Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A PUBERTÁS KOZMETIKAI PROBLÉMÁI KEZELÉSÜK. Normális pubertás  A pubertás a gyermek- és felnőttkor közötti átmenet szakasza.  Egymást követő fokozatos.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A PUBERTÁS KOZMETIKAI PROBLÉMÁI KEZELÉSÜK. Normális pubertás  A pubertás a gyermek- és felnőttkor közötti átmenet szakasza.  Egymást követő fokozatos."— Előadás másolata:

1 A PUBERTÁS KOZMETIKAI PROBLÉMÁI KEZELÉSÜK

2 Normális pubertás  A pubertás a gyermek- és felnőttkor közötti átmenet szakasza.  Egymást követő fokozatos változások sorozatából áll, melyek végül minőségi ugrást eredményeznek a nemi szervek morfológiájában és működésében, valamint az általános szomatikus fejlődésben is.  Elnevezése a latin „pubescere” (szőrzettel befedődni) szóból származik. A tágabb értelemben vett serdülés kora 4-5 évet tart:  lányoknál általában 10-11 éves  fiúknál két évvel később, 12-13 éves kor körül kezdődik

3 Három szakaszra osztható: 1.Prepubertás  Elsősorban az STH-secretio fokozódása jellemzi.  A szomatikus változások közül – egy lelassult növekedési periódust követő – meggyorsult növekedés a legszembetűnőbb, ami a fokozott csontnövekedés eredménye.  Ekkor kezdődik a szexuálhormonok szekréciója is. 2. Pubertás  lányoknál 11, fiúknál 13 éves kor körül kezdődik.  A hossznövekedés folytatódása mellett a nemi érés uralja a képet, amit a gonadotrop- és sexualhormonok fokozott elválasztása határoz meg.  A genitaliák morfologiai és funkcionalis fejlődése döntő módon erre a szakaszra esik, aminek betetőzése lányoknál az első havivérzés (menarche), fiúknál az első magömlés (ejaculatio) jelentkezése. 3. Postpubertas (adolescentia = ifjúkor) A pubertástól a növekedési porcok elcsontosodásáig tart, ami lezárja a hossznövekedést. Ez általában egybeesik a bölcsességfog áttörésével. Kiteljesedik a nemi érettség és a lelki alkat, magatartás, személyiség kialakulása. Ebben a szakaszban főleg a pajzsmirigyhormonok határozzák meg a szövetek növekedését és differenciálódását.

4 A fiúk normális nemi érése A következő időrendi sorrend jellemzi: a) A heretérfogat növekedése 12 éves kor körül kezdődik, 13-14 éves kor között kimondottan fokozódik és a maximumot 17-18 éves kor körül éri el. A here növekedése elsősorban a herecsatornácskák fejlődésének következménye, ami a spermatogenesis beindulásával magyarázható. b) A herezacskó megnő, redőzötté és festékezetté válik – a folyamat 11-12 éves kortól indul be. c) A penis növekedése 11 éves korban kezdődik, növekedési üteme 14 éves korban a legnagyobb és 18-19 éves korban éri el mérete maximumát. d) A prosztata és az ondóhólyagok fejlődnek és 15-16 éves korban válnak működőképessé, amikor megjelenik az első ejaculatio. e) Másodlagos nemi jellegek kialakulása az androgén secretiótól függ. A fanszőrzet 11-12 éves korban jelenik meg, kezdetben háromszögletű, később válik jellegzetes rombusz alakúvá (15-18 éves kor körül). Fokozatosan kialakul a hónaljszőrzet, a felső ajak fölött pelyhedző bajusz, változik a hangmagasság – mindez 14-15 éves kor körül. Később, a 16-18. év körül, kifejlődik a szakáll, valamint a törzs és a végtagok szőrzete. Az emlőbimbó-udvarok kiszélesednek, néha megduzzadnak. Kialakul a robusztusabb csontváz, keskeny csípők, széles váll, fejlettebb izomzat, kevesebb zsírpárna. A haj tapadása mélyebb lesz a nyakon, magasabb a homlokon, korai kopaszodás lehetséges.

