Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ön egy közepes méretű cég számítástechnikai munkatársa

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ön egy közepes méretű cég számítástechnikai munkatársa"— Előadás másolata:

1 Ön egy közepes méretű cég számítástechnikai munkatársa
Ön egy közepes méretű cég számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány tucat számítógépes munkahely van. Feladata a számítógépek és perifériák megelőző karbantartása. Ismertesse karbantartás feladatait és módszereit! Törekedjen a témával kapcsolatos lényeges jellemzők kiemelésére! 7. Tétel

2 Vázlat Számítógép belső felépítése Háttértárak Ház, tápegység
Belső kábelek Bővítőkártyák Ventilátor Processzorok Tesztek Hűtőborda, ventilátor Memóriák Bővítés, csere Háttértárak Bővítés, csere FDD HDD CD/DVD Perifériák Monitor Billentyűzet Egér

3 A számítógép karbantartás szükségességének legfőbb okai:
- Teljesítmény optimalizálása - Költségek minimalizálása - Esetleges adatvesztés megelőzése

4 A számítógép belső felépítése:
A PC egy komplex eszköz, több alkatrész együttese alkotja. Ez növeli a hibalehetőségek számát. A számítógép belső felépítése:

5 Ház, tápegység - A számítógép házában találhatóak az alapvető alkatrészek (alaplap, tápegység, processzor, memóriák, háttértárak stb., illetve az ezekhez szükséges kábelek.). - A tápegység felel az áramellátásért.

6 Ház, tápegység Előfordulhat, hogy a házon található portok valamelyike nem működik (pl. USB), vagy valamelyik LED nem világít. Ilyenkor célszerű megnézni, hogy egyáltalán be vannak-e kötve. Az USB-nél az is előfordulhat, hogy a BIOS-ban nincs engedélyezve, vagy nincs megfelelő driver telepítve.

7 Ház, tápegység A tápegységen keresztül csatlakozik gépünk a hálózati áramforráshoz. Ha a gépünk nem kapcsol be, először ellenőrizzük, hogy a hálózati kábel nem sérült-e, megfelelően van-e csatlakoztatva. A legtöbb tápegységen található egy kapcsoló gomb, nézzük meg be van-e kapcsolva a táp.

8 Ház, tápegység - Ha úgy gondoljuk, hogy a tápból adódó problémája van a gépnek, célszerű a ventilátort ellenőrizni, hogy forog-e rendesen, esetleg portalanítani, vagy cserélni. Ha szétszedjük, kondenzátorokat találunk benne. Ezeknek a teteje fel lehet púposodva. Velük már nem nagyon lehet mit kezdeni, cserélni kell őket. Ha ezek után is fenn áll a probléma, cserélni kell a tápot. Lehet, hogy tápunk jól működik, de túl kis teljesítményű. Ekkor „erősebbre” kell cserélni. Mivel közepes méretű cégnél vagyunk, nagy eséllyel fordulhat elő szerver gép. Szerver gépeknél ajánlott szünetmentes tápot használni, így elkerülhetjük az áramszünetekből adódó problémákat.

9 Processzorok Központi feldolgozóegység (CPU). A mai piacon az Intel és az AMD, a két nagy processzorgyártó cég termékei a legelterjedtebbek.

10 Processzorok A processzornál elsősorban arra kell odafigyelni, nehogy túlmelegedjen. Ha megfelelő hűtéssel rendelkezünk és nem próbáljuk „húzni” – vagyis növelni teljesítményét – máris csökkentjük a processzorcsere esélyét.

11 Processzorok A processzor teljesítményét, hőmérsékletét, illetve energiafelhasználását nyomon követhetjük a BIOS-on, vagy erre a célra megírt programokon keresztül. Ilyen szoftver például az Everest. Ha a hőmérséklet a normál fölött van (30°C – 60°C - Típustól és terheltségtől függ), akkor próbáljunk meg először szoftveresen változtatni valamin. Talán túl sok program van használatban, vagy a processzor órajele van túlságosan megnövelve.

12 Processzorok Ha nincs változás, akkor nézzük meg, hogy a CPU ventilátor normálisan működik-e. Ha szükséges takarítsuk meg a hűtőbordával együtt. A processzort vegyük ki és kenjünk rá friss hűtőpasztát.

