Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének szakmai kompetenciái a nemzeti értékek és hungarikumok kutatását és népszerűsítését támogató projektek megvalósításhoz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Magyar Könyvtárosok Egyesületének szakmai kompetenciái a nemzeti értékek és hungarikumok kutatását és népszerűsítését támogató projektek megvalósításhoz."— Előadás másolata:

1 A Magyar Könyvtárosok Egyesületének szakmai kompetenciái a nemzeti értékek és hungarikumok kutatását és népszerűsítését támogató projektek megvalósításhoz /Dr. Wimmer Éva, az MKE szaktanácsadója összeállítása alapján/ Fehér Miklós főtitkár www.mke.info.hu E-mail: mke@oszk.humke@oszk.hu Nyíregyháza, 2014. március 11.

2 Amiről szólni szeretnék: „Könyvtár anya” 8 évtized a nemzeti kulturális identitás megőrzésében Hungarikum kompetencia elemek Tudományos tevékenység, kutatás Konferenciák, előadások Publikációk, kiadványok Együttműködés, partnerség

3 A könyvtár olyan, mint … az édesanya! A kezdetekkor nélkülözhetetlen, azután elhagyjuk, elszakadunk, s ez így van rendjén. De mindig visszatérhetünk Hozzá! CSEPEREDŐ MESEKLUB A K Ö NYVT Á RBAN!

4 8 évtized Az MKE az ország legnagyobb közgyűjteményi - közművelődési intézményrendszerének civil szakmai szervezete. 1935-ben alapították. Komplex tevékenységében jelen vannak azok a kompetenciák, kvalitások, melyek a társadalmi elvárások / igények kielégítését szolgálják az ismeretszerzés, a közösségépítés és az értékmentés folyamatában. Taglétszám 2300 fő. 17 megyei hatókörű, 12 országos hatókörű belső szervezeti egység, utóbbiak között az MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezete. Alapító Okirat szerinti céljaink: tudományos tevékenység, kutatás; nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés; kulturális tevékenység; a kulturális örökség megóvása; a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének javítása; a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségekkel, valamint a határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység.

5 A hungarikum programhoz kapcsolódó tevékenységek, kompetencia elemek A könyvtári helyismereti gyűjtemény a nemzeti és lokális értékekről szóló írott, nyomtatott, digitális dokumentációk fontos gyűjtőhelye. A könyvtárosok a dokumentumokból tudásbázisokat hoznak létre. A hálózati működés segíti az ismeretek disszeminációját, a hatékony módszerek átadását. Az értékek közvetítésében a megfelelő szakmai tudással rendelkező könyvtárosok kompetens szereplők. Részt vettünk a jogszabály társadalmi vitájában. Felvettük a kapcsolatot a Hungarikum Bizottsággal, 4 ágazati bizottságba jelöltünk delegáltakat, ennek nyomán az MKE két tagját választották be a VM Hungarikum Bizottsága Kulturális Örökség Ágazati Szakbizottságába. 2012-ben MKE Hungarikum Munkacsoportot állítottunk fel (11 fő). A munkacsoport szorgalmazza a bekapcsolódást a hungarikum programba.

6 A hungarikum programhoz kapcsolódó tevékenységek, kompetencia elemek A hungarikum program népszerűsítése, a vonatkozó jogszabályok megismertetése érdekében egyesületünk 2013. évi Vándorgyűlésén, Egerben Gyaraky Zoltán főosztályvezető úr, a Hungarikum Bizottság titkára 650 könyvtáros előtt tartott előadást. Részt vettünk az OMÉK keretén belül – 2013. szeptember 18-án – a hungarikumokról és nemzeti értékeinkről rendezett konferencián, melyen szervezetünk több taggal képviseltette magát. A Vidékfejlesztési Minisztérium 2013. évi Hungarikum pályázatán nyert támogatással 8 hungarikumról készítünk – könyvtárak helyismereti gyűjteményeiben végzett forráskutatás alapján – új ismeretanyagot tartalmazó tanulmányokat. Hivatkozott projektünket egy folyamat elindítójának szánjuk, amelynek során új ismeretekkel kívánjuk gazdagítani a Hungarikumok Gyűjteményébe, a Magyar Értéktárba és a helyi értéktárakba felvett nemzeti értékekről felhalmozódott társadalmi tudást.

7 Szakmai szervezetként az MKE lényegéhez tartozik a tudományos tevékenység. Tudományos tevékenység, kutatás A hivatásunk, mindennapi munkánk révén rendelkezésünkre álló könyvtári forrásanyagok kutatásával, feldolgozásával hozunk létre tudományos értékű, további kutatások alapjául szolgáló rendszerező munkákat (adattárak, bibliográfiák, stb.) Bizonyos szakterületen új eredményeket jelentő munkásságot folytatunk. Legszerteágazóbb kutatásaink a történettudományok területén valósultak meg. Emellett lakossági tanfolyamok tartásával aktív résztvevői vagyunk a társadalmi változásokból fakadó új igényekhez kapcsolódó felzárkózási folyamatnak (digitális átállás, az info-kommunikációs kompetenciák széles körben történő közvetítése).

8 Tudományos eredmények közreadása konferenciák – továbbképzések – fórumok (válogatás) Könyvtárosok a tehetségekért – a reformációtól napjainkig. Országos konferencia Nincs más haza, csak az anyanyelv. Konferencia A Magyar Nyelv Éve alkalmából Biztonsági övvel az infosztrádán. Konferencia a gyermekek biztonságos internetezése érdekében Európaiság és nemzeti, helyi értékek. A Helyismereti Könyvtárosok országos konferenciája Webszerkesztő workshop. Tanfolyamsorozat Könyvtárak és könyvkiadók a galaxisok fókuszában: A Gutenberg és Internet galaxis Az agrárium területét érintő új elektronikus szolgáltatások. Az MKE Mezőgazd. Szervezete, az OMgK, a Proquest Information and Learning és az Info Technology and Supply Ltd. R endezvénye az OMgK-ban Kulturális hagyományőrzés, örökségvédelem. Az MKE Heves megyei Szervezetének rendezvénye Az Egyetemi Nyomda 400 éve Az Erkel család története

9 Tudományos eredmények közreadása publikációk – kiadványok (válogatás) A Magyar Könyvtárosok Egyesületének története, 1935-2009 : jubileumi kiadvány Társadalmi egyletek a két világháború között és a koalíciós időszakban Hódmezővásárhelyen Petrik-emlékkötet A francia Annales kör történetírása A kézirattól és az ősnyomtatványtól az audiovizuális adathordozókig A levéltári hungarika-kutatás Magyar írók élete és munkái Stílusirányzatok századunk magyar könyvművészetében Írásbeli ügykezelés a hadrakelt seregnél. Világháborús katonai levéltárak Jövőkutatás és a könyvtárak jövője

10 Együttműködés, partnerség Miben? – (Ebben az esetben:) közösségfejlesztés. Kivel? – A társadalom valamennyi szereplőjével. Stratégiai partnereink: társ könyvtáros szervezetek az államigazgatás - minisztériumok az oktatás (felső- és közoktatás) és a közművelődés, az e szakterületen tevékenykedő civil és állami szervezetek, intézmények, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI)

11 Köszönöm figyelmüket! További jó tanácskozást kívánok! Fehér Miklós


Letölteni ppt "A Magyar Könyvtárosok Egyesületének szakmai kompetenciái a nemzeti értékek és hungarikumok kutatását és népszerűsítését támogató projektek megvalósításhoz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések