Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

M e n n y i r e s z e r v e z e d a z é l e t e d ?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "M e n n y i r e s z e r v e z e d a z é l e t e d ?"— Előadás másolata:

1 M e n n y i r e s z e r v e z e d a z é l e t e d ?

2 A következő kérdőív azt méri fel, hogy milyen ügyesen szervezed az életed. A teszt játékos, különböző szituációkat mutat be, ahol ki kell választanod négy lehetőség közül, ami leginkább illik rád. Érdemes arra használni, hogy végiggondold, hogyan osztod be az idődet, mennyire sikerül a mindennapokban és a váratlan helyzetekben, illetve hosszú távon jól menedzselned az életed. . Négy lehetőség közül a rád legjellemzőbbet karikázd be, majd számold össze, melyik betűt hányszor választottad.

3 1. Úgy döntöttél, hogy pénzt gyűjtesz egy tanfolyamra (pl
1. Úgy döntöttél, hogy pénzt gyűjtesz egy tanfolyamra (pl. jogsi, tánckurzus), aminek a segítségével bővítheted tudásod, érdeklődési köröd, és így hasznosan el tudod tölteni a szabadidődet. A választott kurzus vizsgával végződik. Ehhez a zsebpénzedből kell félretenned. Mennyire esélyes, hogy belevágsz így? B) Félreteszed a pénzt, és időt is szánsz a kurzusra, amit azonban uncsinak találsz, és több alkalommal hiányzol. Nem csinálod meg a házi feladatokat, nem gyakorolsz, ezért kérdéses, hogy a végén a vizsga sikerül-e majd. A) Elkülöníted a kurzusra szánt pénzt egy külön számlára, és gondoskodsz arról is, hogy legyen időd rá. Elvégzed a tanfolyamot. D) A barátod/barátnőd ajánl egy tök szuper utazást, amit nem tudsz visszautasítani, így a félretett pénzt inkább arra költöd. C) Megpróbálsz helyet szorítani az életedben a kurzusnak, de túl sok más dolgod van, így végül úgy döntesz, hogy jövőre végzed el.

4 2. A szobádban hatalmas kupi van, és anyukád nemsokára hazaér, ki kellene takarítanod. Hogyan kezeled ezt a helyzetet? B) Utolsó pillanatra hagyod a munkát, habár tudod, hogy nem vagy a legjobb a takarításban. Mikor édesanyád megérkezik, még mindig a portörlő van a kezedben, a szennyes ruha meg az ágyon. Mikor belép a szobádba, világossá teszed, hogy te nagyon igyekszel. A) Egész nap takarítasz, beszerzed a szükséges takarítóeszközöket, és, mint a kisangyal dolgozol a szobán. C) Ahogy édesanyád megérkezik, nem sokkal jobban néz ki a lakás, mint mikor elkezdted a munkát. Mert a szekrény rendberakása közben sok régi, elfeledett cuccot találtál, és belefeledkeztél. Elnézést kérsz a rendetlenségért. D) Édesanyád tisztaságmániás, és ez nem a te problémád. Kicsit felporszívózol, elrendezed a könyveidet, és kész.

5 3. Szeretnél egy különleges partyt szervezni egy közelgő, fontos szülinapra. Barátokkal együtt szeretnél ünnepelni, akik közül sokan messziről érkeznének. Mit tennél? A) Lefoglalod a helyet, és a buli előtt pár hónappal már kiküldöd a meghívókat, így mindenki beillesztheti a programjába. B) Mindenkivel tudatod, hogy mire készülsz, mikor kiderül, hogy a többség el tud jönni, lefoglalod a helyet. Akkor mondod el a többieknek a pontos címet és az időpontot, amikor beszélsz velük telefonon. C) A partit megtartjátok, de nem hívsz meg annyi embert, amennyit szeretnél, mert úgy gondolod, hogy úgysem fognak eljönni egy szülinap miatt. D) Fantáziálsz a buliról, de sosem szervezed meg, mert úgy tűnik, ez túl nagy falat lenne neked. Végül elmész valahova a barátaiddal.

