Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

T r i a t l o n.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "T r i a t l o n."— Előadás másolata:

1 T r i a t l o n

2 A triatlon története: A ’70-es években már a svédek rendeztek állóképességi versenyeket,de először ’76-ban rendezték meg Németországban azt az állóképességi négypróbát,amely már hasonlított a mai triatlonhoz. Ez 50km gyaloglásból,1,5km úszásból,150km kerékpározásból és 1 maratonfutásból állt. A triatlon meghatározása: A triatlon sorrendben úszásból, kerékpározásból és futásból álló, fiatal sportág. A három versenyszámot egymás után, pihenés nélkül kell teljesíteni, és a versenyidőbe a két szám közötti átöltözés ideje (az úgynevezett depóidő) is beleszámít. A triatlon alapvetően egyéni sport, de rendeznek csapatversenyeket is. A triatlonban versenyző sportolókat triatlonistának vagy – nálunk kevésbé elterjedt szóval – triatlétának is nevezik.

3 Történeti áttekintés 1975: első triatlon San Diegóban.Távok: 0,5 mérföld úszás, 5 mérföld kerékpározás, 5 mérföld futás. 1977: a Hawaii „Ironman” kezdete. 1980. június 21 : az első európai triatlonverseny Csehszlovákiában. 1984: Európai Triatlon Unió (ETU) létrejötte. 1989.április 1 : A Nemzetközi Triatlon Unió (ITU) megalapítása. 1989. augusztus 6 : első hivatalos világbajnokság Franciaországban. A Nemzetközi Triatlon Unió jelképe

4 Gyermektávok Távok (korosztályok szerint)
Triatlon úszás–kerékpározás–futás (km) Újonc (11 évesig) 0, Gyermek (12-13 éves) 0, Serdülő (14-15 éves) 0, Ifjúsági (16-17 éves) 0, Junior (18-19 éves)

5 A klasszikus felnőtt távok :
Úszás (km) Kerékpáro-zás Futás Sprinttáv 0,75 20 5 Rövidtáv 1,5 40 10 Középtáv 2,5 80 Hosszútáv (Ironman v. Teljes táv) 3,8 180 42 Hosszú távú VB 4 120 30

6 A verseny szakaszai : Bedepózás:
A bedepózás a kerékpározáshoz és a futáshoz szükséges felszerelések leadását jelenti. Történhet közvetlenül a verseny előtt vagy a megelőző napon is. A kerékpáros depó és a futódepó a pálya kialakításától függően lehet egy helyen vagy külön is. A bedepózás során a rendezők átveszik a felszerelést, valamint ellenőrzik a kerékpár biztonságos és szabályos felszerelését és a kerékpáros sisakot. A versenyzők a felszerelésüket az előre kijelölt, rajtszámukkal jelzett helyre teszik. Általában ilyenkor írják fel a karjukra filctollal a rajtszámot, mivel szárazföldi számokban használatos rajtszám a vízben nem viselhető. A depó nyitásától a felszerelések elszállításáig a depóba csak a rajtszámmal rendelkező versenyzők és a rendezők léphetnek be.

7 Úszás Az úszást rendezhetik medencében vagy nyílt vízben is, de a résztvevők nagy száma miatt az utóbbi a gyakoribb. Az úszópályát elsősorban tavakban (külföldön tengerben is) jelölhetik ki. Szükség esetén a rövidebb távú versenyek úszószáma nem túl gyors folyású folyóban is megrendezhető. (Ez a megkötés a tereptriatlonokra nem vonatkozik.) A nyílt vízi úszás rajtja történhet a vízből, pontonról vagy a szárazföldről befutással is. Folyóvízben nem szabad vízből rajtoltatni. A rajt A triatlon az úszással kezdődik, ezért az úszás rajtja egyben a verseny rajtja is. A rajt előtt megadott idővel a versenyzőknek a bedepózást be kell fejezniük, és a rajtterületen jelentkezniük kell. Lehetőségük van a vízi bemelegítésre is, amelyet szárazföldi rajt előtt szintén időre be kell fejezni, hogy a rajthoz felsorakozhassanak. Vízből való rajtoláskor egy megadott vonal mögött kell várni a rajtot. A rendezők rendszerint lehetőséget biztosítanak a kiemelt versenyzőknek, hogy a mezőny előtt külön sorból indulhassanak.

8 Neoprén: A víz hidege ellen használt speciális gumiruha. Az úszáshoz használt neoprén különbözik a szörfösök és vízisielők neoprénjétől, mivel a karok és vállak szabad mozgását is lehetővé kell tennie. A hátsó cipzáron gyakran hosszú madzagot látunk, hogy a versenyző egyedül is gyorsan tudja fel- és levenni a neoprént. A neoprén ruha jobb vízfekvést biztosít, ezáltal gyorsítva a versenyzőt, ezért csak hideg vízben engedélyezik a használatát. A versenyszabályzat a távtól függően határozza meg azt a két vízhőmérsékletet,(felnőtt limit 20fok, junior-lefelé 22fok) amely alatt engedélyezett, illetve amely alatt kötelező a neoprén viselése.

9 Speciális felszerelések
Triatlonmez: gyorsan száradó anyagból készült egy- vagy kétrészes ruha, amelyet olyan betéttel láttak el, hogy mindhárom versenyszám teljesíthető legyen benne. A triatlonmez előnye, hogy megtakarítható vele az átöltözés ideje. A kétrészes mez felső részét a férfiak felvehetik a verseny előtt vagy az úszást követően is. A modern triatlonmezek felülete úgy van kialakítva, hogy csökkentse a test közegellenállását.

10 Depózás A depózás a verseny két száma közötti átmenet. Nincs meghatározva, hogy mennyi időt lehet a depóban tölteni (bár a kerékpározás és a futás megkezdéséhez állíthatnak fel limitidőket), de a depózás is beleszámít a versenyidőbe, ezért a depóban a versenyzők futva közlekednek. A depóidőket az eredménylistában külön is feltüntetik, de a versenyzők oklevelén a kerékpározás idejéhez szokták hozzáadni. A depózás legfőbb szabályai: A depóterületen nem szabad kerékpározni, hanem tolni kell a kerékpárt. A kerékpárt érinteni csak becsatolt bukósisakkal szabad (azaz a sisak felvétele előtt nem szabad a kerékpárhoz nyúlni, és a kerékpár állványra helyezése előtt nem szabad kicsatolni a sisakot). A depóban csak versenyzők és rendezők (esetleg sajtósok) tartózkodhatnak. A területet a rendezőknek őrizniük kell. A depózás jellege is eltér a versenytávtól függően. Sprinttávon jellemzően nem öltöznek át a triatlonisták, hanem ha nem rendelkeznek gyorsan száradó triatlonmezzel, úszóruhában teljesítik a többi számot.Ugyancsak a rövidebb távokra jellemző, hogy a kerékpáros cipőt a versenyzők a pedálra csatolva készítik ki a bedepózás során, a vízből kijövet pedig mezítláb tolják ki a kerékpárt a depóból, és csak menet közben lépnek bele a cipőbe. A második depózásra is igazak a fentiek. A kerékpározáshoz általában speciális cipőt használnak, amit ilyenkor futócipőre kell cserélni.

11 A kerékpár A triatlonozáshoz kifejlesztett kerékpár abban tér el az országúti kerékpártól, hogy a nyeregcsöve meredekebb, ezáltal az ülés előrébb kerül, s így más izmok terhelődnek nagyobb mértékben. Ez az elrendezés segíti a könyöklést, és megkönnyíti a kerékpározás utáni futást. A kerékpár más geometriai jellemzőiben is törekednek az áramvonalasság növelésére, ami az egyedül haladó versenyző hatékonyságát növeli. A balesetek elkerülése érdekében a kormányvégekben kötelező a dugó, a fékkarok nem állhatnak előre, és általában tiltják az olyan megoldásokat, amelyek ütközés esetén a sérülés veszélyét növelik. A serdülő korosztályú és fiatalabb versenyzők számára korlátozzák a kerékpáron alkalmazható áttételt is (a leggyorsabb fokozatban egy pedálfordulat alatt legfeljebb 6,8 méter utat tehet meg a kerékpár). Technikai hiba esetén a kerékpár bármely része cserélhető a verseny közben, kivéve a vázat. Ez a szabály azt biztosítja, hogy ne lehessen a teljes kerékpárt cserélni. A rendezők biztosíthatnak műszaki segélyautót, amelybe a versenyzők gyakran komplett pótkereket adnak le, hogy defekt esetén ne kelljen belsőt cserélni.

12 A kerékpár speciális felszerelései
Könyöklő: ez a kormányra erősített toldalék, amely nevéhez illően könyöklő helyzetet biztosít a versenyző számára, aki ezáltal a felsőtestét pihentetni tudja, illetve más izomcsoportokat mozgat meg. Használatát csak azokon a versenyeken engedélyezik, ahol bolyozási tilalom van. A könyöklő testhelyzet a képen látható. Bukósisak: a triatlonversenyeken a kerékpározás során kötelező a használata.

13 Futás A futás során a triatlonisták már az izmaikban érzik az úszás és a kerékpározás hatását, ezért szinte mindig rosszabb időeredményt érnek el, mint amire ugyanilyen távon egy futóversenyen képesek lennének. A hosszabb távokon az amatőr versenyzők közül sokan gyalogolnak is a pálya egy részén. Különösen nehéz a futás első része, a kerékpározásról a futásra való átállás szakasza, amelyre a versenyzők külön is edzenek. Sok versenyző táplálkozási nehézségekkel is küzd. A rajtszámot a futás megkezdésekor előre kell áttenni. A futópálya szabályozása hasonlít a kerékpáros pályáéhoz, azaz itt is hasonlóan kell biztosítani a versenyzők haladását, és szintes pályát is ki szabad alakítani. A futópálya burkolata azonban nincs szabályozva.

14 Csapatversenyek A triatlon alapvetően egyéni sportág, de csapatversenyeket is rendeznek. A magyar versenyszabályzat ennek három hivatalos formáját írja le: Csapatverseny: a csapat legalább három (duatlonban a női csapat legalább két) azonos nemű versenyzőből áll, akik a versenyt egyénileg teljesítik. A csapat ideje az első három (illetve női duatloncsapatnál az első két) versenyző idejének összege. Klubcsapatverseny: a csapat 3-5 azonos nemű, azonos korosztályú versenyzőből áll. (A korosztályok az általános szabályoktól eltérően vannak megállapítva.) A versenyzőket csapatonként indítják, 2-3 perces követési időkkel. Nem kötelesek végig együtt maradni, de a kerékpározást és a futást is csak akkor kezdhetik meg, ha legalább három csapattag befejezte az előző számot, és a klubcsapat versenyidejét is a harmadik csapattag beérkezése határozza meg. A kerékpáros számban a csapattagok egymás között bolyozhatnak is. Váltó-csapatverseny: a három azonos nemű versenyző közül az első úszik, a második kerékpározik, a harmadik fut. Esetenként a fentieken kívül más versenyeket is meghirdetnek. Az eXtreMan versenyen például legfeljebb hattagú váltók tetszés szerint oszthatják fel maguk között a teljes távot, csak a váltóhelyekhez kell igazodniuk.

15 A triatlon az olimpián A triatlon – a NOB es párizsi döntése nyomán – először 2000-ben került fel a sydneyi olimpia versenyszámai közé. Az olimpián rövid távú versenyeket rendeznek, ezért hívják ezt a távot olimpiainak is. A bolyozás engedélyezve van. A női egyéni versenyt az olimpiai játékok nyitónapján, a férfi egyénit másnap rendezik. A triatlon olimpiai jelképe

16 Fontosabb magyar versenyek
eXtremeMan – Hosszú távú Triatlon OB: Magyarország egyetlen rendszeres ironmantávú versenye óta rendezik meg minden évben Nagyatádon, 1991 óta a sportág országos bajnokságaként. Vasi Vasember: a legnagyobb hagyományú magyar triatlonverseny, amelyet évente rendeznek Szombathelyen. Bár a verseny neve az ironman tükörfordítása, de ez a verseny rövid (olimpiai) távú. Az első Vasembert 1984-ben Lovasi András, a KISZ Vas Megyei Bizottságának sportfelelőse kezdeményezte a hawaii Ironmanről készült dokumentumfilm hatására. (Akkor még 1,1 km úszás, 50 km kerékpározás és 10 km futás volt a táv.) Ez volt az első magyar triatlonverseny, és 2000 kivételével azóta is megrendezik. Triatlon Nagyhét: Tiszaújvárosban évente megtartott összejövetel, amelynek során különböző versenyeket, köztük világkupa-futamot is rendeznek. Triatlon Tour: A Magyar Triatlon Szövetség különbőző távú versenyekből álló éves pontszerző versenysorozata X2S: tereptriatlon versenysorozat Triatlon VB: 2010 augusztusában Budapesten rendezik a világbajnokságot olimpiai távon. Balaton Super Triatlon: egy alkalommal, 1989-ben megrendezett verseny, amely az ironmannél hosszabb távú volt, ugyanis a kerékpározás egy 198 kilométeres Balaton-kerülésből állt. Jelentősége abban áll, hogy ez a verseny indította el Magyarországon az ironmanmozgalmat.

17 Néhány ismertebb magyar versenyző
Harsányi Zsuzsanna: 7 magyar bajnoki cím Koch Renáta : VB 3.hely, Európa-bajnok, magyar bajnok Molnár Erika: Rövid távú VB 6.helyezett Kropkó Péter: 2x Ironman bajnok,Középtávú EB 3.helyezett Kuttor Csaba: VB-15., EB-13., VK - futam 3.,Olimpia 30. helyezett Major József : 3x hosszú távú (Ironman) magyar bajnok Kuttor Csaba

18 Testnevelő-edző 2.évfolyam
Készítette: Török Petra Testnevelő-edző 2.évfolyam


Letölteni ppt "T r i a t l o n."

Hasonló előadás


Google Hirdetések