Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ÓKORI TÁRSADALMAK MEZŐGAZDASÁGA II. DR. KOVÁCS JÁNOS

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ÓKORI TÁRSADALMAK MEZŐGAZDASÁGA II. DR. KOVÁCS JÁNOS"— Előadás másolata:

1 AZ ÓKORI TÁRSADALMAK MEZŐGAZDASÁGA II. DR. KOVÁCS JÁNOS

2 K Í N A (i.e – XIX.SZ.)

3 EGYETLEN TÁRSADALOM, AMELY FOLYTONOSSÁGOT TUD FELMUTATNI AZ ÓKORTÓL NAPJAINKIG

4 ÍRÁSBELISÉGE NEM HANGOKAT RÖGZÍT, HANEM GONDOLATI EGYSÉGEKET – ALKALMAS ESZKÖZ VOLT A BIRODALOM ÉLETÉNEK ÖSSZEFOGÁSÁRA, EGYSÉGESSÉGÉNEK MEGTARTÁSÁRA.

5 A KÍNAI KULTÚRA SZERINT A TUDÁS EMBERI EREDETŰ
A KÍNAI KULTÚRA SZERINT A TUDÁS EMBERI EREDETŰ. TÁRSADALMI LÉTEZÉSÜK ALAPJÁUL AZ ELŐDÖK ÁLTAL MEGSZERZETT TUDÁST ÉS ANNAK GYARAPÍTÁSÁT TEKINTETTÉK.

6 YIN-YANG- AZ ELLENTÉTES ERŐK VÁLTOZÁSA

7 A BÖLCSESSÉGET CSAK ÚGY LEHET MEGSZEREZNI, HA VALAKI ÉLETE MINDEN PILLANATÁBAN ARRA TÖREKSZIK, HOGY TETTEIT A LEGAPRÓBB RÉSZLETEKIG TUDATOSAN IRÁNYÍTSA, HOGY BETARTSA A TÁRSADALMI ÉLET SZABÁLYAIT, HOGY TISZTELJE AZ EMBEREKET ÉS ÖNMAGÁT, TOVÁBBÁ, HOGY ELSAJÁTÍTSA A KÖLCSÖNÖSSÉG ERÉNYÉT. (KUNFUCIUSZ TANAINAK ÖSSZESÍTÉSE)

8 A KÍNAI KULTÚRA SAJÁTOSSÁGA, HOGY AZ EGYÉN A KÖZÖSSÉGEN KERESZTÜL KÖTŐDÖTT A FÖLDHÖZ , EBBŐL KÖVETKEZETT, HOGY NEM ALAKULT KI RABSZOLGATARTÓ TÁRSADALOM.

9 KÍNA KIALAKULÁSÁNAK, LÉTEZÉSÉNEK ALAPJÁT IS A FÖLDMŰVELÉS KÉPEZTE
KÍNA KIALAKULÁSÁNAK, LÉTEZÉSÉNEK ALAPJÁT IS A FÖLDMŰVELÉS KÉPEZTE. A MEZŐGAZDASÁG VOLT MINDEN GAZDASÁGI ÉS KATONAI HATALOM ALAPJA. TÁRSADALMÁNAK FEJLŐDÉSE TERMELÉKENYSÉGÉTŐL, ELTARTÓKÉPESSÉGÉTŐL FÜGGÖTT.

10 A VÍZNEK MEGHATÁROZÓ JELENTŐSÉGE VOLT KÍNA MEZŐGAZDASÁGI FEJLŐDÉSÉBEN – ENÉLKÜL NEM IS ALAKULHATOTT VOLNA KI A RIZSTERMELÉS. NÖVÉNYTERMESZTÉSE KIZÁRÓLAGOSAN A SIKSÁGOKHOZ, FOLYÓVÖLGYEKHEZ KÖTŐDIK.

