Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CABINETMAKING (BÚTORASZTALOS) JOINERY (ÉPÜLETASZTALOS)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CABINETMAKING (BÚTORASZTALOS) JOINERY (ÉPÜLETASZTALOS)"— Előadás másolata:

1 CABINETMAKING (BÚTORASZTALOS) JOINERY (ÉPÜLETASZTALOS)

2 Szponzorok: Tooltechnic System Kft. (Festool márka hazai márkaképviselete) H-Didakt Kft. Versenyzők: Ónodi Zoltán – Joinery Botos András – Cabinetmaking Szakértők: Babanecz Csaba – Joinery Galambos Tibor – Cabinetmaking

3 Előválogató verseny: A szponzorok által meghirdetett verseny felhívásra az ország minden tájáról érkeztek nevezések, közel ötven fiatal asztalos jelentkezett a válogatóversenyre. A nagyszámú jelentkezés miatt április 1-én előválogató versenyt rendeztünk. Az előválogató verseny helyszíne: Kaesz Gyula Faipari Szakközépiskola és Szakiskola, Budapest Feladat: háromszög alakú keret, vízszintes és ferde osztókkal kiegészítve, különböző asztalosipari kötésekkel. A feladatot nehezítette, hogy bükkfából készült és négy óra állt rendelkezésre a feladat teljesítésére. Az előválogatón továbbjutott nyolc versenyzőnek nyílt lehetősége arra, hogy a válogatóversenyen összemérjék tudásukat.

4

5 Válogatóverseny: 2011. április 18-19. Helyszín: HUNGEXPO „G” pavilon.
A válogatóverseny a Szakma Sztár fesztivál keretein belül került megrendezésre a Szakma Kiváló Tanulója asztalos versennyel közös standon. A kétnapos válogatóversenyen a feladat elkészítéséhez összesen tizenkét munkaóra állt a versenyzők rendelkezésére. A versenyfeladat és az értékelési szempontok egyaránt a nemzetközi versenyek elvárásainak megfelelően kerültek összeállításra. Feladat: egy támlás lépcsőelemet kellett elkészíteni, hagyományos asztalosipari szerkezeti kötésekkel, szakszerűen, méretpontosan, kézi illetve gépi megmunkálással. A feladatot bükkfából és kőrisfából készítették el a versenyzők.

6

7

8

9 Felkészítés: 2011. május-június:
A szakértők által kiadott gyakorló feladatok (íves ajtókeret, ferde oldalú fiók) elkészítése megadott rajzok és leírás alapján. Bútorasztalos és épületasztalos szerkezeti kötések gyakorlása, kiemelt figyelemmel a Worldskills versenyeken alkalmazott speciális faipari kötésekre és szerkezeti megoldásokra. Felkészítő nap: június 17. Helyszíne: Festool oktatóterem, Budapest. A szakértők által kiadott és a versenyzők által elkészített gyakorló feladatok bemutatása és értékelése. A versenyen használt szerszámok, eszközök és gépek bemutatása. A verseny helyszínén rendelkezésre álló gépek adatainak elemzése.

10

11 Kiválasztó verseny: 2011. június 24.
Helyszín: Kaesz Gyula Faipari Szakközépiskola és Szakiskola, Budapest. Feladat: a versenyzőknek egy ablakszerkezetet kellett elkészíteni, hagyományos asztalosipari szerkezeti kötésekkel, szakszerűen, méretpontosan, kézi illetve gépi megmunkálással. A feladatot tölgyfából készítették el a versenyzők. A kiválasztó verseny eredménye alapján a bútorasztalos (cabinetmaking) szakmában Botos András, az épületasztalos (joinery) szakmában pedig Ónodi Zoltán indul a 2011-es londoni Worldskills szakmai versenyen. A harmadik helyezett Iker Attila tartalék versenyzőként készül tovább.

12

13 Felkészítés: 2011. július: A két versenyző felkészítése a kiválasztó verseny után elkezdődött. Botos András az ÉVOSZ szervezésében egy Leonardo Program keretében a francia Les Compagnons Du Devoir felnőttképző intézményben tanul. A versenyző a júliusi időszakban Galambos Tibor szakértő által összeállított feladatokat gyakorolta az intézmény műhelyében, a felnőttképző központ és a francia mesterek támogatásával és együttműködésével. Ónodi Zoltán július első felében Fekete Zoltán asztalosműhelyében, Bér községben, Babanecz Csaba szakértő által összeállított feladatokat készítette el. Zoltán július második felében pedig Hajdúnánáson édesapja műhelyében gyakorolta a feladatokat. Az elkészített feladatokat a szakértők és a felkészítők folyamatosan értékelték.

14 Felkészítés: 2011. augusztus:
Augusztus 2-án Budapesten a Tooltechnic System Kft. oktatótermében tartottunk egész napos tréninget a versenyzők, a szponzorok, a szakértők és a felkészítők részvételével. Győri Csaba a Tooltechnic System Kft. képviselője bemutatta a versenyen használható Festool márkájú gépeket és szerszámokat, a versenyzők gyakorolták a gépbeállításokat és a gépekkel végezhető különböző műveleteket. A versenyre szállítandó szerszámok és kisgépek, illetve a szerszámosládák tartalmának előkészítése is megtörtént. A versenyzők a szponzorok által biztosított Festool márkájú gépeket fogják használni a versenyen és ezekkel a gépekkel végzik a további felkészülést is.

15 Felkészítés: A felkészítésben részt vesznek azok a szakiskolák is, ahol a versenyzők korábban tanultak. A gödi Piarista Szakiskolában Botos András korábbi mesterével Ádám Tamás szakoktatóval gyakorolja a feladatokat, a hajdúnánási Csiha Győző Szakképző Iskolában pedig Ónodi Zoltán készül Nagy Attila szakoktatóval. Augusztusban Fekete Zoltán asztalosműhelyében a versenyzők együtt készülnek két héten keresztül. A két versenyző a közös felkészítés során egymás munkáját is segíti, javaslatokkal és szakmai tanácsokkal kiegészítve. A versenyzők az előzetes test projekt feladatokat gyakorolják. A felkészítésen a szakértők is részt vesznek és folyamatosan koordinálják, értékelik a versenyzők munkáját. A versenyzők felkészítését Berkes Gábor korábbi Worldskills versenyző is segíti, szakmai tudásával és versenytapasztalatával.

16

17

18 Felkészítés: Augusztus 31. – Felder oktatóterem, Sümeg
A londoni verseny egyik fő támogatója a Felder faipari cég A versenyhelyszínre telepített gépek nagy részét a Felder biztosítja, ezért felkeressük a Felder-Group Hungária sümegi telephelyét. Az oktatóteremben a versenyzők és a szakértők egy gépbemutató keretében tájékozódnak a gépekről, és gyakorolhatnak azokon a gépeken, amelyeket a londoni versenyen is használni fognak. 2011. szeptember: Szeptemberben Botos András a francia felnőttképző központban folytatja a felkészülést, Ónodi Zoltán pedig a Kaesz Gyula Faipari Szakközépiskola és Szakiskola tanműhelyében gyakorol a versenyre. A szeptemberi intenzív felkészülés során a kiválasztott versenyfeladatok gyakorlása történik, a versenyhelyzetnek megfelelően kialakított körülmények között, meghatározott időkeret és pontozási rendszer alapján.

19 Test project: Mindkét szakmában elkészültek az előzetes feladatok.
A cabinetmaking szakmában még 3 feladat van (japán, tajvani, olasz), és szeptember elején választják ki a konkrét versenyfeladatot. A versenyzőknek egy ajtós-fiókos kisszekrényt kell majd elkészíteni tölgy furnérozott forgácslapból és tölgyfából, a 4 napos versenyen 22 óra alatt. A joinery szakmában 2 feladatot kell majd elkészíteni, az egyik egy „síkbeli”, a másik pedig egy „3D-térbeli”. A két feladat tölgyfából és kőrisfából készül majd, és szintén 4 nap és kétszer 11 óra áll rendelkezésre a versenyzők részére. Itt már kiválasztották a versenyfeladatokat, a síkbeli feladat egy ablakszerkezet (magyar szakértő javaslata), a térbeli feladat pedig egy lépcsőelem (koreai szakértő javaslata). A feladatok 30 %-ban változnak majd a verseny előtt.

20 További információk a versennyel kapcsolatban:

21 Köszönjük a figyelmet! Ónodi Zoltán és Botos András
asztalos versenyzők Babanecz Csaba és Galambos Tibor asztalos szakértők


Letölteni ppt "CABINETMAKING (BÚTORASZTALOS) JOINERY (ÉPÜLETASZTALOS)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések