Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Előadás 51 Kormányzati politika Államkötvény nélküli eset Az egyensúlyi modellben a kormányzati változók közül 2 exogén, egy endogén, mivel a kormányzat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Előadás 51 Kormányzati politika Államkötvény nélküli eset Az egyensúlyi modellben a kormányzati változók közül 2 exogén, egy endogén, mivel a kormányzat."— Előadás másolata:

1 Előadás 51 Kormányzati politika Államkötvény nélküli eset Az egyensúlyi modellben a kormányzati változók közül 2 exogén, egy endogén, mivel a kormányzat költségvetési korlátja a harmadik változót egyértelműen meghatározza a másik kettővel. Kérdések: A GDP egyensúlyi szinten történő (y*) rögzítése mellett a kormányzat viselkedése az exogén változók megválasztásával és azok értékének rögzítésével milyen hatással lesz a kamatra és az árszínvonalra? Hogyan kell változnia a kibocsátásnak, hogy a gazdaság egyensúlyban maradjon? Hogyan változik a fogyasztás?

2 Előadás 52 A kormányzat költségvetési korlátja Mivel ez lineáris, így közül kettőt rögzítve, 3 különböző kormányzati politika érvényesíthető.

3 Előadás 53 A kamat és az árszínvonal változása: Nem túl nagy adó és pénzkibocsátási változás esetén a lineáris rész, azaz a teljes differenciál előjele jól jellemzi a változás irányát

4 Előadás 54 A és, valamint és parciálisok kiszámítása a többváltozós implicit-függvény tétel segítségével a piaci egyensúlyi feltételekből és a kormányzat költségvetési korlátjából történik. Egyensúlyi feltételek:  A javak piacának egyensúlya:  A pénzpiac egyensúlya: A kormányzat költségvetési korlátja:

5 Előadás 55 Többváltozós implicit-függvény tétel Legyen egy vektorfüggvény, ahol és. Ha folytonos az pontban, és az pontnak van olyan környezete, hogy pontban folytonosan differenciálható szerint és nem szinguláris, akkor az egyenlet az pont valamely környezetében megoldható, azaz létezik egy olyan vektorfüggvény a pont egy környezetében, hogy minden olyan pár, ahol és kielégíti (1)-t. Fordítva, léteznek az és pontoknak olyan és környezetei, hogy minden esetén, amely kielégíti (1)-t, fennáll az összefüggés. Ha szerint is folytonosan differenciálható az környezetben, akkor is differenciálható -ban és

6 Előadás 56 A deriváltak meghatározása:

7 Előadás 57

8 8 KP-1 Exogén változók: Endogén változók: Kormányzati politika: a kormányzati többletkiadás finanszírozása adónöveléssel és/vagy pénzkibocsátással

9 Előadás 59 Analitikus elemzés: 1. változat Kormányzati politika: a kormányzat a saját túlköltését kizárólag adóemeléssel fedezi, azaz.  Ekkor  Mivel így vagyis az adóemelés mind a kamatlábat, mind az árszínvonalat emeli.

10 Előadás 510  Mivel, ezért csökken a beruházási hajlandóság.  A pénzpiac egyensúlyban tartásához nem változhat a pénzigény sem,vagyis Innét mivel a parciálisok előjelei: azaz az egyensúly magasabb kibocsátási igénnyel valósítható meg vagyis az egyensúly csak a GDP növelésével valósítható meg.

11 Előadás 511  Az pénzkeresleti görbe az egyensúly jobbratolódása miatt maga is jobbra tolódik.  A javak piacának egyensúlyi feltételéből  azaz  A fogyasztási igény csökken az adóemeléssel, mivel

12 Előadás 512 Grafikus elemzés Javak piaca: Pénzpiac: r y r y*=y s

13 Előadás 513 A teljes piac egyensúly-változása r P

14 Előadás 514 Analitikus elemzés: 2.változat Kormányzati politika: a kormányzati többletkiadás finanszírozása kizárólag pénzkibocsátással, azaz  Ekkor  A parciálisok előjelének figyelembevételével vagyis a pénzkibocsátással finanszírozott kormányzati túlköltés mind a kamatlábat, mind az árszínvonalat emeli.

15 Előadás 515  A pénzpiaci egyensúlyból Figyelembe véve a parciális előjelét, azaz az egyensúly magasabb kibocsátási igénnyel valósítható meg  A fentiekből adódik, hogy pénzkeresleti görbe is jobbra tolódik.

16 Előadás 516  Mivel, ezért csökken a beruházási hajlandóság.  Mivel a többlet pénzkibocsátás a fogyasztási igényt is növeli.

17 Előadás 517 Grafikus elemzés Javak piaca: Pénzpiac: r y r y*=y s y*y*

18 Előadás 518 A teljes piac egyensúlyváltozása r P


Letölteni ppt "Előadás 51 Kormányzati politika Államkötvény nélküli eset Az egyensúlyi modellben a kormányzati változók közül 2 exogén, egy endogén, mivel a kormányzat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések