Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számítógép-hálózatok A kép forrása: (2005. december 3.)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számítógép-hálózatok A kép forrása: (2005. december 3.)"— Előadás másolata:

1

2 Számítógép-hálózatok A kép forrása: http://dreamteam.co.in/school-software/images/literom_network_diagram_new.gif (2005. december 3.)

3 Készítette: B. László Segédanyagok a felkészüléshez Szabó Bálint: Számítógépes hálózatok. Hálózati alapismeretek. Távoktatási tankönyv. EKF Médiainformatika Intézet, 2001, Eger lexikon - www.kfki.hu/chemonet/hun/olvaso/lexikon - Start/Súgó és támogatás/Alapvető tudnivalók a Windows rendszerről/Windows fogalmak - hu.wikipedia.org A kép forrása: http://battellemedia.com/images/book_open.jpg (2006. január 13.)

4 A számítógép-hálózatok elmélete Mi a számítógép-hálózat? Miért jó a számítógép- hálózat? Hálózatok csoportosítása A kép forrása: http://dreamteam.co.in/school-software/images/literom_network_diagram_new.gif (2005. december 3.)

5 Készítette: B. László Mi a számítógép-hálózat? számítógépek és a hozzájuk kötődő eszközök meghatározott szabályok (protokoll) szerint együttműködő, összekapcsolt rendszere. (Magyar Nagylexikon 16.) - a számítógépek önmagukban is teljes értékűek - együttműködés az adatok és információk cseréje révén. - szabályok: az adat-, illetve információcserét adatátviteli eljárások (protokoll) rendszere vezérli - az összekapcsolt rendszer lehetővé teszi a hardver-, valamint a szoftver-erőforrások megosztott használatát. A hálózat központi eleme(i) a szerver(ek). A számítógép hálózat angolul: computer network 17.

6 Készítette: B. László Fogalmak magyarázata 1. protokoll (protocol) - a kommunikációs szabványok szoftverszintű leírását tartalmazó eljárásgyűjtemény, a kommunikáció kezdeményezéséhez és fenntartásához szükséges szigorúan kötött szabályok rendszere. - számítógép-hálózatban az egymásra épülő protokollok rendszere határozza meg az üzenetek, adatcsomagok felépítésésnek, továbbításának, lebontásának rendjét. - a széles körben elfogadott protokoll válhat szabvánnyá. szerver (server) - speciális felépítésű, nagy teljesítményű és megbízhatóságú számítógép. Kapcsolatot teremt a hálózat munkaállomásai között, ki- és bemenetet képez más hálózatokba (pl. internet), tárolja és szolgáltatja a közösen használt adatokat, programokat. internet vagy „net” - a világ különböző pontjain lévő számítógépeit összekapcsoló, közöttük közvetlen kommunikációt létrehozó nyitott hálózat. intranet: egy cég vagy intézmény belső hálózata. 48.

7 Készítette: B. László Fogalmak magyarázata 2. hálózati operációs rendszer: - több felhasználós - a nem hálózati (lokális) operációs rendszer feladatait ellátja (tárkezelés, program futtatás...) - a számítógépek kommunikációját biztosítja - vezérli a hálózati csatornáján az adatok áramlását - a felhasználók hozzáférési jogait tárolja és az adott felhasználónál alkalmazza. - példák: LINUX (UNIX alapú) Windows NT, Windows XP Novell Netware 19.

8 Készítette: B. László Miért jó a hálózat?I. Erőforrás-megosztás - Az egész rendszer kiváltképp rugalmas, hiszen a feldolgozási kapacitás újabb számítógépek csatlakoztatásával növelhető, az hálózati erőforrások azonnal megoszthatók (nyomtató, tárterület - adatok, program stb.) Költségkímélő - gazdaságilag előnyös, ugyanis a rendszer kiépítésekor és üzemeltetésekor (erőforrás-megosztás, kommunikáció költsége...) is takarékosabb megoldást jelent az önálló számítógépek helyett. 20.

9 Készítette: B. László Miért jó a hálózat?II. A számítógépek közötti kommunikáció segítségével a velük dolgozó emberek is képesek közvetlen vagy közvetett (levél) kommunikációra és lehetőség van az osztott munkavégzésre. Az adatbiztonság jobb lehet hálózaton keresztül, hiszen így egyetlen szakember felügyelheti a rendszert, aki naprakészen alkalmazhatja az adatok biztonságos tárolását biztosító lehetőségeket. 21.

10 Készítette: B. László Hálózatok csoportosítása Gépek feladata szerint Kiterjedés (méret) szerint Nyilvánosság szerint Az adatátvitel sebessége szerint Átviteli közeg szerint Topológia szerint Adattovábbítás módja szerint A nyí forrása: http://www.iinet.com/~kellyb/owl.htm (2005. december 28.) 21.

11 Készítette: B. László Gépek feladata szerint Kliens-szerver hálózatok - dedikált: felhasználói program nem futtatható pl.: Novell Netware 3.12 - nem dedikált pl.: Windows XP Peer to peer (egyenrangú) hálózatok Kliensek (munkaállomások) felhasználói és kommunikációs kliens programok futtatása Szerver (kiszolgáló): - erőforrások megosztása - kliensek kommunikációja... Minden számítógép szerver és kliens is egyszerre. 31.

12 Készítette: B. László Kiterjedés (méret) szerint LAN (Local Area Network) - helyi (lokális) hálózat lehet egy irodában, egy épületben, egy intézmény különböző épületeiben (peer to peer hálózat is) MAN (Metropolitan Area Network) - nagyvárosi hálózat egy városra vagy egy régióra (kistérség) kiterjedő hálózat WAN (Wide Area Network) - nagy kiterjedésű hálózat a távolsági hálózat országot, földrészt fedhet le GAN (Global Area Network) – világhálózat az egész világra kiterjedő, a teljes Földet behálózó, világméretű hálózat - pl.: internet Forrása: http://www.pnydegger.ch/schulprojekt/netzwerk/karten1.htm (2005. december 28.) 21.

13 Készítette: B. László A LAN egy lehetséges felépítése Szerverek (kiszolgálók) kliensek (munkaállomások) hálózati kártya Csatorna: adatátviteli közeg

14 Készítette: B. László Egy WAN felépítése I. Host (gazda): a (TCP/IP alapú) hálózat kiszolgáló számítógépe, amely valamilyen szolgáltatást nyújt (pl. adatokat, weboldalakat tárol stb.), illetve a hálózathoz kapcsolódó számítógépek A számítógép-hálózatok lényegében - hostokból (gazdagép), - csatornából, illetve - kapcsolóelemekből épülnek fel. Csatorna: adatátviteli közeg kapcsolóelem 17.

15 Készítette: B. László Egy WAN felépítése II. Hálózatok összekapcsolása Csatorna kapcsolóelem intelligens kapcsolóelem kapcsolóelem Host 18.

16 Készítette: B. László A hálózat nyilvánossága szerint Zárt rendszerek Nyitott rendszerek 36.

17 Készítette: B. László Az adatátvitel sebessége szerint ismertebb kifejezéssel: a sávszélesség szerinti csoportosítás A másodpercenkénti adatmennyiség továbbítása (mai) alapján: bit/másodpercbps kilobit/másodperc Kbps megabit/másodperc Mbps gigabit/másodpercGbps Korábbi, mára részben elavult csoportosítása: - alacsony sebességű hálózatok: max. 19 Kbps - közepes sebességű hálózatok:max. 500 Kbps - nagy sebességű hálózatok: min. 500 Kbps 22.

18 Készítette: B. László Az adatátviteli közeg szerint Vezetékes - Koaxiális kábel (10-100 Mbps) - Sodrott érpár (10-100 Mbps) STP, árnyékolt UTP, árnyékolatlan - Optikai kábel (1000 Mbps felett) Vezeték nélküli - rádiós (56 Mbps) - infravörös fény - lézer fény (1024 Mbps = 1 Gbps) A kép forrása: http://www.weethet.nl/english/network_wifi_intro.php (2005. december 27.) 23.

19 Készítette: B. László Topológia szerint Pont-pont: egy kommunikációs csatorna csak két gépet köt össze. Biztonságos, de kiépítése költséges. Üzenetszórásos: a hostok közös kommunikációs csatornát használnak. Az adó üzenetét mindenki megkapja, de csak a címzett olvassa el. Ha a csatorna meghibásodik, akkor az egész hálózat működésképtelen lehet. A hostok, és az azokat összekötő kommunikációs csatornák kapcsolódásának rendszerét nevezzük topológiának. Két csoportra bonthatók: 25.

20 Készítette: B. László Pont-pont topológiák Csillag Gyűrű Teljes (részleges) Fa 26.

21 Készítette: B. László Üzenetszórásos topológiák Sín Gyűrű Rádiós 27.

22 Készítette: B. László Az adattovábbítás módja szerint Vonalkapcsolt - a kommunikáció gyors és viszonylag olcsó a kialakítása - az adó és a vevő egy központhoz kapcsolódik - a központ sérülésével a kommunikáció megszakad - a használatban lévő vonalat más nem használhatja - nincs korlátozva az üzenet, vonalszakadáskor a teljes üzenetet újból kell küldeni. Üzenetkapcsolt - teljes vagy részleges topológia estén alkalmazzák - nincs szükség központra, minden gép képes a továbbításra - üzenet sérülésekor újból kell küldeni az egész üzenetet - a használatban lévő vonalat más nem használhatja Csomagkapcsolt - kialakítása költséges, teljes vagy részleges topológiát kíván - minden gépnek egyedi címe van - csomagokra bontja az üzeneteket, sérüléskor csak a hibás csomagot küldi el - nincs szükség központra, de néhány vonal sérülése sem gond - a csomagok több vonalon (úton) is eljuthatnak a célhoz 33.

23 Készítette: B. László A vonalkapcsolt adattovábbítás a kommunikáció gyors és viszonylag olcsó a kialakítása az adó és a vevő egy központhoz kapcsolódik a központ sérülésével a kommunikáció megszakad a használatban lévő vonalat más nem használhatja nincs korlátozva az üzenet, így vonalszakadáskor a teljes üzenetet újból kell küldeni. Központ 34.

24 Készítette: B. László Az üzenetkapcsolt adattovábbítás teljes vagy részleges topológia estén alkalmazzák nincs szükség központra, minden gép képes a továbbításra üzenet sérülésekor újból kell küldeni az egész üzenetet a használatban lévő vonalat más nem használhatja Az üzenet útja Küldő Fogadó 34.

25 Készítette: B. László A csomagkapcsolt adattovábbítás I. kialakítása költséges, teljes vagy részleges topológiát kíván minden gépnek egyedi címe van csomagokra bontja az üzeneteket Küldő Csomagok Üzenet 123 4 5 küldő gép címe fogadó gép címe csomag száma adatok (üzenetrész) egy csomag felépítése 35.

26 Készítette: B. László A csomagkapcsolt adattovábbítás II. nincs szükség központra, de néhány vonal sérülése sem gond csomagokra bontja az üzeneteket, sérüléskor csak a hibás csomagot küldi a csomagok több vonalon (úton) is eljuthatnak a célhoz Küldő Fogadó 12345 1 1 Üzenet 1 35.

27 Készítette: B. László A csomagkapcsolt adattovábbítás III. nincs szükség központra, de néhány vonal sérülése sem gond csomagokra bontja az üzeneteket, sérüléskor csak a hibás csomagot küldi a csomagok több vonalon (úton) is eljuthatnak a célhoz Küldő Fogadó 2345 2 2 Üzenet 12 35.

28 Készítette: B. László A csomagkapcsolt adattovábbítás IV. nincs szükség központra, de néhány vonal sérülése sem gond csomagokra bontja az üzeneteket, sérüléskor csak a hibás csomagot küldi a csomagok több vonalon (úton) is eljuthatnak a célhoz Küldő Fogadó 345 3 3 Üzenet 12 3 35.

29 Készítette: B. László A csomagkapcsolt adattovábbítás V. nincs szükség központra, de néhány vonal sérülése sem gond csomagokra bontja az üzeneteket, sérüléskor csak a hibás csomagot küldi a csomagok több vonalon (úton) is eljuthatnak a célhoz Küldő Fogadó 45 4 4 Üzenet 12 3 4 4 4 35.

30 Készítette: B. László A csomagkapcsolt adattovábbítás VI. nincs szükség központra, de néhány vonal sérülése sem gond csomagokra bontja az üzeneteket, sérüléskor csak a hibás csomagot küldi a csomagok több vonalon (úton) is eljuthatnak a célhoz Küldő Fogadó 5 5 5 Üzenet 5 5 123 4 5 35.

31 Készítette: B. László Felhasznált irodalom Adrew S. Tanenbaum: Számítógép-hálózatok. Panem-Prentice-Hall, 1999, Budapest. Bálint Dezső – Varga Gábor: Hálózati ismeretek. Számítógép hálózatok. PC-Világ sorozat. Talentum, 1997, Budapest. Hosszú Gábor, Dr.: Az internetes kommunikáció informatikai alapjai. Novella, 2005, Budapest. Kónya László: Számítógép-hálózatok. Nyitott rendszerű képzés – távoktatás – oktatási segédlete. LSI, 1997, Budapest. Szabó Bálint: Számítógépes hálózatok. Hálózati alapismeretek. Távoktatási tankönyv. Belső kiadvány.

32 Internet Elméleti alapismeretek

33 Készítette: B. László Mi az internet? Hálózatok hálózata, hiszen sok tízezer lokális, és nagyvárosi hálózat gerinchálózatokkal összekapcsolt rendszere, a világ különböző pontjain lévő számítógépeit összekapcsoló, közöttük közvetlen kommunikációt létrehozó nyitott hálózat. Adatátviteli alapvető protokollja: TCP/IP, azaz a csomagkapcsolt hálózati kommunikáció a megbízható TCP/IP modell szerint zajlik. A gerinchálózat egy csomagkapcsolt, részleges kiépítésű globális hálózat (világhálózat). Ma sok 100 millió személyi számítógép csatlakozik. Helyesírása: - Internet (intézmény), de - internet (távközlési rendszer), internetcím, internetezik, internetkapcsolat, internetforgalom, internethasználat, internethasználó, internetszolgáltatás, internetszabvány... - internet-hozzáférés 88.

34 Készítette: B. László Főiskola - alhálózat szerver Gemini Hálózatok hálózata Kontinensek, országok: gerinchálózat Magyarország: gerinchálózat

35 Készítette: B. László Mi a TCP/IP protokoll? TCP (Transmission Control Protocol) - az adatátvitelt felügyelő protokoll, amely ellenőrzi, hogy az IP szerint elindított adatcsomagok megérkeztek-e a megadott címre. - visszaigazolja valamennyi adatcsomog megérkezését az adott gateway-hez vagy routerhez. - ha nem érkezett meg egy csomag a TCP jelzésére a küldő ismételten elküldi. - adatcsomagok eredeti sorrendbe való visszaállítása IP (Internet Protocol) - a hálózati szintű kapcsolatot megvalósító protokoll. - az adatcsomagküldés elindításának szabványa, voltaképpen az adatcsomagok célbajuttatásért felel - önmagában nem megbízható, a csomag elveszhet, elakadhat, ezért szükséges a TCP ellenőrző protokoll is. 88.

36 Készítette: B. László A kommunikáció csoportosítása Kommunikáció alatti hálózati kapcsolat szükségesége szerint - online: hálózat használatával elérhető, hálózatba kapcsolt - offline: hálózati kapcsolat nélkül, attól függetlenül elérhető A kommunikáció résztvevői szerint - ember-ember: közvetlen emberi kommunikáció - ember-gép: ember kapcsolata egy gép erőforrásaival Az adó-vevő száma szerinti ismertebb típusok: - pont-pont (point-point): adatközlés két pont között - többpont: egy adó több vevőt lát el adattal - üzenetszórásos (broadcasted): a többpont kapcsolat azon esete, amikor az adótól egy bizonyos vételi területen lévő vevők mindegyike megkapja az adatot Az utolsó csoportosítás forrása: Hosszú.

37 Készítette: B. László Az internet története 1. 1960-as években az USA-ban nagygépek összekötettetése telefonvonalon, azaz már meglévő komunikációs hálózaton keresztül A hidegháború miatt a vonalkapcsolt hálózatok nem voltak elég megbízhatóak a hadügy szemszögéből (telefonközpot) A hálózatokkal kapcsolatos problémák: - Különböző hálózatok nem tudnak kapcsolatba lépni - Alacsony (felhasználói) kommunikációs szint - Nem egységes a felhasználói felület 1960 1970 1980 1990 2000 85.

38 Készítette: B. László Az internet története 2. 1960-as évek A hálózatokkal szemben megfogalmazott elvárások - (telefon)központoktól mentes legyen, - a továbbított üzenetek csomagokra tagolva haladjanak, - a csomagok eltérő útvonalon juthassanak el a címzetthez, - a hostok több csatornát használhassanak kommunikációhoz, - ne a hálózat végezze el az adatok kódolását, kizárólag azok továbbítását oldja meg - A hálózat legyen garanciamentes, azaz a hostok ne feltételezzék annak hibátlan működését, hanem ők maguk gondoskodjanak az ellenőrzésről 1960 1970 1980 1990 2000 86.

39 Készítette: B. László Az internet története 3. 1969. ARPANET Advenced Research Project Agency USA Védelmi Hivatala (Pentagon) - szeptember az első kapcsolat a Kaliforniai Egyetemen - december telefonkapcsolattal 4 gép - adatkapcsolat 1971. ARPANET 15 nagyszámítógép (host) - első e-mail elküldése 1972. ARPANET 37 nagyszámítógép, melyekhez további hostokat kapcsolnak - @ jel e-mailben - első online chat 1960 1970 1980 1990 2000 86.

40 Készítette: B. László Az internet története 3. 1960 1970 1980 1990 2000 86. 1969. ARPANET Advenced Research Project Agency USA Védelmi Hivatala (Pentagon) - szeptember az első kapcsolat a Kaliforniai Egyetemen - december telefonkapcsolattal 4 gép - adatkapcsolat 1971. ARPANET 15 nagyszámítógép (host) - első e-mail elküldése 1972. ARPANET 37 nagyszámítógép, melyekhez további hostokat kapcsolnak - @ jel e-mailben - első online chat

41 Készítette: B. László Az internet története 3. 1960 1970 1980 1990 2000 86. 1969. ARPANET Advenced Research Project Agency USA Védelmi Hivatala (Pentagon) - szeptember az első kapcsolat a Kaliforniai Egyetemen - december telefonkapcsolattal 4 gép - adatkapcsolat 1971. ARPANET 15 nagyszámítógép (host) - első e-mail elküldése 1972. ARPANET 37 nagyszámítógép, melyekhez további hostokat kapcsolnak - @ jel e-mailben - első online chat

42 Készítette: B. László Az internet története 4. 1974. új, egységes protokoll TCP/IP a kommunikációs szabvány - egységes címzési rendszer (IP cím) 1982. kapcsolat más hálózatokkal - MILNET, Bitnet, Usenet, NSFNET 1983. január 1. az ARPANET átállítása TCP/IP protokollra 1983. ARPANET-hez egyre több polgári felhasználó csatlakozik, MILNET néven a katonai célú hálózat kivált 1960 1970 1980 1990 2000 87.

43 Készítette: B. László Az internet története 4. 1974. új, egységes protokoll TCP/IP a kommunikációs szabvány - egységes címzési rendszer (IP cím) 1982. kapcsolat más hálózatokkal - MILNET, Bitnet, Usenet, NSFNET 1983. január 1. az ARPANET átállítása TCP/IP protokollra 1983. ARPANET-hez egyre több polgári felhasználó csatlakozik, MILNET néven a katonai célú hálózat kivált 1960 1970 1980 1990 2000 87.

44 Készítette: B. László Az internet története 4. 1974. új, egységes protokoll TCP/IP a kommunikációs szabvány - egységes címzési rendszer (IP cím) 1982. kapcsolat más hálózatokkal - MILNET, Bitnet, Usenet, NSFNET 1983. január 1. az ARPANET átállítása TCP/IP protokollra 1983. ARPANET-hez egyre több polgári felhasználó csatlakozik, MILNET néven a katonai célú hálózat kivált 1960 1970 1980 1990 2000 87.

45 Készítette: B. László Az internet története 5. 1980-as évek közepe: domain nevek kialakulása Domain Naming System (Területi elnevezési rendszer) Általános domainek: GOV: USA kormányhivatalai MIL: az USA fegyveres erői EDU: oktatási intézmények NET: hálózati szolgáltatók COM: üzleti célú gépekINT: nemzetközi szervezetek ORG: non-profit szervezetek Később országra vonatkozó domainek: HU – MagyarországDE – Németország UK – Egyesült KirályságFR – Franciaország... Napjaink új domainjei EU (2005. decembertől) 1960 1970 1980 1990 2000 (Forrás: ww.bruxinfo.hu (2005. november 21.) 88.

46 Készítette: B. László Az internet története 5. 1989. INTERNET lesz a hálózat neve, mivel az ARPANET támogatása megszűnik, az USA gerinchálózatához csatlakoznak a nemzeti gerinchálózatok is. 1991. world wide web (www) feltaláló: Tim Berners-Lee 1960 1970 1980 1990 2000 Ajánlott olvasmány: www.sg.hu/cikk.php?cid=33546 88.

47 Készítette: B. László Címek az interneten – IP cím Az adatcsomag célbajuttatásához szükség van egy egyedi címre. A TCP/IP modell az IP (Internet Protocol) címet használja. - 4 darab 1 byte-os (32 bites) szám pontokkal elválasztva (0-255) pl.: 193.225.32.14 Az első rész a host hálózatát, míg a második rész a hostot azonosítja - pl.: 193.225.32.10 EKF hálózata egy host a hálózatban 90.

48 Készítette: B. László Címek az interneten Számítógépek egyértelmű azonosítása IP (Internet Protocol) - 4 darab 1 byte-os szám (0-255) pontokkal elválasztva pl.: 193.225.32.14 DNS (Domain Naming System) - az IP címekhez hozzárendelt karaktercsoport, olyan hierarchikus rendszer, mely jobbról balra szűkülő tartományt azonosít (host.aldomain.domain). pl.: gemini.ektf.hu vagy www.ektf.hu E-mail cím - általános alakja: postafióknév@gépcím pl.: botal@ektf.hu URL (Universal Resource Locator) cím - általános alakja: szolgáltatás://gépcím[/útvonal/fájlnév] pl.: http://www.ektf.hu/nappali/teszt.htm http: Web oldalak hálózaton történő átvitelének szabványa

49 Készítette: B. László Ismert kapcsolódási módok Közvetlen kapcsolat - vezetékes Indirekt hozzáférés Modemes vagy routeres hozzáférés - vezeték nélküli - vezeték nélküli - vezetékes A következő forrás felhasználásával: Kónya, 200. oldal. Feltétel: TCP/IP protokoll használata Feltétel: gerinc- hálózathoz csatlakozó szerver A képek forrása: www.totalise.co.uk/services/broadband/gaming.asp A kép forrása: www.osaka-c.ed.jp/ yuhigaoka/images/LAN.JPG A kép forrása: www.fxis.co.jp/solution/network/sec urity/case/internet_server.html

50 Készítette: B. László Szerverek speciális feladattal proxy szerver (helyettesítő kiszolgáló) - szoftver, illetve azt futtató kisegítő gép, amelyet a felhasználó és egy távoli szerver közé helyeztek el, így részben átveszi a szerver feladatait - sokszor hamarabb érhető el, mint a távoli szerver - az interneten általában nagy kapacitású átmeneti tároló (cache) szerepe van, így a lekért adatok tárolásával időt takaríthat meg a felhasználónak - tűzfal (firewall) szerepet is elláthat egy lokális hálózat és az internet hálózata közé átjáróként (gateway) kapcsolva, így a lokális hálózat gépei biztonsági okokból nincsnek közvetlen kapcsolatban az internettel web szerver, http szerver (web kiszolgáló) - egy webhelyhez tartozó weblapok összességét tartalmazó, szerverprogramot futtató számítógép... 999

51 Készítette: B. László Az internet sajátos szereplői hacker (számítógépes kalóz): kitartó, rengeteg programot ismerő és programokat készítő internetező (napszámos), aki a hálózatban történő jelentősebb események minden szegmensét ismeri. A vírusok elterjedése után a gyanúsnak titulált tevékenységek miatt pejoratív értelmezésben használják, a cracker szó helyett (is) használják. cracker (számítógépes betörő): hálózati eszközök védelmi rendszerén illetéktelenül behatoló, esetleg a rendszerben kárt okozó személy. lamer ("ostoba"): a végletekig ügyefogyott személy, aki az informatikai eszközök kezelését – segítség ellenére is - nehezen, vagy egyáltalán nem képes megtanulni (l)user (felhasználó): átvitt értelemben pejoratív, a laikus, hálózatokhoz nem értő embert jelent

52 Készítette: B. László Elektronikus "nyelvtan" érzelmek leírása: a smiley (mosolygó) karakterek- ből áll (90 fokos forgatás utáni kép), ma már képfájlok is. - öröm::-):) - bánat::-(:( - sírás::'-) - meglepett::-O - walkman-t hallgatok:[:-) - hazudok::-W - nem veszem (ne vedd) komolyan: ;) különleges rövidítések - IMHO (in my humble opinion) – szerény véleményem szerint - snail mail (csigaposta): a hagyományos posta gúnyneve - FYI (for your information): szíves tájékoztatásul közlöm - FAQ (frequently asked questions) GYIK: gyakran ismételt kérdések - BTW: (by the way): mellesleg, erről jut eszembe

53 Készítette: B. László Az internet 7 ismert szolgáltatása internet ≠ World Wide Web ember-ember kommunikáció alapú szolgáltatások - közvetlen írásos kapcsolat két felhasználó között (talk) - közvetlen írásos kapcsolat általában több felhasználó között, azaz csevegés (chat) - eletronikus levelezés (e-mail) ember-gép szolgáltatások - telnet - távoli gép elérése - ssh – távoli gép elérése biztonságosan - ftp - állománycsere - böngészés – WWW (World Wide Web) A telnet és az ssh szolgáltatás böngésző programokkal nem vehető igénybe, használatukhoz egy külön program szükséges 999

54 Elektronikus levelezés (e-mail) Az internet szolgáltatásai

55 Készítette: B. László E-mail cím Az e-mail címnek tartalmaznia kell - a célgép címét (domain név), és - a címzett felhasználó adott gépen érvényes felhasználói nevét is. Az e-mail cím tehát két részből áll: - egy számítógép címéből, és - egy felhasználó nevéből. A címben a felhasználó nevét egy @ („kukac”) jellel elválasztja követi a gép címe: - felhasználói_név@gépcím pl. racz-hegyi_ilona@raczpekseg.hu 113 E-mail cím - postafiók (felhasználó) - @ („kukac”) - gép címe (domain név) - pl: botal@ektf.hu

56 Készítette: B. László Az e-mail felépítése Fejrész - címzett címe - feladó címe - érkezési időpont - tárgy - kapcsolt állomány neve (ha van) - másolat - titkos másolat - a levél prioritása Fejrész - címzett címe - feladó címe - érkezési időpont - tárgy - kapcsolt állomány neve (ha van) - másolat - titkos másolat - a levél prioritása Törzsrész - megszólítás, az üzenet szövege, aláírás. - a csatolt állomány tartalma (ha van) Törzsrész - megszólítás, az üzenet szövege, aláírás. - a csatolt állomány tartalma (ha van) 113

57 Készítette: B. László Az e-mail protokollok fogadott levél esetén - POP3 (Post Office Protocol 3) – elektronikus posta szabvány: saját gépünkön futó kliens programmal kezelhetjük a távoli szerveren lévő e-mail postafiókunkat (küldés, fogadás a levelezőkiszolgáló és a kliens között). - IMAP ([Internet Message/Interactive Mail] Access Protocol): a POP3-hoz hasonló szabvány. elküldendő levél esetén - SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) – egyszerű levéltovábbító szabvány. TCP-re épülő, a számítógépek közötti elektronikus levelek továbbításának szabványa. Az elküldött e-mail az e-mail szolgáltató postafiók- kiszolgálójára kerül, majd onnan az SMTP segítségével küldi a címzett levelezőkiszolgálójához küldi, ami tárolja. 113

58 Készítette: B. László Prokollok az elektronikus levelezéshez Kimenő (elküldött) levelek kezelése: - SMTP (Simple Mail Transfer Protocol): az interneten az eletronikus levelezéshez használt levéltovábbító protokoll, az üzenetet a mi kiszolgálónktól a címzett levelezőkiszolgálójához küldi. Beérkező (fogadott) levelek kezelése: - POP3 (Post Office Protocol 3): levelező protokoll az interneten, amivel a saját gépünkön futó kliens programmal kezelhetjük a távoli szerveren lévő e- mail postafiókunkat, letölthetjük a kiszolgálónkról a beérkezett leveleinket, vagy a kiszolgálóra küldhetünk előre megírt leveleket. A másik, ritkábban használt protokoll az IMAP.

59 Készítette: B. László Az e-mail feltételei Küldéskor a megérkezés feltételei: Levelezőprogram elindítása Internetcsatlakozás (egy géphez) Saját postafiók (e-mail cím) A fogadó gép címe és postafiók, azaz a fogadó e-mail címe A fogadó gép rendeltetésszerű működése. A címzett postafiókja ne legyen tele. Ne küldjünk a levéllel vírust. Az olvasás feltételei: Levelezőprogram elindítása, internetcsatlakozás: saját postafiók, jelszó A fogadó e-mail szerver rendeltetésszerű működése. Levelek letöltése a saját PC-nkre, vagy a szerveren olvasás. Feladó Címzett SMTP POP3

60 Készítette: B. László Az e-mail előnyei a postai levéllel szemben Az e-mail továbbítása fillérekbe kerül. A levelet nem kell borítékba tenni, felbélyegezni, bedobni. Az e-mail küldése és a beérkezett levelek elolvasása nem helyhez kötött. Bármelyik Internethez csatlakozó gépről lehet levelet írni, vagy olvasni. Akkor kell papíron megjeleníteni, ha szükséges. Könnyen készíthetünk körleveleket, amelyeket egyszerre továbbíthatunk, ugyanannyi költséggel az összes érdekeltnek. Bár az e-mail csupán szöveges üzenet, a levelekhez csatolva tetszőleges adatokat (fájlokat) továbbíthatunk a címzettnek.

61 Készítette: B. László A levelezés szolgáltatásai alapvető - levél írása és küldése: új levél, válaszlevél (RE:), továbbított levél (FW:) - levelek fogadása és olvasása - a levélhez állományok csatolása - a levelek megjelölése, pl. olvasott, kiemelt - levelek tárolása, csoportosítása, keresése - levelezési címek tárolása, csoportosítása - válasznál automatikus aláírás készítése, eredeti levél beszúrása - a levél prioritásának beállítása kiegészítő - olvasottság visszajelzés küldése automatikusan - a levélcsoportok kezelése (pl. levél automatikus törlése kilépéskor a törölt levelek csoportjából) - automatikus válasz adott levelekre - a megérkezett levelek átirányítása más e-mail címre speciális (nem csak a levelező környezettel végezhető el) - a levél formázása (háttérkép, karakterek formái...) - spamszűrés - a levél és a csatolt állomány ellenőrzése a vírusok és más kártevők miatt - helyesírás-ellenőrzés - digitális aláírás kezelése 113

62 Készítette: B. László Az e-mail igénybe vehető egy külön levelező programmal - több szolgáltatás pl.: - Pegazus Mail - Netscape Massenger - MS Outlook Express - MS Outlook egy weblapon szolgáltatásaként - kényelmesebb pl.: - ingyenemail.lap.hu - freemail.hu - www.nexus.hu - egon.gyaloglo.hu - www.dpg.hu 113

63 A levelező program Outlook Express

64 Készítette: B. László Az általunk használt levelező program A Microsoft cég Outlook Express 6 levelező programja Súgó/ Névjegy

65 Készítette: B. László Az Outlook Expressről Lehetővé teszi elektronikus levelek írását, elküldését, letöltését, olvasását, kinyomtatását. A letöltött leveleket egy könyvtárszerkezethez hasonló mappaszerkezetben tárolja, így lehetővé teszi azok különböző szempontok szerinti csoportosítását. Lehetőség van a beérkezett levelek kezelésének bizonyos fokú automatizálásra.

66 Készítette: B. László Outlook Express felülete Levéltartalom Levelek listája Levelek mappái Címjegyzék Eszköztár Legördülő menük

67 Készítette: B. László Műveletek a levéllel Levelező program konfigurálása - fiók beállítása Levelek fogadása - letöltés - olvasás Levelek megírása és elküldése - új levél - válaszlevél - továbbított levél Levelek és e-mail címek tárolása - leveleket tároló mappák kezelése - címjegyzék (partnerek, csoportok)

68 A program konfigurálása A konfigurálás csak az a levelezés kezdetén szükséges.

69 Készítette: B. László I. Outlook Express konfigurálása A levelezőprogram és a levelezőszerver kapcsolatát rögzíteni kell, azaz legalább 1 fiókot létre kell hozni. Az Eszközök\Fiókok… parancs után az Internet- fiókok párbeszédablak „Levelezés” fülét választjuk.

70 Készítette: B. László II. A fogadó levelezőjében megjelenő név

71 Készítette: B. László III. A létező, pontos e-Mail cím megadása

72 Készítette: B. László IV. Kiszolgálók beállítása

73 Készítette: B. László V. Saját levelezőnkben látható fióknév megadása, jelszó tárolása nem szükséges

74 Készítette: B. László Teendők a levelezés végén Ha ismeretlen gépen nézzük meg leveleinket: - Kitörölni az összes mappából a leveleket a Delete (Del) billentyűvel - A „Törölt elemek” nevű mappa ürítése az egér jobb gombjával, helyi menüből - A címjegyzék ürítése, a partnereket és a csoportokat is. - Az Eszközök/Fiókok... parancs után a Levelezés fülnél a használt fiók „Eltávolítása”

75 E-mail A levelek fogadása

76 Készítette: B. László Levél letöltése Automatikus (beállítás) Manuális az Eszköztár Küldés/Fogadás gombja, vagy az Eszközök/Küldés és fogadás parancs által megjelenítetett menü Összes fogadása parancsát kell választanunk.

77 Készítette: B. László Levelek megtekintése és letöltése

78 E-mail A levelek megírása és elküldése

79 Készítette: B. László Az új levél írása egy új ablakban

80 Készítette: B. László Levelek küldésének jellemzői A tárgy sorában automatikusan megjelenő rövidítések: - „RE:” - egy nekünk írt levélre válaszolva a tárgyban automatikusan elhelyezi ezt a rövidítést, és megjelöli a levelet, hogy válaszoltunk rá. - FW: - egy nekünk írt levelet lehet továbbítani, azaz továbbküldeni változtatás nélkül, ekkor a a tárgyban ez a rövidítés látszik. Címzett: egy vagy több címzett szerepelhet itt, de akár csoport is megadható, nekik küldjük a levelet Másolat: a levelet ők is megkapják, de nem nekik szól, viszont a többi címzett láthatja, hogy kik kaptak ilyet. Titkos másolat: megkapják a levelet ők is, de a címzettek nem láthatják, hogy ők is megkapták a levelet. Priorítás: beállítható, hogy mennyire sürgős a levél.

81 Készítette: B. László Bináris fájlok csatolása A levéllel fájlokat (képeket, Word dokumentumot, és bármilyen egyéb dokumentumot) továbbíthatunk. Az elküldendő levelünkhöz a Beszúrás\Fájlmelléklet…paranccsal vagy az Eszköztár Melléklet gombjával csatolhatunk fájlokat. Mindkét esetben a fájlok megnyitásakor használatos párbeszédablak jelenik meg, amelyben kiválaszthatjuk, a csatolandó állományt, vagy állományokat.

82 E-mail Levelek és e-mail címek tárolása

83 Készítette: B. László Outlook Express mappaszerkezete Beérkezett üzenetek Postázandó üzenetek Elküldött elemek Törölt elemek Piszkozatok

84 Készítette: B. László Letöltött levél elhelyezése I. A letöltött levelek automatikusan a Beérkezett levelek mappába kerülnek. A mappában megjelenik a beérkezett levelek feladójának neve, a levél tárgya, a letöltés időpontja. - A levél sorában megjelenő gémkapocs a küldeménnyel együtt érkezett csatolt fájlt jelez. - A felkiáltó jel pedig a levél fontosságát jelzi. A beérkezett levelek különböző állapotokban lehetnek: olvasatlan (félkövér), olvasott, megválaszolt…

85 Készítette: B. László Letöltött levél elhelyezése II. A beérkezett leveleket az egérrel vagy parancsok segítségével más mappákba helyezhetjük, vagy másolhatjuk. Egérrel a Ctrl nyomva tartása mellett húzva átmásolhatjuk, Ctrl nélkül áthelyezhetjük a levelet. Az „Áthelyezés mappába” illetve az „Átmásolás mappába” parancsok a gyorsmenüben (jobb egérgomb), és Szerkesztés menüben találhatók meg.

86 Készítette: B. László Címjegyzék Lehetőségünk van címjegyzék készítésére, amelyben partnereink legfontosabb adatai között e-mail címüket is tárolhatjuk. Ha egy címjegyzékben megtalálható partnereknek (felhasználónak) levelet szeretnénk írni, akkor nem kell emlékeznünk az illető adatira, a levél címzését a címjegyzék segítségével, néhány kattintással elvégezhetjük. Ha rendszeresen több főnek írunk levelet, akkor a partnereket egy csoportban is elhelyezhetjük, így a csoportnak is küldhető levél, amit minden partner megkap.

87 Készítette: B. László Kellemetlen ismerősök spam (junk mail) - az elektronikus postaládánkban talál, kéretlen levélszemét pejoratív neve - leggyakrabban reklám (gyógyszer, utazás...) - védekezés: spamszűrő, jogi út hoax - komoly tartalomnak tűnő, hamis e-mail - pl.: véradásra felhívás, csalásra figyelmeztetés... adathalászat - az a tevékenység, amikor valakit félrevezetve kicsalják tőle a (e-mail) titkos, bizalmas adatait 113

88 Böngészés (world wide web) Az internet szolgáltatásai A kép forrása: www.bluemoosecafe.com/internet.html „Azt mondják, hogy a webinformáció 99%-a webhasználók 99%-a számára haszontalan.″ Han-Kamber 434. oldal

89 Készítette: B. László Mi a böngészés? hipertextes oldalak megtekintése böngészés (browsering) = szörfözés (surfing) internetkapcsolat szükséges böngészőprogram (browser) szükséges a böngészőprogram használata még nem jelenti a szörfözést A böngészést szörfözésnek is szokták hívni. 113

90 Készítette: B. László A böngészés protokollja HTTP HyperText Transfer Protocol hipertext átviteli szabvány Szerver-kliens kommunikációs szabvány a világhálón. Egy weboldalra vonatkozó adatkérés után az internetkiszolgáló egységtől megérkezik a hipertextes dokumentum, és az oldalon hivatkozásként szereplő állományok (kép, hang, mozgókép...). A sikeresen elért (letöltött) adatokat utána láthatjuk a kliens gépen a böngésző program segítségével. 113

91 Készítette: B. László Mit böngészünk? a böngésző programok alkalmasak az ún. hipertextes dokumentumok, és a dokumentumhoz tartozó egyéb adat (pl. kép) megjelenítésére. webpage, weboldal, html oldal, hipertextes oldal, hipermédiás oldal hipertext multimédia hipermédia 113

92 Készítette: B. László A hipertext (html) oldalakról html – hipertext markup language az oldal csak szöveget tartalmaz, ami esetleg táblázatban helyezkedik el az oldal hivatkozásokat tartalmazhat: - az oldal egy másik pontjára - egy másik oldalra - egy látható objektumra (kép, animáció...) - bármely állományra stb. a hivatkozott adatok (állományok) nem részei az eredeti dokumentumnak megtekintése: a böngésző programba gépelt URL címmel, általános alakja: protokoll://gépcím/elérési út/fájlnév A kép forrása: http://www.racineweb.com/images/code_snip.gif 113

93 Készítette: B. László Mit a dolga a böngésző programnak? A képek forrása:http://www.chanel.com/fb/um.php?la=en-gb&lo=gb&re=chanelcom OBJEKTUMOK HTML kódszöveg 113

94 Készítette: B. László Hipertextek lehetséges felépítései a hipertextek különböző szerkezetben kötődhetnek egymáshoz, de az itt látható felépítések bármilyen összetétele egyben is elképzelhető ajánlat: http://www.mindorg.com/hypertext/echt2.gif A képek forrása: http://www.ischool.washington.edu/tabrooks/163_GIS/2004/Deliver_PeterRabbit.htm

95 A kép forrása: http://www.globi.ca/news_03.shtml Információ-keresés az interneten A kép szövegének fordítása: Bocsánat! Ellenőrizni szeretném, hogy hányan találtak a hálóhelyemre!

96 Készítette: B. László Az internetes keresés lehetőségei Kulcsszavas keresők Metakeresők Speciális (kulcsszavas) keresők Tematikus keresők Szakmai portálok és honlapok - online újságok, folyóiratok - intézmények (iskolák), hivatalok, szervezetek, cégek, honlapja Könyvtárak az interneten 113

97 Készítette: B. László Kulcsszavas keresők Keresők elemzése: webni.innen.hu/Keres_c5_91k_c3_b6sszehasonl_c3_adt_c3_a1sa a pedagógia szó találati listája (2006. január 7.) Kereső neveURL címtalálat számaidőtartam 1.Googlewww.google.co.hu682 0000,210 mp 2.Altavistawww.altavista.com397 000n.a. 3.Yahoo!www.yahoo.com394 0000,120 mp 4.MSNwww.msn.com372 3430,070 mp 5.Góliátgoliat.hu210 8890,012 mp 6.SZTAKIkeres.sztaki.hu35 2351,070 mp 7.Kurzorkurzor.hu26 3540,001 mp 8.Heurekaheureka.hu8 9740,490 mp 9.Vizsla24vizsla24.hu7 945n.a. 10.Zoohoowww.zoohoo.hun.a. +Ariadnetwww.ariadnet.hun.a.8,000 mp 113

98 Készítette: B. László Kulcsszavas keresők - Google beállítás: keresés, felület nyelve... speciális keresés: - tág szűkítési és bővítési lehetőség - dátum, fájlformátum... nem létező oldalak tárolt vázlata kulcsszó kiemelése online fordítás csak angol nyelvű felület esetén számológép funkció mértékegység-váltás kép- és videokeresés A Google néhány „arca” 113

99 Készítette: B. László Metakeresők (www.ariadnet.hu) több kulcsszavas kereső adatbázisában kereshetünk egyszerre külföldi: Copernic, Metacrawler, Dogpile 113

100 Készítette: B. László Speciális (kulcsszavas) keresők könyvkereső: www.konyvkereso.hu cégkereső: www.eu-business.hu álláskereső: allas.ker.eso.hu hírkereső: hirkereso.hu képkereső: www.google.co.hu videokereső: video.google.com árukereső: arukereso.hu település keresése: map.google.com stb. 113

101 Készítette: B. László Tematikus keresők Hungarian Directory: www.hudir.hu Startlap: startlap.hu Kapu: www.kapu.hu LinkCenter: www.linkcenter.hu Netokos: www.netokos.hu Góliat: www.goliat.hu Top100: top100.hu Top1000: www.hungariantop1000.com 113

102 Készítette: B. László Oktatással kapcsolatos honlapok kormányzat - Oktatási Minisztérium: www.om.hu - Kultúrális misisztérium: www2.pm.gov.hu hasznos lapok - Pedagógiai Intézet: www..hu - Sulinet: www.sulinet.hu - EducatioPress Magyar Oktatási és Ifjúsági Hírügynökség – www.edupress.hu - Eduport – www.eduport.hu - Független Pedagógiai Intézet – www.fupi.hu - Közoktatási Információs Iroda Tanügyigazgatási Szakportál – www.kir.hu - Oktat Online tanulási portál – www.oktaton.hu - Országos Közoktatási Intézet – www.oki.hu - Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ – www.hik.hu - Magyar Pedagógusok Háza Portál – www.mphp.hu - Nemzeti Szakképzési Intézet – www.nive.hu - Pálya oktatási portál – www.palya.hu - suliNova Kht. Közoktatás-fejlesztési és Pedagógus-továbbképzési Kht – www.sulinova.hu - Oktatási portál: www.palya.hu felsőoktatás - Felvételi Információs Szolgálat – www.fisz.hu - EduCafe felsőoktatási és kulturális portál – www.educafe.hu linkgyűjtemények - oktatas.startlap.hu; pedagogia.lap.hu; sulinet.lap.hu; diak.lap.hu 113

103 Készítette: B. László Könyvtárak az interneten 1. általános könyvtári információ – HUNOPAC www.mek.iif.hu/porta/virtual/magyar/opac.htm hagyományos könyvtárak katalógusai - Magyar Országos Közös Katalógus www.mokka.hu/corvina/opac/wpac.cgi - Szirén Központi Lelőhely Adatbázis www.sziren.com - OPAC (Online Public Access Cataloque) használata: Bakonyi Géza: Kutatás... hagyományos könyvtári művek digitalizálva - Bibliotheca Universalis (nemzeti könyvtárak digitalizált gyűjteményei) www.theeuropeanlibrary.org/portal/ 113

104 Készítette: B. László Könyvtárak az interneten 2. magyar internetes források katalógusa: www.webkat.hu virtuális könyvtárak (e-könyvtárak) - Magyar elektronikus Könyvtár: mek.oszk.hu - BGF Külkereskedelmi Főiskola: elib.kkf.hu/ekonyv.htm elektronikus dokumentumgyűjtemények - Project Gutenberg: www.promo.net/pg - Wikipedia - The free ecyclopedia: en.wikipedia.org/wiki/Main_Page - Neumann-ház: www.neumann-haz.hu magyar webes forráskatalógus: www.webkat.hu Felsőoktatásban fontos adatbázis-szolgáltató: www.eisz.hu témakörei: Web of Science, ScienceDirect, Magyar kiadású tudományos folyóiratok, Az Akadémiai Kiadó szótárai... 113

105 Készítette: B. László Problémák a nyílt források esetén a találati idő jelentősen megnő, ha nem ismerjük a bőngésző, vagy az adott weboldal szolgáltatásait - sok adat (> szűkítés) - kevés adat (> bővítés) - nem ismert, idegen nyelvű mű (> fordítás) az interneten fellelhető anyagok nem lektoráltak, valamint a forrás szerzője, dátuma gyakran ismeretlen (pl. lent) a forrás visszakereshetősége bizonytalan, mivel megszűnhet, áthelyezhetik, megváltoztathatja (> mentés, nyomtatás) vírusok és egyéb kártevők (spam, hoax, adware, spyware) betörések, a távoli gépen tárolt adatok is elveszhetnek: megszűnt cég, hardverhiba... szerzői jogi kérdések 113

106 E-book Plágiumvizsgálat Fordítás, értelmezés Egyéb internetes lehetőségek

107 Készítette: B. László E-book digitálizált könyv, mely szabadon vagy korlátozottan használható fel, de a fogalma nem tisztázott beépített másolásvédelem, többnyire az olvasó szoftver, esetleg a hardver védi a dokumentumot ne lehessen rámenteni az eredetire, nem nyomtatjuk lineárisan lehessen olvasni, bár hipertextes, lapozni (görgetni), mint a könyvet többféle szabvány és szoftver pl. Adobe Acrobat Reader, Microsoft Reader Magyar oldalon: - ekonyvtar.hu - www.sulinet.hu/ebook/ Forrás: Pálfi Norbert 113

108 Készítette: B. László Plágiumvizsgálat 2002. szeptember: Plágiumügyi Tanácsadó Szolgálat (Northumbria Egyetem, Információmenedzsment-kutató Intézet) - honlapja: www.jiscpas.ac.uk - nemzeti szokások: pl.: kínai diáknál illetlen az átfogalmazás SZTAKI kopi.sztaki.hu Forrás: eVilág 113

109 Készítette: B. László Fordítás, szótárak, lexikonok online (gépi) fordítás: - Google találati listájánál - www.free-tarnslator.com - SYSTRAN: www.systransoft.com - Babelfish: babelfish.altavista.com szótárak, lexikonok - Rövidítésszótár: www.rovidites.hu - Magyar Virtuális Enciklopédia: www.enc.hu - Whatis?com: whatis.com - Több nyelvű szótár: dict.sztaki.hu 113

110 Készítette: B. László Felhasznált irodalom Adrew S. Tanenbaum: Számítógép-hálózatok. Bp., 1999, Panem-Prentice-Hall. Bakonyi Géza: Kutatás a hálózati könyvtári katalógusokban. Budapest, NIIF, 1996. http://www.mek.iif.hu/porta/szint/muszaki/szamtech/wan/fuzete k/opac/html/index.htm (2005. október 30.) Hosszú Gábor, Dr.: Az internetes kommunikáció informatikai alapjai. Novella, 2005, Budapest. Majoros Pál Dr. : A kutatásmódszertan alapjai. Tanácsok, tippek, trükkök (nem csak szakdolgozat-íróknak). Perfekt, Bp., 2005. Drótos László: E-book forradalom. Könyvtári Figyelő 2001. 2. eVilág. Az információs társadalom folyóirata. Plágiumügyi tanácsadó szolgálat c. cikk. 2004. február 23. o. Szabó Bálint: Számítógépes hálózatok. Hálózati alapismeretek. Távoktatási tankönyv. Belső kiadvány. Pálfi Norbert: Irodalom, szöveg, információ: Könyv a G2 galaxisban, avagy az ebook helyzete és kilátásai magyar-irodalom.elte.hu/vita/vitaforum/palfi.html 113


Letölteni ppt "Számítógép-hálózatok A kép forrása: (2005. december 3.)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések