Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mi a filozófia? bevezetés A név értelmezése philein = kedvelni, szeretni szophia = bölcsesség philoszophosz = a bölcsesség kedvelője Eredetileg életmód,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mi a filozófia? bevezetés A név értelmezése philein = kedvelni, szeretni szophia = bölcsesség philoszophosz = a bölcsesség kedvelője Eredetileg életmód,"— Előadás másolata:

1

2 Mi a filozófia? bevezetés

3 A név értelmezése philein = kedvelni, szeretni szophia = bölcsesség philoszophosz = a bölcsesség kedvelője Eredetileg életmód, amely a philargüria (a gazdagság szeretete) és a philotimia (a becsület szeretete) ellenében a bölcsességet tekinti legfőbb értéknek.

4 A bölcselkedés ösztönzői határtapasztalatok pl. halál, szenvedés az értelemre vonatkozó kérdés szkepszis, kételkedés az ösztönök csökevénye- sedése, helyettesítése az ésszel megvilágosodásra való törekvés csodálkozás

5 A filozófia alapkérdései Platón (Kr.e. 427-347) Kant (1724-1804) Mit tudhatok? (Metafizika) Mit kell tennem? (Etika) Mit szabad remélnem? (Vallás) Mi az ember? (Antropológia )

6 A filozófia és a szaktudományok „Egyetlen tudomány mint tudomány, azaz szigorúan véve tudomány sem tudja megközelíteni saját alapfogalmait és azt, amit ezen fogalmak megragadnak. Ez a tény azzal függ össze, hogy egyetlen tudomány sincs abban a helyzetben, hogy saját tudományos eszközeivel önmagáról is tehessen kijelentéseket. Az, hogy mi a matematika, sohasem deríthető ki matematikailag; az, hogy mi a nyelvészet, sohasem fejthető ki nyelvészetileg; az, hogy mi a biológia sohasem mondható meg biológiailag. Az tehát, hogy mi egy tudomány, már kérdésként nem tudományos kérdés többé. […] Ez a filozófia területe. […] A filozófia maguknak a tudományoknak a lényegébe van zárva.” (Martin Heidegger)

7 A filozófia és a szaktudományok A reáltudományok: – Empirikusak (tárgyuk a tapasztalati világ) – Tematikusan redukáltak (a tapasztalati világ egy -egy szeletét vizsgálják) – Módszeresen elvontak (speciális, rájuk jellemző módszerekkel vizsgálják a tapasztalati világot) A filozófia: – Az empirikus valóság nem empirikus alapját kutatja (a végső, már nem tapasztalható okokat, feltételeket) – Nem egyetlen valóság- szeletet vizsgál hanem az Egészet – Semmiféle kitüntetett módszert nem feltételez, mely megszabná vizsgálatainak mikéntjét.

8 A filozófia és a szaktudományok

9 Egyetemes és résztudományok

10 A filozófia elhatárolása a vallástól A vallás szerint az isteni kinyilatkoztatás a forrás A filozófia szerint az emberi ész és szív a forrás, mely bármely vallású egyén számára elfogadható

11 A filozófia elhatárolása a művészettől A művészetben a szellemi tartalom valamilyen anyagban jelenik meg A filozófiában a szellemi tartalom szavakban jelenik meg Vagyok – vagy nem?

12 A filozófia tudományágai és a határtudományok

13 Mi is tehát az a…? 1)„A filozófia nem tanítás hanem tevékenység.” 2)Spekulatív kísérlet a valóság szisztematikus és átfogó szemléletére. 3)Kísérlet a valóság alapvető és végső természetének megragadására. 4)Tudomány amely segít az embernek „meglátni „ azt amiről beszél, és segít „beszélni” arról amit lát. 5)A filozófia lényege nem az igazság birtoklása, hanem az igazság keresése.

14 A nagy MIÉRT? „ Talán meglepően hangzik, de a filozófusok is szerszámokkal dolgoznak. Persze nem vésővel vagy Excel-táblázatokkal, hanem jóval kifinomultabb eszközökkel: egyedi, csak rájuk jellemző gondolkodásmóddal és megközelítési módszerekkel, amelyek megtanulhatók, és az élet minden területén alkalmazhatók. […] A filozófiában ugyanis nemcsak az érdekes, hogy mit gondoltak a legnagyobb elmék, hanem azt is izgalmas megtudni, hogyan gondolták. A filozófusok tanai sosem önmagukban álló kinyilatkoztatások, hanem letisztult, logikus gondolatmenetek, amelyek sokkal gazdagabbá, tartalmasabbá válnak attól, ha megismerjük e gondolatok kicsiszolásának eszközeit. ” Fearn Nicholas: Zénón és a teknősbéka - Avagy hogyan gondolkodjunk úgy, mint egy filozófus? Akadémiai Kiadó, 2011 - fülszöveg

15

16 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Mi a filozófia? bevezetés A név értelmezése philein = kedvelni, szeretni szophia = bölcsesség philoszophosz = a bölcsesség kedvelője Eredetileg életmód,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések