Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés."— Előadás másolata:

1

2 Mi a filozófia? bevezetés

3 A név értelmezése philein = kedvelni, szeretni szophia = bölcsesség
philoszophosz = a bölcsesség kedvelője Eredetileg életmód, amely a philargüria (a gazdagság szeretete) és a philotimia (a becsület szeretete) ellenében a bölcsességet tekinti legfőbb értéknek.

4 A bölcselkedés ösztönzői
az ösztönök csökevénye- sedése, helyettesítése az ésszel határtapasztalatok pl. halál, szenvedés megvilágosodásra való törekvés az értelemre vonatkozó kérdés csodálkozás szkepszis, kételkedés

5 A filozófia alapkérdései
Platón (Kr.e ) Kant ( ) Mit tudhatok? (Metafizika) Mit kell tennem? (Etika) Mit szabad remélnem? (Vallás) Mi az ember? (Antropológia)

6 A filozófia és a szaktudományok
„Egyetlen tudomány mint tudomány, azaz szigorúan véve tudomány sem tudja megközelíteni saját alapfogalmait és azt, amit ezen fogalmak megragadnak. Ez a tény azzal függ össze, hogy egyetlen tudomány sincs abban a helyzetben, hogy saját tudományos eszközeivel önmagáról is tehessen kijelentéseket. Az, hogy mi a matematika, sohasem deríthető ki matematikailag; az, hogy mi a nyelvészet, sohasem fejthető ki nyelvészetileg; az, hogy mi a biológia sohasem mondható meg biológiailag. Az tehát, hogy mi egy tudomány, már kérdésként nem tudományos kérdés többé. […] Ez a filozófia területe. […] A filozófia maguknak a tudományoknak a lényegébe van zárva.” (Martin Heidegger)

7 A filozófia és a szaktudományok
A reáltudományok: Empirikusak (tárgyuk a tapasztalati világ) Tematikusan redukáltak (a tapasztalati világ egy -egy szeletét vizsgálják) Módszeresen elvontak (speciális, rájuk jellemző módszerekkel vizsgálják a tapasztalati világot) A filozófia: Az empirikus valóság nem empirikus alapját kutatja (a végső, már nem tapasztalható okokat, feltételeket) Nem egyetlen valóság-szeletet vizsgál hanem az Egészet Semmiféle kitüntetett módszert nem feltételez, mely megszabná vizsgálatainak mikéntjét.

8 A filozófia és a szaktudományok

9 Egyetemes és résztudományok

10 A filozófia elhatárolása a vallástól
A filozófia szerint az emberi ész és szív a forrás, mely bármely vallású egyén számára elfogadható A vallás szerint az isteni kinyilatkoztatás a forrás

11 A filozófia elhatárolása a művészettől
A művészetben a szellemi tartalom valamilyen anyagban jelenik meg A filozófiában a szellemi tartalom szavakban jelenik meg Vagyok – vagy nem?

12 A filozófia tudományágai és a határtudományok

13 Mi is tehát az a…? „A filozófia nem tanítás hanem tevékenység.”
Spekulatív kísérlet a valóság szisztematikus és átfogó szemléletére. Kísérlet a valóság alapvető és végső természetének megragadására. Tudomány amely segít az embernek „meglátni „ azt amiről beszél, és segít „beszélni” arról amit lát. A filozófia lényege nem az igazság birtoklása, hanem az igazság keresése.

14 A nagy MIÉRT? „Talán meglepően hangzik, de a filozófusok is szerszámokkal dolgoznak. Persze nem vésővel vagy Excel-táblázatokkal, hanem jóval kifinomultabb eszközökkel: egyedi, csak rájuk jellemző gondolkodásmóddal és megközelítési módszerekkel, amelyek megtanulhatók, és az élet minden területén alkalmazhatók. […] A filozófiában ugyanis nemcsak az érdekes, hogy mit gondoltak a legnagyobb elmék, hanem azt is izgalmas megtudni, hogyan gondolták. A filozófusok tanai sosem önmagukban álló kinyilatkoztatások, hanem letisztult, logikus gondolatmenetek, amelyek sokkal gazdagabbá, tartalmasabbá válnak attól, ha megismerjük e gondolatok kicsiszolásának eszközeit.” Fearn Nicholas: Zénón és a teknősbéka - Avagy hogyan gondolkodjunk úgy, mint egy filozófus? Akadémiai Kiadó, fülszöveg

15

16 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések