Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Múlt és jövő – statisztika és előrelátás”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Múlt és jövő – statisztika és előrelátás”"— Előadás másolata:

1 „Múlt és jövő – statisztika és előrelátás”
Besenyei Lajos a közgazdaságtudomány kandidátusa,egyetemi tanár a Statisztikai Bizottság elnöke „Múlt és jövő – statisztika és előrelátás” „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága” a Gazdaság és Jogtudományok Osztálya Közgyűléshez kapcsolódó tudományos ülésszaka Magyar Tudományos Akadémia, Budapest, május 20

2 Tekintsd a múltat – meglátod a jövőt. (kínai közmondás)
Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás Tekintsd a múltat – meglátod a jövőt. (kínai közmondás) Sohasem tudjuk, mit hoz a múlt. (magyar közmondás) A jövőbe vezető út a múlt köveivel van kirakva. Ne veszítsünk el semmit a múltból. Csakis a múlttal alkothatunk jövőt. (A. France) „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

3 A jövő csupa múltból áll. (A. France) A múlt a jövendőnek titka.
Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás A jövő csupa múltból áll. (A. France) A múlt a jövendőnek titka. (Kossuth Lajos) Beszéld el nekem a múltat, s megismerem a jövőt. (Konfúciusz) Dolgokat csak azután jósolhatunk meg, miután megtörténtek. (Ionescu) A múlt a jövő éléskamrája. (saját) „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

4 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás
Elméleti konklúzió: Aki nem ismeri meg (nem törekszik) a múlt tényeinek megismerésére, elemzésére és értékelésére – annak a jövő idegen, meglepetésekkel teli események halmaza. „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

5 Módszertani konklúzió
Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás Módszertani konklúzió A jövőkutatás módszertani „nehéztüzérségét” a múlttal foglalkozó tudományterületek jelentik. Régészet Történelemtudomány Statisztika „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

6 Egy adott korban a múltból levezethető jövőkép minőségét meghatározza
Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás Egy adott korban a múltból levezethető jövőkép minőségét meghatározza az adott kor tudományos fejlettségi szintje, az időbeli változások sebessége. „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

7 Ókor Újkor Modernkor Idő Anyag Emberi modell Tudomány, művészet
Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás Időszak Tényezők Ókor Újkor Modernkor Idő Több nemzedékváltás alatt érzékelhető változás Egy nemzedékváltásban érzékelhető változás Egy nemzedék életében érzékelhető változások Anyag Márvány, arany Acél, szén Elektron, fény Emberi modell Szobor Gőzgép Számítógép Tudomány, művészet Szobrászat, építészet, statika, geometria Barokk ízlés, mozgás, jövővel foglalkozó tudományok (dinamika, evolúció) Modern természettudomány, informatika, csúcstechnika „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

8 JÖVŐORIENTÁCIÓS SZINTEK
Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás JÖVŐORIENTÁCIÓS SZINTEK ŐSKOR Biológiai szint I. (teljes függőség a természettől, prezentizmus, rövid távú előrelátás) - nem tudományos előrelátás (pseudo scientific, non scientific foresight, jóslás, jövendőmondás, jövendölés - prófécia. DELPHOI). - tapasztalati előrelátás „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

9 ÓKOR Biológiai szint II.
Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás ÓKOR Biológiai szint II. Determinisztikus folyamatok tudományos módszereken alapuló előrelátási lehetőségét a természettudományok fejlődése tette lehetővé. (csillagászat, fizika, matematika, statika, stb.) Arisztotelész, i.e ; „Hold alatti” és „Hold feletti” világ, Szolón, i.e.640/30-559, narancstermés biológiai ciklusa. „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

10 ÚJKOR Technikai- gazdasági- üzleti szint
Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás ÚJKOR Technikai- gazdasági- üzleti szint Ipari forradalom, a változások fokozódó gyorsulása Sztochasztikus folyamatok tudományos elemzése és előrejelzése (valószínűségszámítás, matematikai statisztika) (Pascal, Fermat, Bernoulli, majd Laplace, Poisson, Gauss később Kolmogorov) 1928. O. Morgenstern „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

11 LEGÚJABB KOR Komplex gazdasági-
Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás LEGÚJABB KOR Komplex gazdasági- (Informatikai forradalom) társadalmi- planetáris szint XIX.sz. XX.sz. XXI.sz. A B C XVIII.sz. Idő „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

12 A minőségi ugrás főbb tényezői:
Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás A minőségi ugrás főbb tényezői: A globalizáció felgyorsulása Informatikai forradalom (információs társadalom) Biológiai forradalom (emberi géntérkép, klónozás, stb.) Földön kívüli élettér (turisztikai űrutazás) A függőségi háló sűrűsödése „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

13 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás
„150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

14 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás
„150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

15 A múlt – jelen – jövő kapcsolódási módja:
Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás A múlt – jelen – jövő kapcsolódási módja: múlt jelen jövő A jelen-jövőkapcsolódási fokát kifejező együttható A jelen időpontja Új tényező, amely a jelenben még nem érzékelhető A vizsgált folyamat értéke adott időpontban Véletlen tényező Előrejelzési időtáv „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

16 Folytatódó folyamat: múlt jelen jövő azaz: így:
Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás Folytatódó folyamat: múlt jelen jövő azaz: így: „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

17 Kiindulási folyamat: múlt jelen jövő azaz: így: ? ? ? ? ?
Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás Kiindulási folyamat: múlt jelen jövő ? ? ? ? ? azaz: így: „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

18 A jelen-jövő közötti egyensúlyi helyzet:
Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás A jelen-jövő közötti egyensúlyi helyzet: A B C D E F Y t Az alábbi értelmezések adhatók: Megfigyelési időszak Előrejelzési időszak Egyensúlyi helyzetek A – B B – C Egyensúly B – D D – E Részleges konfliktus C – E E – F Teljes konfliktus „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

19 A fentiek módszertani következménye
Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás A fentiek módszertani következménye A statisztika klasszikus módszerei (idősoranalízis, sztochasztikus kapcsolatvizsgálat) eredményesen használhatók a folytatódó folyamatok, az egyensúlyi helyzet esetében. „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

20 Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás
Speciális, előrejelzési célokra továbbfejlesztett statisztikai módszerek alkalmazhatóak a részleges konfliktus esetén, a két szélsőséges folyamattípus közötti helyzetekben. (alapelv: a múltbeli megfigyelések eltérő súlyozást kapnak – legnagyobbat a legújabbak). „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

21 (Intuitív módszerek, játékelmélet, káoszelmélet, stb.)
Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás A hagyományos statisztikai módszertan nem alkalmazható a kiinduló folyamatok, a teljes konfliktus esetében. (Intuitív módszerek, játékelmélet, káoszelmélet, stb.) „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

22 A fentiek alapján az alábbi módszertani áttekintés adható:
Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás A fentiek alapján az alábbi módszertani áttekintés adható: Szubjektív módszerek Objektív módszerek Nincs megismételhető egzakt Kvantitatív formula. Az output forrása a szakértői agy. Jól definiált módszerek, bárhol és bármikor megismételhető kvantitatív eljárások. Az output forrása a computer. Naív, mechanikus Súlyozott módszerek Kollektív szakértői véleményezés Szóbeli (brainstorming) klasszikus anonym didaktikus destruktív-konstruktív Philipps 66 kreatív szinektika Írásbeli Delphi SEER Cross-impact Harmonikus átlagolás Idősorok extrapolációja Regressziós paraméterek extrapolációja Exponenciális kiegyenlítés „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

23 Módszertani fa (J.S. Armstrong)
Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás Módszertani fa (J.S. Armstrong) „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”

24 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Besenyei Lajos: Múlt és jövő – statisztika és előrelátás Köszönöm megtisztelő figyelmüket! „150 éve alakult az MTA Statisztikai Bizottsága”


Letölteni ppt "„Múlt és jövő – statisztika és előrelátás”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések