Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A népszámlálás regiszteralapú végrehajtásával kapcsolatos korábbi elképzelések, nemzetközi tapasztalatok, a jövőben hasznosítható ajánlások Dr. Lakatos.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A népszámlálás regiszteralapú végrehajtásával kapcsolatos korábbi elképzelések, nemzetközi tapasztalatok, a jövőben hasznosítható ajánlások Dr. Lakatos."— Előadás másolata:

1 A népszámlálás regiszteralapú végrehajtásával kapcsolatos korábbi elképzelések, nemzetközi tapasztalatok, a jövőben hasznosítható ajánlások Dr. Lakatos Miklós Központi Statisztikai Hivatal

2 Főbb kritériumok a nép- és lakásszámlálásokra vonatkozóan

3 Az 1949. évi népszámláláshoz kapcsolódó – nem statisztikai természetű – igazgatási, népesség-nyilvántartási célú összeírások Anyakönyvi összeírólap Az összeírás célja a megrongálódott, illetve megsemmisült anyakönyvek pótlása volt; így ki kellett tölteni minden személyről korra és nemre való tekintet nélkül. Anyakönyvi összeírólap Az összeírás célja a megrongálódott, illetve megsemmisült anyakönyvek pótlása volt; így ki kellett tölteni minden személyről korra és nemre való tekintet nélkül. Népszámlálási nyilvántartólap Az öszeírás célja a honvédségi nyilvántartások kiegészítése, illetve egyeztetése volt; így ki kellett tölteni minden 1888-1930 között született (18-60 éves) férfiról. Népszámlálási nyilvántartólap Az öszeírás célja a honvédségi nyilvántartások kiegészítése, illetve egyeztetése volt; így ki kellett tölteni minden 1888-1930 között született (18-60 éves) férfiról. Iskolakötelesek név- és lakjegyzéke Célja a 6-14 éves iskolakötelesek személyenkénti címjegyzékének az összeállítása volt; így egy-egy sort kellett kitölteni minden 1934-1942 között született iskolaköteles személyről. Iskolakötelesek név- és lakjegyzéke Célja a 6-14 éves iskolakötelesek személyenkénti címjegyzékének az összeállítása volt; így egy-egy sort kellett kitölteni minden 1934-1942 között született iskolaköteles személyről. Írni-olvasni nem tudók (analfabéták) és csak olvasni tudók név- és lakjegyzéke Célja a 15-60 éves analfabéták személyenkénti címjegyzékének összeállítása volt; így egy-egy sort kellett kitölteni minden 1888-1933 között született írni-olvasni nem tudó, vagy csak olvasni tudó személyről. Írni-olvasni nem tudók (analfabéták) és csak olvasni tudók név- és lakjegyzéke Célja a 15-60 éves analfabéták személyenkénti címjegyzékének összeállítása volt; így egy-egy sort kellett kitölteni minden 1888-1933 között született írni-olvasni nem tudó, vagy csak olvasni tudó személyről. Vakok név- és lakjegyzéke Célja a mindkét szemére vak személyek címjegyzékének az összeállítása volt; így ki kellett tölteni minden mindkét szemére vak személyről és ezeknek lakáscímét kellett a címjegyzékre felvezetni. Vakok név- és lakjegyzéke Célja a mindkét szemére vak személyek címjegyzékének az összeállítása volt; így ki kellett tölteni minden mindkét szemére vak személyről és ezeknek lakáscímét kellett a címjegyzékre felvezetni. Az iparosok és ipari üzemek név- és címjegyzéke Célja az iparosok és ipari üzemek név- és címjegyzékének az összeállítása volt. ezen a jegyzéken azonban a cég pontos megnevezésén felül fel kellett tüntetni az üzem, illetve ipartelep helyét és címét, az iparág pontos megnevezését, valamint az iparigazolvány számát és dátumát is. Az iparosok és ipari üzemek név- és címjegyzéke Célja az iparosok és ipari üzemek név- és címjegyzékének az összeállítása volt. ezen a jegyzéken azonban a cég pontos megnevezésén felül fel kellett tüntetni az üzem, illetve ipartelep helyét és címét, az iparág pontos megnevezését, valamint az iparigazolvány számát és dátumát is.

4 Három adatforrás összehasonlítása nyolc kritérium alapján

5 Osztrák példa A népszámláláskor használt nyilvántartások

6 Osztrák példa Az adatbázis felépítése

7 Svéd példa A svéd alapnyilvántartások közötti kapcsolódások Népesség-nyilvántartás Foglalkozás és más tevékenységek regisztere Ingatlan-nyilvántartás Gazdasági szervezetek regisztere Ingatlansorszám, ingatlan rendeltetés Vállalati azonosító, telepi azonosító Térinformatikai adatbázis Személyi azonosító (PIN-kód) Földrajzi azonosító (cím)

8 Ajánlások 1. A regiszteren alapuló népszámlálások jogi feltételeinek kidolgozása, címtörvény megalkotása 2. A felhasználható regiszterek népszámlálási tematikájú adattartalmának megvizsgálása, kiegészítése 3. A 2011. évi népszámlálás eredményeinek, tapasztalatainak felhasználása 4. A regiszteren alapuló népszámlálás szervezeti kereteinek kialakítása 5. A regiszteren alapuló népszámlálás kommunikációs stratégiájának kidolgozása 6. Próbaszámlálások végzése, az informatikai megoldások tesztelése, fejlesztése, kapcsolati kódrendszer kialakítása

9 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "A népszámlálás regiszteralapú végrehajtásával kapcsolatos korábbi elképzelések, nemzetközi tapasztalatok, a jövőben hasznosítható ajánlások Dr. Lakatos."

Hasonló előadás


Google Hirdetések