Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

INDIÁNOK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "INDIÁNOK."— Előadás másolata:

1 INDIÁNOK

2 „Sohasem kívántunk mást, mint hogy békében élhessünk földünkön, azt cselekedve, ami népünk üdvére válik.”

3 INDIÁN BÖLCSESSÉGEK Ha odafigyelsz a suttogásra, nem kell kiabálást hallanod. Ha egyszer majd magányosnak érzed magad, és szomorú leszel, nézz fel a csillagokra. Ha egyszer zűrzavar támad körülötted és semmit sem értesz, ülj le egy csendes sarokba, hunyd be a szemed, és keresd meg magadban a csillagokat. Ha megdöglött a lovad, szállj le róla.

4 Állj fényben, mikor beszélni akarsz
Állj fényben, mikor beszélni akarsz. (Varjú indián nemzet) Evés előtt mindig legyen időd megköszönni az ételt. (Arapahó indián nemzet) Az igazság nem történik, hanem van. (Hopi indián nemzet) Lopott étel sosem tesz jóllakottá. (Omaha indián nemzet) Sose ülj, mikor az idősek állnak. (Krí indián nemzet)

5 Kinek egyik lába egy kenuban van, másik egy csónakban, bele fog esni a folyóba. (Tuszkaróra indián nemzet) Mindenki a saját bírája. (Pima indián nemzet) Minél többet adsz, annál több jó dolog történik veled. (Varjú indián nemzet) Nincs halál, csak világok változása. (Duvamis indián nemzet) Minden, amit az Erő tesz, körben teszi. (Lakota indián nemzet)

6 A föld legfelsőbb törvénye a Nagy Szellem törvénye, nem az emberé
A föld legfelsőbb törvénye a Nagy Szellem törvénye, nem az emberé. (Hopi indián nemzet) Isten szavai nem olyanok, mint a tölgyfa levelei, melyek elszáradnak, és lehullanak a földre, hanem olyanok, mint a fény, mely örökké zölden áll. (Mohawk indián nemzet) Mikor a legendák megszűnnek, az álmok elmúlnak, nincs többé nagyszerűség. (Sóni indián nemzet) Ne nyugaton, de keleten keresd a fény eljöttét. (Dakota indián nemzet)

7 Egyes felnőttek inkább gyermekekre hasonlítanak
Egyes felnőttek inkább gyermekekre hasonlítanak. Ők az igazi emberi lények. (Lakota indián nemzet) Emlékezz, hogy gyermeked nem a tulajdonod, hanem a Teremtő küldte őt hozzád. (Mohawk indián nemzet) Mikor egy idős ember beszél, légy csöndben és figyelj. (Mohawk indián nemzet) Kinek sok gyermeke van, sok otthona van. (Lakota indián nemzet)

8 Ahol az igazság jelen van, nincs szükség sok beszédre
Ahol az igazság jelen van, nincs szükség sok beszédre. (Arapahó indián nemzet) Ne járj mögöttem, nem vezethetlek. Ne járj előttem, nem követhetlek. Járj mellettem, hogy egyek lehessünk. (Jút indián nemzet) Nézd fiaid és leányaid. Ők a te jövőd. (Oneida indián nemzet) Az álmok bölcsebbek, mint az emberek. (Omaha indián nemzet)

9 Legfontosabb tanítónk a saját szívünk
Legfontosabb tanítónk a saját szívünk. (Sájen indián nemzet) Az emberek törvényei úgy változnak, ahogy a tudásuk változik. Csak a Nagy Szellem (Isten) törvényei maradnak mindig ugyanazok. (Varjú indián nemzet) Hallgass türelemmel, mert különben a saját nyelved fog megsüketíteni. (Fehér Sólyom)

10 Járj egy mérföldet a mokaszinomban… Mindenhol találhatsz valami szépséget, ha keresed. Figyelj a szépségre, és ne törődj az ellenkezőjével. Ez a pozitív, szeretetteljes hozzáállás az élethez és az embertársaidhoz… része annak az isteni mágiának, amelyre megkíséreljük ráirányítani szemedet és a lelkedet. Ez segíteni fog abban, hogy mindig érezd Isten jelenvalóságát, és hogy magad is tudj élni és hatni az isteni mágiával, amelynek csodatévő, gyógyító, megvilágosító hatása van az emberi lelkekre.

11 Cherokee indián tanítás Egyszer egy idősebb Cherokee bennszülött amerikai így tanította az unokáit az élet dolgairól: Harc dúl bennem. Egy szörny? Háborúskodás két farkas között. Az egyik farkas képviseli a félelmet, a haragot, az irigységet, a bánatot, a sajnálkozást, a mohóságot és a kapzsiságot, az arroganciát, a gőgöt és az önteltséget, a fennhéjázást, az önsajnálatot, a bűntudatot és a bűnösséget, a neheztelést, a megbántódást, a hamisságokat és a büszkeséget. A másik farkas pedig a vidámságot, a jókedvet, a békességet, a szeretetet, a reményt, a megosztást és az együttérzést, a derűt és a nyugalmat, a higgadtságot, a szerénységet, a kedvességet, a jóakaratot és a jóindulatot, a barátságot, a bátorságot, a nagylelkűséget, az igazságosságot, a könyörületet és a részvétet, a bizalmat, a becsületet, a hűséget és a hitet képviseli.

12 Ugyanez a harc folyik bennetek is és minden emberben
Ugyanez a harc folyik bennetek is és minden emberben. A gyerekek pár pillanatig elgondolkoztak a hallottakon, majd az egyikük megkérdezte a nagyapját: Melyik farkas fog győzni? Az öreg Cherokee ezt felelte: Az, amelyiket tápláljuk.

13

14 „Valamikor apám mondta nekem, amit ő is az apjától hallott, hogy élt egyszer egy szent ember a lakoták között. Issza A Vizet volt a neve, aki megálmodta a jövőt. Ez sok idővel a Vaszicsuk (fehér ember) eljövetele előtt történt. Megálmodta, hogy a négylábúak visszatérnek a földbe. Egy különös faj, mint a pók, körülveszi és behálózza a lakotákat. Így szólt: Amikor ez megtörténik, négyszögletes házakban éltek majd egy kopár földön. A négyszögletes, szürke házak mellett éhezni fogtok. Azt mondják, látomása után nem sokkal visszatért a Földanyába. Megölte a szomorúság. Körültekintve láthatod házainkat, melyekben élünk. A látomás minden része igaz. Néha a látnok úgy látja álmait, mintha ébren lenne.”

15 Készítette: Jolka


Letölteni ppt "INDIÁNOK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések