempontok: A hétköznapi emberek számára készült multimédiaprogramnak egyszerű és felhasználóbarát a megjelenítése. A befogadást segíti a kellemes zenei aláfestés és a könyvtár hétköznapi életéből kiragadott képek, mint illusztrációk. 1.Saját multimédia értékelés III.

8 8 Multimédia komponensek vizuális és auditív elemei - Szöveges részek: A szöveges részek egyszerűek, szembarát megjelenítésük miatt jól olvashatók, ugyanakkor nem mindenütt megfelelően tagolt és tömör. - Számok, adatbázis alkalmazása: A főmenüben került bemutatásra a produkció rövid tartalma és egyúttal ez határozta meg a haladást is, amely a navigációs gombok segítségével leegyszerűsödik. - Állóképek: A produkció alapszínei a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár internetes honlapján megjelenő színekkel való hasonlatosságra törekszik. A pasztell árnyalatokat alkalmazva, elsősorban a szövegre, azaz a mondanivalóra kívánta fordítani a figyelmet, ugyanakkor a befogadás mértékét kívánták növelni a szövegek mellé elhelyezett figyelemfelkeltő, élénk, színes fényképek. - Ikonok, szimbólumok, logók használata: A produkcióban valamennyi menüben elhelyezésre került a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár logó-ja, ugyanakkor bizonyos menükben csak mint háttér van jelen. - 3D ábrázolás, animáció alkalmazása, auditív információk: Nincsenek a produkcióban. A sok színes fotó, a zenei aláfestés és a háttérgrafika próbálja ezt a hiányosságot pótolni. 1.Saját multimédia értékelés IV.

9 9 Multimédia technikai kivitelezése: A felhasználáskor különösebb probléma a produkció képmegjelenítése során nem tapasztalható. A zenei aláfestést azonban a főmenüben elhelyezett navigációs gomb nem tudja indítani. 10 Járulékos elemek: nincs 11 On­line frissítés: A valós idejű elérhetőség biztosítása, a társalgás fennmaradása érdekében ­ gép és használója között. 1.Saját multimédia értékelés V.

10 12 Szubjektív értékelés: A multimédiás program nem aknázza ki a technikai eszközök és a Neobook for Windows szoftver adta lehetőségek széles körét. A kivitelezés egyszerűsége felhasználóbarát ugyan, azonban több idő és magasabb szintű hozzáértés lett volna szükséges az ennél igényesebb kivitelezéshez. 1.Saját multimédia értékelés VI.

11 2. Multimédia tervezet (szinopszis) A produkció címe: Babits Mihály Könyvtár bemutatása 1. Az ötlet rövid leírása: A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Babits Mihály fiókkönyvtárának bemutatása a multimédia eszközeivel. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Babits Mihály fiókkönyvtárának bemutatása a multimédia eszközeivel. 2. A produkció célja: A könyvtár megismertetése az újpesti, potenciális olvasóközönséggel, a könyvtár látogatói létszámának növelése. 3. A célközönség megnevezése: Újpest lakosai. 4. A kivitelezési, megjelenítési módja: Multimédia

12 2. Multimédia tervezet (szinopszis) II. 5. A struktúra leírása: A főmenüt egy üdvözlő képernyő követi, majd egy rövid ismertető készül a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárról. Ezután következik a Babits Mihály Könyvtár rövid történetének leírása és bemutatásra kerül a könyvtár tevékenysége, munkatársai, a szolgáltatások köre. Végül megjelennek a nyitva tartási időpontok és a könyvtár megközelíthetőségnek leírása. 6. A kivitelezéshez szükséges eszközök, szoftverek: Neobook for windows szoftver 7. Forrásanyagok: http://www.fszek.hu 8. Egyéb megjegyzések: A multimédia elkészítéséhez felhasználtam saját fotóimat, a könyvtárról és működéséről szerzett ismereteimet valamint zenei hangaláfestésként,a hangulat fokozása érdekében, Beethoven IX. szimfóniájának feldolgozásából egy részletet. A multimédia elkészítéséhez felhasználtam saját fotóimat, a könyvtárról és működéséről szerzett ismereteimet valamint zenei hangaláfestésként, a hangulat fokozása érdekében, Beethoven IX. szimfóniájának feldolgozásából egy részletet.

13 3. Médiaanalízis Szint/ Médium BEJELENTK. KÉP /Főmenü/ I. Köszöntés II.Menüpont I/1Menüpont I I /1 Irodalmi szöveg  Köszöntő, A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, A Babits Mihály Könyvtár története A Babits Mihály könyvtár tevékenysége, Munkatársak Szolgáltatások, Nyitva tartás Megközelítés Üdvözli Önt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Babits Mihály Könyvtára A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár története: … A Babits Mihály Könyvtár története: … Text  A szöveg a kép bal oldalán helyezkedik el,fentről lefelé halad. A betű fekete, a háttér pasztell sárga. A szöveg a kép bal alsó sarkában helyezkedik el, fekete betű, pasztell sárga háttérben. Hang  Zene A háttérben szól: Beethoven IX. szimfóniája (feldolgozás) Állókép Fotó a könyvtár belsejéről, a jobb felső sarokban, a logó felett elhelyezve. Háttér Fotó a Könyvtár bejáratáról enyhén áttetsző  Adatbázis Neobook for Windows Logó A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Logó-ja NavigációKilépés,tovább,zene A szokásos elemek: főmenü, vissza, tovább, kilépés

14 4. Multimédia struktúra Főmenü - bejelentkezés Köszöntés 1. Menü 7. Menü 1.1 Alpont

15 5. A főoldal képernyőterve Menü pontok 1 2 3 4 5 6 7 Navigáció Főoldal Logo Háttér: állókép

16 Készítette: Dorogi Mária E-mail: mdorogi@mail.datanet.hu


Letölteni ppt "A Babits Mihály fiókkönyvtár bemutatása multimédia alkalmazás segítségével A Babits Mihály fiókkönyvtár bemutatása multimédia alkalmazás segítségével Készítette:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések