Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A polisz születése. Az átmeneti korszak (Kr.e. XII-VIII. sz.) A mükénéi központok pusztulása után: –A termelés színvonala visszaesik –A nyersanyag-ellátás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A polisz születése. Az átmeneti korszak (Kr.e. XII-VIII. sz.) A mükénéi központok pusztulása után: –A termelés színvonala visszaesik –A nyersanyag-ellátás."— Előadás másolata:

1 A polisz születése

2 Az átmeneti korszak (Kr.e. XII-VIII. sz.) A mükénéi központok pusztulása után: –A termelés színvonala visszaesik –A nyersanyag-ellátás akadozik –A „gazda” nélkül maradt emberek önellátásra rendezkednek be – a megművelt földet sajátjuknak tekintették –Ügyeik intézésére kis közösségeket hoztak létre (teljes jogú tag: akinek földje van) A változás jelentős, mert: –Már nem a korábbi (keleti) mintájú állam –A termelők érdekeltek lesznek a termelésben (a termés feleslege megmarad – értékesíthető)

3 A polisz Új típusú berendezkedés: új típusú államot hoz létre: polisz (városállam) A polisz tagjai: a földdel rendelkezők – így polgárjoguk lesz (részesülhetnek a közös földekből is) A polisz területe két részből áll: város, és közvetlen környezete Kezdetben: király áll a polisz élén (hatalma névlegessé válik) Az arisztokrácia átveszi az uralmat – kialakul az arisztokratikus köztársaság A szabad lakosság nagyobb részét a kézművesek, parasztok alkotják (démosz=nép)

4 A görög gyarmatosítás A görög gyarmatosítás okai : –túlnépesedés –adósrabszolgákká váltak mivel a földek elfogytak, nem bírták a gazdasági versenyt ezért kölcsönöket vettek fel, és eladósodtak) –arisztokraták félnek a felkeléstől –nyersanyaghiány –Piachiány Megoldás: –Kolonizáció (gyarmatosítás): új települések létrehozása

5 A görög gyarmatosítás A görög gyarmatosítás irányai: –Kelet (Égei-tenger, Fekete-tenger, Szorosok) –Nyugat (Dél-Itália, Kelet-Szicília, Dél- Franciaország) –Dél (Észak-Afrika) Eredménye: –fellendült a gazdaság, kereskedelem –Lehetővé vált az olajbogyó, szőlő és zöldségtermesztés

6

7 A görög gyarmatosítás további következményei Az arisztokraták befolyása csökken A démosz erősödik (kézművesek,kereskedők) Az iparosok, kereskedők, parasztok vagyonosodnak Megindul a harc a politikai jogokért a poliszokban

8 A kereskedelem menete


Letölteni ppt "A polisz születése. Az átmeneti korszak (Kr.e. XII-VIII. sz.) A mükénéi központok pusztulása után: –A termelés színvonala visszaesik –A nyersanyag-ellátás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések