Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MÉDIAISMERET Szak: Mozgóképkultúra és médiaismeret 1. év, levelező Tantárgy: MÉDIAISMERET Tanár: Forgó Sándor Kód: LBG_KO106K2 Téma: Akire én mai is felnézek…

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MÉDIAISMERET Szak: Mozgóképkultúra és médiaismeret 1. év, levelező Tantárgy: MÉDIAISMERET Tanár: Forgó Sándor Kód: LBG_KO106K2 Téma: Akire én mai is felnézek…"— Előadás másolata:

1 MÉDIAISMERET Szak: Mozgóképkultúra és médiaismeret 1. év, levelező Tantárgy: MÉDIAISMERET Tanár: Forgó Sándor Kód: LBG_KO106K2 Téma: Akire én mai is felnézek…

2 EADWEARD MUYBRIDGE A mozgás rögzítésének atyja.

3 EADWEARD MUYBRIDGE EADWEARD MUYBRIDGE 1830. Április 9-én született Angliában. 1831. Különc ember lévén, nevét már korábban Edward Muybridge-re változtatta, amiből később Eadweard Muybridge lett. 1860. Elhagyta hazáját. Csendes - óceáni partvidék elismert fotográfusaként tartották számon. Nem tudni, hol és hogyan képezte magát fényképésszé.

4 EADWEARD MUYBRIDGE Egy nap az angol meg az amerikai hosszan vitatkoztak egy ló erényeiről, amely a szenátor tulajdona volt. Egy nap az angol meg az amerikai hosszan vitatkoztak egy ló erényeiről, amely a szenátor tulajdona volt. Muybridge - t a fényképezés mellett a lóversenyzés is nagyon foglalkoztatta. Egy nap Leland Stanford szenátorhoz meghívást kapott. Egy nap Leland Stanford szenátorhoz meghívást kapott. Aki köztudottan szintén szenvedélyes rajongója volt a telivéreknek. Aki köztudottan szintén szenvedélyes rajongója volt a telivéreknek. Vágta közben van egy pillanat. amikor a ló mind a 4 lába a levegőbenvan. Vágta közben van egy pillanat. amikor a ló mind a 4 lába a levegőben van.

5 EADWEARD MUYBRIDGE Ekkor történt, hogy a probléma megoldása érdekében Muybridge agyában zseniális terv született. Ekkor történt, hogy a probléma megoldása érdekében Muybridge agyában zseniális terv született.

6 EADWEARD MUYBRIDGE Az amerikai lóversenypálya mentén 24 fényképezőgépet állított egymás mellé. Mindegyik fényképezőgép kioldójához vékony szálat rögzített, amelyet a pályán keresztül feszített ki. A pálya túlsó oldalán a géppel szemben fehér vásznat állított fel, hogy az egyes képek minél tisztábbak legyenek. Mindegyik fényképezőgép kioldójához vékony szálat rögzített, amelyet a pályán keresztül feszített ki. A pálya túlsó oldalán a géppel szemben fehér vásznat állított fel, hogy az egyes képek minél tisztábbak legyenek. Amikor minden elkészült Amikor minden elkészült megadta a jelet és megadta a jelet és elkezdődött a lóverseny. elkezdődött a lóverseny.

7 Amikor a lovak, a sorban egymás mellé állított fényképezőgépek mellett elfutottak, akkor minden egyes gép előtt elszakították, a pályán keresztül 24 db kifeszített szalagot. Szalagok mindegyike egy-egy elektromágnest vezérelt, ami pedig szabaddá tette a lemezeket. EADWEARD MUYBRIDGE TERVRAJZ

8 Sikerült felvennie a lépés, az ügetés és vágta egymást követő fázisait. Sikerült felvennie a lépés, az ügetés és vágta egymást követő fázisait. De a képek annyira különböztek a művészetben ábrázolt mozgástól, hogy sokan kételkedtek a pontosságukban. De a képek annyira különböztek a művészetben ábrázolt mozgástól, hogy sokan kételkedtek a pontosságukban. 1880-ban - egy saját készítésű diavetítővel - Muybridge a képeket egymásután kivetítette egy képernyőre. 1880-ban - egy saját készítésű diavetítővel - Muybridge a képeket egymásután kivetítette egy képernyőre.

9 EADWEARD MUYBRIDGE Ez volt a világ első mozgóképe. Ez volt a világ első mozgóképe. Muybridge a képsorozat által bebizonyította amerikai vendéglátójának, hogy a vita során az ő feltételezése volt helyes. Muybridge a képsorozat által bebizonyította amerikai vendéglátójának, hogy a vita során az ő feltételezése volt helyes.

10 EADWEARD MUYBRIDGE Sorozatfelvétel készítése a vágtató lóról. Sorozatfelvétel készítése a vágtató lóról. Bebizonyította, - az emberi szem által felbonthatatlan mozgásfázisok rögzítése által -, hogy van olyan pillanat, amikor a ló mind a négy lába a levegőben van. Bebizonyította, - az emberi szem által felbonthatatlan mozgásfázisok rögzítése által -, hogy van olyan pillanat, amikor a ló mind a négy lába a levegőben van.

11 EADWEARD MUYBRIDGE Az angol a történtek után bizonyára azzal is megelégedett volna, hogy fényképeit elrakja magángyűjteményébe. Ha valaki nem vetette volna fel előtte azt az ötletet, vajon milyen hatást keltenek ezek a fényképek egy Zootropban. A kísérlet eredménye annyira megdöbbentő volt, hogy valóságos szenzációt keltett a közvéleményben.

12 Zoopraxiskopnak nevezett készülékét 1879- ben konstruálta. EADWEARD MUYBRIDGE

13 „Tökéletesíti” a zoetropot - vetítésre alkalmassá téve és zoopraxiscope-nak nevezve. „Tökéletesíti” a zoetropot - vetítésre alkalmassá téve és zoopraxiscope-nak nevezve. Zoetrop: szabadon forgó fémhengeren alapuló készülékre, mely 13 fázisrajzból kiindulva kelt mozgásillúziót a nézőben. Zoetrop: szabadon forgó fémhengeren alapuló készülékre, mely 13 fázisrajzból kiindulva kelt mozgásillúziót a nézőben. EADWEARD MUYBRIDGE

14 Zoopraxiscope-val készült kép. Mozgó bika

15 EADWEARD MUYBRIDGE Penakistoscope-val készült kép

16 EADWEARD MUYBRIDGE Egyelőre azonban csak annyiban láttak benne gazdasági fantáziát, hogy ez is valami újdonság. A film elkészítéséhez, melynek vetítése egy percig tartana - másodpercenként 12 expozíciót véve alapul, ami a szükséges minimum a folyamatosság illúziójának megteremtéséhez - Muybridge módszerével körülbelül : Muybridge módszerével körülbelül : 720 fényképezőgép beállítására lenne szükség. 720 fényképezőgép beállítására lenne szükség.

17 EADWEARD MUYBRIDGE Későbbiekben közel százezer pillanatfelvételt készített mozgó állatokról és emberekről, amellyel a mozgás tanulmányozását tette lehetővé.

18 EADWEARD MUYBRIDGE Muybridge és Leland Standford kapcsolata megszakadt, egy szerzői jogi vita végett. Muybridge és Leland Standford kapcsolata megszakadt, egy szerzői jogi vita végett. De Muybridge ekkor a már valódi hírességként, bele kezdett egy előadókörútba, és előadásai egyszerre voltak tudományos demonstrációk és szórakoztató show-k. De Muybridge ekkor a már valódi hírességként, bele kezdett egy előadókörútba, és előadásai egyszerre voltak tudományos demonstrációk és szórakoztató show-k.

19 EADWEARD MUYBRIDGE Előadásai óriási hatást váltottak ki. Előadásai óriási hatást váltottak ki. 1881 - es párizsi bemutató „fenséges élvezetéről” hosszan cikkeztek a francia lapok, külön kiemelve az - akkor még alig néhány - emberi alak mozgását mutató sorozatot: 1881 - es párizsi bemutató „fenséges élvezetéről” hosszan cikkeztek a francia lapok, külön kiemelve az - akkor még alig néhány - emberi alak mozgását mutató sorozatot: „…ez utóbbiak, egészen csodálatos ábrázolások.” „…ez utóbbiak, egészen csodálatos ábrázolások.”

20 Az én Camera Obscurám


Letölteni ppt "MÉDIAISMERET Szak: Mozgóképkultúra és médiaismeret 1. év, levelező Tantárgy: MÉDIAISMERET Tanár: Forgó Sándor Kód: LBG_KO106K2 Téma: Akire én mai is felnézek…"

Hasonló előadás


Google Hirdetések