Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MÉDIAISMERET Szak: Mozgóképkultúra és médiaismeret

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MÉDIAISMERET Szak: Mozgóképkultúra és médiaismeret"— Előadás másolata:

1 MÉDIAISMERET Szak: Mozgóképkultúra és médiaismeret
1. év, levelező Tantárgy: MÉDIAISMERET Tanár: Forgó Sándor Kód: LBG_KO106K2 Téma: Akire én mai is felnézek…

2 A mozgás rögzítésének atyja.
EADWEARD MUYBRIDGE A mozgás rögzítésének atyja.

3 EADWEARD MUYBRIDGE 1830. Április 9-én született Angliában.
Különc ember lévén, nevét már korábban Edward Muybridge-re változtatta, amiből később Eadweard Muybridge lett. 1860. Elhagyta hazáját. Csendes - óceáni partvidék elismert fotográfusaként tartották számon. Nem tudni, hol és hogyan képezte magát fényképésszé.

4 EADWEARD MUYBRIDGE Muybridge t a fényképezés mellett a lóversenyzés is nagyon foglalkoztatta. Egy nap Leland Stanford szenátorhoz meghívást kapott. Aki köztudottan szintén szenvedélyes rajongója volt a telivéreknek. Egy nap az angol meg az amerikai hosszan vitatkoztak egy ló erényeiről, amely a szenátor tulajdona volt. Vágta közben van egy pillanat. amikor a ló mind a 4 lába a levegőben van.

5 EADWEARD MUYBRIDGE Ekkor történt, hogy a probléma megoldása érdekében Muybridge agyában zseniális terv született.

6 EADWEARD MUYBRIDGE Az amerikai lóversenypálya mentén fényképezőgépet állított egymás mellé. Mindegyik fényképezőgép kioldójához vékony szálat rögzített, amelyet a pályán keresztül feszített ki. A pálya túlsó oldalán a géppel szemben fehér vásznat állított fel, hogy az egyes képek minél tisztábbak legyenek. Amikor minden elkészült megadta a jelet és elkezdődött a lóverseny.

7 EADWEARD MUYBRIDGE Amikor a lovak, a sorban egymás mellé állított fényképezőgépek mellett elfutottak, akkor minden egyes gép előtt elszakították, a pályán keresztül 24 db kifeszített szalagot. Szalagok mindegyike egy-egy elektromágnest vezérelt, ami pedig szabaddá tette a lemezeket. TERVRAJZ

8 EADWEARD MUYBRIDGE Sikerült felvennie a lépés, az ügetés és vágta egymást követő fázisait. De a képek annyira különböztek a művészetben ábrázolt mozgástól, hogy sokan kételkedtek a pontosságukban. 1880-ban - egy saját készítésű diavetítővel - Muybridge a képeket egymásután kivetítette egy képernyőre.

9 EADWEARD MUYBRIDGE Ez volt a világ első mozgóképe.
Muybridge a képsorozat által bebizonyította amerikai vendéglátójának, hogy a vita során az ő feltételezése volt helyes.

10 EADWEARD MUYBRIDGE Sorozatfelvétel készítése a vágtató lóról.
Bebizonyította, - az emberi szem által felbonthatatlan mozgásfázisok rögzítése által -, hogy van olyan pillanat, amikor a ló mind a négy lába a levegőben van.

11 EADWEARD MUYBRIDGE Az angol a történtek után bizonyára azzal is megelégedett volna, hogy fényképeit elrakja magángyűjteményébe. Ha valaki nem vetette volna fel előtte azt az ötletet, vajon milyen hatást keltenek ezek a fényképek egy Zootropban. A kísérlet eredménye annyira megdöbbentő volt, hogy valóságos szenzációt keltett a közvéleményben.

12 EADWEARD MUYBRIDGE Zoopraxiskopnak nevezett készülékét 1879-ben konstruálta.

13 EADWEARD MUYBRIDGE „Tökéletesíti” a zoetropot - vetítésre alkalmassá téve és zoopraxiscope-nak nevezve. Zoetrop: szabadon forgó fémhengeren alapuló készülékre, mely 13 fázisrajzból kiindulva kelt mozgásillúziót a nézőben.

14 EADWEARD MUYBRIDGE Zoopraxiscope-val készült kép. Mozgó bika

15 Penakistoscope-val készült kép
EADWEARD MUYBRIDGE Penakistoscope-val készült kép

16 Muybridge módszerével körülbelül :
EADWEARD MUYBRIDGE Egyelőre azonban csak annyiban láttak benne gazdasági fantáziát, hogy ez is valami újdonság. A film elkészítéséhez, melynek vetítése egy percig tartana - másodpercenként expozíciót véve alapul, ami a szükséges minimum a folyamatosság illúziójának megteremtéséhez - Muybridge módszerével körülbelül : 720 fényképezőgép beállítására lenne szükség.

17 EADWEARD MUYBRIDGE Későbbiekben közel százezer pillanatfelvételt készített mozgó állatokról és emberekről, amellyel a mozgás tanulmányozását tette lehetővé.

18 EADWEARD MUYBRIDGE Muybridge és Leland Standford kapcsolata megszakadt, egy szerzői jogi vita végett. De Muybridge ekkor a már valódi hírességként, bele kezdett egy előadókörútba, és előadásai egyszerre voltak tudományos demonstrációk és szórakoztató show-k.

19 EADWEARD MUYBRIDGE Előadásai óriási hatást váltottak ki.
es párizsi bemutató „fenséges élvezetéről” hosszan cikkeztek a francia lapok, külön kiemelve az - akkor még alig néhány - emberi alak mozgását mutató sorozatot: „…ez utóbbiak, egészen csodálatos ábrázolások.”

20 Az én Camera Obscurám


Letölteni ppt "MÉDIAISMERET Szak: Mozgóképkultúra és médiaismeret"

Hasonló előadás


Google Hirdetések