Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Múlt és jövő – statisztika és előrelátás” Besenyei Lajos a közgazdaságtudomány kandidátusa,egyetemi tanár a Statisztikai Bizottság elnöke „150 éve alakult.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Múlt és jövő – statisztika és előrelátás” Besenyei Lajos a közgazdaságtudomány kandidátusa,egyetemi tanár a Statisztikai Bizottság elnöke „150 éve alakult."— Előadás másolata:

1 „Múlt és jövő – statisztika és előrelátás” Besenyei Lajos a közgazdaságtudomány kandidátusa,egyetemi tanár a Statisztikai Bizottság elnöke „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága” a Gazdaság és Jogtudományok Osztálya Közgyűléshez kapcsolódó tudományos ülésszaka Magyar Tudományos Akadémia, Budapest, 2010. május 20

2 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága” Tekintsd a múltat – meglátod a jövőt. (kínai közmondás) Sohasem tudjuk, mit hoz a múlt. (magyar közmondás) A jövőbe vezető út a múlt köveivel van kirakva. (magyar közmondás) Ne veszítsünk el semmit a múltból. Csakis a múlttal alkothatunk jövőt. (A. France)

3 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága” A jövő csupa múltból áll. (A. France) A múlt a jövendőnek titka. (Kossuth Lajos) Beszéld el nekem a múltat, s megismerem a jövőt. (Konfúciusz) Dolgokat csak azután jósolhatunk meg, miután megtörténtek. (Ionescu) A múlt a jövő éléskamrája. (saját)

4 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága” Elméleti konklúzió: Aki nem ismeri meg (nem törekszik) a múlt tényeinek megismerésére, elemzésére és értékelésére – annak a jövő idegen, meglepetésekkel teli események halmaza.

5 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága” Módszertani konklúzió A jövőkutatás módszertani „nehéztüzérségét” a múlttal foglalkozó tudományterületek jelentik. Régészet Történelemtudomány Statisztika

6 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága” Egy adott korban a múltból levezethető jövőkép minőségét meghatározza az adott kor tudományos fejlettségi szintje, az időbeli változások sebessége.

7 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága” Időszak Tényezők ÓkorÚjkorModernkor Idő Több nemzedékváltás alatt érzékelhető változás Egy nemzedékváltásban érzékelhető változás Egy nemzedék életében érzékelhető változások AnyagMárvány, aranyAcél, szénElektron, fény Emberi modell SzoborGőzgépSzámítógép Tudomány, művészet Szobrászat, építészet, statika, geometria Barokk ízlés, mozgás, jövővel foglalkozó tudományok (dinamika, evolúció) Modern természettudomány, informatika, csúcstechnika

8 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága” JÖVŐORIENTÁCIÓS SZINTEK ŐSKORBiológiai szint I. (teljes függőség a természettől, prezentizmus, rövid távú előrelátás) - nem tudományos előrelátás (pseudo scientific, non scientific foresight, jóslás, jövendőmondás, jövendölés - prófécia. DELPHOI). - tapasztalati előrelátás

9 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága” ÓKORBiológiai szint II. Determinisztikus folyamatok tudományos módszereken alapuló előrelátási lehetőségét a természettudományok fejlődése tette lehetővé. (csillagászat, fizika, matematika, statika, stb.) Arisztotelész, i.e.384-322; „Hold alatti” és „Hold feletti” világ, Szolón, i.e.640/30-559, narancstermés biológiai ciklusa.

10 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága” ÚJKORTechnikai- gazdasági- üzleti szint Ipari forradalom, a változások fokozódó gyorsulása Sztochasztikus folyamatok tudományos elemzése és előrejelzése (valószínűségszámítás, matematikai statisztika) (Pascal, Fermat, Bernoulli, majd Laplace, Poisson, Gauss később Kolmogorov) 1928. O. Morgenstern

11 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága” LEGÚJABB KOR Komplex gazdasági- (Informatikai forradalom) társadalmi- planetáris szint Idő XIX.sz. XX.sz. XXI.sz. A B C XVIII.sz.

12 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága” A minőségi ugrás főbb tényezői: A globalizáció felgyorsulása Informatikai forradalom (információs társadalom) Biológiai forradalom (emberi géntérkép, klónozás, stb.) Földön kívüli élettér (turisztikai űrutazás) A függőségi háló sűrűsödése

13 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

14 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

15 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága” A múlt – jelen – jövő kapcsolódási módja: múltjelenjövő A jelen-jövőkapcsolódási fokát kifejező együttható A vizsgált folyamat értéke adott időpontban A jelen időpontja Új tényező, amely a jelenben még nem érzékelhető Véletlen tényező Előrejelzési időtáv

16 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága” múltjelenjövő Folytatódó folyamat: azaz : így:

17 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága” múltjelenjövő ? ? ? ? ? azaz : így: Kiindulási folyamat:

18 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága” A jelen-jövő közötti egyensúlyi helyzet: ABC D E F Y t Az alábbi értelmezések adhatók: Megfigyelési időszakElőrejelzési időszakEgyensúlyi helyzetek A – BB – CEgyensúly B – DD – ERészleges konfliktus C – EE – FTeljes konfliktus

19 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága” A fentiek módszertani következménye a)A statisztika klasszikus módszerei (idősoranalízis, sztochasztikus kapcsolatvizsgálat) eredményesen használhatók a folytatódó folyamatok, az egyensúlyi helyzet esetében.

20 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága” b)Speciális, előrejelzési célokra továbbfejlesztett statisztikai módszerek alkalmazhatóak a részleges konfliktus esetén, a két szélsőséges folyamattípus közötti helyzetekben. (alapelv: a múltbeli megfigyelések eltérő súlyozást kapnak – legnagyobbat a legújabbak).

21 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága” c)A hagyományos statisztikai módszertan nem alkalmazható a kiinduló folyamatok, a teljes konfliktus esetében. (Intuitív módszerek, játékelmélet, káoszelmélet, stb.)

22 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás A fentiek alapján az alábbi módszertani áttekintés adható: Nincs megismételhető egzakt Kvantitatív formula. Az output forrása a szakértői agy. Jól definiált módszerek, bárhol és bármikor megismételhető kvantitatív eljárások. Az output forrása a computer. Szubjektív módszerekObjektív módszerek Kollektív szakértői véleményezés Naív, mechanikusSúlyozott módszerek Idősorok extrapolációja Regressziós paraméterek extrapolációja Harmonikus átlagolás Exponenciális kiegyenlítés Szóbeli (brainstorming) klasszikus anonym didaktikus destruktív-konstruktív Philipps 66 kreatív szinektika Írásbeli Delphi SEER Cross-impact „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

23 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága” Módszertani fa (J.S. Armstrong)

24 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás Köszönöm megtisztelő figyelmüket! „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”


Letölteni ppt "„Múlt és jövő – statisztika és előrelátás” Besenyei Lajos a közgazdaságtudomány kandidátusa,egyetemi tanár a Statisztikai Bizottság elnöke „150 éve alakult."

Hasonló előadás


Google Hirdetések