Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaAnna Kocsisné Megváltozta több, mint 10 éve
1
Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita 1 1 1
2
1. előadás tartalma A kémia előadások tárgya
Az intenzív, integrált és ökológiai gazdálkodás összehasonlítása A műtrágya felhasználás alakulása Magyarországon és a világban A trágyák környezetkárosító hatásai Magyarország területeinek felosztása környezetérzékenységi agrártermelési skálán 2 2
3
3 3
4
4 4
5
5 5
6
6 6
7
7 7
8
8 8
9
9 9
10
kiegyensúlyozatlan tápelem-arányok kialakulása a talajban,
a talajsavanyúság fokozódása, a talajoldat nitrát koncentrációjának növekedése, a felszíni természetes vizek eutrofizációja. 10 10
11
A szennyezés fő forrása
Eutrofizáció Eutrofizáció fogalma Melyik a limitáló ion? A szennyezés fő forrása 11 11
12
Eutrofizáció 12 12
13
Kedvező tulajdonságú területek Veszélyeztetett területek
Magyarország területeinek felosztása környezetérzékenység és agrártermelés szempontjából Kedvező tulajdonságú területek Veszélyeztetett területek Védett területek 13 13
14
14 14
15
15 15 15
16
16 16 16
17
A növényi tápelemek 17 17
18
TÁPELEMEK az elem hiánya esetén a növény fejlődésében zavar áll be
az elem pótlásával a hiánytünetek megelőzhetőek vagy megszüntethetőek az elem hatása kimutatható az élettani folyamatokaban az elem nem helyettesíthető más elemekkel (Allen és Arnon) 18 18
19
19 19
20
C,H,O,N, P, S,K,Ca,Mg Fe,Mn,Cu,Zn,Mo,B
See Hopkin's Cafe, its mighty good. C HOPKNS Ca Fe Mg 20 20
21
A növényi tápelemek csoportosítása mennyiség szerint
21 21
22
előforduló mennyiség alapján
Tápelemek csoportosítása TÁPELEMEK Nélkülözhetetlen elemek C, H, O, N, P, S K, Ca, Mg, Fe, Mn, Cu, Zn, Mo, B előforduló mennyiség alapján makroelemek mikroelemek v. nyomelemek 0,1%-nál nagyobb mennyiségben található a szárazanyagban 0,1%-nál kisebb mennyiségben található a szárazanyagban C, H, O, N, P, S, Ca, Mg Fe, Mn, Cu, Zn, Mo, B 22 22
23
40g : 5000kg Mikroelem aránya a növényi zöldtömegben
23 23
24
(Na), K, Ca, Mg C,H,O,N,S,B,P +(Si) Fe, Mn,Zn,Cu d > 4.6g/cm3 24 24
25
25 25
26
Elem alacsony megfelelő magas alacsony megfelelő magas
5-6 leveles kukorica tápelem ellátottságának megítélésére szolgáló optimális, vagy kielégítő tápelem koncentráció és az abból számított arányok Elem alacsony megfelelő magas alacsony megfelelő magas N% < 3,5-5,0 < N/P alatt felett K% < 3,0-4,0 < K/P alatt felett Ca% < 0,3-0,7 < K/Ca felett alatt Mg% < 0,2-0,2 < K/Mg felett alatt P% < 0,3-0,5 < N/P felett alatt Fe ppm < < P/Fe felett alatt Mn ppm < < P/Mn felett alatt Zn ppm < < P/Zn felett alatt Cu ppm < < P/Cu felett alatt B ppm < < K/B felett alatt 26 26
27
A növények kémiai összetétele
27 27
28
28 28 28
29
Kulturnövények víztartalma
NÖVÉNY, NÖVÉNYI RÉSZ VÍZTARTALOM % Gabonafélék (levél, szár) 75-90 Gabonaszalma, kukoricaszár 14-15 Réti széna, lucernaszéna 15-16 Burgonyagumó 75 Tök, uborka 85-95 Gyümölcs (szőlő, földieper) 80-85 Kukoricaszem 15-25 Gabonaszem, pillangósok magvai 12-15 29 29
30
Növényi szárazanyag összetétele
C % O % H % egyéb elemek % 30 30
31
Hamutartalom meghatározás 550 oC-os izzítással
31 31 31
32
Kulturnövények hamutartalma
32 32
33
nélkülözhető ballasztanyagok
Hamu alkotórészek hamu nélkülözhető ballasztanyagok toxikus elemek tápelemek Cd, Cr, Hg, Ni, Pb P,K,S, Ca, Mg,Fe Mn, Zn, Cu, B, Mo Na, Cl, Si 33 33
34
Nehézfémek kritikus koncentrációja növényi és állati szervezetben
34 34
35
35 35
36
Termések szerves kémiai összetétele nyersanyag %-ban
36 36
37
A növény tápanyagfelvétele
37 37
38
A vízfelvételt és tápanyagfelvételt befolyásoló tényezők
biológiai tényezők talajtulajdonságok 38 38
39
A növény vízfelvételére ható tényezők
növény szívóereje A talajok csoportosítása szemcseösszetétel szerint homok, vályog és agyag talaj pórusrendszere és vízvisszatartó képessége A különböző méretű kapillárisok vízemelése DV, VKsz, HV fogalma optimális víztartalom 39 39
40
A növény vízfelvétele ozmózis fogalma turgeszcens állapot feltétele
40 40
41
Az ozmózis feltétele konckülső oldat > koncbelső oldat
41 41 41
42
Ionadszorpció a talajban
Talajkolloidok negatív töltése A kolloidokon leggyakrabban előforduló ionok, csoportosításuk A kationok megoszlása a talajoldat és a kolloidok közt ionadszorpció jelentősége Ideális ionarány 42 42
43
A talaj pH-ja Kémhatást meghatározó ionok pH skála jelentése
talajoldat pH mérése Talaj:oldat 1 : 2,5 kálium-kloridos és vizes talajoldat kémhatásának összehasonlítása 43 43
44
A talaj pH-ja Savanyú tartomány Semleges Lúgos tartomány
Erősen savanyú Savanyú tartomány Savanyú pH=4,5 - 5,5 Gyengén savanyú pH=5,5 - 6,8 KÖZÖMBÖS pH=6,8 – 7,2 Semleges Gyengén lúgos pH = 7,2 – 8,5 Lúgos tartomány Lúgos pH=8,5 - 9,0 Erősen lúgos pH > 9,0 44 44
45
Hogyan befolyásolja a talaj pH a tápanyagfelvételt
45 45
46
Talajsavanyúság hatásai
46 46
47
Talajsavanyúság hatásai
47 47
48
Talajsavanyúság hatásai
48 48
49
Magyarország talajainak kémhatása
49 49 49
50
Különböző növények pH optimuma
50 50
51
A talaj PH pufferoló képessége
51 51
52
Tápanyagformák a talajban
Közvetlenül felvehető Tartalék tápanyag 52 52
53
Tápanyagformák a talajban
Összes tápanyag Közvetlenül felvehető tartalék vízoldható kicserélhető szervetlen Szerves és biomassza fixált Oldhatatlan vegyület és specifikus ionadszorpció Kristályrácsban kötött (szilikátok, egyéb ásványok) Biológiailag kötött humusz 53 53
54
Tápanyagformák a talajban
Duzzadó agyagásványok 54 54
55
Tápanyagformák a talajban
K fixálás K fixálás hatása az illitrétegek duzzadőképességére 55 55 55
56
Tápanyagformák a talajban
56 56 56
57
- tápanyagtőke fogalma tápanyagformák mobilizációja (sorrend)
57 57 57
58
Tápanyagellátás és a termés mennyiségének kapcsolata
Liebig törvény 58 58
59
Mitscherlich törvény termés tápanyagmennyiség 59 59 59
60
A termés növekedése a hatástényezők függvényében
60 60 60
61
NPK termésgörbék 61 61 61
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.