Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Az időskorú emberek étkezési szokásai – lehetőségei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Az időskorú emberek étkezési szokásai – lehetőségei"— Előadás másolata:

1 „Az időskorú emberek étkezési szokásai – lehetőségei
Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány Miskolc, Eperjesi u. 5. Tel.: 06-20/ honlap: „Az időskorú emberek étkezési szokásai – lehetőségei klubszerű ellátás keretei között” Összeállította: Dr. Dobos László 3.KEMA Kuratórium elnöke Nyíregyháza 2011. február 04.

2 I. Előzmények, adatgyűjtés
Klubszerű ellátásban részesülő időskorúak étkezési szokásainak helyszíni megfigyelése (Miskolc Idősek Klubjai 5 helyszín, ~ 150 fő) Kiscsoportos beszélgetés: „étkezési-táplálkozási szokásokról” – „az egészségtudatos táplálkozásról” – a lehetőségekről (3.KEMA Információs Szolgáltató Iroda 12 fő munkatársa) Egyéni beszélgetés időskorú személyekkel táplálkozási-étkezési szokásairól-családon belül – klubokban (lásd 2.pont) Felmérés készítése írásban 50 fő bevonásával (3.KEMA önkénteseinek bevonásával)

3 II. Tapasztalatok összegezése – részbeni összehasonlítás a táplálkozás időskori követelményeivel (1.) Az egészségtudatos táplálkozás szükségességének megítélése időskorban: (50 fő – 100 %) a, Ismerik-e a táplálkozás egészségmegőrző szerepét: - teljes körűen: 38 fő 76 % - részben: fő 18 % - nem foglalkoznak vele: 4 fő 8 % A személyes beszélgetések megerősítették a felmérés arányait! b, Eleget tudnak-e tenni a napi ötszöri étkezésnek: - teljes körűen: fő 16 % - részben (3 főétkezés): 24 fő 48 % - egyáltalán nem: 18 fő 36 % A személyes beszélgetések több bizonytalanságot takartak.

4 II. Tapasztalatok összegezése – részbeni összehasonlítás a táplálkozás időskori követelményeivel (2.) c, A rendszeres táplálkozás elmaradásának okai: - anyagi okok (kevés nyugdíj): 23 fő 46 % - egyedüllét (nem főzök, terítek magamnak) 19 fő 38 % - „megszokás” (korábbi évek) 8 fő 16 % Egy-két szóbeli megjegyzés: (egyéni beszélgetések) - „egyedül nem esik jól enni!” - „a pénzünk csak ennyire elég” - „mindig is este ettem sokat”

5 Döntően – „sajnálattal” – az árak határozzák meg!
II. Tapasztalatok összegezése – részbeni összehasonlítás a táplálkozás időskori követelményeivel (3.) d, Táplálkozása során milyen jellegű ételek vannak túlsúlyban: (sorrendiség) - zsíros (sertés), nehéz ételek: 12 fő 24 % - tej, tejtermékek: 12 fő 24 % - tészták, tésztaféleségek: 8 fő 16 % - gyümölcsökből készített ételek: 6 fő 12 % - zöldségekből készített ételek: 3 fő 6 % - hal ételek: fő 4 % - szárnyas ételek: fő 14 % Döntően – „sajnálattal” – az árak határozzák meg!

6 II. Tapasztalatok összegezése – részbeni összehasonlítás a táplálkozás időskori követelményeivel (4.) e, Amit a vitaminokról tudni kell időskorban a táplálkozással kapcsolatban: A vitaminok ismertségi szintje időskorúak esetében: - „C” vitamin: fő 54 % - „D” vitamin: fő 28 % - „B1, B2, B6, B12” vitaminok: 9 fő 18 % Egyéni beszélgetés eredménye: - „Primőr zöldségekre, vitamindús gyümölcsökre kevés a nyugdíj” - „A gyógyszer olcsóbb jelenleg”

7 II. Tapasztalatok összegezése – részbeni összehasonlítás a táplálkozás időskori követelményeivel (5.) f, Folyadék fogyasztás naponta időskorúaknál: - 2,5 l folyadék,vagy azon felül: 11 fő 22 % - 2,0 l folyadék bevitel/nap: 23 fő 46 % - 1,5 l folyadék bevitel/nap: 7 fő 14 % - 1,0 l folyadék bevitel/nap: 9 fő 18 % Mennyiségét a napi tea fogyasztás és tejbevitel jelenti, kevésbé a levesek, egyéb folyadékok megléte vagy hiánya! Szóbeli beszélgetés: Az árak és egészségmegőrzés miatt egyre kevesebb az alkohol fogyasztás! Kivéve: hajléktalanok körében!

8 II. Tapasztalatok összegezése – részbeni összehasonlítás a táplálkozás időskori követelményeivel (6.) g, Fűszerek, fűszer jellegű növények fogyasztása időskorban (1-10 sorrendiség összegezése alapján): - só fogyasztás: 45 fő 1. helyre - ecet fogyasztása (ételekben): 42 fő 4. helyre - fokhagyma fogyasztás: 42 fő 5. helyre - hagyma fogyasztás: 44 fő 2. helyre - fekete retek: fő 7. helyre - paprika (piros): 43 fő 3. helyre - kakukkfű: fő 8. helyre - gyömbér: fő 10. helyre - oregano: fő 9. helyre - szemes és őrölt bors: 41 fő 6. helyre A szóbeli egyéni és kiscsoportos beszélgetések megerősítették: - előnyben a hagyományos fűszerek, - kevésbé ismert és árban is drágább fűszerek ritkán kerülnek a fogyasztásra,

9 III. A gyakorlatból ellesett néhány életmódbeli tanács idős emberek részére
- Undorral, erőltetve soha ne étkezzen az idős ember; - Nagyon fontos az étkezés kulturális-esztétikai feltételeinek biztosítása; - Az étkezőhelyiség tiszta-friss levegőt biztosítson; - Tegyük lehetővé az ételek díszítését (citrom,zöldség,stb.) – étvágyfokozó; - A túl hideg, túl forró étel károsíthatja a nyálkahártyát; - Az ötszöri (?) étkezésen belül egyszer fogyasszon az idős ember főtt ételt; - Az étkezések idején kerüljük a konfliktusokat, azok rendezését; - Fontos az étkezési idő betartása! - Alapvető tanács a szélsőségektől (bő étkezés, koplalás) való tartózkodás; A beszélgetések során gyűjtöttük össze az időskorúak tapasztalatait!

10 IV. Kitől kérnek? Kitől kapnak tanácsot az idősemberek az egészségtudatos táplálkozási szokásaikhoz?
- hagyományok „ápolása” – „apáról-fiúra” száll az étkezési szokás, - „barátok-jó szomszédok” tanácsai, szokásaiknak, tapasztalataiknak átvétele, - TV-rádió étkezési tanácsai, „mit együnk – mit ne együnk?” - háziorvos – gondozónő szakmai tanácsai, - „füves ember” (Bükkszentkereszt Gyuri bácsi) „patikája” – igen népszerű és gyakori az idősemberek konyhájában, - táplálkozással, tápanyagokkal kapcsolatos előadás (Prof. Dinya Zoltán előadásán 87 időskorú ellátott vett részt + 23 fő családból érkező időskorú) - napi, heti sajtó receptjei az egészséges táplálkozással kapcsolatban JÓ TANÁCSOK – LEHETŐSÉGEK – FELTÉTELEK!? A személyes és kiscsoportos beszélgetések során gyűjtöttük össze a leírtakat!

11 V. A 3.KEMA „jövőképe” az idősödő és időskorú emberek egészségtudatos étkezési szokásainak kialakításában - A megkezdett kutatás folytatása, kiszélesítése a prevenció érdekében: - 45 év – 54 év - 55 év – 64 év korosztályok - korcsoportjaira - 65 év – 74 év - 75 év – - A kutatási szempontok bővítése elsősorban a prevenció kialakítása érdekében: - főiskolákkal, egyetemekkel szakmai együttműködés kialakítása - témával foglalkozó kutató laboratóriumokkal együttműködés - hazai és nemzetközi tapasztalatok begyűjtése

12 V. A 3.KEMA „jövőképe” az idősödő és időskorú emberek egészségtudatos étkezési szokásainak kialakításában - A kutatási tapasztalatok tanulságainak, eredményeinek visszaigazolása az idősödő és idősemberek körébe: - műhely munka, - konferenciák, - egyéni tanácsadás, - leporellók, - olcsó és egészségtudatos receptek, étlapok összeállítása, terjesztése időskorúak körében és intézményeikben,

13 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "„Az időskorú emberek étkezési szokásai – lehetőségei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések