Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Franciaország.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Franciaország."— Előadás másolata:

1 Franciaország

2 Elhelyezkedés – természeti adottságok
Az ország területe: km2 Franciaország Nyugat-Európa legnagyobb állama. Nyolc ország határolja. Három tenger (Földközi-, Északi-tenger és az Atlanti-óceán), három hegyvonulat öleli körbe (Pireneusok, Alpok, Ardennek). Mérsékelt égövi klíma uralkodik északon, déli részén pedig mediterrán éghajlati zóna. Legmagasabb hegycsúcsa a Mont Blanc (4808m).

3 Népesség Lakossága: 64,5 millió fő.
Főbb etnikumok: arab, berber, olasz és spanyol. Vallás: római katolikus, protestáns, zsidó, arab. Hivatalos nyelv: francia Egyéb beszélt nyelvek: baszk, breton, katalán, korzikai.

4 Gazdaság Energiatermelés a világ második legnagyobb
Fejlett ország Tagságai: ENSZ, EU, IMF, G8. GDP : 2118 milliárd dollár. Energiatermelés  a világ második legnagyobb atomenergia-termelője (85%) Megújuló energiaforrások : 14% ; Kőolaj és földgáz : 1%.

5 Kereskedelem Hivatalos pénznem: euro
Exporttermékek: műszaki termékek, repülőgép, műanyagok, vegyipari- és gyógyszeripari termékek, vas és acél, bor Importtermékek: műszaki termékek, járművek, nyersolaj, vegyipari termékek. Rafale Bordeaux-i bor

6 Turizmus Az 51,5kilométeres La Manche csatorna választja el Nagy-Britanniától. Normandia kivételes tengerpartjával, természeti látnivalóival gyönyörködtet. (A képen: Etretat) 

7 Baszk-föld A középkorban itt haladt át a Szent Jakab útja, ami nagy kulturális és monumentális ragyogással töltötte be a földet.

8 Loire-vidék Főként mezőgazdasági terület, és az ott lévő gazdaságok és gyümölcsöskertek hozzák a leggazdagabb termést Franciaországban.

9 Cote d’Azur Franciaország egyik legfontosabb turisztikai régiója. Cote d’Azur (Azúr-part), ahol a domboldalakba és hegyekbe ékelődő bájos kis falvak világába is betekintést nyerhetünk.

10 Történelem Franciaország történelme mintegy 1200 évre nyúlik vissza.
Gallia  több tartományból jött létre. A terület Római Birodalom kettéosztása (395) után elveszett a Nyugatrómai Birodalom számára. A középkori Franciaországban Párizs grófját, Hugo Capet-et koronázták királlyá. Uralkodása alatt alakult meg 1253-ban a később világhírűvé váló Sorbonne egyetem Párizsban. 

11 Az Anglia és Franciaország között lezajlott háború 116 évig
A százéves háború ( ) Az Anglia és Franciaország között lezajlott háború 116 évig tartott.  Az franciák sorozatos vereséget szenvedtek az angoloktól. Amikor már Párizs is elesett, egy francia parasztlány Jeanne d'Arc (Szent Johanna), a nép élén több győzelmet aratott. Eretneknek kiáltották ki és 1431-ben a város piacterén máglyán elégették. Francia Forradalom (1789) A polgárság fellázadt és XVI. Lajos ellen fordult. A király a nemzetgyűlés első ülésekor zsoldosokat rendelt Párizsba. A nép látva a katonákat azt gondolta, hogy még sem egyezik bele az új alkotmányba. Ezzel kitört a Francia Forradalom. A zsarnokságba és terrorba hajló forradalomnak Napóleon uralma vetett véget.

12 Bonaparte Napóleon Sikeresen vezette a francia hadsereget, nagyszerű hadvezér volt. Inváziót indított Olaszország ellen, kikergette az osztrák haderőt, és a Pápai Államok hadserege ellen is győzedelmeskedett. Parancsára puccsot hajtottak végre a royalisták ellen, majd 1804-ben császárrá koronáztatja magát. Leveri Ausztriát, és békét köt Angliával. Megtámadja az osztrákokat, a Német-Római császárságot, végül az oroszokat. Sorsát a Waterloo-i csata pecsételte meg. I. világháború 1914-ben a németek Belgiumon keresztül megindították a támadást Franciaország ellen. Az elkövetkező négy évben a nyugati front francia területen húzódott. 1918-ban az antant hatalmak győzelmet arattak, ekkor élte a harmadik köztársaság a legfényesebb pillanatait. A Németországtól elcsatolt Elzász és Lotaringia, valamint a párizsi béke egyéb pontjai lettek az újabb háború okai.

13 II. világháború kezdetén Franciaország hadat üzent Németországnak, támadást azonban nem indított. Megkezdődött a „furcsa háború”. Az Ardenneken átkelő német páncélosok szétverték az francia hadsereget, az országot megszállták. Az ellenállás mindvégig szabotálta a német akciókat, francia katonák ezrei harcoltak a szövetségesek oldalán. A D-day után folyamatosan űzték ki a megszállókat. 1959-ben de Gaulle kivonta a francia csapatokat Algériából. Ez lett a gyarmatbirodalom vége. Kilépett a NATO-ból, országát atomhatalommá tette, kétszer is megvétózta a britek csatlakozási szándékát az EGK-hoz. De Gaulle második elnöksége 1968-ban ért véget. Az évtizedes békét baloldali diáklázadások borították fel, melyeket kormánypárti tüntetések csitították el, az elnök lemondott. Utódai: Georges Pompidou, Giscard d’Estaing, François Mitterrand, Jacques Chirac, és a magyar származású Nicolas Sarkozy.

14 Párizs kihagyhatatlan látványosságai
Operaház Camps- Élysée Diadalív Pompidou központ

15 Notre-Dame Eiffel-torony Louvre

16 Nevezetességek

17 Mont Saint-Michel apátság ~ Normandia
Az apátság egy gránitszikla-szigeten magasodik. A sziget apálykor „száraz lábbal” megközelíthető. A sziget első templomát 708-ban Avranches püspöke kezdte építeni, egy látomás és arkangyali parancs következtében. Az apátság építése 1023-ban kezdődött . D-Day partszakasz ~ Normandia A II. világháború egyik legfontosabb hadművelete a normandiai partraszállás volt. Az 1944 június 6-án indított, németek elleni Overlord fedőnevű támadás a történelem legnagyobb hadműveletének bizonyult.

18 Versailles-i kastély A világ egyik leghíresebb
műemléke. A területen XIII. Lajos építtetett vadászkastélyt, mely azután a Napkirály uralma alatt alakult pompás királyi lakká. A megannyi szépség közül külön kiemelendő a Tükörterem és a királyi kápolna. A parkban további két kisebb palota is található: a Grand Trianon, valamint a magyar történelem szempontjából fájdalmas emlékű Petit Trianon.

19 Epernay ~ Champagne Pezsgő készítéséről és pincéiről híres zegzugos utcácskákkal szabdalt város, amelynek mélyében több mint 300 km hosszú alagutak és vájatok adnak otthont a GKM et Chandon, a Pol Roger, Mercier és a de Castellane márkájú pezsgőknek. Lourdes ~ Baszkvidék Egy kislány, a későbbi Szent Bernadett Mária-jelenései világhírűvé tették. A hagyomány szerint Bernadettnek 18 alkalommal jelent meg Szűz Mária, s többször felszólította, menjen a falu papjához, aki építtessen templomot a forrás mellé. Bernadettnek eleinte senki nem hitt, de eztán a helyiek a forrás mellett csodás gyógyulások szemtanúi lettek.

20 Lyon ~ Alpok Világörökség része, ókori színháza és három gall amfiteátruma a legrégebbi fennmaradt építmények közé sorolandók. Városközpontjában, a Place des Terreaux-n a francia forradalom idején kivégzéseket tartottak. Ma itt áll a Szépművészeti Múzeum és a lyoni bazilika. Avignon ~ Provance 600 kilométerre Párizstól Dél-Franciaországban fekszik e kulturális központ. Leghíresebb épülete a pápai palota, amely Európában a legnagyobb középkori gótikus épület. A 14. században hat pápát választottak meg itt, akik a vatikáni politikai viszályok elől menekültek Avignonba. Az avignoni katedrális legszebb része a XXII. János pápának emelt mauzóleum. Ismert látványosság még az avignoni híd is.

21 Monaco A francia Riviéra ékköve . Láthatók itt Napóleon személyes tárgyai, a hercegi palota előtt az őrségváltás. A férfiak kedvenc múzeuma a több mint száz veterán luxusautót bemutató hercegi gyűjtemény.

22 If vára és börtöne ~ Marseilles
A gyér növényzetű sziget börtönéről híres. Itt raboskodott Alexandre Dumas regényhőse,  Monte Cristo grófja. I. Ferenc építtette a várat, hogy megvédje Marseille-t és a kikötőket. Csak később vált állami börtönné.

23 Párizs „A város elegáns és kacér, építészete csábító, az éjszakák pedig teli örömökkel és álmokkal”.

24 Eiffel-torony A 324 méteres torony 1930-ig a világ legmagasabb építményének számított. Az építmény első három szintje nyitva áll a nyilvánosság előtt: Az első emeletén lévő étterem a világkiállítás alatt az első számú vendéglőnek számított Párizsban. A második szintet tudományos kísérletek színhelyének szánták, ám később a Le Figaro szerkesztősége foglalta el. Louvre Az 1793-ban megnyitott múzeum rendkívüli gyűjteményében festmények, szobrok és antik műtárgyak vannak a világ minden tájáról. Itt tartják Leonardo da Vinci titokzatos Mona Lisa-ját, Hammurapi törvénykönyvét és a Miló-i Vénuszt.

25 Notre-Dame A világ egyik legismertebb temploma és 1345 között épült. Méreteit mutatja, hogy több mint 6000 hívőt képes befogadni. Itt koronázták meg Napóleont és itt avatták szentté Jeanne d’Arc-ot. Világhírűvé Victor Hugo Quasimodoja tette. d'Orsay Múzeum Az 1986-ban megnyitott múzeum valójában egy átalakított vasútállomás a Szajna partján. Gyűjteménye az közötti időszakot öleli át. Többek között Monet, Manet és Courbet műveit látatjuk benne.

26 Rodin Múzeum A múzeum a Hôtel Biron épületében található, ahol az impresszionista Auguste Rodin szobrász élt és dolgozott.  A termek szobrai közül a leghíresebb a Csók, a kertben pedig a Gondolkodó csodálható meg.

27 Útiterv Időpont: Június 18 (hétfő) - 24 (vasárnap)
Indulás: 18-án ~ vonat (Tata Budapest 9.21) Ár: 805ft/diák; 1 610ft/felnőtt Indulás Budapestről ~ repülőgép: 10.10 Érkezés Párizsba: 12.20 Ár: ft/felnőtt, ft/diák Szállás: Hotel Tolbiac Párizs (8 000ft/nap/2 fő) Reptér - Szállás: metroval, napijegy: 5.9 € (1 756Ft); Út: 30 km 30 perc

28 Hotel Tolbiac Szolgáltatások 24 órás recepció
Sportlétesítmények akadálymentesítése Tv Szabad Újság Nagy sebességű Internet hozzáférés Műholdas TV Zuhany Terasz Könyvtár Étkezés Bar és Étterem .

29 Menetrend 18-án: Reggeli: otthonról Szállásfoglalás 13.00-tól
Pihenés a szálláson: a szálloda szolgáltatásai igénybe vehetők. 13.00 Ebéd: hidegcsomag a szállodából 5€/fő 20.00 Vacsora a szállodában 19-én: Reggeli 8.00-kor (Tea, kávé, tej, narancslé, croissant és müzli 6.50€) 10.00 Eiffel-torony: Nyitvatartási idő: naponta, 09:30-23:00  Belépődíj: 1. és 2. emeleti lift 9 €, 3. emeleti 14 €. Lépcsőn 5 € (2. emelet) 14.00 Ebéd: hidegcsomag a szállodából 5€/fő 15.00 Notre-Dame: Belépődíj: ingyenes, Nyitvatartási idő: naponta 8:00-18:45 19.00 vissza a szállásra 20.00 vacsora a szálláson 20-án: Reggeli 8.00-kor 10.00 Louvre: Nyitvatartási idő: 9:00-22:00 Belépődíj: 10 € egész napos, állandó kiállítások 15.00 D’orsay: Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 9:30-18:00 Belépődíj: 8 € felnőtt, ingyenes 18 év alatt 19.00-vissza a szállásra

30 21-én: Reggeli 8.00-kor Diadalív: Belépődíj: a kilátóhoz: 9 Euró. 26 éven aluliaknak ingyenes.  14.00 Ebéd: hidegcsomag a szállodából 5€/fő 15.00 Camps- Élysée és mellékutcái 19.00 vissza a szállásra 20.00 vacsora a szálláson 22-én: 10.00 Pompidou Központ: modern, bizarr, népszerű múzeum  >> 12€ 15.00 Operaház 6€/jegy 23-án: 10.00 Séta a környéken: Parc de Choisy 17.00 vissza a szállásra (pihenés, pakolás) 20.00 vacsora 24-én: Indulás: Párizs 12:45; Érkezés Budapestre 14:55 Ára: HUF Budapestről Tatára: ft/felnőtt; 745/ftdiák Végösszeg: Ft ( €)


Letölteni ppt "Franciaország."

Hasonló előadás


Google Hirdetések