5 A leányok normális nemi érése A változások időrendje a következő: a) Az első lépés az emlőmirigyek kialakulása, előbb az emlőbimbók, majd az emlők növekedése (thelarche). b) Ezt követően a fanszőrzet, majd a vulva- és a hónaljszőrzet alakul ki. A fanszőrzet megjelenése a pubarche. c) A vulva fejlődése: a szeméremrés függőleges helyzetből vízszintesbe kerül, a nagyajkak és kisajkak közelebb kerülnek egymáshoz, festékezettebbekké válnak. A clitoris növekszik, erectilissé válik, beindul a Bartholini-mirigyek működése. d) A méh erős növekedésnek indul 12 éves kortól, s ez a növekedés 18 éves korig folytatódik. Ezzel párhuzamosan fejlődik a hüvely is. e) A petefészkek már 8 éves kortól kezdenek növekedni, maximálisan 13-15 éves korban nőnek, meg a teljes érettséget 18-19 éves korban érik el.

6 f) Az első havivérzés (menarche) a lányok 60%-ánál 11-14 éves korban jelentkezik, átlag 13 éves korban. Az első ciklus általában az emlőmirigyek fejlődésének kezdete utáni 1-3. évben jelentkezik. g) A másodlagos női nemi jellegek a pubertás és az ifjúkor során alakulnak ki. Jellemző a karcsúbb alkat, a széles csípők, a keskeny váll és a kisebb fej. Az izomzat kisebb tömegű és gyengébb, a zsírpárna kifejezettebb, a test vonalai gömbölydedebbek, a bőr vékonyabb, finomabb, a haj dúsabb, tapadása mélyebb a homlokon, magasabb a nyakon, később hull ki. Az arc és a törzs szőrtelen, a hónalj- és fanszőrzet kivételével; az utóbbi jellegzetesen háromszög alakú.

7 A pubertás meghatározói A pubertás kialakulását és fejlődését idegrendszeri és hormonális tényezők határozzák meg.  Döntő jelentőségű a hypothalamo-hypophyseo- gonadalis tengely szerepe.  Ez a tengely már korán, a foetalis (magzati) életkortól kezdve működik, így a hypophysis válaszol GnRH-ra, ill. a gonádok gonadotropinokra.  A pubertás kialakulásában meghatározó tényező a GnRH-secretio beindulása.

8  A hormonális változásokat illetően a pubertás determinizmusában meghatározó tényező:  STH-termelés (a növekedés kiugrása)  a gonádok és a mellékvesék működése  pajzsmirigyhormonok, inzulin, növekedési faktorok stb. Egyik lényeges különbség a petefészek és a here működése közt, hogy előbbi kezdettől fogva meghatározott számú ivarsejttel rendelkezik, míg utóbbi az élet folyamán állandóan termel ivarsejteket (spermiogenesis).

9

10

11 A pubertásban a hím jellegű hormonok túlsúlya kihat a:  Vegetatív idegrendszerre  Keringésre  Bőr mirigyeinek tevékenységére  A melanociták működésére  Mátrixsejtek működésére

12 Az androgének vegetatív idegrendszerre gyakorolt hatása következtében kialakuló rendellenességek:  Pruritusz- pubertás, klimax feszült idegállapotában gyakori minden külső jel nélküli viszketés. A vakarás irritálja a bőrt, és még erősebb viszketéshez vezet, így kialakul a viszketés-vakarás-viszketés "ördögi köre". Erőteljes vakarás bőrpírt és mély vakarási nyomokat hagyhat maga után. Egyeseknél, már gyenge vakarás is kiemelkedő, piros bőrcsíkokat eredményez, melyek erőteljesen viszketnek. A tartós vakarás és dörzsölés a bőr megvastagodásához és hegesedéséhez vezethet.

13

14  Angioneurózis (éridegesség) – idegrendszeri labilitás miatt jelentkezhet. Angioneurózis alatt a véredénymozgató idegek működési (funkcionális) megbetegedése. Ez idegek behatása alatt a vérerek tágulnak, illetőleg szűkülnek, miáltal a megfelelő véredényterületek vérrel túl bőven láttatnak el és kipirulnak, illetőleg vérszegényekké és így halványakká válnak. Ez állapotok néha nagy fájdalmakkal járnak, pl. migrén, féloldali fejfájás. Jellemzője - sűrűn váltakozó hirtelen elpirulás, majd elsápadás.  Hiperhidrozis: hónalj, tenyér, talp

15 A keringésben kialakuló rendellenességek: Hiperaemia passziva  Akrocianózis A kiálló testrészek (kéz, láb, orr, fül) jellegzetes livid elszíneződése, ami hidegben még fokozódik is. Ujjbenyomásra anaemizálható, a nyomás megszűntetése után az anaemizálódott terület iriszgyűrűszerűen, kívülről befelé szűnik meg (iris-jelenség). Az acrocianózis fájdalmatlan, másodlagos elváltozásokkal rendszerint nem jár, önmagában nem specifikus bőrtünet, fiatalokon rendszerint alkati jelenség. A bőr hűvös, nyirkos tapintatú, a verejtékelválasztás fokozott.