13 Memóriák A memória (RAM) feladata, hogy minél gyorsabban eltároljon adatokat és azokat minél hamarabb előhozza. A feladatkezelőn keresztül megnézhetjük mennyi van belőle használatban. (Itt is használhatunk más programokat erre pl. Everest!) Ha kevésnek találja rendszerünk, a virtuális memóriával fogja megpróbálni pótolni a hiányt. A VM a winchesterből lefoglalt rész, amelyet RAM-ként használ gépünk.

14 A szerver gépeket lássuk el bőven memóriával.
Memóriák Hibás modul esetén cserére-, kevés memóriánál pedig bővítésre van szükség. Vásárlásnál arra figyeljünk, hogy az alaplapunk támogassa az adott modult. (Általában a memória frekvenciájáról állapíthatjuk meg a legkönnyebben!) A szerver gépeket lássuk el bőven memóriával. Csere/bővítésnél pedig arra, hogy a memóriát megfelelően tegyük be a helyére. Ha nem rendeltetés szerűen pattintottuk be, indításnál sípoló hangot fogunk hallani.

15 Háttértárak FDD (Floppy Disk Drive). Manapság már kezd kimenni a divatból. Ettől függetlenül még használják egyes helyeken. A kábelei legyenek megfelelően csatlakoztatva, ne lógjanak bele semmibe (pl. hűtőventilátor). Meghibásodása esetén, az alacsony ára miatt csere javasolt.

16 Háttértárak HDD (Hard Disk Drive). Nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas merevlemez. Többek között ezen található az operációs rendszerünk is. Használat közben a rázkódástól óvni kell, az áramszünetek is károsodást okozhatnak (fontosabb gépeknél szünetmentes áramforrást biztosítani). Ha túl kicsi a kapacitása, vehetünk több winchestert, vagy a meglévőt cserélhetjük nagyobb kapacitásúra.

17 Szerver gép esetében megbízható, gyors és nagy kapacitású ajánlott.
Háttértárak Érdemes töredezettség mentesítést/vírusirtást végezni időközönként. Régi operációs rendszerünket újratelepíteni. Ezekkel is kevésbé „dolgoztatjuk” merevlemezünket, növeljük annak élettartamát. Cserénél vegyük figyelembe, hogy az adott gépet mire használjuk és ennek függvényében vásároljunk. Szerver gép esetében megbízható, gyors és nagy kapacitású ajánlott.

18 Háttértárak CD/DVD olvasó – író. Még manapság is előnyös, de nem elengedhetetlen eszköz. Az író és olvasó diódákat időközönként tisztíthatjuk denaturált szesszel. Ha nem működik a meghajtónk, nézzük meg a kábelt rendesen van-e csatlakoztatva, vagy nem sérült-e.

19 Perifériák A monitor a legfontosabb kiviteli egység. Egy adapter-kábel segítségével kapcsolódik az áramforráshoz. Egy másik kábelen keresztül pedig a videokártyához (esetleg az alaplapra integrálthoz). Próbáljuk ezt a két kábelt olyan helyen vezetni, ahol nem sérülhetnek. Új monitor vásárlása esetén vegyük figyelembe, hogy milyen célra fogjuk használni. Például grafikai, vagy rajz projektekhez ajánlott magasabb felbontás megjelenítésére alkalmas eszközre beruházni.

20 Perifériák Billentyűzet és egér. A két legfontosabb beviteli periféria. Többféle csatlakozóval ellátott típusa létezik (PS2, USB, vagy vezeték nélküli). Ügyeljünk rá, hogy a megfelelő helyre legyenek csatlakoztatva, ne legyenek „láb alatt” a vezetékek. Lehetőleg ne borítsunk rájuk semmilyen folyadékot, ne ütögessük. USB-s eszköz esetében előfordulhat, hogy az adott operációs rendszer nem ismeri fel azonnal az egerünket/billentyűzetünket. (Az alapfeltétel, hogy telepítve legyen ilyen eszköznél az USB.)


Letölteni ppt "Ön egy közepes méretű cég számítástechnikai munkatársa"

Hasonló előadás


Google Hirdetések