6 Leeresztesz, és ünnepelsz az osztálytársaiddal a folyosón.
4. Nagyon jól tanulsz, szorgalmas vagy, ezért a matek tanárod felajánlja, ha a következő hónapban is ilyen szuper leszel, akkor tarthatsz korrepetálást pár tanulónak, amiért persze dicséretben részesítenének. Mit tennél leginkább a következő lehetőségek közül? A) Még keményebben dolgozol, hogy bebizonyítsd, mennyire értékes és pótolhatatlan vagy. B) Ugyanúgy tanulsz, mint eddig, és igyekszel jó benyomást tenni a megfelelő emberekre. C) Ugyanolyan szorgalmas vagy, mint eddig és reméled, hogy észreveszik a kiválóságodat. D) Leeresztesz, és ünnepelsz az osztálytársaiddal a folyosón.

7 A) Időt szakítasz rá, és akcióba lendülsz. B)
5. Van egy titkos vágyad, ez valami olyasmi, amit mindig is szerettél volna. Amikor felállítottad a vágyaid között a fontossági sorrendet, észrevetted, hogy nem sokat tettél ezért az adott dologért. Mit teszel? A) Időt szakítasz rá, és akcióba lendülsz. B) Elkezdesz beszélni a célkitűzéseidről másoknak, fokozatosan egyre valóságosabbá teszed azt. C) Tervezgeted a megvalósítást, de nem igazán tudod, hogy mi is lenne az első lépés. Hagyod elterelni a figyelmedet, végül is csomó más dolgod van. D) Sokat beszélsz róla, de jelen pillanatban ezer más fontosabb dolgod van.

8 B) Aggódsz, hogy hogyan fogod összeszedni a pénzt határidőre.
6. Az egyik barátod kölcsönadott pénzt, amiről teljesen elfeledkeztél. Egy hét múlva találkoztok újra, amikor vissza kellene adnod a pénzt. Mit teszel?   B) Aggódsz, hogy hogyan fogod összeszedni a pénzt határidőre. A) Kiegyenlíted a tartozást, amint tudod. D) Nem is akarsz gondolni erre, inkább meghívod egy kólára. C) Felírod a tennivalók listájára, és reméled a legjobbat.

9 B) A haverodat kéred meg, hogy nézze meg.
7. Egy nap észreveszed, hogy elromlott a laptopod. Mit teszel ebben a helyzetben? A) Addig telefonálgatsz, amíg nem találsz egy jó szervizt, ahol azonnal megcsinálják. B) A haverodat kéred meg, hogy nézze meg. C) Ideiglenesen megpróbálod te megjavítani, bár nem túlságosan biztos az IT tudásod, így egy kicsit aggódsz. D) Megvárod a holnapot, hátha megjavul.

10 8. Fontos dolgozat közeleg. Melyik illik rád?
C) Bepánikolsz. Több éjszakát végigtanulsz, és végül teljesen kimerülsz a dolgozat előtti napon. A) Keményen tanulsz, és reméled, hogy időben befejezed a készülést. C) Félsz, hogy nem tudod megtanulni az anyagot, és folyamatosan ezen aggódsz. D) Nem tudod megtanulni az anyagot a dolgozat napjára, ezért be se mész. Majd inkább egy hét múlva megírod.

11 Fel akarod hívni, de végül mégsem teszed.
9. Egy fiatalabb unokatesód jön a lakóhelyedre tanulni. Megígéred a szüleinek, hogy találkozol vele, meghívod bulizni a haverjaidhoz, és összebarátkozol vele. Bár jelenleg nagyon sok dolgod van. Mit tennél valószínűleg? A) Azonnal felhívod, és lefixálsz vele egy időpontot, amikor találkozni fogtok. B) Hamar felhívod, és elmondod neki, hogy bár nagyon elfoglalt vagy, szeretnél vele találkozni majd valamikor. C) Nagy sokára felhívod, amikor már bűntudatod van. Megígéred, hogy egy napot együtt töltötök. Az ígéret jelentős stressz forrássá válik számodra. D) Fel akarod hívni, de végül mégsem teszed.

12 10. Hogyan viselkedsz, ha valaki feldob egy váratlan programot?
A) Helyet szorítasz neki az életedben, elmész. B) Elfogadod a lehetőséget, ami feszültté tesz, hisz így is sok dolgod van. C) Az a fura érzésed van, hogy el kéne menned, mert jó lehetőség, de aztán mégsem mész. D) Nem találod jó ötletnek.

