Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Történelmi áttekintés. Rovásfa a Hortobágyról A legeltető állattartásban a gazda és a pásztor elszámolása még a XIX. század végén is rovásfával történt:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Történelmi áttekintés. Rovásfa a Hortobágyról A legeltető állattartásban a gazda és a pásztor elszámolása még a XIX. század végén is rovásfával történt:"— Előadás másolata:

1 Történelmi áttekintés

2 Rovásfa a Hortobágyról A legeltető állattartásban a gazda és a pásztor elszámolása még a XIX. század végén is rovásfával történt: maja kipu Számolást segítő eszközök

3 Római kori abakusz Szcsoti (orosz abakusz) i. e. IV. századtól az I. századig fejlődött bronzból kőből Japán szoroban Kínai szuan-pan

4 John Napier (Laird of Merchiston), (1550 – 1617) skót matematikus Számolópálcák a szorzás, osztás megkönnyítéséhez Modern logarléc

5

6

7 Wilhelm Schickard (1592-1635) német matematikus, csillagász Fogaskerekekkel működő számológépe, amellyel elvégezhető volt mind a négy alapművelet Mechanikus gépek

8 Blaise Pascal (1623-1662) francia matematikus, fizikus, vallásfilozófus A gép újdonsága, alapötlete az automatikus átvitelképzés megoldása volt, de csak az összeadást és a kivonást lehetett elvégezni vele.

9 Gottfried Wilhelm Leibniz (1646 – 1716) német polihisztor Pascal gépét fejlesztette tovább. Ez az első olyan eszköz, amely közvetlenül végezte el az osztást és a szorzást, valamint kiegészítő művelet nélkül a kivonást. (A szorzást visszavezette az összeadásra. Gyökvonás.)

10 Charles Babbage (1792-1871) brit matematikus Megtervezte a Difference Engine (differenciagépet), amely logaritmus táblázatok pontos és gyors elkészítését teszi lehetővé. 1921-ben mutatta be a Királyi Asztronómiai Társaságnak. 1833-ban analitikus gépet kezdett el építeni. Az első differenciálgép 25 ezer alkat- részből állt. 15 tonnát nyomott és két és fél méter magas volt. A másodiknak csak a terveit készítette el. Ezt a gépet 1989 és 1991 közt építtettek meg, első számításait a Londoni Tudományos Múzeumban végezte el és 31 számjegyes eredményeket adott ki. A tervek szerint a gép lyukkártyákkal programoz- ható lett volna, és mechanikus számológépet is működtetett volna. A terv számos olyan módszert vezetett be, amelyeket a modern számítógépek alkalmaznak. Ha megépül, ez lett volna az első Turing számítógép.

11 Ada Lovelace (Lady Byron) (1815 – 1852) angol matematikus és írónő, Lovelace grófnője Leírást készített a Charles Babbage által tervezett analitikai géphez, és javaslatot tett arra is, hogy ne tízes, hanem kettes számrendszerben tárolja a számokat. Egyesek szerint a géphez készült programokat is ő írta, így az első programozónak tekinthető.

12 Herman Hollerith (1860 – 1929) német származású amerikai statisztikus, feltaláló Automatizálta a népszámlálás (1890) eredményeinek táblázatokba foglalását. A statisztikai adatokat lyukkártyák elektromos leolvasásával és rendszerezésével dolgozta fel. Céget alapított, amelyből 1924-ben megalakult az IBM. lyukkártyás statisztikai gép

13 Elektromechanikus gépek Konrad Zuse (1910 – 1995) német mérnök Z1 Ő készítette el az első, jelfogókkal (relével) működő számológépet. 3 gépet készített, az első a Z1 volt, ez még csak mechanikus gép volt. A Z2-be már relés elektromechanikus áramköröket is beépített, és a Z3 volt az első programvezérlésű, kettes számrendszerben dolgozó, elektromechanikus számítógép.

14 Aiken és az IBM 1939-ben megállapodást kötött a közös fejlesztő munkára, amelynek eredményeképpen 1944- ben elkészült az elektromechanikus elven működő Mark-I. Ez a tudományos célú számológép teljesen automatikus, tud pozitív és negatív számokkal dolgozni, ügyel a műveleti sorrendre is, valamint bonyolultabb függvényeket is kezel. Howard Hathaway Aikent (1900–1973) amerikai mérnök

15 ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) Elektronikus gépek

16 Neumann János (1903–1957) magyar származású matematikus A mai értelemben vett számítógépek működési elveit dolgozta ki. 1945. június 24-re készült el EDVAC címmel egy kivonat, amely teljes elemzését adta az EDVAC nevű számítógép tervezett szerkezetének. Tartalmazta a számítógép javasolt felépítését, a részegységek megépítéséhez szükséges logikai áramköröket és a gép kódját. A legtöbb számítógépet napjainkban is a jelentésben megfogalmazott elvek alapján készítik el. Fő tételeit ma Neumann-elvekként ismerjük.

17

18 Vezérlés, irányítástechnkika A vezérlés és irányítás nélkül a modern számítástechnikai eszközök kialakulása elképzelhetetlen lett volna. Ezért, ha a számítástechnika történetéről beszélünk a kibernetika történetét sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Alexandriai Héron kapunyitó automatája, i.e. I. sz. •i.e. V-IV. sz. Arkhütasz repülő fagalambja •i.e. IV-III. sz. Démétriosz Phaléreusz kúszó csigája •i.e. III. sz. II. Ptolemaiosz Philadephosz egyiptomi fáraó birtokában volt egy „android”, azaz embert utánzó szerkezet. •középkori az órák szerkezetei (1352 strasbourgi székesegyház Háromkirályok órája) •XV. sz. Leonardo da Vinchi automata oroszlánt készít, mely főhajtással köszönti a vendégeket •XVII-XVIII. sz-ban egyre bonyolultabb műveletsort végző automaták készülnek: Pl.: 1769-ben Kempelen Farkas (1734-1804) sakkozó automatát szerkeszt.

19 Kempelen Farkas sakkozógépének John Gaughan által elkészített élethű mása Történet

20 Joseph Marie Jacquard (1751-1834) francia feltaláló Lyukkártyavezérelt, automata szövőgép

21 http://www.intermedia.c3.hu/~szmz/comparch/2.html http://www.intermedia.c3.hu/~szmz/comparch/3.html http://www.ttk.pte.hu/ami/phare/tortenet/tartalom.html http://www.scitech.mtesz.hu/10kiraly/index.html http://www.virtualiskola.hu/informatika/tortenet/index_tortenet.html

22

23 Neumann János (1903–1957) magyar származású matematikus A mai értelemben vett számítógépek működési elveit dolgozta ki. A számítógép olyan matematikai problémák megoldására szolgál, amelyekre az ember önállóan is képes lenne. A cél a műveletek végrehajtási idejének meggyorsítása. Ennek érdekében minden feladatot összeadások sorozatára kell egyszerűsíteni, ezután következhet a számolás mechanizálása.

24 - Soros működésű, teljesen elektronikus, automatikus gép - Kettes számrendszer használata - Belső program- és adattárolás, a tárolt program elve - Külső rögzítőközeg alkalmazása - Turing-gép

25

26 Tulajdonságai:  működésük nagy energiaigényű elektroncsövek en alapult,  terem méretűek voltak,  gyakori volt a meghibásodásuk,  műveleti sebességük alacsony, néhány ezer elemi művelet volt másodpercenként,  üzemeltetésük, programozásuk mérnöki ismereteket igényelt. Az első elektronikus digitális számítógép az ENIAC. Itt kell megemlítenünk az EDVAC és UNIVAC gépeket is.

27 Tulajdonságai:  az elektroncsöveket jóval kisebb méretű és energiaigényű tranzisztor okkal helyettesítették,  helyigényük szekrény méretűre zsugorodott,  üzembiztonságuk ugrásszerűen megnőtt,  kialakultak a programozási nyelvek, melyek segítségével a számítógép felépítésének részletes ismerete nélkül is lehetőség nyílt programok készítésére,  tárolókapacitásuk és műveleti sebességük jelentősen megnőtt ( 200 ezer szorzás/s).

28 A technika fejlődésével lehetővé vált a tranzisztorok sokaságát egy lapon tömöríteni, így megszületett az integrált áramkör. Tulajdonságai:  jelentősen csökkent az alkatrészek mérete és száma, így a gépek nagysága már csak asztal méretű volt,  megjelentek az operációs rendszerek,  megjelentek a magas szintű programnyelvek (FORTRAN, COBOL),  műveleti sebességük eléri a 2 millió szorzás/s,  csökkenő áruk miatt egyre elterjedtebbé váltak, megindult a sorozatgyártás.

29 A hetvenes évek elején az integrált áramkörök továbbfejlesztésével megszületett a mikrochip és a mikroprocesszor. Tulajdonságai:  asztali és hordozható változatban is léteznek,  hatalmas mennyiségű adat tárolására képesek,  műveleti sebességük másodpercenként több milliárd is lehet,  alacsony áruk miatt szinte bárki számára elérhetőek,  megjelentek a negyedik generációs programnyelvek (ADA, PASCAL).

30 Az ötödik generációs számítógépek létrehozására irányuló fejlesztési kísérletek Japánban kezdődtek meg. Tulajdonságaik:  a mesterséges intelligencia megjelenése,  felhasználó-orientált kommunikáció,  működési elve a neurális hálók segítségével valósítható meg.


Letölteni ppt "Történelmi áttekintés. Rovásfa a Hortobágyról A legeltető állattartásban a gazda és a pásztor elszámolása még a XIX. század végén is rovásfával történt:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések