Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A MESTER ÉS MARGARITA. Mihail Afanaszjevics Bulgakov.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A MESTER ÉS MARGARITA. Mihail Afanaszjevics Bulgakov."— Előadás másolata:

1 A MESTER ÉS MARGARITA

2 Mihail Afanaszjevics Bulgakov

3 Ebben a moszkvai házban élt Bulgakov…

4

5 … a ház azóta igazi irodalmi zarándokhellyé vált…

6

7 A Bulgakov Múzeum Kijevben…

8

9 Élete 1891-ben Kijevben született nemesi eredetű családban. Édesapja teológiaprofesszor, édesanyja tanárnő. Orvosként végez 1916-ban a kijevi egyetemen. 1919-ben úgy határoz, hogy az írásnak szenteli életét => darabjait bemutatják 1921-től Moszkvában él újságíróként. A 20-as évek közepétől az orosz irodalom élvonalába kerül.

10 Orvosból író… Sir Arthur Conan Doyle Csehov Csáth Géza

11 A 20-as évek közepétől támadások sora éri. Darabjait betiltják, nem publikálhat. Levelet ír Sztálinnak, hogy engedjék külföldre, vagy ne lehetetlenítsék el. Segédrendezői állást kap a Művész Színházban.

12

13 A moszkvai Művész Színház

14 …és a MŰ

15 1928-tól, 1940-ig, a haláláig írja. Kezdettől fogva tudja, művét életében nem láthatja nyomtatásban. A Mester és Margarita 1966-ban jelenik meg először. Az első kiadásban számos részt cenzúráztak. Az első teljes, cenzúrázatlan kiadás Magyarországon jelent meg.

16

17 A regény legelső vázlataiban még nem szerepelt a Mester és Margarita figurája. A mű korai változataiban Bulgakov a kortárs világ szatirikus rajzát adta, melynek középpontjában a Sátán áll.

18 A szerelmi szál az író 1932-es házassága után került szövegbe, és a cselekmény középpontjába...

19 Bulgakov, a Mester meg az ő Margaritája…

20 A regény 1937-es „végleges” (Bulgakov utolsó percig javítgatta művét!) változatában kerül a középpontba a fausti Mester és társa Margarita.

21 Mítoszteremtés Bulgakov már meglévő mítoszok elemeit dolgozza össze: Faust-monda + Evangéliumok

22 Források… Goethe: Faust

23 Források… Biblia, Újtestamentum

24 Források… Dosztojevszkij: Karamazov testvérek

25 Források… Puskin művei

26 Források… Gogol: Holt lelkek => Woland a holt lelkek országában barangol, ahol végül két élő lelket talál (címszereplőinket), valamint egy feltámadó lelket, Ivánt

27 Források… Gogol: Az orr => Berlioz levágott feje párhuzamba állítható Gogol művével

28 4 szál 1. Moszkva művészéletének szatirikus ábrázolása. 2. A Sátán ténykedései Moszkvában 3. Ha-Nocri és Pilátus története 4. A Mester és Margarita története

29 Párhuzamos szereplők Woland – Mefisztó (a Faust Walpurgis-éj jelenetéből való a név) Mester - Faust Margarita – Margit Frida – Margit (gyermekgyilkosság) Lévi Máté – Jézus; Iván – Mester; Wagner – Faust (a mesterét nem értő tanítvány)

30 Eseménysíkok 1. 1. Hétköznapi sík – a 30-as évek Moszkvája, ahol a Mester (Bulgakov egyfajta alteregója) írja regényét 2. 2. Regény a regényben: Pilátus és Jósua 2000 éves története 3. 3. Fantasztikum síkja – ez köti össze az előző kettőt (a Sátán útja)

31 Térszerkezet

32 1. Valódi és fantasztikus helyszínek (Moszkva, Jeruzsálem) * 2. Az előzőeket keresztbe metsző térszerkezet, mely ún.pragmatikus (személytelen viszonyokon alapuló pl. Berlioz+Iván), térből és imaginárius (személyes, végtelenné táguló pl. Mester+Margarita) térből áll.

33 Időszerkezet 1. A pragmatikus tér ideje órával mérhető. * 2. Az imaginárius tér ideje nem órával mérhető, más törvények vonatkoznak rá   időnkívülivé válik ez a tér, mely teret enged a belső szabadságnak   idősíkok metszete (pl. Woland egy időben van jelen mindenütt)   „átbeszélések” az egyes dimenziókból

34 Szimbolikus idő A nagyhét napjain játszódik a jeruzsálemi és a moszkvai történet egyaránt. (mint Hoffmann Az arany virágcserép c. műve!) * Három nap alatt játszódnak az események => a keresztre feszítés és a feltámadás közötti időt a sátán uralja a földön!

35 Képek

36 Москва

37 Воланд

38 Бегемот

39

40

41 Коровьев-Фагот

42 Азазелло

43 Гелла

44 Мастер

45 Маргарита

46

47

48 A Mester és Margarita a színpadon..

49

50 … és tévében, Nagy Könyv műsorában.

51

52

53

54 К ОНЕЦ


Letölteni ppt "A MESTER ÉS MARGARITA. Mihail Afanaszjevics Bulgakov."

Hasonló előadás


Google Hirdetések