Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kültakaró Bőr 1,5m2 ,12 kg Szerepei? 3 nagy része?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kültakaró Bőr 1,5m2 ,12 kg Szerepei? 3 nagy része?"— Előadás másolata:

1 Kültakaró Bőr 1,5m2 ,12 kg Szerepei? 3 nagy része?

2

3

4

5

6

7

8 Mirigyek a bőrben Izzadásgátlók?

9

10

11

12 Haj- és bőrápolás Védelem az U.V. sugárzástól
Barnítókrémek? Hidratálók? Egyéb….? Alkoholos tisztítószerek? Mosás-hatásai Festés, színezés-hatásai Dauer, csavarás kémiája

13

14 :06

15

16 Bőrlécrendszer-dermatoglífia
Apasági perek Dow-kór Tenyérjóslás

17

18

19

20

21 Égési sérülés-mitől függ a halál? 9%, 27%
Sebek: elsődleges, másodlagos, fertőzött sebek, mély sebek, sebkezelés

22

23 zsírleszívás Ráncfelvarrás

24 A profi kozmetika csodákra képes-címlaplányok a valóságban

25

26 x

27

28 Jelzi a hiánybetegségeket

29 Miért keletkeznek fehér foltok a körmön?
"Mire vezethetők vissza a fehér foltok a körmön? Ez valóban a cinkhiány jele?" A köröm fehér elszíneződése nem ritka jelenség, amelyet a görög eredetű leukonychia (leukos = fehér, onyx = köröm) szóval jelöl a szakirodalom. A leukonychia legtöbbször ártalmatlan, és orvosi szempontból nincs jelentősége. Hátterében enyhe trauma feltételezhető, vagyis arra utal, hogy néhány hónapja beüthettük az ujjunkat. Egyéb (kezelendő) ok akkor feltételezhető, ha a fehér foltok megszaporodnak, szabályos elrendeződést mutatnak, illetve ha a körmön más szín- vagy formabeli elváltozás is észlelhető, illetve amikor a köröm fájdalmasan érzékennyé válik. A köröm mikrotraumáinál ritkábban fordul elő, hogy a fehér pöttyöket gombás (olykor bakteriális) fertőzés okozza. Ez a kifogásolható higiénés viszonyok között működő manikűröző szalonok, az edzőtermek vagy az olyan nyilvános helyek látogatóit érintheti, ahol a kórokozó terjedésének kedvező nedves környezet áll fenn.

30 Helyi kiváltó tényezők A körömszépészeti termékek, mint a körömlakk vagy a műköröm, is hozzájárulhatnak a leukonychia kialakulásához, akár allergiás reakció formájában, akár azáltal, hogy törékenyebbé teszik a körömlemezt, és megbonthatják annak természetes rétegződését. Két bőrbetegség esetében, az ekcémánál és pikkelysömörnél (psoriasis) is előfordulhat leukonychia, de az ilyen esetekben a fehér pöttyök soha nem önállóan jelennek meg, hanem mindig az adott betegségnek megfelelő bőrelváltozáshoz társultan.

31 Nem csak a cink Számos olyan, az egész szervezetet érintő hiányállapot van, amelynek jeleként a köröm foltokban vagy csíkokban fehéresen elszíneződhet. Legismertebb a cinkhiány, de az enyhe kalciumhiány, valamint a vitaminok közül a B6-vitamin (piridoxin) hiánya is összefüggésbe hozható a leukonychiával. A fehérjében szegény vagy elégtelen táplálkozás ugyancsak állhat az elváltozás mögött, amely a fehérje-metabolizmus súlyos károsodásával járó májcirrhosisban akár a teljes körömlemez kifehéredéseként is megjelenhet.

32 Súlyosabb kórképek Ha a fehér elszíneződés a lunulával (az egészséges köröm tövénél látható félhold alakú halvány képlettel) párhuzamos csíkok (úgynevezett Mees-vonalak) formájában jelenik meg több körmön is, és a kiváltó ok nem tisztázott, arzénmérgezés, mellékpajzsmirigy-túltengés, májcirrhosis vagy hypalbuminaemia (az albumin nevű fehérje hiánya) állhat a háttérben. Ezeken túl kemoterápia mellékhatásaként is kialakulhat a jelenség.

33 Lényeg? Írj vázlatot!

34

35

36

37

38

39

40 Emlőmegnagyobbítás, kisebbítés

41 Házidolgozat? Linkajánló: Mi okozza a körmök törékenységét?
Miért fehér a körmünk vége? Miért nő gyorsabban a köröm a kézen, mint a lábon? Mindig visszanő a köröm?

42

43

44 Mértékadó tudósok között a XIX
Mértékadó tudósok között a XIX. század közepe óta nincs vita abban, hogy minden ember ugyanabba a fajba tartozik, ennek a fajnak a tudományos neve a Homo sapiens, az emberek közötti különbségek ahhoz sem elég nagyok, hogy külön alfajokba soroljuk őket, minden ember tehát a Homo sapiens sapiens alfajhoz tartozik. Külön alfaj például a neander-völgyi ember, a Homo sapiens neanderthaliensis. Mégsem mondhatjuk azt, hogy az emberek között nincsenek különbségek. Az antropológia tudománya több száz éve csoportosítja a különféle jellemző embertípusokat. Ezeket a típusokat nevezik rassznak. A rassz kifejezés ebben az esetben pusztán biológiai, rendszertani értelemben használatos és nem kapcsolódik a rasszizmushoz. Ez utóbbi egy olyan szellemi irányzat, mely a külsődleges különbségekhez belső különbségeket (például az értelmi képessegekben meglevőket) vagy értékeket társít (egyes típusokat magasabbrendűnek tekintve másoknál). Ez utóbbiakat azonban tudományos módon sohasem sikerült igazolni.

45 Az embertípusokat öt nagyrasszba sorolhatjuk:
Khoishanid (capoid) Negroid (kongoid) Veddo-ausztralid Mongoloid Kaukazoid (europid)

46

47 Khoishanid (capoid) Dél-Afrika két népe tartozik ebbe a csoportba, a khoák (hottentották) és a bushmanok. A genetikai vizsgálatok szerint ez lehet az emberiség legősibb csoportja, mely már több mint éve él Dél-Afrikában. A bantu majd az európai hódítás miatt visszaszorultak a legkedvezőtlenebb területekre (Kalahári-sivatag) és erősen megfogyatkozott a számuk.

48 Negroid (kongoid) Elsősorban a Szaharától délre elhelyezkedő területeken élenek ennek a nagyrassznak a képviselői. Ez a legváltozatosabb rassz, ide tartoznak a legalacsonyabb (pigmeus) és legmagasabb (nilotid) emberek is. A rassz jellemzője a széles orr, a vastag ajak, göndör haj. A rabszolgakereskedelem miatt ez a rassz az ameriakai kontinensen is nagy számban megtalálható.

49 Veddo-ausztralid Erre a rasszra is a sötét bőr, a sötét haj a jellemző, de ez nem feltétlenül göndör. Jellemző még a csapott homlok. A rassz képviselői az indiai szubkontinensen (tamilok, veddák), Melanéziában, Új-Guineában és Ausztráliában élnek. Délkelet-Ázsiából jobbára kiszorították őket a betelepülő mongoloid és kaukazoid népek és csak szigetszerűen maradtak meg, Ausztrália őslakosai, az abók azonban kivétel nélkül ehhez a rasszhoz tartoznak.

50 Mongoloid Ez a legelterjedtebb rassz, Grönlandtól Patagóniáig, Kamcsatkától Alaszkáig találhatjuk meg képviselőiket. Jellemzőjük a laposabb arc, fekete, egyenes haj, csekély arcszőrzet, a szemhéjon kialakuló jellegzetes mongol redő, ami a szemek mandula alakját adja. Ez utóbbi az extrém hideghez történő alkalmazkodást szolgálja, de egyes csoportoknál (pl. indiánok) kevésbé kifejezett. Jellegzetes még az újszülöttek hátán, fenekén megjelenő kékes mongol folt, ami négy-öt éves korra eltűnik.

51 Kaukazoid (europid) A rassz elnevezése a korábban feltételezett származási helyre, a Kaukázus vidékére utal. Jellemző a világos bőrszín, ami a kevés napfény mellett szükséges a D-vitamin előállításához, az erős arcszőrzet, magas homlok, vékony orr. Indiától Közép-Ázsián át Európáig találjuk meg az ide tartozó rasszokat.

52

53

54

55

56

57 rühatka

58 Egyéb bőrbetegségek A bőr és a haj külső jelzőrendszer-stressz, vitamin-és nyomelemhiány, fertőzés Gombás fertőzések-köröm, bőr-megelőzés, ok Bolha-,lapostetű-fertőzések Mitesszer, pattanás


Letölteni ppt "Kültakaró Bőr 1,5m2 ,12 kg Szerepei? 3 nagy része?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések