Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Legjobb gyakorlatok a pszichoszociális onkológiában: A NASW stratégiái a szociális munkások képzésére Karyn Walsh, MSW, LCSW National Association of Social.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Legjobb gyakorlatok a pszichoszociális onkológiában: A NASW stratégiái a szociális munkások képzésére Karyn Walsh, MSW, LCSW National Association of Social."— Előadás másolata:

1 Legjobb gyakorlatok a pszichoszociális onkológiában: A NASW stratégiái a szociális munkások képzésére Karyn Walsh, MSW, LCSW National Association of Social Workers (Szociális Munkások Nemzeti Szövetsége) Washington, D.C.

2 Mi a NASW? 150 000 tagjával a National Association of Social Workers (NASW) a világ hivatásos szociális munkásainak legnagyobb szervezete. A NASW célja a tagok szakmai tudásának és fejlődésének elősegítése, szakmai követelményrendszer létrehozása és szinten tartása, és tartós szociális irányelvek támogatása.

3 Szociális munkások képzése Minden szociális munkás kapcsolatba kerül olyan pácienssel, aki rákban szenved, vagy aki érintett egyik hozzátartozója rákos megbetegedésében. Ezért a NASW arra törekszik, hogy a szakma valamennyi ágában dolgozó szociális munkást kiképezze a rákos betegségből és abból, hogyan dolgozzanak rákos betegekkel és azok szeretteivel.

4 A NASW és a CancerCare 2004-ben a NASW együttműködésre lépett a CancerCare-rel egy olyan online kurzus kifejlesztésére, ami szociális munkásokat és más szakembereket képez ki a rákról és annak testi és pszichoszociális hatásairól. A kurzust onkológiai szociális munkások fejlesztették ki a Bristol Myers Squibb Alapítvány anyagi támogatásával.

5 Mi a CancerCare? A CancerCare egy amerikai, non-profit szervezet, amely ingyenes és szakérői támogatást nyújt bárkinek, akit rákos betegség érint: rákos betegek, gondozók, gyerekek, hozzátartozók, és gyászolók. Az teljesen ingyenes CancerCare programokat - beleértve tanácsadást és támogató csoportokat, képzést, anyagi támogatást és gyakorlati segítséget – hivatásos szociális onkológiai munkások adják. Az 1944-ben alapított CancerCare tavaly több mint 100 000 embernek nyújtott egyéni segítséget, és honlapjait több mint egy millióan látogatták.

6 A rákos megbetegedések megértése: A szociális munkás szerepe Az ingyenes kurzust a NASW 2004-ben indította el. A kurzus a rákos megbetegedések következő alapvető területeiről ad áttekintést: a rák különféle fajtái, a kezelés, a kezelés hatásai, a fájdalom kezelése és a palliatív gondozás, gyerekekben és felnőttekben kialakuló rákos megbetegedések, túlélés és életvégi gondozás. A kurzus befejezését egy teszt követi, 2.0 kredit pontot ad a szociális munkásoknak és magába foglal egy kurzus felmérést.

7 Krízishelyzetek a rákos megbetegedésekben A kurzus a rákos megbetegedés folyamán átélt krízishelyzetekről ad felvilágosítást - azokról, amikor a betegek úgy érzik, magukra maradtak, sebezhetőek; amikor félnek, és úgy érzik, elvesztették befolyásukat betegségük felett. Ezek a krízishelyzetek a következők: a diagnózis, a kezelés kezdete, a kezelés befejezése és a mindennapi élet folytatása, a túlélés élménye, a rák kiújulása, a haldoklás, a halál és a gyász.

8 Tudás, szakértelem és források Az online kurzus olyan tudással, szakértelemmel és forrásokkal látja el a pszichoszociális szakembereket, aminek hasznát vehetik rákos betegek kezelése során. A forrásokból sok szervezet és online publikáció érhető el. Ezek a pszichoszociális onkológiában elterjedt legjobb gyakorlatokkal, eljárásokkal foglalkoznak. A kurzus a NASW számos gyakorlati alapelvét használja, ami segíti a szociális munkásokat szakmai szerepükben eligazodni.

9 A NASW gyakorlati alapelvei A NASW a következő gyakorlati alapelveket fejlesztette ki, amit honlapunkon a szociális munkások ingyen elérhetnek: Etikai kódex A kulturális kompetencia irányelvei és iránymutatói Irányelvek a szociális munka gyakorlatára egészséggondozási környezetben Irányelvek a szociális munka gyakorlatára palliatív és életvégi gondozásban Szociális munka gyakorlata kamaszokkal Szociális munka gyakorlata klinikai környezetben Szociális munka gyakorlata és a technológia Elérhető a www.socialworkers.org/practice honlaponwww.socialworkers.org/practice

10 Kurzus a rákos megbetegedések alapjairól – statisztikai adatok 2008. október 8.-ig 80 országban több mint 27 000 szociális munkás és mások vettek részt az alábbi online kurzuson: „A rák megértése: a szociális munkás szerepe” A kurzust minden évben új információkkal és forrásanyagokkal egészítik ki.

11 A szociális munkások képzése „face-to-face” (szemtől szembeni) workshop-okon 2005-ben a NASW, a CancerCare és az American Psychosocial Oncology Society (APOS) közös együttműködésben kifejlesztett egy olyan „face-to- face” képzést szociális munkásoknak, aminek alapját az online kurzus és egy onkológiai pszichoszociális tanterv alkotja. A NASW 56 állami és területi kihelyezett részlege közül hattal együttműködve, a CancerCare és az APOS szakemberei szociális munkásoknak nyújtottak képzést egy pszichoszociális onkológiai tanterv keretében, melynek címe: Tanácsadás rák által érintett egyéneknek és szeretteiknek: A belső erőre alapozott perspektíva. Több mint 300 szociális munkás kapta meg ezt a kezdeti face-to-face képzést.

12 „Képezd a kiképzőt” workshopok 2006-ban a NASW és a CancerCare kiválasztott és kiképzett 20 (többnyire onkológiai) szociális munkást, hogy készek legyenek mások képzésére a pszichoszociális onkológiai tantervben. Ezek a képzők a NASW területi kihelyezett részlegein keresztül több mint 400 szociális munkásnak és szakembernek nyújtottak képzést az Egyesült Államokban.

13 És mi a helyzet a rákos betegek gondozóival? 2007-ben a NASW és a CancerCare ismét összefogtak annak érdekében, hogy létrehozzanak egy második online kurzust olyan szociális munkásoknak és szakembereknek, akik rákos betegek gondozóival dolgoznak. A második kurzus, „A rákos betegek gondozásának megértése: a szociális munkás szerepe”, 2007-ben indult. 2008. október 8.-ig 80 országban több mint 11 500 szociális munkás vett részt a kurzuson.

14 Legjobb gyakorlatok a pszichoszociális onkológiában: Szakmai stratégiák A pszichoszociális onkológiai szakemberek közötti együttműködés kiváló oktatási és támogatási lehetőségeket nyújt. Ingyenes online oktatással szakemberek ezreit lehet gyorsan elérni. Face-to-face tréningek intenzívebb és átfogóbb tapasztalatokat nyújtanak tanácsadási és pszichoszociális szolgáltatásokról.

15 A szociális munka forrásai A NASW számos online kurzust kínál szociális munkásoknak a www.naswwebed.org honlapon. A NASW honlapja: www.socialworkers.org IPOS: http://www.ipos-society.org CancerCare – www.cancercare.org APOS – www.apos-society.org

16 Anyagi támogatás a szakmai oktatásokhoz Ezeket a pszichoszociális szakmai oktatási tevékenységeket a Bristol Myers Squibb Alapítvány támogatta.


Letölteni ppt "Legjobb gyakorlatok a pszichoszociális onkológiában: A NASW stratégiái a szociális munkások képzésére Karyn Walsh, MSW, LCSW National Association of Social."

Hasonló előadás


Google Hirdetések