Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mikulás Az ajándékosztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mikulás Az ajándékosztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja."— Előadás másolata:

1 Mikulás Az ajándékosztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja. A modern magyar néphagyomány szerint dec.5. éjjelén- dec. 6. hajnalán meglátogatja a gyerekeket, s ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik. A szintén használatos „Télapó” kifejezés a 20. század első harmadában keletkezhetett, már a két világháború között is használták a Mikulás szó szinonímájaként. A Mikuláshoz köthető magyar néphagyomány a globalizáció hatására megváltozott: addig amíg a két világháború között a Mikulás alakja a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte,segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak, addig a mai fogyasztói társadalmakba egyre inkább az a nézet, hogy Mikulás, ill. országonként más-más alak, aki Mikulásnak megfelelője, a Lappföldön él, szánját rénszarvasok húzzák, a segítők pedig általában elmaradnak mellőle.

2 Története Egy szegény embernek 3 lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Így az a sors várt rájuk, hogy hajadonok maradnak és prostitúcióra kényszerülnek. Miklós myrai püspök elhatározta, hogy segít rajtuk, de szemérmességből vagy szerénységből ezt titokban tette. Egy szegény embernek 3 lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Így az a sors várt rájuk, hogy hajadonok maradnak és prostitúcióra kényszerülnek. Miklós myrai püspök elhatározta, hogy segít rajtuk, de szemérmességből vagy szerénységből ezt titokban tette. Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény ember ablakába. Egyes változatok szerint ezt 3 egymást követő éjjelen tette, mások szerint 3 egymást követő évben. Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény ember ablakába. Egyes változatok szerint ezt 3 egymást követő éjjelen tette, mások szerint 3 egymást követő évben. Mindkét változat szerint az apa a 3. alkalommal megleste az adakozót, hogy megköszönje neki az ajándékot,de Miklós azt mondta, hogy egyedül Istennek tartoznak köszönettel. Mindkét változat szerint az apa a 3. alkalommal megleste az adakozót, hogy megköszönje neki az ajándékot,de Miklós azt mondta, hogy egyedül Istennek tartoznak köszönettel. Szent Miklós fenti legendája és dec. 6.-iki egyházi ünnepe kapcsán terjedt el a 19. században a városokban, hogy a Mikulás az ablakokba helyezett kitisztított cipőkbe szaloncukrot vagy kisebb édességekből és déligyümölcsökből álló piros csomagot tesz dec. 6.-án. Szent Miklós fenti legendája és dec. 6.-iki egyházi ünnepe kapcsán terjedt el a 19. században a városokban, hogy a Mikulás az ablakokba helyezett kitisztított cipőkbe szaloncukrot vagy kisebb édességekből és déligyümölcsökből álló piros csomagot tesz dec. 6.-án. Személyesen is lehet vele találkozni. Ekkor a díszes piros ruhás, fehér szakállú püspököt fekete krampuszok (ördögök) kísérik és a rossz gyerekeket ijesztgetik, virgáccsal fenyegetik vagy finoman meg is vesszőzik. Személyesen is lehet vele találkozni. Ekkor a díszes piros ruhás, fehér szakállú püspököt fekete krampuszok (ördögök) kísérik és a rossz gyerekeket ijesztgetik, virgáccsal fenyegetik vagy finoman meg is vesszőzik.

3 Német területeken: Nikolaus, A Jézuska pedig Christkind. Német területeken: Nikolaus, A Jézuska pedig Christkind. Protestáns (evangélikus) gyerekek nem dec. 6-án várják a Nikolaust, hanem saját „Pelzetmärtel” néven ismert ajándékozójukat a Szt. Márton napján, azaz november 11-én. Protestáns (evangélikus) gyerekek nem dec. 6-án várják a Nikolaust, hanem saját „Pelzetmärtel” néven ismert ajándékozójukat a Szt. Márton napján, azaz november 11-én. Angolszász területeken (főleg USA) „Santa Claus” néven karácsonyi ajándékhozó alakká vált, és története szerint az Északi-sarkon lakik. Gyerekek karácsony előtt levelet küldenek neki kívánságaikkal. A Mikulás a Télapó, rénszarvas vontatta szánjával dec. 25- én egy éjszaka alatt körbejárja a Földet, és a kandallóra tett zokniba, harisnyákba apró ajándékokat rak, a gyerekek pedig tejjel és süteménnyel várják. Angolszász területeken (főleg USA) „Santa Claus” néven karácsonyi ajándékhozó alakká vált, és története szerint az Északi-sarkon lakik. Gyerekek karácsony előtt levelet küldenek neki kívánságaikkal. A Mikulás a Télapó, rénszarvas vontatta szánjával dec. 25- én egy éjszaka alatt körbejárja a Földet, és a kandallóra tett zokniba, harisnyákba apró ajándékokat rak, a gyerekek pedig tejjel és süteménnyel várják. A finn Mikulást „Joulupukkinak” hívják. A 20. században a Szovjetunióban „Gyed Moroz”, azaz Fagy Apó szorította háttérbe Szt. Miklóst, Moszkva és Oroszország védőszentjét. A finn Mikulást „Joulupukkinak” hívják. A 20. században a Szovjetunióban „Gyed Moroz”, azaz Fagy Apó szorította háttérbe Szt. Miklóst, Moszkva és Oroszország védőszentjét. „Gyed Moroz” újév napján hozott ajándékokat. „Gyed Moroz” újév napján hozott ajándékokat.

4 Miklós-nap Magyarországon A hagyományos ünneplés: falvakban az álarcos, jelmezes játék (alakoskodás) volt dec. 6-án, ami NY-ról érkezett Magyarországra. Nem ismert mikor került pontosan Magyarországra, a 18. század végén megjelent tiltás árulkodik erről először. Nem a ma ismert jó kedvű, pirospozsgás Mikulás járt házról- házra, hanem egy félelmetes, koromfekete arcú, láncot csörgető rém, aki egyszerre jutalmazott és büntetett. Legelterjedtebb álláspont szerint a rémisztő alak „Odin” germán főisten továbbélése. A falvakban egészen a 20. század utolsó harmadáig élt a rémisztő alak, akit végül kiszorított a jóságos Mikulás. Ő a városokban jelent meg először a 19. század végén, függetlenül a Miklós-napi szokástól.

5 A modern Mikulás NY-on elszakadt Szt. Miklóstól, a tömegkultúra része lett és elüzletiesedett. Ügyes marketingesek megszüntették a Mikulás évközi morális felelősséget. NY-on elszakadt Szt. Miklóstól, a tömegkultúra része lett és elüzletiesedett. Ügyes marketingesek megszüntették a Mikulás évközi morális felelősséget. Egy hangsúlyozó, bírói szerepét, eltüntették mellőle a büntetést szimbolizáló krampuszokat. Egy hangsúlyozó, bírói szerepét, eltüntették mellőle a büntetést szimbolizáló krampuszokat. Az édesség és játékipar mellett ma már egész sor termék használja alakját reklámfiguraként. Az édesség és játékipar mellett ma már egész sor termék használja alakját reklámfiguraként. Érdekes tévhit, hogy a Mikulás kövérkés, jókedvű, piros ruhás megjelenítését a Coca-cola találta volna ki 1931-ben. Érdekes tévhit, hogy a Mikulás kövérkés, jókedvű, piros ruhás megjelenítését a Coca-cola találta volna ki 1931-ben. Egy korábbi magyar gyermekkönyv (1928) hasonló megjelenéssel ábrázolta a Mikulást, a cég hozzásegítette az öregapót a világhírnévhez. Egy korábbi magyar gyermekkönyv (1928) hasonló megjelenéssel ábrázolta a Mikulást, a cég hozzásegítette az öregapót a világhírnévhez. A vele kapcsolatos elképzelések is megváltoztak a globalizáció hatására: míg a két világháború között a Mikulás a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig a manók, angyalok vagy krampuszok voltak, addig a jelenkor Mikulása a Lappföldön vagy az Északi-sarkon él, szánját rénszarvasok húzzák. A vele kapcsolatos elképzelések is megváltoztak a globalizáció hatására: míg a két világháború között a Mikulás a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig a manók, angyalok vagy krampuszok voltak, addig a jelenkor Mikulása a Lappföldön vagy az Északi-sarkon él, szánját rénszarvasok húzzák.

6 Coca-cola reklámok

7 A mikulás szó eredete (A Mikulás a Miklós név szlovák változata.) KÜLÖNFÉLE NEVEI: KÜLÖNFÉLE NEVEI: Amerika és Kanada: Santa ClausMagyarország: Mikulás, Télapó Anglia: Father ChristmasMarokkó: Black Peter Baszkföld: OlentzeroNémetország: Nikolaus Dánia: Sinter KlaasNorvégia: Julenissen Finnország: Joulu PukkiOlszország: Befana, Babbo Natale Franciaország: Pére Noel Hollandia: Kerstman, Sinterklaas (Sint)Oroszország: Gyed Moroz Horvátország: Sveti NikolaRománia: Mos Nicolae Japán: Santa-szanSvédország: Jultomten Kína: Sengtan LaozsenBrazília, Peru és Spanyolország: Papá Noel Lengyelország: Mikolaj

8 A csokoládé-Mikulás Alakját és az édességet összekapcsolja a csokoládé-Mikulás. Magyarországon 1934-ben kezdtek ilyen figurákat gyártani. A legtöbb mai kommersz csokoládémikulás valódi csokoládé helyett kakaós bevonómasszából készül, amiben a kakaóvajat olcsóbb növényi zsiradékkal helyettesítik. 2006-ban 8000 tonna csokoládémikulás készült Magyarországon.

9 Czeglédy Gabriella: Télapó az úton Szarvas húzza szélsebesen. Télapóka szánkóját. Száguld a nagy hómezőkön, El is hagy már hét határt. Ajándékok szépen, sorban A hatalmas zsákokban. Télapóka becsempészi A cipőkbe suttyomban. Sietős az útja nagyon, Rövid már az éjszaka. Várja őt az ablakokban Még sok üres kis csizma.

10

11 Készítette: Kovács Anett Készítette: Kovács Anett Szak: TAL. II. Szak: TAL. II. Neptun-kód: BR1DPR Neptun-kód: BR1DPR


Letölteni ppt "Mikulás Az ajándékosztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja."

Hasonló előadás


Google Hirdetések