Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

500 kg-os II. Világháborús Bomba A Kialakult Helyzet és a Jelentkező

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "500 kg-os II. Világháborús Bomba A Kialakult Helyzet és a Jelentkező"— Előadás másolata:

1 500 kg-os II. Világháborús Bomba A Kialakult Helyzet és a Jelentkező
Budapest XIII. Kerület 2008. Július 16. 500 kg-os II. Világháborús Bomba A Kialakult Helyzet és a Jelentkező PV. Feladatok Ismertetése Kovács Zoltán pv. alezredes kirendeltség-vezető

2 2008. Július 16.-i történések ismertetése
A feladatmegoldásban résztvevő erők A PV. lakosság védelmi tevékenysége A tevékenység befejezését követő összegzés

3 2008. július 16.-i történések n órakor a kerületi kirendeltség munkatársai riasztást kaptak a FPVI szabadságon lévő igazgató helyettesétől, hogy a XIII. kerület Tahi és Tatai utca sarkán bombát találtak. A Kirendeltség állománya kor érkezett a helyszínre. (Időközben megtudtuk, hogy a bombával kapcsolatos lakossági bejelentés kor történt meg a kerületi rendőr kapitányságra). Menet közben felvettük kapcsolatot a polgármesterrel és a jegyzővel, illetve a legfontosabb teendőket tisztáztuk.

4

5

6 A helyszínre érkezéskor a már ott tartózkodó rendőri , tűzszerész és polgári védelmi vezetőkkel megtörtént a kapcsolatfelvétel, illetve az FPVI helyszínen tartózkodó vezetőivel megpróbáltunk bekapcsolódni az események folyásába.

7 A rövid történet A XIII. kerület Tahi és Tatai utca sarkán a munkások egy szerelő akna ásásakor 1 db 500 kg II. Világháborús amerikai légibombát találtak. A helyszínen lévő tűzszerész egység vezetője Hajdú Gábor ezredes kijelölte a kiürítendő területet (500 m sugarú kör).

8 A BRFK Rendészeti Szervek Bevetési Főosztálya részéről a rendőri feladatok irányítója Tóth Béla alezredes a megfelelő számú rendőri erővel, megérkezésüket követően zárta a kijelölt lakó negyedeket.

9 A XIII. Kerületi kapitányság helyszínre delegált képviselője Gerberi Béla hadnagy volt a kiürítési feladatok vezetője. A kijelölt rendőrök és polgárőrök segítségével megszervezte és végrehajtatta a lakosság terület elhagyását.

10 A kiürítésre a XIII. kerület Rokolya,- Béke,- Petneházi utcák, illetve a Rendező pályaudvar által határolt területet érintette (1 km²).

11 A polgármester Úrral egyetértésben három intézmény (2 iskola, illetve a VASAS spotcsarnok) lett kijelölve a befogadási feladatok megvalósítására. A lakosságvédelmi feladatokhoz segítséget igényeltem a FPVI igazgató Úrtól, illetve a polgármesteri hivataltól a polgármester kirendelte a megfelelő létszámot. A FPVI igazgatója felvette a kapcsolatot Dr. Göndöcs Zsigmond főigazgató Úrral, aki a helyszínre rendelte a személyzetével a „tömeges baleseti sátort” egy rohamkocsival megerősítve. A segítségre szoruló lakosság lakhely elhagyását, és a későbbi visszatérést több mentő autó és ápoló is segítette. A lakosság tájékoztatását a BRFK, a Katasztrófa-védelem, és az önkormányzat illetékesei végezték.

12

13 A feladatokat megvalósítását segítették a Pest Megyei Speciális Mentő Szolgálat munkatársai és a Budapesti Vöröskereszt önkéntesei is. Az esemény jelentős média érdeklődés közepette folyt le, valamint a helyszínen tartózkodott több miniszter államtitkár és helyi önkormányzati képviselő, és kerületi alpolgármester.

14 A terület kiürítése 21. 25-kor fejeződött be (5
A terület kiürítése kor fejeződött be (5.30) és ezzel egy időben a tűzszerészek hozzáfogtak a robbanótest hatástalanításához. A gyújtószerkezet kiemelése és megsemmisítése kor történt meg. Ezt követően a bombát elszállították a helyszínről. A rendőrség kor a zárást feloldotta és a lakók vissza térhettek az otthonaikba.

15

16 A feladatmegoldásban résztvevő erők
FPVI 14 fő Önkormányzati alkalmazott , illetve kapcsolódó személyek : 32 fő Élelmezési ellátást végzők: 10 fő ORFK-BRFK: 480 fő Polgárőr: 78 fő Tűzszerészek: 13 fő Országos Mentőszolgálat állománya 30 fő ÁNTSZ: 3 fő Magyar Vöröskereszt: 20 fő

17 Pest Megyei Speciális Mentők: 6 fő
Közmű vállalatok: 9 fő MÁV forgalom irányítás: 4 fő BKV: 6 fő ŐSSZESEN: 705 fő

18 A PV. lakosság védelmi tevékenysége
A térinformatikai adatok szerint az érintett területen 4674 lakásban fő lakos volt nyilvántartva. A tapasztalatokat, illetve a nyári időszakot figyelembe véve reálisan kb fő érintettel számoltunk.

19 A befogadó helyeken történő megjelenést szintén a korábbi évek eseményeinek tapasztalatait figyelembevételével a tényleges fő/3 kb kezdeti fővel terveztük.

20 Első lépésként három intézmény (befogadó hely) került megnyitásra:
- Hegedűs G. általános iskola, (400 fő) - Németh L. gimnázium, (600 fő) - Vasas sport csarnok, (1000 fő) További három iskola felkészült kb fő befogadó képességgel. A kijelölt ingatlanokat összesen 490 fő vette igénybe. A jó idő miatt többen a környező parkokban, szórakozóhelyeken, illetve rokonoknál „vészelték” át az eseményt.

21

22 A Hegedűs G. Általános iskolában 100 fő idős mozgáskollározott beteg részére a kerületi kirendeltség és nagyobb részben az FPVI biztosított tábori ágyakat, párnákat takarókat. Ezt 78 fő vette igénybe. A polgármesteri hivatallal kapcsolatban álló étterem 800 db szendvicset készített és juttatott el a befogadó helyekre. A FPVI ferihegyi raktárbázisáról a fektető anyag mellett biztosított palackos ivóvizet. A Vöröskereszt melegíthető élelmiszerekkel és meleg takarókkal járult hozzá az ellátáshoz.

23 A befogadó helyeken tartózkodók és a média tájékoztatását a BRFK és a polgári védelem szakemberei folyamatosan végezték. Az egészségügyi ellátást a befogadó helyenként a kerületi ÁNTSZ-t képviselő személy koordinálta (mentők, vöröskereszt). A robbanótest hatástalanítását és elszállítását követően 2 db BKV busz, valamint a Mentő Szolgálat és a Vöröskereszt beteg szállító autói álltak rendelkezésre a lakóhelyre történő vissza szállításra.

24

25 én 0.30-kor a befogadó helyek kiürítésre kerültek a résztvevők a területről levonultak. Az OKF Főügyeletesének jelentésünk órai elfogadásával befejeztük a feladatot.

26 A tevékenység befejezését követő összegzés
ÉÉrtékelés az önkormányzatnál a polgármester részéről ( ). ZZászlóaljparancsnoki értekezlet a BRFK Rendészeti Szervek Bevetési Főosztályán ( ). AAz értékelések összegzett megállapításai: A A résztvevő szervek a saját szakterületüket érintő tevékenységüket jó szinten látták el. AA résztvevő szervek és szervezetek közötti kommunikáció végre hajtása hiányosságokat mutatott.

27 A a rendőrség nem teljesen ismerte a jogszabályokban előírt feladatait (bár ezt nem mondta ki senki). A a kerületi rendőr kapitányság nem értesített senkit a tevékenység megkezdéséről. A a tűzszerészek és a BRFK képviselői nem adtak lehetőséget a polgármesternek (KVB elnök), illetve a jegyzőnek a feladatok megszervezésére.

28 142/1999. (IX. 8.) Korm. rendelet a tűzszerészeti mentesítési feladatok ellátásáról
II. világháborús lőszert, légibombát, robbanótestet MH I. Honvéd tűzszerész és Hadihajós zászlóalj tűzszerészei hatástalanítják. Helyszíni mentesítéshez való segítséget a rendőri szervek, illetve a település jegyzője, más érintett hatóságok, vagy szervezet képviselői biztosítják.

29 2. § (2) …. bejelentés alapján a települési önkormányzat jegyzője vagy az illetékes rendőri szerv a következő intézkedéseket teszi meg: d) a bejelentő a Tűzszerész Ügyelet által javasolt további indokolt intézkedést (pl. a robbanótest közelében lévő lakóház kiürítése, a veszélyeztetett terület folyamatos őrzése, lezárása) foganatosít.

30 Aa tűzszerészek képviselője nem adott megfelelő információt a kerületi polgári védelem részére a lakosság tájékoztatási feladatok megvalósításához. Aa KVB nem kielégítően szervezte meg a résztvevők kommunikációját (ebben az érintettek sem voltak partnerek). BBefogadó hely, ágy, takaró, fejpárna, egészségügyi ellátás, élelmezés (egyszóval biztonság érzet megteremtése). A A résztvevő szervek jogos vagy jogtalan igényeinek tisztázása (itatás, etetés stb.) A A meglévő KVB tervek modernizálása.

31 A jövőben a tapasztalatok felhasználása (IX. VI.) kerület stb.

32 kovacs.zoltan@katved.hu pvkir.bp13@katved.hu
, 20/ Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "500 kg-os II. Világháborús Bomba A Kialakult Helyzet és a Jelentkező"

Hasonló előadás


Google Hirdetések