Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A bankkártya jövője Hargitainé Várhegyi Teréz 2014. március 6. 1.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A bankkártya jövője Hargitainé Várhegyi Teréz 2014. március 6. 1."— Előadás másolata:

1 A bankkártya jövője Hargitainé Várhegyi Teréz 2014. március 6. 1

2 2 Honnan hová (1) Mo.-i Kártyapiac 2008 óta gyakorlatilag 9 millió db környékén stagnál a magyar kártyapiac, ezen belül a hitelkártyák száma és aránya folyamatos csökkenést mutat. A korábbi évek dinamikus bővülési ütemének lefékeződését okozhatja a betéti kártyapiac telítettsége valamint a hitelkártyával szemben preferált olcsóbb hitelfajták (pl: személyi kölcsön) előretörése is. A kibocsátott kártyák száma 2013 június végén 8,98 millió darabot tett ki, ami 77 ezer darabos növekedést jelent az egy évvel ezelőtti értékhez képest. A kártyákon belül a hitelkártyák száma 1,28 millió db, a betéti kártyák száma 7,7 millió db volt. A hitelkártyák részaránya 14,3%-ot tett ki, mely az előző évekhez hasonlóan 50 bázispontos részarány csökkenés. A piacon forgalomban lévő contactless kártyák aránya megközelítette a 15%-ot. Az érintésmentes fizetésre képes kártyák további növekedése várható az idén. 2008 óta gyakorlatilag 9 millió db környékén stagnál a magyar kártyapiac, ezen belül a hitelkártyák száma és aránya folyamatos csökkenést mutat. A korábbi évek dinamikus bővülési ütemének lefékeződését okozhatja a betéti kártyapiac telítettsége valamint a hitelkártyával szemben preferált olcsóbb hitelfajták (pl: személyi kölcsön) előretörése is. A kibocsátott kártyák száma 2013 június végén 8,98 millió darabot tett ki, ami 77 ezer darabos növekedést jelent az egy évvel ezelőtti értékhez képest. A kártyákon belül a hitelkártyák száma 1,28 millió db, a betéti kártyák száma 7,7 millió db volt. A hitelkártyák részaránya 14,3%-ot tett ki, mely az előző évekhez hasonlóan 50 bázispontos részarány csökkenés. A piacon forgalomban lévő contactless kártyák aránya megközelítette a 15%-ot. Az érintésmentes fizetésre képes kártyák további növekedése várható az idén.

3 3 Terminálok A kártyaelfogadás elmúlt 6 évét az imprinterek fokozatos térvesztése, valamint az ATM hálózat lassú növekedése (évi 3,5%), valamint a kereskedelmi POS terminálok dinamikus bővülése jellemezte. Az elektronikus kártyaelfogadás lefedettségének növekedése mellett szolgáltatásbővülés is jellemzi a piacot. Az ATM terminálok funkcióbővülése folyamatos. Ma már a készpénzfelvételen kívül számos lehetőség áll a kártyabirtokos rendelkezésére, mint például: mobiltelefon számla értékének befizetése, közüzemi számlák értékének befizetése, Szerencsejáték Rt. egyes játékaira való fogadás, Garancia Biztosító termékeinek vásárlása. 2013 I. félévében üzemelő mintegy 86 ezer POS terminál 28%-a NFC képes készülék volt. A kártyaelfogadás elmúlt 6 évét az imprinterek fokozatos térvesztése, valamint az ATM hálózat lassú növekedése (évi 3,5%), valamint a kereskedelmi POS terminálok dinamikus bővülése jellemezte. Az elektronikus kártyaelfogadás lefedettségének növekedése mellett szolgáltatásbővülés is jellemzi a piacot. Az ATM terminálok funkcióbővülése folyamatos. Ma már a készpénzfelvételen kívül számos lehetőség áll a kártyabirtokos rendelkezésére, mint például: mobiltelefon számla értékének befizetése, közüzemi számlák értékének befizetése, Szerencsejáték Rt. egyes játékaira való fogadás, Garancia Biztosító termékeinek vásárlása. 2013 I. félévében üzemelő mintegy 86 ezer POS terminál 28%-a NFC képes készülék volt. Honnan hová (2)

4 4 Honnan hová (3) Mo.-i Kártyapiac A kártyaelfogadás forgalmát tekintve a vásárlások terén töretlen a növekedési dinamika, a készpénzfelvételek esetében pedig a gazdasági válság éveiben (2009, 2010) volt egy visszaesés, megtorpanás, azt követően újra növekedésnek indult a forgalom. 2013 I. félév és 2012 I. félév között a készpénzfelvételi forgalom 3,06 billió Ft-ról 2,74 billió Ft-ra csökkent, mely 10,5%-os visszaesés. A csökkenés a magyarországi kártyák forgalmában következett be, amely mögött a tranzakciós illeték bevezetése miatt díjemelkedések állhatnak. A tranzakciószám 2007-ben még azonos szinten állt, ezt követően a vásárlási tranzakciók száma több, mint duplájára növekedett (62 millióról 143 millió db-ra). A vásárlások esetén az átlagos tranzakcióérték a tavalyi 7,3 ezer Ft-ról 7,15 ezer Ft-ra csökkent (-2%), melyben szerepe lehet a contactless kártyák terjedésének, mely az alacsonyabb összegű tranzakciók terjedését segítheti elő. A kártyaelfogadás forgalmát tekintve a vásárlások terén töretlen a növekedési dinamika, a készpénzfelvételek esetében pedig a gazdasági válság éveiben (2009, 2010) volt egy visszaesés, megtorpanás, azt követően újra növekedésnek indult a forgalom. 2013 I. félév és 2012 I. félév között a készpénzfelvételi forgalom 3,06 billió Ft-ról 2,74 billió Ft-ra csökkent, mely 10,5%-os visszaesés. A csökkenés a magyarországi kártyák forgalmában következett be, amely mögött a tranzakciós illeték bevezetése miatt díjemelkedések állhatnak. A tranzakciószám 2007-ben még azonos szinten állt, ezt követően a vásárlási tranzakciók száma több, mint duplájára növekedett (62 millióról 143 millió db-ra). A vásárlások esetén az átlagos tranzakcióérték a tavalyi 7,3 ezer Ft-ról 7,15 ezer Ft-ra csökkent (-2%), melyben szerepe lehet a contactless kártyák terjedésének, mely az alacsonyabb összegű tranzakciók terjedését segítheti elő.

5 5 Honnan hová (4) Mo.-i Kártyapiac A magyarországi internetes vásárlások száma az elmúlt 6 évben több mint 13-szorosára, értéke pedig több, mint 9-szeresére emelkedett. 2007-ben az internetes vásárlások értékének még közel felét külföldi kártyával bonyolították, mára ez az arány mindössze 7%-ot tesz ki. Az interneten bonyolított fizetési tranzakciók részaránya a teljes vásárláson belül 2007 I. felében még csak 0,7% volt, ami 2013 I. felére 3,5%-ra emelkedett. Ez arány a forgalom értékét tekintve 1%-ról 4,6%- ra növekedett. Az interneten történt vásárlások átlagos tranzakcióösszege 9.400 Ft volt 2013 I. felében, ami 30%-al magasabb a vásárlásokra jellemző átlagos tranzakcióösszegnél. A magyarországi internetes vásárlások száma az elmúlt 6 évben több mint 13-szorosára, értéke pedig több, mint 9-szeresére emelkedett. 2007-ben az internetes vásárlások értékének még közel felét külföldi kártyával bonyolították, mára ez az arány mindössze 7%-ot tesz ki. Az interneten bonyolított fizetési tranzakciók részaránya a teljes vásárláson belül 2007 I. felében még csak 0,7% volt, ami 2013 I. felére 3,5%-ra emelkedett. Ez arány a forgalom értékét tekintve 1%-ról 4,6%- ra növekedett. Az interneten történt vásárlások átlagos tranzakcióösszege 9.400 Ft volt 2013 I. felében, ami 30%-al magasabb a vásárlásokra jellemző átlagos tranzakcióösszegnél.

6 Hazai szabályozói környezet alakulása, az utóbbi néhány év meghatározó törvénykezése Hazai szabályozói környezet alakulása, az utóbbi néhány év meghatározó törvénykezése Jutalék THM TRILL ICFee ATM 2009. január 1-től kereskedői jutalék plafon, 2010-ben visszavonásra került 2010. január 1-től Hitelkártya THM plafon, új díjtípus bevezetés tilalma 2012 őszétől tranzakciós illeték 2 lépcsőben 0.3 % vásárlásra (max. 6.000 Ft) 0,6 % készpénzfelvételre (maximum plafon nélkül) 2014. január 1-tól interchange szabályozás Betéti kártyák: 0,2 %, hitelkártyák: 0,3 % 2014. február 1-től 2 ingyenes ATM felvét

7 7 A szabályozás hatásai (1) Tranzakciós illeték •Tranzakciós illeték •Részleges kompenzálási lehetőségek, amennyiben az üzletszabályzatok egyáltalán lehetővé tették •Általában nem teljes körű, vásárlási tranzakciók esetén a Bank vállalja Bankot érő hatás •A Banki költségek a vásárlási tranzakciókon nőnek Ügyfél reakció •Ügyfél számára drágább készpénzt felvenni, olcsóbb a vásárlásait bankkártyával fizetni

8 8 Díjmentes kp. felvét •Díjmentes készpénzfelvétel •Havonta 2 alkalommal •150 000 Ft erejéig Bankot érő hatás •ATM hálózat fenntartási költségeinek megtérülése kérdéses Ügyfél reakció •Ügyfél számára olcsóbb készpénzt felvenni, mint pl. átutalni A szabályozás hatásai (2)

9 9 ICFee •Interchange plafon •Betéti kártyákra 0,2 % •Hitelkártyákra 0,3 % Bankot érő hatás •Banki kibocsátó bevételek csökkennek – innovációs beruházások szűkülése •Elfogadói bevételek csökkennek – POS infrastruktúra beruházásainak csökkenése Ügyfél reakció •Elfogadók számára költségmegtakarítás – de Magyarországon a hálózat kiépítést és üzemeltetést a bankok finanszírozzák döntően A szabályozás hatásai (3)

10 10 Egyre nagyobb harc az ügyfelekért A virtuális világ jelentősége nő Mobil generáció térnyerése 1. 2. 3. Piaci és technológiai környezet

11 11 Merre tovább (1) A nem banki szolgáltatók prepaid termékeinek erősödése

12 12 Remote E-commerce Proximity Eltérő fejlettség, üzleti modell és technológia mellett valamennyi megoldás a mobil irányába mutat. Merre tovább (2)

13 13 Mi tartja életben a kártyát még nagyon sokáig? Minden újdonság kártya alapú Most a legújabb technológiákat terjesztjük – de komoly edukáció nélkül Könnyű érthetőség, kezelhetőség – vajon az e-pénz teljesíti-e ezeket a kritériumokat 1. 2. 3. A világ különféle irányokba fejlődik – de fizetni mindenhol kell 4.

14 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "A bankkártya jövője Hargitainé Várhegyi Teréz 2014. március 6. 1."

Hasonló előadás


Google Hirdetések