Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NGN Új generációs technológia Nincs elfogadott termékcsalád egyetlen gyártótól sem (hiszen nincs is standard) – de vannak NGN-nek hirdetett termékek; Nem.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NGN Új generációs technológia Nincs elfogadott termékcsalád egyetlen gyártótól sem (hiszen nincs is standard) – de vannak NGN-nek hirdetett termékek; Nem."— Előadás másolata:

1 NGN Új generációs technológia Nincs elfogadott termékcsalád egyetlen gyártótól sem (hiszen nincs is standard) – de vannak NGN-nek hirdetett termékek; Nem egy elfogadott standard vagy standardok rendszere – de vannak kezdeményezések, „játékosok”; Nincs elfogadott migrációs stratégia, de vannak versenyző stratégiák; Még nem a valóság a legtöbb Telconál (különösen nem az „incumbent”-eknél), de vannak „zöldmezősök”, akik valamilyen stratégia szerint építik; Az a furcsa helyzet állt elő, hogy még nincs itt (nem elég érett), de már úgy kell viselkedni mintha itt volna, és ezért tényleg csinálni is kell (Nem a valóság fontos, hanem amit hisznek róla… azaz a valóság és annak földi mása -:)

2 Új hatások a távközlésre IP hatása - vélekedés: a hangszolgáltatás nem is kerül pénzbe, csak a gonosz szolgáltatók fizettetnek érte. –Valakinek az alatta lévő infrastruktúrát fizetnie (fejleszteni, bővíteni, üzemeltetni) kell. Mobil hatása: mobil az egész világ? –A mobil valójában „access”. És a transzport? A mobil is „bebújik” az üvegbe… Mi várható: –Olcsó (akár ingyenes, prémiumként adott) hang – a hittel („gonosz hangszolgáltatók”) nem lehet vitatkozni; –Keresztfinanszírozás: Valaminek el kell vinnie a hangszolgáltatás költségét. xDSL? Internet? 3 Play? Pay TV? Úgy tűnik, a hozzáférés környékén van a megoldás. –Sávszélesség igény ugrásszerű növekedése

3 2009 néhány jellemző száma: Számítógép: januárban világszerte több, mint 1,2 millárd A legnagyobb számítógépsebesség: 1petaflops –10 15 művelet/sec Sikeres jelátvitel >14 Tbit/sec sebességgel egy optikai szálon –(14x10 12 bit/sec) Japan NTT –140 különböző hullámhosszon, 111 Gbit/sec/λ Internet felhasználók: Kína – 230 millió, USA – 220 millió Mobil telefon felhasználók: Kína – 630 millió. Digitális TV penetráció a világban: 35% –432 millió TV-háztartás-ebből a 2009-es várható növekedés: 79 millió –USA: 100%, Nyugat-Európa: 70%. MySpace-nek már 200 millió tagja van, 5-percenként mintegy 700 ezer illegális letöltés az Interneten. Becslések szerint 2009-ben 4 exabyte információ keletkezik (4x10 19 ) – ez több, mint a megelőző 5000 évé!

4 Mi várható? Nanotechnológiák gyors fejlődése –nanocsövek alkalmazása, –kvantumpöttyök alkalmazása. Megszületőben a hagyományos számítógépek, helyettük kvantumszámítógépek. Drámai előrehaladás –a mesterséges intelligencia kutatásban –a kognitív informatikában (tanulunk a természettől!) a halláshoz, látáshoz és egyéb érzékszervekhez kapcsolódó idegrendszeri és agyi folyamatok megismerése a kognitív tudomány feladata; a kognitív tudomány eredményeivel, azok lehetséges műszaki és informatikai alkalmazásaival a kognitív informatika foglalkozik: –például: az érzékelés, az érzet, a megismerés és a megértés között zajló agyi folyamatok mérnöki és műszaki informatikai modellezése és az eredmények műszaki alkalmazása (Blu Brain).

5 Nanotechnológiák Főképp a karbon- (grafit-) csöveken alapulnak –Különleges mechanikai tulajdonságok 1-20 nm átmérőjűek rendkívül nagy szilárdság és rugalmasság –az acélnál százszor teherbíróbb »a damaszkuszi acélban is találtak nanocsöveket !!! kémiailag ellenállók nagyon magas olvadási hő (4k K o ) lehetnek vezetők és félvezetők nagyon jó hővezetési tulajdonságok bio-compatibilisek –Különleges elektromos tulajdonságok Terahertz oszcillátorok és szenzorok Karboncső tranzisztorok, mint 1-elektronos digitális kapcsolóeszközök –Jelenlegi alkalmazások: nanomedicina nanomotor transzparens nanofilm, mint érintőképernyő nanorádió nanoszenzorok nanolendkerekek - energiatárolás

6 Karboncsövek

7 Kvantumpötty Ez a „szerkezet” bevezethető egy emberi sejtbe! Vihet gyógyszert, emittálhat, illetve reflektálhat képalkotó sugarat!

8 Kvantumszámítógép Lényege: a bináris információkat kétállapotú kvantumrendszerek írják le –egy foton két lehetséges polarizációs állapota, –egy elektron két lehetséges energiaállapota –egy elektron két lehetséges spinje Az információ egysége: a „qubit” (kvantum bit). Több qubit kvantumlogikai kapukat képezhet: –ezek a kvantumkomputerek építőkövei. A „szuperpozíciós” elv érvényesülése lehetővé teszi igen nagy számú párhuzamos művelet elvégzését –ezért a kvantumszámítógép akár milliószor nagyobb számolási kapacitású lehet, mint a „klasszikus” számítógép. –Az információ és a kutatási adatok mennyisége évente robbanásszerűen növekszik nélkülözhetetlenné válnak a kvantumszámítógépek –adatfeldolgozáshoz, élő rendszerek modellezéshez, szimulációjához.

