Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az EU Monetáris politikája Közös Monetáris Politika.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az EU Monetáris politikája Közös Monetáris Politika."— Előadás másolata:

1 Az EU Monetáris politikája Közös Monetáris Politika

2 Gazdasági és Monetáris Unió  Nem csak az áruk, a szolgáltatások, a munkaerő és a tőke piacain nincsenek korlátozások,  hanem azonos gazdaság és pénzügypolitika is érvényesül.  a Gazdasági és Monetáris Unió legfejlettebb szintjén megszűnnek a nemzeti pénznemek és a tagországok közös valutát használnak.

3 Gazdasági és Monetáris Unió A monetáris integrációnak két fő összetevője van:  árfolyamunió: Az árfolyamunión belül a résztvevő országok valutáinak árfolyamai tartósan stabil (fix) kapcsolatban vannak.  tőkepiaci unió: A tőkepiaci unióban a tőke teljesen szabadon mozoghat.

4 A Monetáris Unió megteremtésének fő lépései  1958 – Bretton Woods-i rendszer (fix árfolyamrendszer)  1969 – Hágai csúcs: a gazdasági és monetáris unió elképzelése  1970 – Werner-terv: a megvalósítási terv (DE! Az 1971-73-as olajválság megakadályozta, hogy megvalósuljon)  1979. március 12. – Európai Monetáris Rendszer (European Monetary System = EMS) létrehozása

5 Európai Monetáris Rendszer (EMS ) Fő célja, az árfolyam-stabilitás megteremtése. E Eszközei:  az árfolyam-mechanizmus (ERM): (+/- 2,25 %),  az európai valutaegység (ECU) bevezetése  Európai Monetáris Együttműködési Alap (EMCF)

6 Az ECU fogalma Az ECU mint kosárvaluta a közösségi valutáknak a tagországok gazdasági jelentőségét tükröző súlyozással kialakított „összetételét ” jelentette, amelynek értékét az alkotórészek értéke adta. Az ECU funkciói  Az árfolyam-mechanizmusban az árfolyamrögzítés eszköze;  a közösségi költségvetés, elszámolások, fizetések, statisztikák pénzneme;  az EMS-ben résztvevő országok jegybankjai számára tartalékvaluta, illetve a jegybankok közötti hitelezés eszköze.

7 1991-Maastrichti szerződés: az európai monetáris integráció feltételei: Lassú, hosszan tartó elő-szakasz szükséges A résztvevő országok gazdaságának konvergálniuk kell! A Delors-terv a GMU megvalósításának 3 szakasza Első szakasz (1990-1994. január 1-ig) a közösségen belüli tőkeforgalom korlátainak teljes lebontása; a jegybankok teljes függetlenségének megteremtése a gazdaságpolitikai és pénzügyi együttműködés erősítése; valamennyi tagállam részvétele az EMS rendszerben; A GMU megvalósítása

8 2. szakasz: 1994. jan. 1 – 1999. jan. 1. között Az un. „puha unió” létrehozása  az Európai Monetáris Intézet felállítása,  a nemzeti jegybankok közötti együttműködés kialakítása;  az EMS és a pénzügyi szféra működésének felügyelete;  az ECU használati körének bővítése;  a konvergencia-kritériumok teljesítése,  a harmadik szakaszra való áttérés előkészítése;

9 3. szakasz: 1999. jan. 1-től- 3. szakasz: 1999. jan. 1-től- A 3. szakasszal kapcsolatos döntéseket a Tanács minősített döntéssel hozza meg a konvergencia-kritériumok alapján: a közös pénz, az Euró bevezetése.

10 Az euró bevezetésének 3 fázisa 1. 1998. V. 2-3 – 1998. XII. 31. – döntés az eurót bevezető országokról, az Európai Központi Bank és a Központi Bankok Európai Rendszerének létrehozása, valutaárfolyamok rögzítése 2. 1999. I.1 – 2001. XII. 31 – euró számlapénzként megjelenik, egységes monetáris politika 3. 2002. I.1 – 2002. II. 28 – euró fizikai megjelenése, pénzcsere, nemzeti valuták kikerültek a forgalomból Az európai pénzügyi integráció részletei

11

12 12 Az euro övezethez csatlakozni nem kívánó régi tagállamok Nagy-Britannia, Svédország, Dánia Közvélemény-kutatások, Ellenséges sajtó, Konzervatív Párt politikája, Rossz kezdeti tapasztalatok Jóléti modell preferálása, Kormányzati irányítás alatt működő jegybank, (ellentétes az euró bevezetésének kritériumaival) Önkéntes kimaradás

13 EURO a világban

14 Konvergencia kritériumok Monetáris kritériumok  a jelölt inflációs rátája a belépést megelőző évben legfeljebb 1.5 %-kal haladhatja meg a három legalacsonyabb tagország inflációs rátáját;  a hosszúlejáratú kamatláb nem haladhatja meg 2 százalékpontnál többel a három legjobb teljesítményt nyújtó országét Fiskális kritériumok  a költségvetés deficitje nem haladhatja meg a GDP 3 %-át;  az államadósság pedig nem lehet több, mint a GDP 60%-a; Árfolyam kritérium  legalább két éven keresztül belül kell maradnia a 2.25 %-os árfolyam-ingadozási sávon, és ez idő alatt nem folyamodhat leértékelésért sem;.

15 A közös pénz előnyei - hátrányai  Egységes, kockázat mentes piac  A kockázat csökkenés miatt alacsonyabb infláció és kamatlábak  Gyorsuló gazdasági növekedés  Nincs spekuláció  Felszabaduló jegybanki tartalékok  EU monetáris szuverenitása – befolyása a világban  Spill-over hatás politikai unió  Seigniorage bevételek (készpénzcsere) elvesztése (alacsony inflációs környezetben nem jelentős)  Pénzügy-politikai eszközök túl korai feladása  A jegybank végső hitelezői funkciójának megszűnése (banki és pénzügyi válságok esetén kritikus tényező)

16 Közgazdasági előny-hátrány mérleg  Hitelesség növekedés: csökkenő kamatok  A közös valuta használatából fakadóan eltűnő árfolyamkockázat és a tranzakciós költségek csökkenése  Ösztönző a strukturális reformokhoz, a prudens makropolitikához  Seigniorage bevételek elvesztése (alacsony inflációs környezetben nem jelentős)  Pénzügy-politikai eszközök túl korai feladása  A jegybank végső hitelezői funkciójának megszűnése (banki és pénzügyi válságok esetén kritikus tényező)

17 Magyarország és az euró

18 Az euró bevezetése és Magyarország: az eddigi történet  2003. július, Előcsatlakozási program: 2008-as céldátum, mint a befektetők megnyugtatásának eszköze  2004. május, Konvergenciaprogram: 2009-2010- re módosítás (sajnálatos precedens teremtés, azonnal jelentkező szkeptikus hangok)  A kijelölt makropálya (különösen a deficitcsökkentési ütem) bizalmi próbakővé vált, a hitelesség kitüntetett szerepe az eurócsatlakozás végső szakaszában  2005. december: újabb átütemezési döntés  ?????


Letölteni ppt "Az EU Monetáris politikája Közös Monetáris Politika."

Hasonló előadás


Google Hirdetések