16

17 Pubertáskorra az androgén dominancia jellemző, melynek hatására fokozódik a faggyúmirigyek működése, olajos szeborrhoea alakul ki. Gyakran kíséri e bőrtípust fiatalkori acneképződés is. A késői pubertásban az olajos szeborrhoea korpás szeborrhoeává alakulhat. A seborrhoea a hajas fejbőrön is megjelenik. A pubertáskori szeborrhoeás bőrtípusok kezelésének alapelvei azonosak a szeborrhoeás bőrtípusok kezelésének alapelveivel. Androgének hatása a mirigyek működésére

18 Szaruképzési rendellenesség Érdes bőr (keratosis pilaris) A comb és a felkar feszítő felszínének folliculárisaiban elhelyezkedő, szürke, kis hiperkeratotikus tölcsérszerű szarucsap okoz. Előfordul, hogy a szőrtüszőben egy vagy több visszafelé növő, felcsavarodott szőrszál látható. Gyerekeken pubertás előtt fiziológiás, pubertáskorban nagyon gyakori. Okozhatja a hiányos táplálkozás (pl. A- vitamin hiány), mosdatlanság. Verejtékmirigyek fokozott működéséből származó kozmetikai hibák, vegetatív idegrendszeri zavarral magyarázhatók:  hónalj  tenyér  talp izzadás

19 Androgének hatása a mátrixsejtekre A lanugószálak megerősödnek, színűk, hosszúk megváltozik az arcon és végtagokon. Átmeneti jellegű. Androgének hatása a melanociták fokozott működését eredményezi, ez a fiatalkori szeplők megjelenéséhez vezett.

20 Vírus okozta szövetszaporulatok Molluscum contagiosum (uszoda szemölcs)  Szemölcsszerű hámszaporulat, melynél 1-3 mm átmérőjű, gyöngyszemszerű, a bőr színével megeggyező, csoportos vagy izolált papulákat láthatunk.  Közepük jellegzetesen behúzódott, melyen keresztül nyomásra fehér, sűrű, törmelékes massza ürül.  Leggyakrabban az arcon és nyakon fordul elő.

21 Verruca vulgaris  A vírusfertőzés emberről emberre terjedhet.  Lappangási ideje 2- 8 hónap.  Főleg gyerekeken, elsősorban a kézháton, ujjakon, térdeken, lábszárakon előforduló egyenetlen felszínű hyperkeratotikus epidermális papulák.  Előfordulhatnak a talpon, körömlemez alatt (fájdalmasak).  A talpon lévők hátterében sokszor ortopédiai rendellenesség található.  Főleg a nyomásnak kitett területeken alakul ki.  Ha több verruca egymás mellett jelentkezik, jellegzetes mozaikrajzolatot képezhet.

22 Verruca plana juvenilis (fiatalkori szemölcs)  Gyerekeken, fiatal nőkön gyakran előforduló lapos, kerek, sárgásbőrszínű papulák.  Leggyakrabban az arcon és nyakon fordulnak elő.  A csoportokba rendezett papulák néha a vakarás irányát követik, ennek oka az autoinoculatio (önbeoltás).

23

24 Pubertáskorúak kezelése  A kezelés a lehető legkisebb fájdalommal járjon!  Maradandó elváltozás ne alakuljon ki!  Csak azon kozmetikumok használata indokolt, ami az adott kozmetikai hiba megszüntetéséhez szükséges!  Legyünk tekintettel agresszív magatartásukra!  Oldjuk fel a gátlásaikat!  Beszéljünk:  Az alvás (8 óra) fontosságáról  Sportolás szükségességéről  Egészséges táplálkozásról  Dohányzás, alkohol, fekete kávé, olajos magvak, csokoládé, kóla káros hatásairól


Letölteni ppt "A PUBERTÁS KOZMETIKAI PROBLÉMÁI KEZELÉSÜK. Normális pubertás  A pubertás a gyermek- és felnőttkor közötti átmenet szakasza.  Egymást követő fokozatos."

Hasonló előadás


Google Hirdetések