9 Új interfészek Az új, szemantikus technológiákkal előállított metaadat struktúrák várhatóan lényegesen hatékonyabb gép-gép és ember-gép-ember kommunikációt tesznek majd lehetővé: –az új típusú ember-gép-ember interfészek a „gépirányú” utasításokat az ember természetes gesztusainak (beszéd, mozgás, kézírás, stb.) felismerésével viszik át, –a gép „emberirányú” kommunikációja is hasonló, könnyen értelmezhető gesztusokon alapul majd. Ezeknek a rendszereknek a legfejlettebb eszközei lesznek az „emberi agy–gép” interfészek, amelyek közvetlenül felhasználják majd a gondolkodás során keletkező agyi áramokat a gépek vezérlésre –létező kísérlet: egy majom műkarját az agyi áramok vezérlik!

10 Az Internet Nyilvánvaló: az információk megszerzésének és cseréjének nélkülözhetetlen terepévé válik: –a mindennapi tájékoztatásban és tájékozódásban, –a politikai, üzleti, tudományos és társadalmi kapcsolatokban, –az oktatásban, az önképzésben és a kultúraterjesztésben. Egyre nagyob szerepet játszik majd –a legkülönfélébb hivatali és adminisztratív ügyek, a pénzügyek elintézésében, –különféle árucikkek gyors, kényelmes és takarékos beszerzésében, –a munkaerőpiacon (távmunka), a gyógyászatban (távdiagnózis) Az IPv4-et fokozatosan felváltja az IPv6 (elfogy a cím). Az IP-t kiegészíti a Szolgáltatás-orientált Architektúra –SOA, például Content-Aware Networking hálózati kapcsolások tartalom és kontextusfüggő szűréssel Egyesített kommunikáció (Unified Communications) –különböző platformokat, médiát, eszközöket használó emberek bárkivel, bárhol és bármikor kommunikálhatnak.

11 Szélessávú hálózatok Intelligens optikai hálózatok –DWDM – Dense Wavelength Division Multiplexing Öngyógyuló globális információs hálózatok automatikus útválasztással: a „Supernet” Szélessávú fogyasztói és kereskedelmi mobil hálózatok, mint gazdasági fejlődés „motorjai” DAB+ és DRM a mobil rádióhoz; –DVB-H és T-DMB a mobil TV-hez; –Fokozatos áttérés a vonal-kapcsolt hálózatokról a csomag-kapcsolt hálózatokra; –a „3G/W-CDMA & HSPA”–tól az „LTE”-n át (100 Mb/s) az „LTE-Advanced”-ig (1Gb/s); –A „digitális hozadék” (digital dividend) várhatóan újabb frekvenciatartományokat juttat a mobil szélessáv számára.

12 A média jövője Újabb tíz év múlva megszűnik az analóg rádió is. Valószínűleg fennmarad a „hátradőlős” TV: A jövő évtized közepére valószínűleg megszűnik az analóg TV. –Kiváló hang- és képminőségű HDTV lesz mindenütt 2015-ig. Ötszörös információ mennyiség:1080x1920p & 5+1 térhang –A jövő évtizedben megjelenik a 3D (szemüveg nélkül)!? –Néhány éven belül komolyan „felüti a fejét” az U-HDTV 4320x7680p & 22+2 csatornás hang 33 millió képpont – a HDTV-hez képest 16-szoros információ. De: egyre nagyobb szerepe (van) lesz a –letölthető tartalmaknak (VoD, MoD, GoD), –a közösségi TV-nek (pl. Youtube), –teljesen személyreszabható tartalomfogyasztásnak IP-alapú kábel, IPTV, IP-alapú mobil TV.

13 Az adattárolás jövője Új, rendkívül nagy tárolókapacitású eszközök és hatalmas adattároló rendszerek megjelenése várható –holografikus tároló rendszerek, –később: kvantumállapotokon alapuló szilárdtest tárolók Nagy biztonsággal, „örök időkre” veszteségmentesen eltárolhatók lesznek: –a szédítő sebességgel növekvő tudományos eredmények, –a világ és az emberek legkülönfélébb dolgairól szóló információk (a világ története), –az emberiség története során keletkezett írott és audio-vizuális értékek és dokumentumok.

14 A jövő információs társadalma !? Egy kicsit idézi a technikust, aki 100 évvel ezelőtt áradozott az autókról: ezentúl sehol sem lesznek büzlő lovak, minden ragyogni fog a tisztaságtól. És az emberek kényelmesen és örömmel autóznak majd reggelente a munkába, és mindenki boldog lesz! És ráadásul az ég is kék lesz!” „A világ, amely tele van információval, amelyben az egész emberiség össze van kötve egymással, az emberek jól informáltak, az információ legyőzi a betegségeket, a szegénységet, a számkivetettséget, és a demokrácia uralkodik mindenütt – oh, milyen gyönyörű világ! És milyen naív…! –(Eli. M. Noam, a közgazdaságtan professzora a Columbia Egyetemen: 1999. áprilisában).


Letölteni ppt "NGN Új generációs technológia Nincs elfogadott termékcsalád egyetlen gyártótól sem (hiszen nincs is standard) – de vannak NGN-nek hirdetett termékek; Nem."

Hasonló előadás


Google Hirdetések