Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Horganyzóüzem telepítésének elhárítása Példa civil összefogásra

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Horganyzóüzem telepítésének elhárítása Példa civil összefogásra"— Előadás másolata:

1 Horganyzóüzem telepítésének elhárítása Példa civil összefogásra
Halmy Zsolt hallgató Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Közgazdász-Gazdálkodási Szak A Falu Egészségéért és Környezetéért Egyesület, Szada

2 Utcás-szalagtelkes falu. Szada, Pest m. 1860
Szada nagyközség Pest megyében Gödöllő szomszédságában található. A középkori eredetű település külterületén egyéb ipari gazdasági övezet besorolású ipari-park helyezkedik el. Az ipari-park az M-3 és Szada-Mogyoród harmadrendű út között van.

3 Szada Ipari-park

4

5 Az ipari-parkban a BBB Szada Cink Horganyzó Kft
Az ipari-parkban a BBB Szada Cink Horganyzó Kft. (Mosonmagyaróvár) telket vásárolt, majd tüzihorganyzású üzem létesítésére engedélyt kért a nagyközség önkormányzatának Polgármesteri Hivatalától.

6 Horganyzás A vas- és acél alkatrészek korrózió ellen használt védelmében egyik leggyakrabban alkalmazott fémbevonat a cink vagy más néven horgany. A cink a legolcsóbb galvanizálásra felhasználható fém, az acélnál kevésbé nemesfém, ezért az acélt a korróziótól megvédi. A cink azért védi jól a vas felületét, mert a vas helyett oldatba megy. A korrózióvédelem hasznosságára érdekes példa: Ha az Eiffel tornyot 1889-ben tűzihorganyzott acélszerkezetből építették volna fel, akkor Franciaország azóta évente kb. 10 tonna festéket és jelentős munkabért takarítana meg. A hazánkban keletkező korrózió okozta károk becsült értéke 8-10 milliárd Ft. Az USA-ban ez évente 5-7 milliárd USD.

7

8 Tisztítás Megfelelő bevonat csak fémtiszta felületen alakul ki, ezért az acél felületéről el kell távolítani az acélgyártás során vagy másként rákerült olaj és zsír származékokat, valamint az oxidokat, a revét, vagy rozsdát. Festékeket vagy szilikon alapú olajokat mechanikusan kell eltávolítani. További lehetőség, hogy lágyító hőkezeléssel leégetik a szennyeződést.

9 A reve az acél felületén meleg állapotban képződő oxidréteg.
A reve szerkezete Az acél felületén keletkező reve három vas-oxid rétegből áll: Fe2O3, hematit (legkülső réteg), Fe3O4, magnetit (középső réteg), FeO, wüstit (alsó réteg, közvetlenül a vas felülethez tapadva).

10 A revétlenítésre számos eljárás alakult ki, de
a revét alapvetően kétféle módon távolíthatják el: mechanikus és/vagy kémiai úton Források Dr. Kiss Ervin szerk.: Képlékeny alakítás. Tankönyvkiadó, Budapest, 1987. Óvári Antal főszerk.: Vaskohászati kézikönyv. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1985

11 Kémiai módszerek (pácolás)
A kémiai módszerek alkalmazásakor a revét valamilyen savval, leginkább sósavval vagy kénsavval távolítják el a darab felületéről. Kénsavas pácoláskor a sav legjobban a belső FeO réteget oldja, de magát az alapfémet is – hidrogén keletkezése közben –, amely mintegy lerobbantja a revét a felületről. Ritkán salétromsavat, vagy foszforsavat is használnak, de alkalikus és elektrolitikus pácolási módszer is létezik.

12

13 Tüzihorganyzás A tüzihorganyzás során a megfelelően megtisztított acélszerkezetet folyékony cinkbe (horganyba) mártják. A horganyfürdőben töltött idő alatt a cink a magas hőmérséklet hatására ( C⁰) az alapfém felületébe diffundál és felületére rárakódik.

14

15 Korrózió védelem A tüzihorganyzás után a horganyréteg korrózióval, fehérrozsdával szemben sérülékeny, ezért 3-4 napig száraz helyen kell tartani. A várakozási idő megtakarítására krómsavval passzíválják korrózió-védelem céljából.

16

17 2003. BBB Szada Cink Kft. Szada nagyközség önkormányzatához tervdokumentációt adott be tüzihorganyzóüzem épitésének engedélyezéséhez. A tervezett horganyzandó termék: t/év (2,3 t/h). 2003. a szadai önkormányzat határozatot hoz horganyzóüzem létesítésére. 2004 tavaszán 2111 Szada újságban az önkormányzat bejelenti az építkezést. 2004 június Közmeghallgatás a községben. Vegyes fogadtatás.

18 2004. szeptember A cég beadja kérelmét 15.000 t/év termelésére.
2004. szept. 9. Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség – megállapítja a környezetvédelmi engedélyre való jogosultságot – mivel a késztermék mennyisége t/év így környezetvédelmi tanulmány készítése szükséges.

19 2004. okt. BBB Szada Cink Kft. új dokumentációt nyújt be, amely 12
2004. okt. BBB Szada Cink Kft. új dokumentációt nyújt be, amely t/év (1,8 t/h) terméket tartalmaz. 2004 november Ismételt közmeghallgatás után az önkormányzat deklarálja, hogy nem jön létre az építkezés, majd a külföldi tulajdonos látogatást tesz Szadán. 2004. nov. 19. Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség hozzájárult az építési engedély kiadásához .

20 A felhasznált anyag és a keletkezett hulladék szállítása I.
A technológiában felhasznált anyagok Vegyianyagok Sósav t/év Folyósítószer t/év Zsírtalanító t/év Összesen (1.1) 455 tonna/év Színesfémek Fémcink t (első feltöltéshez) Fémcink folyamatos termeléshez 960 t/év Alumínium-cink ötvözet t/év Összesen (1.2) tonna/év

21 A felhasznált anyag és a keletkezett hulladék szállítása II.
2. Keletkezett hulladékok 1. veszélyes hulladék 1. sósavas oldat 420 t/év 2. zsírtalanító lúgos oldat 56 t/év 3. elhasznált folyósítószer iszap 0,2 t/év 2. cink 1. keménycink 110 t/év 2. cinkhamu 95 t/év Összesen ( ) 681,2 tonna/év 3. Horganyzandó anyagok t/év 4. Késztermékek t/év Összesen (3+4) tonna/év

22 Szállított mennyiség 32 635 tonna/év szállítás
A felhasznált anyag és keletkezett hulladék terv szerint összesen: tonna/év tonna termék előállítása esetén: tonna/év szállítás (Ez megfelel 388 villanymozdony súlyának)

23 A nehézfém-mentes páclé, mint veszélyes hulladék szállítása 16 m³-es mintegy 24 tonnás szállítmányonként történik. Ez a szállítási tömeg figyelemre méltó túlterhelést jelent az ipari-parkhoz vezető Mogyoród-Szada-Veresegyház háromszámjegyű keskeny útnak mind a forgalom, mind a súlyterhelés szempontjából.

24 2004. december 28-án, az egyesület fellebbezést nyújtott be
2004. december 2. az önkormányzat a 2111 Szada című lapban közzéteszi, hogy az üzem létesítésével kapcsolatos esetleges észrevételeket az építési engedély kiadása előtt december 30-ig lehet megtenni a Polgármesteri Hivatalnál. 2004. december 15-én megalakult a Szada Egészségéért és Környezetéért Egyesület. A Szada név használata jogosultságában a szadai önkormányzat nem hozott döntést ezért a civil szervezet nevét A Falu Egészségéért és Környezetéért Egyesület névre változtatta. 2004. december 28-án, az egyesület fellebbezést nyújtott be az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségnek, amelyről értesítette a polgármestert, a jegyzőt, és két illetékes országgyűlési képviselőt. A Főfelügyelőség a fellebbezést december 31-én továbbította a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi Felügyelőségnek.

25 2005. jan. 6. Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség elutasítja az előzetesen szadai lakosok által beadott fellebbezést, megváltoztatja az I.fokú hatóság határozatát, amely szerint környezetvédelmi engedélyre való jogosultság áll fenn. Így lehetővé tette az építkezést. 2005. jan Közép-Duna-Völgyi Felügyelőség közli az egyesülettel a másodfok határozatát. 2005. febr. 1. Az egyesület szakértői véleményt kért a Magyar Mérnöki Kamarától és azt benyújtotta a Polgármesteri Hivatalba. 2005. április 25.A Falu Egészségéért és Környezétéért Egyesület megalakulása jogerőre emelkedett.

26 Szakvélemény a Magyar Mérnöki Kamarától I.
Tüzihorganyzó üzem folyamatos üzemmódban nem működhet egyetlen pácolókáddal, mert csak 3-4 pácolókád tudja megfelelően kiszolgálni a horganyzókádat. Mivel a beérkező felület megtisztítása csak több pácolókádban lehetséges, az összkádtérfogat bőven meg fogja haladnia 30 m³-t. A kádak száma és mérete meghaladja a tonna/év, azaz 1,8t/h tervezett termelési mutatót, vagyis a tervezett 7 m hosszúságú horganyzókáddal rendelkező üzem évente várhatóan tonna acélárut horganyoz. 420 tonna sósav helyett 35 t hulladékra van átvételi nyilatkozat.

27 Szakvélemény a Magyar Mérnöki Kamarától II.
Részletes környezeti hatásvizsgálat szükséges, mivel az üzem kapacitása 2 tonna/h értéket meghalad. Az ipari park egyéb ipari terület besorolású, ezért a 2 tonna/h fölötti termelés nem helyezhető bele. Új engedélyezési dokumentáció szükséges.

28 Az építési engedély dokumentációjának eredeti adatai és annak értékelése
Eredeti adatok 1 db pácolókád 28 m³ Horganyzókád 37,8 m³ Sósavfelhasználás 420t/év Feketeáru kg/15-20’ Termelés 1,5-1,8 tonna/h Évi termelés tonna Értékelt adatok Szabad terület +kádaknak Nagyobb mint 30 m³ 3-4 kád szükséglete vagy 3 hetenként feltöltés Valójában 2,3 tonna/h Valójában tonna a tervezett horganyzókád használata esetén

29 2005. aug. 1. Pest Megyei Közigazgatási Hivatal Építésügyi Főosztálya elutasította fellebbezésünket, mivel a beadás időpontjában az Egyesület nem volt bejegyezve. Az Önkormányzat a szakértői véleménnyel alátámasztott egyesületi vélemény birtokában a reális adatoknak megfelelő építési engedélyezési terv elkészítését kéri a cégtől. A BBB Szada Cink Kft. Újabb kérelmet nem adott be, majd eladta szadai telkét.

30 A veszélyes anyagok felhasználása miatt különös figyelmet igényel a tüzihorganyzás

31

32

33

34

35

36

37 Következtetés A civil szervezet szakértői vélemény birtokában feltárta, hogy az engedélyezett terv eszközparkjának méretei irreálisak, mert nincsenek arányban a tervezett termeléssel. Egyes gépeinek méretei és a várható termék mennyisége meghaladja az „egyéb ipari terület” besorolásnak előírásait. Méretei alapján környezetvédelmi jogosultság megállapítása és új engedélyezési eljárás szükséges.

38 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Horganyzóüzem telepítésének elhárítása Példa civil összefogásra"

Hasonló előadás


Google Hirdetések