Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Konrad Zuse By: Turi Krisztina.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Konrad Zuse By: Turi Krisztina."— Előadás másolata:

1 Konrad Zuse By: Turi Krisztina

2 Élete Német mérnök,a számítástechnika úttörője. Tanulmányait Berlin-Charlottenburgban a mérnöki szakon fejezte be. Ő készítette el az első,jelfogókkal működő számológépet.

3 1932-ben építette meg az első mechanikus tárolót tetszőleges adatok, elsősorban lebegőpontos ábrázolású (16 bit mantissza, 7 bit kitevő, 1 bit előjel, tehát 24 bit szóhosszúságú) számok tárolására, és 1934-tõl kezdve kifejlesztette a programvezérlésű számítógépek alapelveit.

4 Zuse elgondolásai és készülékei Németországon kívül nagyon kevéssé befolyásolták a számítógépek fejlődését, mivel Zuse eleinte otthon építette készülékeit, később pedig titoktartásra kényszerült.

5 Z1 1938-ban (otthon, szülei lakásának nappali szobájában) építette Z1 néven az első szabadon programozható számítógépet, amely kettes számrendszerben, lebegőpontos ábrázolású számokkal működött. Adatokat billentyűzet segítségével lehetett betáplálni, az eredményt villanyégők sorozata (fénymátrix) jelezte. A számolómű és a tároló telefonrelékből készült.

6

7 Z2 A Z2 elektromechanikus, mintegy 200 relét tartalmazó aritmetikai egységet foglalt magába. A vezérlő programot kiselejtezett 35 mm-es filmekre lyuggatta.

8

9 Z3 Az 1941-es Z3, a világ első működőképes, teljesen automatikus, programvezérlésű digitális számítógépe már teljesen elektronikus elemekből épült fel. Lebegőpontos számábrázolás, 22 bit szóhosszúság, 64 lebegőpontos adat tárolására képes tárolóegység, 1600 mechanikus relé a tárolóban, 400 relé a számolóműben 3 s alatti automatikus szorzás, osztás és gyökvonás.

10

11 Z4 Az 1945-ös Z4 ismét elektromechanikus felépítésű volt. Az aritmetikai egység relével, az 500 számot tároló memória mechanikus alkatrészekkel működött (32 bit szóhosszúság, 64 fixpontos adat tárolása, 5500 relé) 1950-tõl 1955-ig Zürichben, majd 1959-ig Basal mellett működött.

12

13 Sajnos az eredeti Z1, Z2 és Z3 számítógépek megsemmisültek
Sajnos az eredeti Z1, Z2 és Z3 számítógépek megsemmisültek. A Z1 hasonmását utólag megépítették, Berlinben a Közlekedési és Műszaki Múzeumban található.

14 Azt is kevesen tudják, hogy a Z-3-as, ami 1941-ben készült el és ez volt a világon az első programvezérelt számítógép. Az ezzel kapcsolatos jegyzeteiben Konrad Zuse már leírja a tárolt program elvet, amit a világ Neumann elvként ismer. Zuse elmondta, hogy máig hasztalanul próbálkozott bizonyítani, hogy a tárolt program elvet évekkel korábban kitalálta, mint Neumann János. Ez a hír azonban annak idején a háborús és militarista Németországból nem juthatott ki, ott viszont nem kapott akkora publicitást, mint amekkorát a felfedezés megérdemelt volna.

15 További találmányai Volt még egy, a korát megelőző konstrukciója Konrad Zusének: a világ első digitális rajzgépe, a Graphomat, vagy más néven a Z64. A gép első konstrukciója főleg azért volt nagyon különleges, mert az még akkor készült el, amikor még nem volt olyan léptetőmotor, amit a toll mozgatásához alkalmazni lehetett volna.

16 Még a háború alatt elkészült a Z-4, valamivel később a Z-5, majd a Z-11 - valamennyi modell jelfogós berendezés volt. Egy Z-11-es Magyarországon is működött, a MOM-ban.

17 Zuse a háborús Németország beszerzési nehézségei miatt, de azért is, mert az akkori elektroncsöves gépek jóval megbízhatatlanabbak voltak, mint a jelfogósak, az első elektroncsöves gépeit, a Z-20-at, a Z-21-et és a Z-22-t (az első kettő csak tervek formájában született meg, a harmadik meg is épült) csak 1955-ben kezdte el tervezni és építeni. Ezután már a tranzisztoros Z-23 és a Z-24 gépek jöttek, mindezeket a gépeket Zuse tudományos feladatok megoldására tervezte. A következő gép a Z-31-es egy kisméretű, olcsó és főleg gazdasági számításokra szánt berendezés volt(ZUSE-KG).

18 A ZUSE KG-t - főleg anyagi problémák miatt - Konrad Zuse-nak el kellett adnia, az o részét először a társa, a Brown, Boveri and Company (BBC) vásárolta meg, majd a BBC az egész gyárat eladta a Siemens-nek. Sajnos a Siemens Zuse fejlesztéseit, így a Graphomat-ot sem folytatta, hiszen akkor már meg voltak a saját fejlesztésű illetve licenc formájában vett számítógépei, például a 2002-es majd később a 4004-es, ezeket gyártotta. A Siemens Konrad Zuse-t még egy darabig, mint tanácsadót foglalkozatta, de ez a kapcsolata is hamarosan megszűnt a német számítógépeket gyártó óriással.

19 Utolsó évei

20 Zuse élete utolsó éveiben a számítástechnika elméleti kérdéseivel foglalkozott, a számítástechnika és az automatika kapcsolatával, az önreprodukáló automatákkal. Szintén Zuse nevéhez fűződik az első magas szintű programozási nyelv, a Plankalkül megtervezése 1948-ban. Vége


Letölteni ppt "Konrad Zuse By: Turi Krisztina."

Hasonló előadás


Google Hirdetések