Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A magyarországi bankkártya üzletág elemzése Készítette: Gál Ildikó Konzulens: Győri Judit.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A magyarországi bankkártya üzletág elemzése Készítette: Gál Ildikó Konzulens: Győri Judit."— Előadás másolata:

1 A magyarországi bankkártya üzletág elemzése Készítette: Gál Ildikó Konzulens: Győri Judit

2 A bankkártya üzletág kialakulása Az 1910-es években bocsátották ki az első bankkártyát az Egyesült Államokban. Az 1910-es években bocsátották ki az első bankkártyát az Egyesült Államokban. 1988: A hazai kibocsátású bankkártyák megjelenésének ideje. 1988: A hazai kibocsátású bankkártyák megjelenésének ideje. 1989: Megjelenik hazánkban az első olyan bankkártya, amely mögött forintszámla áll. 1989: Megjelenik hazánkban az első olyan bankkártya, amely mögött forintszámla áll.

3 A bankkártyára vonatkozó jogi rendelkezések A kártyák technikai paramétereit az 1977-ben elfogadott ISO szabvány rögzíti. A kártyák technikai paramétereit az 1977-ben elfogadott ISO szabvány rögzíti. 77/1999. Kormányrendelet rendelkezik a bankkártyák kibocsátásáról és használatáról. 77/1999. Kormányrendelet rendelkezik a bankkártyák kibocsátásáról és használatáról. A bankkártya szerződéssel kapcsolatos előírások. A bankkártya szerződéssel kapcsolatos előírások.

4 A bankkártya-üzletág szereplői Bankok Bankok  kibocsátó bank  elfogadó bank Kártyabirtokosok Kártyabirtokosok Elfogadóhelyek Elfogadóhelyek  ATM  bankfiók  kereskedő  posta Vállalkozások Vállalkozások Kártyatársaságok Kártyatársaságok Jelentősebbek: Euro Card/Master Card és a Visa Jelentősebbek: Euro Card/Master Card és a Visa

5 A bankkártyák jellemzői és számuk alakulása Magyarországon Kártyafajták:  debit,  credit,  charge,  co-branded,  business kártyák.

6 A bankkártyák számának alakulása Magyarországon

7 A bankkártya használatának elterjedtsége  a lakosság körében  a vállalkozások körében

8  készpénzfelvételi lehetőségek és kereskedelmi elfogadóhelyek A bankkártya használatának elterjedtsége

9  bankkártyával az Interneten  nem hitelintézetek által kibocsátott kártyák  bankkártya használatát gátló tényezők  visszaélések a bankkártya-üzletágban A bankkártya használatának elterjedtsége

10 Kérdések a szakdolgozattal kapcsolatban:  Mi lehet az oka az elektronikus fizetőeszkö- zökkel kapcsolatos bizalmatlanságnak? zökkel kapcsolatos bizalmatlanságnak?  Mely tényezők ösztönözhetik a magyar bankkártya-piac fejlődését a közeljövőben?  Önnek van-e bankkártyája? Ha van, ismertesse a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat! Ha van, ismertesse a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat! Ha nincs, indokolja meg, miért nem veszi igénybe ezt a korszerű pénzkímélő megoldást! Ha nincs, indokolja meg, miért nem veszi igénybe ezt a korszerű pénzkímélő megoldást!


Letölteni ppt "A magyarországi bankkártya üzletág elemzése Készítette: Gál Ildikó Konzulens: Győri Judit."

Hasonló előadás


Google Hirdetések