Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Charles Babbage Készítette: Tomka Márton. 1791. decemberében született Londonban. Angol számítógép- tudós és matematikus, az első ember, aki előállt a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Charles Babbage Készítette: Tomka Márton. 1791. decemberében született Londonban. Angol számítógép- tudós és matematikus, az első ember, aki előállt a."— Előadás másolata:

1 Charles Babbage Készítette: Tomka Márton

2 1791. decemberében született Londonban. Angol számítógép- tudós és matematikus, az első ember, aki előállt a programozható számítógép ötletével.

3 Georgiana Whitmore, a felesége Az angol Teignmouth-ban született, és a Trinity College-ban tanult (ahol Alan Turing is folytatott tanulmányokat). Később Peterhouse-ra került. A diplomáját Cambridge- ben szerezte, 1814-ben. Még abban az évben megházasodott, a felesége Georgiana Whitmore lett, akitől nyolc gyereke született, ám ezek közül csak három érte meg a felnőttkort.

4 Karriere kezdete Amikor felismerte, hogy a matematikai táblák sok hibát tartalmaznak, ami rengeteg hajó vesztét okozta, Babbage megpróbált keresni egy másik módszert: létrehozni egy gépet, amely nem szenved hibákban, nem merül ki és nem unja meg a számolást, mint az emberi kalkulátorok. Ez a kiváló ötlet 1812 elején fogalmazódott meg fejében, és elvileg gőzgép hajtotta volna.

5 Sir Humphrey Davy 1822-ben, egy Sir Humphrey Davyhez címzett levelében írt a gépe számolásokra való alkalmasságáról és a matematikai táblák kinyomtatásának képességéről, így kifejtette a számológép alapelveit.

6 Be is mutatta a differenciálgép névre keresztelt modelljét a Királyi Asztronómiai Társaságnak. A Társaság helyeselte a tervet, és az angol kormány 1500 fontos díját is odaítélték neki 1823-ban.

7 A gép készítését elkezdte, de soha nem fejezte be. Két dolog miatt: Az egyik, hogy a belső súrlódás és áttétel nem állt megfelelő szinten abban az időben, s az állandó vibráció problémákat okozott. A másik az volt, hogy az eredeti terveket megváltoztatta a gép készítése közben.

8 1833-ra font ellenére sem tudott kézzelfogható végleges eredményt felmutatni.

9 Az első differenciálgép 25 ezer alkatrészből állt. 15 tonnát nyomott és két és fél méter magas volt.

10 A másodiknak csak a terveit készítette el. Ez az a gép, amit 1989 és 1991 közt építtettek meg, első számításait a Londoni Tudományos Múzeumban végezte el és 31 számjegyes eredményeket adott ki. A második géphez nyomtatót is tervezett.

11 Az analitikai gép Miután a differenciálgép megépítésének kísérlete megbukott, Babbage egy még bonyolultabb masina, az analitikai gép megtervezésébe fogott és haláláig több változatot készített.

12 Lyukkártyasorozatok A gép egy olyan mechanikus számológépet is működtetett volna, amely már létező számítások eredményeit formulázta volna meg lyukkártyasorozatok segítségével. A terv számos olyan módszert vezetett be, amelyeket a modern számítógépek alkalmaznak. Ha megépül, ez lett volna az első Turing - teljes számítógép.

13 Ada Lovelace Ada Lovelace, egyike a néhány matematikusnak, akik megértették Babbage elképzeléseit, programot írt az analitikai géphez, és ezzel ő lett az első női programozó. Ha a gép megépül, programja képes lett volna kikalkulálni a Bernoulli- számok sorozatát.

14 1824-ben Charles Babbage elsőként nyerte el a Királyi Csillagászati Társaság Aranyérmét „egy gép felfedezéséért, amely matematikai és csillagászati táblázatokat számol”.

15 Cambridge 1828-tól 1839-ig Babbage a matematika Lucasian professzora volt Cambridge-ben. Számos tudományos folyóirat munkájához nyújtott jelentős hozzájárulást. Alapvető szerepe volt 1820-ban a Csillagászati Társaság és 1834-ben a Statisztikai Társaság megalapításában.

16 Babbage fedezte fel a lokomotívok elejére szerelt eszközt is, amely letisztította a sínekről azokat a tárgyakat, amelyek másképp kisiklathatták volna a szerelvényt.

17 Ophtalmoscope Babbage találmányai közé tartozik a vasúti mérőkocsi, a szintén vasúti nyomtáv mérő, ophthalmoscope (szemtükör), heliográf és a világító tornyok számára a villanó fény.

18 Finsbury Csak egyszer kísérletezett politikával ben Finsbury-ben indult a választáson és utolsóként végzett.

19 Babbage híres különc volt. Utálta az utcai zenét, ki nem álhatta a köznépet stb.

20 Egyszer megszámolta egy gyárépület kitört ablakait és megfigyeléseit ben publikálta is „Table of the Relative Frequency of the Causes of Breakage of Plate Glass Windows” („Táblázat az üvegtáblák kitörése okainak relatív gyakoriságáról”): 464- ből 14 esetet „részeg férfiak, nők vagy fiúk” okoztak.

21 A Vezúv Egyszer elintézte, hogy leengedjék a Vezúv hegy kráterjébe, mert meg akarta szemlélni a lávát.

22 Halála október 18-án halt meg Londonban.

23 FORRÁS:WIKIPÉDIA


Letölteni ppt "Charles Babbage Készítette: Tomka Márton. 1791. decemberében született Londonban. Angol számítógép- tudós és matematikus, az első ember, aki előállt a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések