Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A közétkeztetés fontossága az egészséges táplálkozásban és a betegségmegelőzésben Dr. Mucsi Gyula, megyei tiszti főorvos 2013. 10. 25.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A közétkeztetés fontossága az egészséges táplálkozásban és a betegségmegelőzésben Dr. Mucsi Gyula, megyei tiszti főorvos 2013. 10. 25."— Előadás másolata:

1 A közétkeztetés fontossága az egészséges táplálkozásban és a betegségmegelőzésben Dr. Mucsi Gyula, megyei tiszti főorvos 2013. 10. 25.

2 A Z ELŐDÖK … „Az egészségesebb nemzet jobban fejlődhetik, művelődik, gazdagodik, mert népességének nagyobb része dolgozhat s kereshet, – mert népe képesebb a munkára; az egészségtelenebb nemzet ellenben a művelődésben és vagyonosodásban elmarad, mert népességének jórésze gyenge, satnya, munkára nem alkalmas, és mert keresetéből sokat kénytelen a betegeskedők gyógyítására és eltartására fordítani.” Fodor József (1886)

3 MEGELŐZÉS = DÖNTÉS Társadalmi szinten= populációs kockázatok csökkentése TörvényekSzabályok Támogató programok Tudomány Közvélemény formálása Az egyén szintjén= személyes kockázat csökkentése Nevelés, példamutatás Család Család Iskola Iskola Kortárs Kortárs Felelősség – következmények vállalása

4

5 Magyarország az EU ötödik legrosszabb életkilátásokkal rendelkező országa A magyar férfiak esetén 5, míg nőknél csak 2 nemzet polgárai élnek rövidebb életet! Magyarországon évek óta a halálozások háromnegyede a keringési rendszer valamilyen betegsége vagy rosszindulatú daganat miatt következik be Békés megye halandóságát vizsgálva ugyanez a tendencia figyelhető meg.

6

7

8

9

10 Forrás: GYEMSZI – Regionális Egészségügyi Adattár

11

12 Magyarorsz á g 4658.8 Békés Békés 5486.3 2. helyen!!! Forrás: GYEMSZI – Regionális Egészségügyi Adattár

13 100 ezer főre jutó új daganatos megbetegedések száma, 1980-2011

14 100 ezer főre jutó új daganatos megbetegedések száma, 2010

15 A teljes energiabevitelből származó fehérje (%)

16 "Az egészség, nem minden, de egészség nélkül, minden semmi." (Dr. BAKANEK György) életmód tanácsadó Vezetői célok között a lakosság és a hatóságok közötti korábbi szakadék eltüntetése és a hatóságok össztársadalmi célok mellé állítása volt, és ez ma is. A „szolgálat” image-nak kialakítása fontos cél volt, és az ma is a hatósági munkában. Minden szakfeladat fontos, de az egészségügy, az egészség megtartásának fontosságának felismerése nagy mérföldkő minden döntéshozó életében. A lénye g : „csak az egészséges nemzet lehet sikeres !” -nincs más alternatíva- és aki ismeri a társadalmi összefüggéseket ezzel egyetért. A sikert jól tudjuk, meg kell alapozni. Ez igaz egy ország méreteiben is.

17 Az életmód szerepe : Mivel az egészség legfontosabb feltétele a megfelelő életmód, és ezen belül a táplálkozás alapvetően meghatározó hányadot jelenti Ebből adódóan : A közétkeztetés reformja az egyik legfontosabb népegészségügyi célt tűzte zászlajára. egészséges táplálkozás gyermekkortól kezdve Javuló egészségmutatók, ennek következménye a : javuló gazdasági teljesítmény csökkenő egészségügyi költségek a gazdaság hatékonyabb működése- és hosszú távon történő fenntarthatósága felismerés szükséges minden döntéshozó részéről! Ez Békés megyében első ütemben megtörtént!

18

19

20

21 Tapasztalatok, és hogyan tovább ………. Tapasztalatok : - a vonat indulásáig rengeteget kellett dolgozni… - sokszor nekünk kellett tolni…. - a váltót sem állítja át sokáig senki, ha igen vakvágányra vezet… - ha a vonat a célállomás felé halad egyre többen akarnak felkapaszkodni… - közben egyre többen akarnak a mozdonyban is ülni…. El ő ször megt ű rnek téged, kés ő bb nevetnek rajtad, aztán harcolnak ellened, …majd gy ő zöl. /Gandhi/

22 Hogyan tovább……? - Ez egy olyan program legyen, amit végigcsinálunk szakmai elhivatottságból ! - Legfontosabb, hogy mindenki a saját dolgát tegye !- Leginkább úgy tud segíteni !! - El kell osztani a feladatokat, és összehangoltan kell dolgozni ! - Ne találjunk ki feladatokat ezen a területen - egyeztessünk !

23 “Ha sikeres akarsz lenni, a dolog nagyon egyszerű. Érts ahhoz, amit csinálsz! Szeresd, amit csinálsz! És higgy abban, amit csinálsz! Igen, ilyen egyszerű ez.” (Will Rogers)


Letölteni ppt "A közétkeztetés fontossága az egészséges táplálkozásban és a betegségmegelőzésben Dr. Mucsi Gyula, megyei tiszti főorvos 2013. 10. 25."

Hasonló előadás


Google Hirdetések