Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

műgyanta padlóbevonatok tervezésére és készítésére

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "műgyanta padlóbevonatok tervezésére és készítésére"— Előadás másolata:

1 műgyanta padlóbevonatok tervezésére és készítésére
Műszaki Irányelv műgyanta padlóbevonatok tervezésére és készítésére

2 AZ ELŐADÁS TARTALMA A Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség küldetése
Ipari padló munkacsoport munkája Műgyanta padlóbevonatok tervezése és készítése irányelv célja, részletezése, alkalmazása, Ipari padló munkacsoport további feladatai Kapcsolat, elérhetőségek, konzultáció Ez lenne az adott előadás tartalomjegyzéke. Ezeket a pontokat kívánja ismertetni az előadó.

3 MÉSZ Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség
A Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség a tagok által megszövegezett és elfogadott, érvényes alapszabállyal rendelkező, bíróságon bejegyzett egyesület. Tagjai a hazai építőanyag gyártás- és forgalmazás meghatározó résztvevői - elsősorban az építőkémiai termékek, homlokzati hőszigetelő rendszerek és a gyárilag előkevert szárazhabarcsok területéről. Bemutatásképpen a cégek, az „erő” amivel a szövetség bír.

4 Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség
A Szövetség elsődleges küldetése az, hogy szembe fordulva az utóbbi években tapasztalható látványos minőségromlással olyan minőségi minimumokat, irányleveket fogalmazzon meg, melyek a tagság súlyánál fogva joggal számíthatnak arra, hogy az egész szakma véleményét jelentésék. Teljes Hőszigetelő Rendszer (THR) munkacsoport Hidegburkolati munkacsoport Ipari padló munkacsoport Nagyon fontos, hogy megértsék, hogy ez egy tisztán szakmai szövetség amely a minőségromlással szemben küzd.

5 MÉSZ Ipari padló munkacsoport
Az irányelvet összeállító, az adott piac szempontjából meghatározó anyagforgalmazó cégek és szervezetek egységesen és magukra nézve érvényesnek fogadták el a műszaki irányelvet . . . Üzenetként ez az egyik legfontosabb. Minden tag (szakmai munkacsoport) magára nézve érvényesnek és kötelezőnek tartja az irányelv használatát. A tagokon ez valahol számonkérhető.

6 MÉSZ Ipari padló munkacsoport
. . . azért, hogy minden szempontból és az adott feladatban résztvevő minden fél számára megfelelő megoldások születhessenek.

7 MÉSZ Ipari padló munkacsoport

8 IRÁNYELV DE MIÉRT? Részletes tervezési és kivitelezési szabályozás hiánya Rendszer, és megoldásszintű minőségromlás Műszakilag nem megfelelő, individuális megoldások: Tervezői általánosítások, Fővállalkozói kényszerek, Kivitelezői barkácsolások, Az ellenőrzés és minősítés szabályozatlansága Elvárások meghatározása, (megrendelői segítség) Követelmények meghatározása, (tervezői segítség) A dián szereplő sorokon kívül egy két részletesebben kibontott mondat nem ártana a fővállalkozói alulvállalkozási versenyben kialakuló kritikusan alacsony költségszintű és műszakilag vállalhatatlan megoldásokról melyek a megrendelő oldaláról elfogadhatatlan kellene, hogy legyen illetve csak akkor lenne ez így ha a megrendelő már a beruházáskor értene egy picit hozzá nem ért hozzá és csak 0,5-1,0-1,5 év után fog majd már nagyon érteni ehhez a szakmához amikor már benne csücsül a probléma közepébe. Hozzáteszem a megrendelő is hagyja, hogy a fővállalkozók egymást gyilkolva sokszor a vállalhatósági szint alá menjenek. Illetve nem ártana arról beszélni, hogy a fővállalkozók a kivitelezőkkel, hogyan bánhatnak el a képzeletben megfogalmazott és Mo.-on definíció-mentes I. osztályú minőségre hivatkozva. 275/2013. (VII.16.) Kormány rendelet Az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól.

9 IRÁNYELV DE MIÉRT? . . . azért, hogy elkerüljük ezt.
. . . azért, hogy legyen egy segédlet, hogyan: Tervezzünk, Kivitelezzünk, Ellenőrizzünk, Irányelv azért, hogy ez a szituációt messze elkerüljük. Ha már egy munka itt tart akkor már régen rossz minden az adott témában érdekelt félnek. Az irányelv mindegyik oldalnak segít ha megegyeznek a használatában, a tervezőnek és megrendelőnek azzal, hogy megfogalmazzák az elvárásaikat, a fővállalkozónak így azzal, hogy már azt kalkulálhatja ami meg kell valósuljon és kap mankót az alvállalkozó ellenőrzéséhez, de nem a megszívatásához, az alvállalkozó a jövőben kevésbé talál ki magától megoldásokat és nem szívatják meg az I. osztály minőség köpönyegébe bújt fővállalkozók.

10 AZ IRÁNYELV TARTALMA Műgyanta padlóbevonatok tervezése és készítése
Aljzatok típusai Terhelési fokozatok Alkalmazási területek, követelmények, rétegvastagságok Bevonatrendszer típusok és követelményeik A műgyanta bevonat készítés anyagai Bevonatrendszerek vastagság szerinti csoportosítása Kivitelezési eljárások és fogalmak Minőségi követelmények, ajánlott vizsgálati módszerek Minősítés és a minőség értékelése Műgyanta padlóburkolatok ápolása és karbantartása Az irányelv fő fejezetei, de az előadáson idő hiányában csak a kiemelteket tesszük nagyító lencse alá.

11 AZ IRÁNYELV TARTALMA Műgyanta padlóbevonatok tervezése és készítése
Aljzatok típusai Terhelési fokozatok Alkalmazási területek, követelmények, rétegvastagságok Bevonatrendszer típusok és követelményeik A műgyanta bevonat készítés anyagai Bevonatrendszerek vastagság szerinti csoportosítása Kivitelezési eljárások és fogalmak Minőségi követelmények, ajánlott vizsgálati módszerek Minősítés és a minőség értékelése Műgyanta padlóburkolatok ápolása és karbantartása Az alapfelület minden esetben a legkérdésesebb láncszem.

12 ALJZATOK TÍPUSAI Az aljzat kötőanyaga szerint
cement, anhidrit, bitumen, fém, egyéb, Az aljzat fennálló állapota szerint szigetelt, szigeteletlen, száraz, nedves, tiszta, szennyezett, kültér, beltér Az aljzatok vizsgálata nedvességtartalom, szilárdság, síkeltérés repedezettség, repedéstágasság Talán ez az az egy oldal amiről a legtöbbet lehet beszélni. A dián lévő pontok címszavak amiket bárki az előadók közül kénye-kedve szerint kibonthat. Nagyon fontos, hogy az ide való felkészüléskor mindenki rágja végig az irányelv adott fejezetrészét.

13 ALJZATOK TÍPUSAI Javasolt minőségi minimumok az alapfelület tulajdonságaira vonatkozóan. Ne tessék 4 különböző szabványt elővenni, összefoglaltuk.

14 AZ IRÁNYELV TARTALMA Műgyanta padlóbevonatok tervezése és készítése
Aljzatok típusai Terhelési fokozatok Alkalmazási területek, követelmények, rétegvastagságok Bevonatrendszer típusok és követelményeik A műgyanta bevonat készítés anyagai Bevonatrendszerek vastagság szerinti csoportosítása Kivitelezési eljárások és fogalmak Minőségi követelmények, ajánlott vizsgálati módszerek Minősítés és a minőség értékelése Műgyanta padlóburkolatok ápolása és karbantartása Az egyik legfontosabb kérdés annak kiválasztására, hogy lehet-e, szabad-e műgyanta bevonatot alkalmazni és hogy milyen jellegű műgyanta bevonat kerülhet az adott helységbe, szerkezetre az adott funkcióra.

15 TERHELÉSI FOKOZATOK Az alsó megjegyzés az az egyik legfontosabb. Mechanikailag, terhelés oldaláról ne várjunk el többet a bevonattól mint az alapfelülettől. „Ha egy ásványgyapot szigetelésre ráteszek egy üvegtáblát majd táncolok rajta akkor bizony az üveglap el fog törni, meg fog repedni. Ha egy C8 / C10-es betonra fogok műgyanta padlót készíteni akkor még rövid életű sem lesz. Az aljzatok képest elenyésző vastagságú műgyanta bevonatoktól mechanikailag nem várhatunk el többet mint az aljzattól !!!

16 AZ IRÁNYELV TARTALMA Műgyanta padlóbevonatok tervezése és készítése
Aljzatok típusai Terhelési fokozatok Alkalmazási területek, követelmények, rétegvastagságok Bevonatrendszer típusok és követelményeik A műgyanta bevonat készítés anyagai Bevonatrendszerek vastagság szerinti csoportosítása Kivitelezési eljárások és fogalmak Minőségi követelmények, ajánlott vizsgálati módszerek Minősítés és a minőség értékelése Műgyanta padlóburkolatok ápolása és karbantartása Mondja el az előadó, hogy milyen széles körben alkalmazottak a műgyanta padlóbevonatok. Vontatottnak tűnhet végigsorolni, de a hallgatóság nem biztos, hogy tudja

17 ALKALMAZÁSI TERÜLETEK
Kiegyenlítések Parkolóházak Üzemcsarnokok Raktárépületek Teraszok Közösségi terek Kórházak Élelmiszeripar A műgyanta bevonatok alkalmazásának széles spektruma. Az előadó nyugodtan felsorolhatja.

18 ALKALMAZÁSI TERÜLETEK
Konyhák Hűtőházak Vegyipar Elektrotechnika Vágóhidak Vizes terek Tornatermek Lakások A műgyanta bevonatok alkalmazásának széles spektruma. Az előadó nyugodtan felsorolhatja.

19 KÖVETELMÉNYEK Mechanikai ellenálló képesség Ütésálló képesség
A padlóburkolatot érő általános használatból származó mechanikai igénybevételek. Ütésálló képesség Leeső tárgyak, eszközök okozta igénybevételek. Pontszerű terhelésekkel szembeni ellenálló képesség Anyagmozgató eszközök, görgős-székek, bútorok, berendezések használatából származó igénybevétel. Repedésáthidaló képesség Szerkezeti mozgások felvétele. Dinamikus, statikus alakváltozások áthidalása. Csúszásmentesség Ez a rész lesz fájdalmas és száraz de nagyon fontos rész, hogy ne legyen tömény a dolog mindenki minden oldalról csak egy követelményt mondjon el részletesebben, akit érdekel úgy is elolvassa a többit a diáról.

20 KÖVETELMÉNYEK Hanggátlás és vibráció csökkentés
Kopogó hangok csökkentése, eszközök okozta vibráció mérséklése. Anyagok tűzállósági, éghetőségi fokozata A felhasznált anyagok éghetőségi besorolása meg kell feleljen a felhasználási terület elvárásainak tűzvédelmi szempontból. Hőmérsékleti terhelések Hő terhelés, alacsony vagy magas hőmérséklet, hő-sokk terheléssel szembeni viselkedés. Hőtűrő képesség, padlófűtés kompatibilitás Dinamikus, folyamatos alulról jövő hőmérsékleti igénybevételekkel szembeni ellenálló képesség. Elektrosztatikus vezetőképesség AS / ESD / ECF Meghatározott töltés-levezetési, vezetőképességi igény. Levezetési ellenállásként és/vagy levezetési gyorsaság. Nem is tudja sem a tervező, sem a megrendelő, hogy ezeket a követelményeket még az elején kellene átgondolnia, megadnia, akkor amikor elgondol, fejleszt, terveztet. Előbb utóbb úgy is elmond minden ilyen kérdést de akkor már az lesz a kérdés, hogy hol szerepel a költségvetésben. Rengeteg olyan követelmény, elvárás lehet ami egyből nem jut eszébe na ekkor tessék megnézni az irányelveket.

21 KÖVETELMÉNYEK Vegyi ellenálló képesség Termékekkel való érintkezés
Tisztítószerekkel, vegyszerekkel, technológiai anyagokkal szembeni vegyi ellenállás biztosítása tartósan. Termékekkel való érintkezés A felhasznált anyagok érintkezhetnek a gyártott termékekkel, pl. élelmiszerekkel, és azokat nem szennyezhetik. Higiénia Fertőtleníthetőség, tisztíthatóság, baktériumok megtelepedése és csíraképződéssel szembeni kialakítás, összetétel és struktúra. Takaríthatóság A burkolatok felületi makro és mikrostruktúrájának biztosítani kell a széles palettájú tisztítási technológiák alkalmazhatóságát. Pormentesség A burkolatok vesző, kopó szemcséi nem szennyezhetik a munkaterületet az elvárásokban meghatározott határértéken túl. Ezeket mind át kell gondolni még az elején, mit is szeretnénk.

22 KÖVETELMÉNYEK Nedvességzáró és szigetelő képesség
Betonszerkezetek burkolati szigeteléssel való védelme az ártalmas, az adott technológiában alkalmazott anyagokkal szemben. Acélszerkezetek esetében a felületek korrózió elleni védelme. Az osmosis lehetőségének kizárása Az épület szigetelési rendszereivel összhangban figyelmet kell fordítani a burkolatok szigetelésére, párazárására, kivitelezési nedvességtartalom hatására. VOC / AMC Volatile Organic Compounds / Airborne Molecular Contaminants. Illékony szerves alkotó / Lebegő molekuláris szennyeződés. CR rendszerek Semleges viselkedés, irritáció mentesség Gyártói törekvések a bedolgozás idején felszabaduló anyagok semlegességére, irritáció mentességére, illatmentességére. A diákon szereplő követelmények és elvárások a leggyakoriabbak, lehet ezen felül is de az esetek 99%-ban bőven elegendő.

23 KÖVETELMÉNYEK UV sugárzással szembeni ellenálló képesség
UV sugárzással szembeni ellenálló képesség. Nem csak kültéri bevonatok esetében kérdéses. Színárnyalatok Esztétika, technológia, lehetséges szennyeződések figyelembe vételével megválasztva. Strukturális kialakítás A burkolatok felületi struktúrája – párhuzamban a csúszásmentességgel – egyszerű eszközökkel és technológiákkal módosítható és variálható. A rendelkezésre álló idő Bevonatrendszerek megválasztásánál jelentős szerepet kaphat a technológia kivitelezésére szánt vagy szánható idő. Az esztétika is fontos, a bevonatoknál szorosan összefügghet a műszaki, mechanikai jellemzőkkel.

24 ALKALMAZÁSI TERÜLETEK
Táblázatról-táblázatra (csak szemelvény a táblázatból) alkalmazási területek és követelmények most már egymáshoz csatolva, linkelve.

25 ALKALMAZÁSI TERÜLETEK
Táblázatról-táblázatra (csak szemelvény a táblázatból) alkalmazási területek / terhelések / rétegvastagságok most már egymáshoz csatolva, linkelve.

26 AZ IRÁNYELV TARTALMA Műgyanta padlóbevonatok tervezése és készítése
Aljzatok típusai Terhelési fokozatok Alkalmazási területek, követelmények, rétegvastagságok Bevonatrendszer típusok és követelményeik A műgyanta bevonat készítés anyagai Bevonatrendszerek vastagság szerinti csoportosítása Kivitelezési eljárások és fogalmak Minőségi követelmények, ajánlott vizsgálati módszerek Minősítés és a minőség értékelése Műgyanta padlóburkolatok ápolása és karbantartása Az általános típusok.

27 BEVONATRENDSZER TÍPUSOK
Táblázatról-táblázatra (csak szemelvény a táblázatból) melyik típus mire jó.

28 AZ IRÁNYELV TARTALMA Műgyanta padlóbevonatok tervezése és készítése
Aljzatok típusai Terhelési fokozatok Alkalmazási területek, követelmények, rétegvastagságok Bevonatrendszer típusok és követelményeik A műgyanta bevonat készítés anyagai Bevonatrendszerek vastagság szerinti csoportosítása Kivitelezési eljárások és fogalmak Minőségi követelmények, ajánlott vizsgálati módszerek Minősítés és a minőség értékelése Műgyanta padlóburkolatok ápolása és karbantartása Az egyik legfontosabb kérdés, hogyan minősítsünk egy bevonatot. Ez egy ipari védőbevonat, nem pedig egy autófényezés. általános típusok.

29 MINŐSÉGI KÖVETELMÉNYEK
Elvárható minőségi követelmények mintafelület, tapadó szilárdság, síkeltérés, érdesség, csúszásmentesség, hullámosság, rétegvastagság, felületi hibák, vezetőképesség, egyéb Kész bevonatrendszer vizsgálata Mi az I. osztályú minőség fogalma !!! Csak általánosan, részletes szabványszám bemutató nem szükséges

30 MINŐSÉGI KÖVETELMÉNYEK
Táblázatról-táblázatra (csak szemelvény a táblázatból) minőségi követelmények az anyagátvételtől

31 MINŐSÉGI KÖVETELMÉNYEK
Táblázatról-táblázatra (csak szemelvény a táblázatból) az elkészült munka ellenőrzéséig.

32 PÉLDA Húsüzemi padlófelület, az alapfelület állapota ellenére nem lehet repedezett a bevonat, közepes targonca terhelést puha gumi és kemény műanyag kerekeken, konstans -5 °C-os hőmérséklet, nem csúszhat a felület de lehetőség szerint legyen könnyen tisztítható, és kiemelten kopásálló, Na nézzük is hogyan használjuk mint szamárvezető.

33 PÉLDA Megvan az alkalmazási terület és a követelmények.

34 PÉLDA Az általonos mechanikai követelményeket megválasztva eljutunk a megfelelő terhelési kategória és általános bevonati rétegvastagság meghatározásához.

35 PÉLDA Majd végigzongorázzuk az alkalmazási területhez eső követelményeket, mi milyen súllyal esik latba és végül melyik lesz az a bevonattípus mely a legfontosabb elvárásoknak megfelel.

36 PÉLDA A követelmények alapján kiválasztott bevonat típusok.

37 PÉLDA Majd végigzongorázzuk az alkalmazási területhez eső követelményeket, mi milyen súllyal esik latba és végül melyik lesz az a bevonattípus mely a legfontosabb elvárásoknak megfelel.

38 PÉLDA Majd végigzongorázzuk az alkalmazási területhez eső követelményeket, mi milyen súllyal esik latba és végül melyik lesz az a bevonattípus mely a legfontosabb elvárásoknak megfelel.

39 PÉLDA Gyártó által igazoltan élelmiszeripari felhasználásra alkalmas,
rugalmas, min. pl. 0,2 mm repedésáthidaló képességgel rendelkező, min. 3-4 mm rétegvastagságú kopásálló vastagbevonat, csúszásmentesítő adalékkel érdesített kivitelben pl. R 11 csúszásmentességi fokozatban, És az eredmény

40 NE ÍGY I. A tervezői kérdés . . . A terv: A kiírás:
Amikor a tervező sem gondolt arra, hogy mit is vár el.

41 NE ÍGY II. Szigetelt vagy szigeteletlen aljzat,
Ozmózis, ozmotikus hatások kialakulása,

42 NE ÍGY III. A buborékok és hólyagok
Kialakulásuknak rengeteg oka lehet . . De először is különböztessük meg, hogy hólyagok, buborékok vagy leszívódások

43 NE ÍGY IV. A kivitelezői kérdések, műszaki minimumok
Az átlátszó padló, az alapfelületet láttatni sejtető műgyanta bevonat esetében erős gyanúval élhetünk a nem megfelelő rétegvastagság, nem megfelelő anyagmennyiség felhordását tekintve.

44 NE ÍGY V. A kivitelezői kérdések, műszaki minimumok
Szögescipő, vagy home-made szögescipő A megfelelő bedolgozó eszköz elengedhetetlen.

45 NE ÍGY VI. A kivitelezői kérdések, műszaki minimumok
Keverőszár és home-made keverőszár A megfelelő bedolgozó eszköz elengedhetetlen.

46 MÉSZ Biztosak vagyunk benne, hogy hasznos és értékes tevékenység lesz az irányelv használata.

47 MÉSZ Ipari padló munkacsoport
Műgyanta bevonatok tervezése és készítése (irányelv 2012) Kivitelezési segédlet készítése (2014) Műgyanta bevonatok tervezése és készítése szabvány A szakmai munkacsoport tervei a következő évekre. Cementbázisú burkolatok tervezése és készítése (irányelv 2015)

48 FIGYELMÜKBE AJÁNLJUK http://m-e-sz.hu
Az irányelvek hol találhatóak, hol érhetőek el MÉSZ, honlapok, építőipari tartalomszolgáltatók.

49 Köszönöm a figyelmet ! Ide feltettem csak azokat a cégeket, akik támogatják a Konferenciát (Bodnár György)


Letölteni ppt "műgyanta padlóbevonatok tervezésére és készítésére"

Hasonló előadás


Google Hirdetések