13 A) Kitartasz, látni akarod, ahogy összeáll.
11. A suliban benne vagy egy külön projektben, de ez lassan befejeződik. Mit csinálsz? A) Kitartasz, látni akarod, ahogy összeáll. B) Panaszkodsz a stresszre, kimerültnek érzed magad, de sikerül végigcsinálnod. C) Már a következő feladatodon jár az eszed, ami sokkal érdekesebbnek ígérkezik. D) Unod már, ezért abba is hagyod a munkát, és másoknak kell befejezni helyetted.

14 Kikapcsolod a telefont, és nem csinálsz meg semmit.
12. Kitűzöl magad elé néhány célt, amit a héten el kell érned. Néhány családtagnak azonban váratlanul szüksége van rád. Úgy tűnik nem vették észre, mennyire elfoglalt vagy, és mennyi nyomás nehezedik rád. Mit teszel ebben a helyzetben? A) Elmagyarázod nekik, hogy most nagyon elfoglalt vagy, nem érsz rá, de a hétvégén szakítasz időt rájuk. B) Néhány kérésüket próbálod a saját céljaiddal egy szinten kezelni, megtalálni az egyensúlyt. C) Először a családodnak és a barátoknak segítesz, csak utána fordítasz időt a saját feladataidra. Rendkívül kimerült leszel ettől. D) Kikapcsolod a telefont, és nem csinálsz meg semmit.

15 13. A barátod/ barátnőd nagyon féltékeny, tudni szeretné mikor mit és kivel csinálsz, hol vagy a nap folyamán. Nem szeretné, ha nélküle mennél bárhova, mindig a sarkadban van. Szeretnél találkozni pár barátoddal. Hogyan kezeled a helyzetet? A) Világossá teszed számára, hogy saját magad rendelkezel a saját időd felett, és megbeszélitek a bizalom kérdését is őszintén. B) Megpróbálod megérteni és elfogadni az ő nézőpontját is, de egyre jobban zavar, hogy hiába beszélitek meg, nem hagy fel ezzel a viselkedéssel. D) Teljesíted a kéréseit, hagyod, hogy ő ossza be az idődet, ő határozza meg, kivel találkozol. C) Keserű szájízzel teljesíted a kéréseit, és néha kénytelen vagy félrevezetni őt, hogy tudj találkozni a barátaiddal.

16 14. Mennyire figyelsz hosszú távon az egészségedre?
Mozogsz, rendszeresen étkezel, eleget pihensz, és rendszeresen jársz orvoshoz. B) Általában eleget törődsz magaddal, higgadtan oldod meg a problémáidat. Néha kirúgsz a hámból, de csak bizonyos határok között. C) Néha mozogsz, eszel, amikor és amit tudsz, és eszedbe jut, hogy törődnöd is kellene magaddal. Tudod, hogy kissé elhanyagolod magad, de jelen pillanatban több fontos dolog is foglalkoztat. D) Dohányzol, iszol, azt eszel, amit éppen megkívánsz, és nem gondolod, hogy rendszeresen kellene mozognod, tested jelzéseire pedig nem figyelsz oda.

17 Nagyon ritkán vagy soha.
15. Mennyire jellemző rád, hogy hagyod feltornyosulni a dolgokat (pl.: halogatod a szobád takarítását, a házi megírását), és emiatt olyan problémával találod szemben magad, amit sokkal több idő lenne megoldani? A) Nagyon ritkán vagy soha. B) Néhányszor. C) Viszonylag gyakrabban. D) Meglehetősen gyakran.

18 Add össze, hogy egyes kérdéseknél, hányszor melyik betűt választottad:
A válasz: …………………………….. B válasz: …………………………… C válasz: …………………………… D válasz: ………………….. Lehet, hogy két választípusból egyenlő számút választottál, ebben az esetben érdemes mindkettő jellemzőit elolvasnod! Egyik sem jelenti azt, hogy ez megváltozhatatlan, inkább egy aktuális állapotot mér fel a teszt, illetve felhívhatja a figyelmedet egy-két érdekes szituációra.

19 Ha a legtöbb válaszod A volt:
Sokkal jobban szervezed az életed és jobban osztod be az idődet, mint mások a környezetedben, és ez megelégedéssel tölt el. Az elhatározásaidat rendszerint véghezviszed, hatékony és megbízható vagy, lehet rád számítani, amit megígérsz, azt be is tartod. Felelősséget vállalsz saját magadért, nem másokat teszel ezért felelőssé, ha épp gyengébben teljesítesz. Erős elvárásaid vannak magaddal szemben, szereted, ha mindent maximumon teljesítesz. Hagyhatsz magadnak több időt pihenésre, és időről időre gondold át az érzéseidet, értékeidet, illetve a céljaid fontossági sorrendjét. Pontosan tudod, hogy hova szeretnél eljutni, de talán nem élvezed eléggé az oda vezető utat. Egyetértesz evvel?

20 Ha a legtöbb válaszod B volt:
Nagyjából jól és hatékonyan szervezed az életed, sok mindent értesz. Szeretsz a magad ura lenni, nem akarsz mindenképpen megfelelni a külső elvárásoknak. Vigyázol a dolgokra és magadra is, jó vagy a csapatmunkában. Néha többet aggódsz a szükségesnél, például amikor azt szeretnéd, hogy mindenkinek legyen jó. Néha kimerült vagy a sok feladattól, amit elvállalsz. Jó, ha emlékezteted magad arra, hogy magad miatt tegyél meg dolgokat, és olyan célokért dolgozz, amikért érdemes, reális, elérhető és érthető. Ne hagyd, hogy kihasználjanak, vagy felhúzzanak! Magadat sem kell hibáztatnod, törődj nyugodtan a saját érdekeiddel is. Mit gondolsz most a leírtakról?

21 Ha a legtöbb válaszod C volt:
Az életedet lehet, hogy összezavarják a befejezetlen feladatok, és azok a dolgok, amelyekkel nem tudsz megbirkózni. Jellemző rád a kreatív gondolkodás, így képes vagy egyszerre több lehetőséget nyitva hagyni, rugalmasan és spontán módon viselkedni. Bár a fontos céljaid pontosabb meghatározása is hasznos lehet számodra, valamint az, ha minden hónapban átgondolod, mit is akarsz elérni. Ha ezt nem csinálod, lehet, hogy nem lesznek a fejedben a teendők, és így nem éred el, ami szeretnél. Az is lehet, hogy nem bízol eléggé magadban és abban, hogy képes vagy elérni azt a kitűzött célt, és ez a hozzáállás alááshatja a dolgok pozitív kimenetelét. Sokszor alábecsülheted a képességedet, és többet aggodalmaskodsz. A külső nyomásra sokszor következetlenül reagálsz, ezért talán többen nem is tudják, hogy álljanak hozzád. Gyakran nem törődsz a szükségleteiddel, és úgy töltöd az idődet, ahogy a körülmények megkívánják. Könnyen lehet, hogy nem is figyelsz az igényeidre, és arra, hogy jól vagy-e. Inkább mások szükségleteivel törődsz, vagy nehezen mondasz nemet a túlzó vágyaidra. Te is így látod magad? Talán érdemes lenne kicsit többet gondolkodnod, hogy milyen vágyaid, céljaid és igényeid vannak és azokat kézzelfoghatóvá, megvalósíthatóvá tenni.

22 Ha a legtöbb válaszod D volt:
Rendkívül elbűvölő személyiség vagy, és bármikor elő tudsz állni ötletekkel, és jó kifogásokkal, ha elvárásokkal találkozol (mások és sajátjaiddal is), nem vagy igazán megbízható. Valószínűleg sok időt szentelsz a számodra fontos dolgoknak, és nehezen tudod az idődet hasznos dolgokra fordítani. Elutasítod a külső elvárásokat, főleg, ha olyan dologról van szó, ami nem igazán érdekel. Ha teheted, minimálisra csökkented a kívülről jövő stresszt és nyomást. Sok mindent visszautasítasz, és emiatt számos lehetőségtől elesel. Egyetértesz ezzel? Szerinted miért lehet ez hogy ilyen vagy? Esetleg túl magasok magad felé az elvárásaid? Csalódtál valamikor ilyen helyzetben és most így „lázadsz”? Másokat hibáztatsz esetleg? Fontos lenne, hogy magad határozd meg a céljaidat, és vágyaidat, mivel a kívülről jövők rád nincsenek igazán hatással, ezért nem is fogsz értük jókedvvel dolgozni. Jó lenne, ha átgondolnád, hogy mi az, amiket eddig elértél célok, és miket szeretnél elérni a következő években. Akár csinálhatsz egy táblázatot is erről! 


Letölteni ppt "M e n n y i r e s z e r v e z e d a z é l e t e d ?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések