Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Charles Babbage Készítette: Tomka Márton.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Charles Babbage Készítette: Tomka Márton."— Előadás másolata:

1 Charles Babbage Készítette: Tomka Márton

2 1791. decemberében született Londonban
1791. decemberében született Londonban. Angol számítógép-tudós és matematikus, az első ember, aki előállt a programozható számítógép ötletével.

3 Georgiana Whitmore, a felesége
Az angol Teignmouth-ban született, és a Trinity College-ban tanult (ahol Alan Turing is folytatott tanulmányokat). Később Peterhouse-ra került. A diplomáját Cambridge-ben szerezte, 1814-ben. Még abban az évben megházasodott, a felesége Georgiana Whitmore lett, akitől nyolc gyereke született, ám ezek közül csak három érte meg a felnőttkort.

4 Karriere kezdete Amikor felismerte, hogy a matematikai táblák sok hibát tartalmaznak, ami rengeteg hajó vesztét okozta, Babbage megpróbált keresni egy másik módszert: létrehozni egy gépet, amely nem szenved hibákban, nem merül ki és nem unja meg a számolást, mint az emberi kalkulátorok. Ez a kiváló ötlet 1812 elején fogalmazódott meg fejében, és elvileg gőzgép hajtotta volna.

5 Sir Humphrey Davy 1822-ben, egy Sir Humphrey Davyhez címzett levelében írt a gépe számolásokra való alkalmasságáról és a matematikai táblák kinyomtatásának képességéről, így kifejtette a számológép alapelveit.

6 Be is mutatta a differenciálgép névre keresztelt modelljét a Királyi Asztronómiai Társaságnak . A Társaság helyeselte a tervet, és az angol kormány 1500 fontos díját is odaítélték neki 1823-ban.

7 A gép készítését elkezdte, de soha nem fejezte be.
Két dolog miatt: Az egyik, hogy a belső súrlódás és áttétel nem állt megfelelő szinten abban az időben, s az állandó vibráció problémákat okozott. A másik az volt, hogy az eredeti terveket megváltoztatta a gép készítése közben.

8 1833-ra 17000 font ellenére sem tudott kézzelfogható végleges eredményt felmutatni.

9 Az első differenciálgép 25 ezer alkatrészből állt
Az első differenciálgép 25 ezer alkatrészből állt. 15 tonnát nyomott és két és fél méter magas volt.

10 A másodiknak csak a terveit készítette el
A másodiknak csak a terveit készítette el. Ez az a gép, amit 1989 és 1991 közt építtettek meg, első számításait a Londoni Tudományos Múzeumban végezte el és 31 számjegyes eredményeket adott ki. A második géphez nyomtatót is tervezett.

11 Az analitikai gép Miután a differenciálgép megépítésének kísérlete megbukott, Babbage egy még bonyolultabb masina, az analitikai gép megtervezésébe fogott és haláláig több változatot készített.

12 Lyukkártyasorozatok A gép egy olyan mechanikus számológépet is működtetett volna, amely már létező számítások eredményeit formulázta volna meg lyukkártyasorozatok segítségével. A terv számos olyan módszert vezetett be, amelyeket a modern számítógépek alkalmaznak. Ha megépül, ez lett volna az első Turing - teljes számítógép.

13 Ada Lovelace Ada Lovelace, egyike a néhány matematikusnak, akik megértették Babbage elképzeléseit, programot írt az analitikai géphez, és ezzel ő lett az első női programozó. Ha a gép megépül, programja képes lett volna kikalkulálni a Bernoulli-számok sorozatát.

14 1824-ben Charles Babbage elsőként nyerte el a Királyi Csillagászati Társaság Aranyérmét „egy gép felfedezéséért, amely matematikai és csillagászati táblázatokat számol”.

15 Cambridge 1828-tól 1839-ig Babbage a matematika Lucasian professzora volt Cambridge-ben. Számos tudományos folyóirat munkájához nyújtott jelentős hozzájárulást. Alapvető szerepe volt 1820-ban a Csillagászati Társaság és 1834-ben a Statisztikai Társaság megalapításában.

16 Babbage fedezte fel a lokomotívok elejére szerelt eszközt is, amely letisztította a sínekről azokat a tárgyakat, amelyek másképp kisiklathatták volna a szerelvényt.

17 Ophtalmoscope Babbage találmányai közé tartozik a vasúti mérőkocsi, a szintén vasúti nyomtáv mérő, ophthalmoscope (szemtükör), heliográf és a világító tornyok számára a villanó fény.

18 Finsbury Csak egyszer kísérletezett politikával ben Finsbury-ben indult a választáson és utolsóként végzett.

19 Babbage híres különc volt
Babbage híres különc volt. Utálta az utcai zenét, ki nem álhatta a köznépet stb.

20 Egyszer megszámolta egy gyárépület kitört ablakait és megfigyeléseit 1857-ben publikálta is „Table of the Relative Frequency of the Causes of Breakage of Plate Glass Windows” („Táblázat az üvegtáblák kitörése okainak relatív gyakoriságáról”): 464-ből 14 esetet „részeg férfiak, nők vagy fiúk” okoztak.

21 A Vezúv Egyszer elintézte, hogy leengedjék a Vezúv hegy kráterjébe, mert meg akarta szemlélni a lávát.

22 Halála 1871. október 18-án halt meg Londonban.

23 Forrás:wikipédia


Letölteni ppt "Charles Babbage Készítette: Tomka Márton."

Hasonló előadás


Google Hirdetések