Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Analóg jelek digitalizálása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Analóg jelek digitalizálása"— Előadás másolata:

1 Analóg jelek digitalizálása

2 A „természetes információhordozók: a hang, a fény, elektromágneses hullámok stb., analóg jelek, amelyek valamely rezgés amplitúdójának időbeni változásaként írhatók le. Grafikusan ez általában szabálytalan hullámok sorozataként ábrázolható.

3 A digitalizálóba érkező analóg hullámból szabályos időközönként mintát vesznek.

4 A mintavételkor mért adatokat már mint egy számsort tekintik, amely egy adatfolyamot képez. ( …) A számok továbbítása és másolása sokkal egyszerűbb, mint a hullámformáké, megfelelő eszközökkel szinte torzítás és zaj nélkül történhet.

5 Példa: Az analóg jelet gyakori mérésekkel számokká alakítják. (kék görbe) Ahol a mért érték nem egész ott a legközelebbi egészre kerekítenek. (sárga pontok)

6 Digitalizálás során a görbe egy kicsit „kisimul”, de ha a mintavétel gyakorisága elég sűrű, nem tér el lényegesen az eredeti hullámformától!

7 Hibák! Hibalehetőség csak akkor adódik, amikor az analóg jelet digitálissá, vagy a digitális jelet analóggá alakítják. Okai: A mintavételkor kapott számok csak diszkrétek lehetnek. A mintavétel gyakoriságával kapcsolatos.

8 Az analóg jel visszaállításakor az adatokat egy digitál-analóg átalakítóba (A/D konverter)küldik, amely a digitális jeleknek megfelelő kimenő feszültségeket ad.


Letölteni ppt "Analóg jelek digitalizálása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések