Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elektromos sugárzó födémlap

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elektromos sugárzó födémlap"— Előadás másolata:

1 Elektromos sugárzó födémlap

2 Sugárzólap Alkalmazások Szabványminták Előnyei Működési elv Sajátságok
Installáció

3 – Típusok 1) A magas hőmérsékletű fűtő-lap
A sugárzó lapok két fő típusa: 1) A magas hőmérsékletű fűtő-lap A magashőmérsékletű fűtő-lap olyan sugárzófelülettel ellátott,amely 180 fokos szögig képes sugározni. A hőmérséklet ca. 350 oC a sugárzólamellák felületén. Ennek a magas hőmérsékletnek köszönhetően egy intenzív hősugárzás biztosított. Ezért a lapok felfüggesztése 5 és 8 méter között ajánlott. 2) Kevésbé magas hőmérsékletű fűtő-lap Ezen lapok szintén rendelkeznek sugárzófelülettel.Abban különbözik a magas hőmérsékletű lapoktól, hogy a sugárzófelület felszíni hőmérséklete max 110oC.Jelen esetben az intenzív sugárzás alacsonyabb. Ezen lapok felfüggesztése 2,5-3 méter között ajánlott.

4 A sugárzó lapok előnyei
Az energiafelhasználás a fűtőtestes fűtéshez képest lényegesen kedvezőbb Nem kavarja fel a port Egyenletes hőeloszlás, tehát csak néhány fok eltérés van a talaj és a plafon hőmérséklete között a konvektorhoz képest Egészségesebb környezetet garantál, nem szárítja ki a nyálkahártyát, mivel nagyobb páratartalmat biztosít, ezáltal csökkenti a légzőszervi megbetegedések kockázatát. Jó hatással van az izületi megbetegedésekre A lakásban tetszőleges lakberendezési lehetőséget nyújt Nem kell karbantartani a sugárzó lapokat Nagy élettartam Emisszió nélküli, környezetet kímélő fűtési mód kellemesebb hőérzet A sugárzó lapok felülete elektromos áram hatására sugároz. Túlnyomórészt 5 mikrométernél nagyobb hullámhosszúságú hullámokat bocsátva ki. A sugárzás hullámai az emberi test felületéről visszaverődnek. Ugyanez történik az élettelen tárgyak esetében is. A tárgyak felmelegítésével fokos hőmérsékletet érhetünk el, a levegő esetében pedig a fokos kellemes hőmérséklet biztosított, emellett a %-ot spórolhatunk ezzel a fűtéssel. A sugáráram, illetve a 3 mikrométernél nagyobb hullámhosszú sugárzás nem járja át az üveget,ennek következtében az elnyelődési veszteség elhanyagolható.

5 Fűtés sugárzó felülettel
A sugárzás a helyiség minden pontjára irányul. FŰTŐELEM

6 Visszaverődik a helyiség falairól a sugárzás túlnyomó része.
Komfortos környezet Komfortos hősugárzás a lapokon keresztül Kevésbé komfortos konvektorfűtés Visszaverődik a helyiség falairól a sugárzás túlnyomó része.

7 Az infravörös fűtés előnyei
A sugárzó lapok felülete elektromos áram hatására sugároz. Túlnyomórészt 5 mikrométernél nagyobb hullámhosszúságú hullámokat bocsátva ki. A sugárzás hullámai az emberi test felületéről visszaverődnek. Ugyanez történik az élettelen tárgyak esetében is. sugárzó áram, melynek túlnyomórészt 5 mikrométernél nagyobb hullámhosszal rendelkezik. A tárgyak felmelegítésével fokos hőmérsékletet érhetünk el, a levegő esetében pedig a fokos kellemes hőmérséklet biztosított, emellett a %-ot spórolhatunk ezzel a fűtési technikával. Függőleges irányban (a talaj és a plafon között) egyenletes hőeloszlást biztosít, elhanyagolható (1-2 fok eltéréssel). A fűtőtestes fűtés esetében ez a különbség centiméterenként 1 fok eltérést mutat. A szobában a hőkülönbség okozta légáramlás minimálisra csökkenése következtében elhanyagolható a porrészecskék felkavarodása, ezáltal minimalizálódik a különböző légzőszervi megbetegedések (asztma, nyálkahártyagyulladás stb. ) kialakulásának az esélye. A falak fokozott hőmérsékletének köszönhetően a felületi kondenzáció kialakulásának esélye kisebb, ezáltal a páratartalom csak kis mértékben csökken.

8 A sugárzással való fűtés előnyei
A sugáráram, illetve a 3 mikrométernél nagyobb hullámhosszú sugárzás nem járja át az üveget, ennek következtében az elnyelődési veszteség elhanyagolható. A lapok nem igényelnek karbantartást Egészségesebb környezetet garantál, tehát nem szárítja ki a nyálkahártyát, mivel nagyobb páratartalmat biztosít, ezáltal csökkenti a légzőszervi betegségek kockázatát. Jó hatással van az izületi megbetegedésekre. A lakásban tetszőleges lakberendezési lehetőségeket nyújt. Nagy élettartam Emisszió nélküli, környezetet kímélő fűtési mód. Nagyobb hőérzet. Az infravörös fűtés a fűtésmódok közül a legalkalmasabb a falak átnedvesedésének megszüntetésére.

9 A sugárzó lapok megoldást jelentenek a különálló helyiségek és az izolált munkahelyi környezet fűtési problematikájára is. Egy kíméletes fűtési mód, amely száműzi a száraz levegőt és a kavargó port! Kiváló munkakörülményt biztosít.

10 Hőszigetelt épületek (csarnokok, irodák, üzletközpontok, táborok stb.)
Kórházak, iskolák, porták, várótermek stb.) A lapok segítségével ideális hőmérsékletet érhetünk el a repülőgépeken és a repülőtéri csarnokokban egyaránt. Ezáltal elkerülhető a fagyás problematikája is. (ezt a megoldást alkalmazzák a John Lennon Airport, Liverpool repülőtéren is).

11 Működési elv

12 A naphoz hasonló... A sugárzó -lapok a Naphoz hasonló elven működnek. Elsőként fokozatosan felmelegítik a tárgyak és az emberi test felületét az adott helyiségben ( a levegő felmelegítése csupán másodlagos „cél”) Arról van tehát szó, hogy a konvektoros fűtéssel szemben az itt felvázolt fűtési megoldás nyilvánvalóan előnyösebb: fokozatos felmelegítést biztosít, emellett kellemesebb hőérzetet nyújtó természetes megoldás.

13 2.5 m 2.0 1.5 1.0 0.5 20 22 24 26

14 A sugárzás által történő hőközvetítés elve
Minden test rendelkezik egy bizonyos hőmérséklettel és belső hőenergiával. A hőenergia módosul az elektromágneses hullámmozgás tekintetében, ami az adott helyiségben terjed. A test nem szállít hőt, hideg marad. Amikor az elektromágneses hullámmozgás egy másik testtel találkozik, visszaverődik annak felületéről, és megváltoztatja annak hőenergiáját. A test nem veszt hőt, felmelegszik. Az elektromágneses hullámmozgás nem kötődik a külső környezethez, abszolút vákuum esetén is jelen van. A legismertebb sugárzás által történő hőközvetítés a természetes napsugárzás, ami felmelegíti a talajt.

15 Hősugárzás Az adott helyiségben a testek között nincs hőátadás. (A levegő felmelegítése csupán másodlagos.) Az elektromágneses hullámhossz alkalmazása egy közvetítővektorhoz hasonlatos.

16 Tökéletes fűtési rendszer
Konvektor (a levegő melegszik fel először mennyezet Ideális konvektor 22º 21º 20º 19º 18º 16º 23º 16º 18º 20º 22º 24º talaj The chart shows the ideal heating environment. The temperature is warmer at floor level decreasing to ceiling level. Flexel radiant heating systems are very close to this ideal situation, giving a gentle natural comfort heat to the room. However convection heating systems work in the opposite manner to the ideal system. Heat is concentrated at the ceiling and the floor area is much colder.

17 Sugárzási erősség Minél nagyobb a sugárzó felület hőmérséklete, annál nagyobb a sugárzás teljesítménye.

18 Stefan-Boltzmann szabály
A testek maximális sugárzási mutatóját (kisugárzási erősség) fejezi ki a következőképpen: xCox(/100) A testek maximális sugárzási mutatója[W]  : A testek sugárzási mutatója (W/m2) Co: Stefan-Boltzmann Állandó = [W/m².K4], ún. lehető legsötétebb test sugárzási együtthatója T : Abszolút hőmérséklet (°C)

19 – fajlagosság

20 Magas hőmérsékletű fűtő -lemez
70 % Az adott teret min. 70%-ban állandó sugárzás éri A lamellák felületi hőmérséklete– ca. 350°C. teljesítménysor 900, 1200, 1800, 2400, 3000, 3600 W lefedettség IP X4 A működéshez megfelelő feszültség 230 V vagy 400V Beépítési magasság (5-8 m teljes felületi fűtés esetén, 3,5 – 4,5 m részleges fűtés esetén)

21 S – A technológia folyamata
Hőszigetelés kőzetgyapottal lakkozott lemezzel burkolva. Fűtéselem (Aluminiumlemez beléjük préselt fűtőszállal) Szilikát speciális felület, amely növeli a hőenergia kisugárzását a helyiségben.

22 Alacsony hőmérsékletű lemezek
A teret 85%-ban éri állandó sugárzás A sugárzó felület felszíni hőmérséklete fok teljesítménysor 300, 600, 700 W lefedettség IP20, IP44, IP54, IP65 feszültség 230 V Univerzális csatlakozó Mennyezeti elemek közé, alá is beépíthető Beépítési, elhelyezési magasság (2,7 – 3,8 m)

23 S – működési elv A vas és cinklemezből álló burkolat, belső kőzetgyapot-szigeteléssel van ellátva. Hőelemek – hőfólia vagy hővezeték Hőelemek, hőfólia vagy hőkábel THERMOQUARTZ® - speciális belső sugárzófelület- a sugárzás energiaátalakulása THERMOCRYSTAL® -speciális külső sugárzófelület a sugárzás melegítő hatása

24 –Tervezés

25 Állandó jó hőérzetet A helyiség mindenkori hőveszteségét kiszámítani Q [W]. A fűtés az épület jövőbeni működésének függvénye. Állandó jó hőérzetet biztosító fűtés: - Hőáramlási mutató k (U): - Fal < 0,5 W/m2K - A padló területe < 0,5 W/m2K mennyezet < 0,35 W/m2K A magas értékek (U) megnövelik a működési költségeket és csökkentik a kellemes hőérzetet!

26 Az összhőteljesítmény megtervezése, és a sugárzóelemek felszerelése
3) Minden egyéb fűtési technikával összehasonlítva a hőveszteség 20 %-kal jobb eredményt mutat (azaz kisebb), a fűtési rendszer nagyobb dinamikája miatt. P= 1,2 * Q [W] A felületegységre eső teljesítmény a következőképpen alakul: P/S<150W/m2 S A helyiség padlózata [W]

27 Az összhőteljesítmény megtervezése, a sugárzó lapok felszerelése
4) A legkisebb fűtőegység-darabszám megállapítása, és egy homogén sugárzási mező képzése. n> S/H2 H Feltételezett beépítési maximum [m] A hőegységek magasabb száma javítja a hőérzetet, ámde növeli a költségeket! 5) Egy fűtőegység fűtőteljesítményének kiszámolása után, a mindenkori típus teljesítménysorából a következő névleges értéket kell kiválasztani. A fűtőelemek számát pontosítani kell, figyelembe véve az összcsatlakozási értéket. Pn = P/a » Pjm n = P/Pjm

28 Az összhőteljesítmény megtervezése, és a sugárzó lapok felszerelése
6) Meg kell tervezni az egyes lapok elrendezési sémáját. Emellett szükséges, a kerettávolság és a lapok közti távolság figyelembe vétele a sematikus ábra alapján.

29 Az összhőteljesítmény tervezése, illetve a sugárzó lapok száma, valamint azok felszerelése
7) A táblázat és a diagram segítségével állapítsuk meg a beszerelési magasságot. Szokásos beszerelési magasság:: 300 W 2,7 - 3,2 m 600 W 3,0 - 3,8 m 700 W 3,0 - 3,8 m 900 W – 1200W 4,5 - 6,5 m 1800 W – 2400W 5,0 - 7,0 m 3000 W – 3600W 6,0 - 8,0 m

30 Diagramm – grafikai módszer
Diagramm a beszerelési magasság megállapítására az alacsony hőmérsékletű fűtő-lap esetén E300W

31 Diagramm – grafikai módszer
Diagramm a felfüggesztési magasság megállapítására az alacsony hőmérsékletű fűtő-lap esetén– kidolgozás céljából 600 und 700W

32 Diagramm – grafikai módszer
Diagramm a maximális beszerelési magasság megállapítására a magas hőmérsékletű S lapok esetén(1200 – 3000W)

33 Diagramm – grafikai módszer
Diagramm a felfüggesztési magasság megállapításához az S30-S36 esetén

34 Ajánlott beépítési magasság
A sugárzási hő aszimmetriája függőleges irányban < 12°C Hőmérsékleti különbség esetében: 8 és12°C -os hőmérsékletkülönbség esetén kellemetlen lesz a hőérzet 8°C-nál kisebb hőmérsékletkülönbség esetén a hőérzet kifejezetten kellemes.

35 A sugárfűtés-projekt ajánlott módozatai
zónafűtés A hagyományos fűtés a hőérzet alacsonyabb szintjével jár A fűtés egyik módja,amikor egy adott nagyságú,teljes területében nem kifűtött teret, a hősugárzás által csupán kis területen fűtünk ki. (a kevésbé izolált csarnokok esetében) Az épületburkolatok hőáramlási mutatója k (U) > 2W / m2K

36 A zóna-fűtés fűtő-lapok felhasználásával
Abban az esetben is, ha hiányzik a padlózat minimális hőszigetelése, kiváló nedvességszigetelést biztosít a nem alápincézett épületekben is. A fűtési zóna felületének nagysága, a lemezek száma és a felfüggesztési magassága meghatározza a csatlakozási értéket. megállapítja. Ha nagyobb sugárzásmennyiség szükségeltetik, akkor a zónafűtés csak magasabb hőmérsékletű lapokkal oldható meg. A felfüggesztési magasság 3,5 – 4,5 m között mozog. Ebben az esetben a tényleges csatlakozási érték Pe=0,6P (ill. 0,7P) (A kiválasztott lap csatlakozási értéke) a zóna tényleges felülete és a kiterjedése. S= (1 + 0,6H) (W+0,6H) l – a lapok hosszúsága [m] W – a lapok szélességee [m] A magas hőmérsékletű lapok Fenix konstrukciója 4 méter magasságban felfüggesztve kb. 3,8 x 2,7m, 10 m2 tényleges felületet foglal magában. A sugársűrűség W/m2, a magas hőmérsékletű lemezek teljesítménye 3 fűtésszegmensből áll. Ez az érték túllépi 150 W/m2 -t. Ajánlott intézkedések: A nagyobb épületekben - ha zónafűtést alkalmaznak - előfordulhat kontrollálatlan cirkuláció, vagy helyi átfagyás. Ha körülmények lehetővé teszik, hogy ezt a zónát 2, 5 méter magasságban körülhatárolják egy egyszerű, előre gyártott konstrukció segítségével. Megszakított fűtésüzem azon épületek esetében, ahol az emberek rövid ideig tartózkodnak. (különösen templomok, történelmi épületekben található koncerttermek stb. magas mennyezetű épületek, termek)

37 Összeszerelés Alacsony hőmérsékletű -lemezek
A lemezek egy 1 méter hosszú csatlakozózsinórban végződnek. A lapok felszerelése közvetlenül a mennyezetre, egy megerősített keret segítségével (szabványelőírás szerint s E 300U, E 600U und E 700U számmal szállítottak, illetve a másik típusok közül a külön ilyen célra rendelt IKP, IN és IN-2 elemek), a mennyezetkazettára vagy lánccal valamint kötéllel való felakasztással történik. Az összeszerelés folyamata a mellékelt ábrán nyomonkövethető. A lapok mennyezetre történő felerősítése Keret Vezeték Fűtőlap

38 Összeszerelés Magashőmérsékletű S lemezek
A lapok felszerelése közvetlenül a mennyezetre egy megerősített keret segítségével ( a szállítás függvényében) vagy lánccal valamint kötéllel való felakasztás által történik. A lapok az oldalukon elhelyezett kapcsokkal vannak felerősítve. A kapcsok belső része a kábel átvezetéséhez van kialakítva. Figyelmeztetés: A fűtő-lemez teljesítőképessége maximum 30 fokig terjed, tehát nem képes ennél magasabb hőmérsékletre melegíteni a környezetet, és ezen át a levegőt. Keret Felfüggesztési pont Fűtőlap Lemezfelfüggeszt és

39 Szolgáltatás sugárzólapok 300 W W közötti csatlakozási értékkel, feszültség 230V 1800 W és 2400 W, feszültség 230/400V 2N 3000 W és 3600W, feszültség 230/400V 3N

40 Szabályzat Minden helyiség, ahová a lapokat beszerelték, külön- külön szabályozható. A nagyobb termek is részegységenként szabályozhatók. A helyiségek hőmérsékletének szabályozása termosztáttal( analóg vagy digitális), illetve időkapcsolóval történik. A kapcsolóeszközön keresztüli keringetés biztosítja az eszköz működését mindkét irányban. A szabályzóelemekhez előírás szerinti burkolat tartozik. (Különösen ipari felhasználás esetén a víz és a por ellen hasznos az erősebb burkolat.) A szabályzást egy központi program végezheti.

41 A kitűnő hősugárzás 5 kritériuma
Minden egyéb fűtési technikával összehasonlítva a hőveszteség 20 %-kal jobb eredményt mutat, a fűtési rendszer nagyobb dinamikája miatt. Hőszigetelt épületek Sugárzási erősség összhangban van a beépítési magassággal A sugárzó elemek horizontálisan is beszerelhetőek A homogén sugárzási mezők előállítása

42 A magashőmérsékletű fűtő-lapok referenciái
Prágai Galéria Vásárcsarnok Üzemcsarnok

43 Az alacsony hőmérsékletű fűtő-lapok referenciái
Éttermek Üzletek Irodák

44 Érezze jól magát mindenhol!


Letölteni ppt "Elektromos sugárzó födémlap"

Hasonló előadás


Google Hirdetések