11 I. E. 5000-TŐL ISMERT A SERTÉSTARTÁS, I. E
I.E TŐL ISMERT A SERTÉSTARTÁS, I.E TŐL FOLYIK A SELYEMHERNYÓ TENYÉSZTÉS.

12 I.E KÖZÖTT MÁR KITERJEDTEN FOLYT A KÖLESTERMESZTÉSE, DÉLEN UGYANETTŐL AZ IDŐTŐL SZÁRMAZIK A RIZS, MINT FŐNÖVÉNY TERMESZTÉSE.

13 DÉL-NYUGAT ÁZSIÁBÓL KERÜLT BE A BÚZA, ÁRPA, LEN, BORSÓ, TURKESZTÁNBÓL A KENDER, A SZŐLŐ ÉS A LUCERNA, DÉL-KELET ÁZSIÁBÓL A RIZS, A TEA, A JAMSZ ÉS A CUKORNÁD.

14 A MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS FELLENDÜLÉSE I. E. IV-III
A MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS FELLENDÜLÉSE I.E. IV-III. SZÁZADBAN KÖVETKEZETT BE. EKKOR LETT ÁLTALÁNOS AZ ÖNTÖZÉS ÉS A TRÁGYÁZÁS. FELISMERTÉK A FAJTAHATÁST. IPARÁGGÁ VÁLT AZ ÖNTÖTTVAS ESZKÖZÖK GYÁRTÁSA.

15 ÖNTÖTTVAS ESZKÖZÖK AZ I.E. iv-iii. SZÁZADBÓL.
19. ábra: Öntöttvas eszközök az i.e. IV-III. századból: kapák, ekevas, sarlók, balta és kés ÖNTÖTTVAS ESZKÖZÖK AZ I.E. iv-iii. SZÁZADBÓL.

16 EKKOR MÁR ELTERJEDT VOLT AZ ÖKÖR VONTATTA VASEKE HASZNÁLATA, A SZÁLLÍTÁSBAN PEDIG A SZÜGYHÁM ÉS A KÉTRUDAS KOCSI NYÚJTOTT ELŐRELÉPÉST.

17 A MEZŐGAZDASÁG TERMELÉKENYSÉGÉNEK NÖVEKEDÉSE LAKOSSÁGI LÉTSZÁM NÖVEKEDÉST, IPARFEJLŐDÉST, A KERESKEDŐI RÉTEG MEGJELENÉSÉT, ELTERJEDT A PÉNZHASZNÁLAT.

18 I. E. I. SZÁZADBAN JÁTSZÓDOTT LE AZ IPARI FORRADALOM
I.E. I. SZÁZADBAN JÁTSZÓDOTT LE AZ IPARI FORRADALOM. ÉSZAKON A KÖLES MELLETT ÁRPÁT, BÚZÁT ÉS LUCERNÁT TERMESZTETTEK (VETÉSFORGÓT ALKALMAZTAK), DÉLEN SZÓJÁT ÉS RIZST.

19 21. ábra: A kínaiak által feltalált talicska
AZ I. SZÁZADBAN FELTALÁLT TALICSKA 21. ábra: A kínaiak által feltalált talicska

20 SZÁZADBAN ÁLTALÁNOSSÁ VÁLT - ÁLLATI IGAVONÁS - IPARI ESZKÖZHASZNÁLAT - TERMÉSZETI ERŐFORRÁS HASZNÁLAT TÁRSADALMI DIFFERENCIÁLÓDÁS „ELŐKAPITALIZMUS” („ROSSZUL MŰKÖDŐ” ÁLLAM)

21 III. SZ. ÚJJÁÉPÍTÉSI HULLÁM CSATORNARENDSZER RENDBEHOZÁS FÖLDOSZTÁS – ADÓALANNYÁ TÉTEL VII. SZ. ÚJRA FÖLDOSZTÁS MINDENKI EGYENLŐ MÉRETŰ FÖLDET KAPOTT (ÉLETJÁRADÉK) NAGY TÉRSÉG - KIS TÉRSÉG HÁROMFÉLE ADÓ: GABONA, SZÖVET, KÖZMUNKA A RENDSZER A XVI-XVII. SZ-IG MŰKÖDÖTT LÓTENYÉSZTÉS – HADI IGÉNYEK

22 TEAFOGYASZTÁS – „REPÜLŐ PÉNZ” (IX. SZ.)

23 VIII. SZ. ÜLTETÉSES RIZSTERMESZTÉS (BORONA, TAPOSÓMALOM) MAGASABB VOLT A TERMÉSHOZAM STABIL VOLT A TERMÉS XI. SZ. KORAI RIZSFAJTÁK ÉVI KÉTSZERI ARATÁS LAKOSSÁG 53-RÓL 100 MILLIÓRA GYARAPODOTT.

24 XI-XII. SZ. IPAROSODÁS AZ ÁLLAM FŐ BEVÉTELI FORRÁSA AZ IPAR ÉS A KERESKEDELEM LETT. A MONGOL URALOM UTÁN NEM TUDOTT FEJLŐDÉSBEN A VILÁGÉLVONALBAN MARADNI.

25 INKA BIRODALOM

26 FEJLŐDÉS KULTÚRÁK EGYMÁSUTÁNJÁN, NEM BIRODALMAKON ALAPUL MINT BIRODALOM, AZ INKA EMELHETŐ KI (XI-1572) A VILÁGFEJLŐDÉSRE PUSZTULÁSUKKOR VÁLTAK ÓRIÁSI HATÁSSAL

27 i. e. 6500-BAN MÁR TERMESZTETTEK KUKORICÁT, TÖKÖT, BABOT i. e
i.e BAN MÁR TERMESZTETTEK KUKORICÁT, TÖKÖT, BABOT i.e – AZ ELSŐ FÖLDMŰVELÉSI EMLÉKEK i.e – TEXTIL MARADVÁNYOK i.e.1800 AGYAGEDÉNY MEGJ.

28 TŐLÜK SZÁRMAZIK KUKORICA, NAPRAFORGÓ, BURGONYA PARADICSOM, PAPRIKA, BAB GYAPOT, KAUCSUK, PULYKA

29 FEJLŐDÉSÜKET BEHATÁROLTA - NEM VOLT IGAVONÓ ÁLLATUK, - NEM HASZNÁLTAK FÉMEKET (VAS) - NEM BECSÜLTÉK A RABSZOLGÁKAT

30 TERASZOS MŰVELÉS, CSATORNÁBÓL ÖNTÖZÉS, TRÁGYÁZÁS, KÖZTES TERMESZTÉS
40. ábra: Teraszos művelés, ahogy a Tahuantiszuju népei kialakították

31 ÉLETÜK ALAPJA - CSALÁD ÉS FALU-KÖZÖSSÉG
37. ábra: A labdajátékos – ismerték a kaucsukot, csak labdacsok készítéséhez használták fel FIUK ÉVESEN ALAPÍTHATTAK CSALÁDOT A FÖLDBŐL A CSALÁD MÉRETÉHEZ IGAZÍTOTTAN KAPTAK, AMIT KÖTELESEK VOLTAK MŰVELNI A BETEGEK ÉS AZ ÖREGEK ELLÁTÁSBAN RÉSZESÜLTEK TERMÉNNYEL, SZŐTTESSEL ÉS ROBOTTAL ADÓZTAK LÁMÁT, ALPAKÁT VIKONYÁT CSORDÁBAN LEGELTETTÉK TENGERPARTON HAL, TENGERI MALAC ÉS A PÉZSMAKACSA VOLT A HÚSFORRÁS RUHÁJUK ROSTBÓL ÉS ÁLALTI SZŐRBŐL SZŐTT TEXTILIA VOLT.

32

33


Letölteni ppt "AZ ÓKORI TÁRSADALMAK MEZŐGAZDASÁGA II. DR. KOVÁCS JÁNOS"

Hasonló előadás


Google Hirdetések