Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A vérkeringés Készítette: Szakács Enikő

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A vérkeringés Készítette: Szakács Enikő"— Előadás másolata:

1 A vérkeringés Készítette: Szakács Enikő
A test rendszerei A vérkeringés Készítette: Szakács Enikő

2 A vér testünkben folyamatos mozgásban van
A vér testünkben folyamatos mozgásban van. A szív pumpálja a test minden részébe és gondoskodik ezzel milliárd testsejt számára az életfontosságú tápanyagokról mint oxigén, ásványi anyagok és proteinek. A vér egy teljes kört tesz meg a szívből oda és újra vissza – ezt nevezik vérkeringésnek. Ehhez kereken egy percre van szüksége. Az oxigéngazdag vér, mely a szívből jön, világos piros. Ezzel szemben, mikor oxigénszegényen visszatér a szívbe, sötétpiros.

3 A szív, egy lenyűgöző motor
A szív egy kb. ökölnagyságú izom, mely a mellkasban balra található. A jobb és bal szívfél egy-egy kamrából és egy pitvarból (atrium) áll. Innen naponta több, mit 8000 liter vért pumpál testünkön keresztül!

4 Minden szívfélnek megvan a feladata a vérkeringésben: a jobb
pumpálja a vért a tüdőig, ahol oxigénnel dúsul. A bal fogadja az oxigénbő vért és osztja az összes testszövet között. Ezután az oxigénszegény vér visszatér a jobb szívfélbe: a vérkeringés elölről kezdődik.

5 Négy szívbillentyű választja el a szív kamráit.
Ők biztosítják, hogy a vér csak egy irányba folyhasson. Ezeknek a billentyűknek a nyílódása során zaj keletkezik – ez a szívverés!

6 A szívbillentyűk A szívbillentyűk a szívfalon helyezkednek el.
Szelepként működnek: ha nyitva vannak, a vér a helyes irányba tud folyni. Ha azonban a vér rossz irányba akar folyni, a billentyűk rögtön összezáródnak.

7 A szív keresztmetszete
80 éves korban a szív három milliárdszor dobbant már!

8 A véredények Testünkben a véredények 150000 km hosszúak!
A vér véredények hatalmas hálóján át köröz testünkben. Ez a háló artériákból, vénákból és hajszálerekből áll. Az artériák (ütőerek) nagy véredények. Bennük kerül szállításra a szívből jövő oxigéndús vér a testsejtekbe. A vénák szállítják aztán a szervezet oxigénszegény vérét vissza a szívbe. A hajszálerek a legkisebb edények. Ezek mint finom hajszálrendszer a test legutolsó szögletét is elérik. Testünkben a véredények km hosszúak!

9 A vérkeringés

10 A szívműködés

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A vérkeringés Készítette: Szakács Enikő"

Hasonló előadás


Google Hirdetések