Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány 3526 Miskolc, Eperjesi u. 5. Tel.: 06-20/4312806 honlap:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány 3526 Miskolc, Eperjesi u. 5. Tel.: 06-20/4312806 honlap:"— Előadás másolata:

1 1 Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány 3526 Miskolc, Eperjesi u. 5. Tel.: 06-20/ honlap: „Az időskorú emberek étkezési szokásai – lehetőségei klubszerű ellátás keretei között” Összeállította: Dr. Dobos László 3.KEMA Kuratórium elnöke 3.KEMA Kuratórium elnökeNyíregyháza február 04.

2 2 I.Előzmények, adatgyűjtés 1.Klubszerű ellátásban részesülő időskorúak étkezési szokásainak helyszíni megfigyelése (Miskolc Idősek Klubjai 5 helyszín, ~ 150 fő) 2.Kiscsoportos beszélgetés: „étkezési-táplálkozási szokásokról” – „az egészségtudatos táplálkozásról” – a lehetőségekről (3.KEMA Információs Szolgáltató Iroda 12 fő munkatársa) 3.Egyéni beszélgetés időskorú személyekkel táplálkozási- étkezési szokásairól-családon belül – klubokban (lásd 2.pont) 4.Felmérés készítése írásban 50 fő bevonásával (3.KEMA önkénteseinek bevonásával)

3 3 II.Tapasztalatok összegezése – részbeni összehasonlítás a táplálkozás időskori követelményeivel (1.) 1.Az egészségtudatos táplálkozás szükségességének megítélése időskorban: (50 fő – 100 %) a, Ismerik-e a táplálkozás egészségmegőrző szerepét: - teljes körűen:38 fő76 % - részben: 8 fő18 % - nem foglalkoznak vele: 4 fő 8 % A személyes beszélgetések megerősítették a felmérés A személyes beszélgetések megerősítették a felmérés arányait! arányait! b, Eleget tudnak-e tenni a napi ötszöri étkezésnek: - teljes körűen: 8 fő16 % - részben (3 főétkezés):24 fő48 % - egyáltalán nem:18 fő36 % A személyes beszélgetések több bizonytalanságot takartak.

4 4 II. Tapasztalatok összegezése – részbeni összehasonlítás a táplálkozás időskori követelményeivel (2.) c, A rendszeres táplálkozás elmaradásának okai: - anyagi okok (kevés nyugdíj):23 fő46 % - egyedüllét (nem főzök, terítek magamnak)19 fő38 % - „megszokás” (korábbi évek) 8 fő16 % Egy-két szóbeli megjegyzés: (egyéni beszélgetések) Egy-két szóbeli megjegyzés: (egyéni beszélgetések) - „egyedül nem esik jól enni!” - „a pénzünk csak ennyire elég” - „mindig is este ettem sokat”

5 5 II. Tapasztalatok összegezése – részbeni összehasonlítás a táplálkozás időskori követelményeivel (3.) d, Táplálkozása során milyen jellegű ételek vannak túlsúlyban: (sorrendiség) túlsúlyban: (sorrendiség) - zsíros (sertés), nehéz ételek:12 fő24 % - tej, tejtermékek:12 fő24 % - tészták, tésztaféleségek: 8 fő16 % - gyümölcsökből készített ételek: 6 fő12 % - zöldségekből készített ételek: 3 fő 6 % - hal ételek: 2 fő 4 % - szárnyas ételek: 7 fő14 % Döntően – „sajnálattal” – az árak határozzák meg!

6 6 II. Tapasztalatok összegezése – részbeni összehasonlítás a táplálkozás időskori követelményeivel (4.) e, Amit a vitaminokról tudni kell időskorban a táplálkozással kapcsolatban: táplálkozással kapcsolatban: A vitaminok ismertségi szintje időskorúak esetében: A vitaminok ismertségi szintje időskorúak esetében: - „C” vitamin:27 fő54 % - „D” vitamin:14 fő28 % - „B1, B2, B6, B12” vitaminok: 9 fő18 % Egyéni beszélgetés eredménye: - „Primőr zöldségekre, vitamindús gyümölcsökre kevés a nyugdíj” nyugdíj” - „A gyógyszer olcsóbb jelenleg” - „A gyógyszer olcsóbb jelenleg”

7 7 II. Tapasztalatok összegezése – részbeni összehasonlítás a táplálkozás időskori követelményeivel (5.) f, Folyadék fogyasztás naponta időskorúaknál: - 2,5 l folyadék,vagy azon felül:11 fő22 % - 2,0 l folyadék bevitel/nap:23 fő46 % - 1,5 l folyadék bevitel/nap: 7 fő14 % - 1,0 l folyadék bevitel/nap: 9 fő18 % Mennyiségét a napi tea fogyasztás és tejbevitel jelenti, kevésbé a levesek, egyéb folyadékok megléte vagy hiánya! Szóbeli beszélgetés: Az árak és egészségmegőrzés miatt egyre kevesebb az alkohol fogyasztás! Kivéve: hajléktalanok körében!

8 8 II. Tapasztalatok összegezése – részbeni összehasonlítás a táplálkozás időskori követelményeivel (6.) g, Fűszerek, fűszer jellegű növények fogyasztása időskorban (1-10 sorrendiség összegezése alapján): - só fogyasztás:45 fő 1. helyre - ecet fogyasztása (ételekben):42 fő 4. helyre - fokhagyma fogyasztás:42 fő 5. helyre - hagyma fogyasztás:44 fő 2. helyre - fekete retek:34 fő 7. helyre - paprika (piros):43 fő 3. helyre - kakukkfű:22 fő 8. helyre - gyömbér: 9 fő10. helyre - oregano:14 fő 9. helyre - szemes és őrölt bors:41 fő 6. helyre A szóbeli egyéni és kiscsoportos beszélgetések megerősítették: - előnyben a hagyományos fűszerek, - kevésbé ismert és árban is drágább fűszerek ritkán kerülnek a fogyasztásra, kerülnek a fogyasztásra,

9 9 III. A gyakorlatból ellesett néhány életmódbeli tanács idős emberek részére - Undorral, erőltetve soha ne étkezzen az idős ember; - Nagyon fontos az étkezés kulturális-esztétikai feltételeinek biztosítása; biztosítása; - Az étkezőhelyiség tiszta-friss levegőt biztosítson; - Tegyük lehetővé az ételek díszítését (citrom,zöldség,stb.) – étvágyfokozó; étvágyfokozó; - A túl hideg, túl forró étel károsíthatja a nyálkahártyát; - Az ötszöri (?) étkezésen belül egyszer fogyasszon az idős ember főtt ételt; ember főtt ételt; - Az étkezések idején kerüljük a konfliktusokat, azok rendezését; - Fontos az étkezési idő betartása! - Alapvető tanács a szélsőségektől (bő étkezés, koplalás) való tartózkodás; tartózkodás; A beszélgetések során gyűjtöttük össze az időskorúak tapasztalatait!

10 10 IV. Kitől kérnek? Kitől kapnak tanácsot az idősemberek az egészségtudatos táplálkozási szokásaikhoz? - hagyományok „ápolása” – „apáról-fiúra” száll az étkezési szokás, - hagyományok „ápolása” – „apáról-fiúra” száll az étkezési szokás, - „barátok-jó szomszédok” tanácsai, szokásaiknak, - „barátok-jó szomszédok” tanácsai, szokásaiknak, tapasztalataiknak átvétele, tapasztalataiknak átvétele, - TV-rádió étkezési tanácsai, „mit együnk – mit ne együnk?” - TV-rádió étkezési tanácsai, „mit együnk – mit ne együnk?” - háziorvos – gondozónő szakmai tanácsai, - háziorvos – gondozónő szakmai tanácsai, - „füves ember” (Bükkszentkereszt Gyuri bácsi) „patikája” – igen - „füves ember” (Bükkszentkereszt Gyuri bácsi) „patikája” – igen népszerű és gyakori az idősemberek konyhájában, népszerű és gyakori az idősemberek konyhájában, - táplálkozással, tápanyagokkal kapcsolatos előadás (Prof. Dinya - táplálkozással, tápanyagokkal kapcsolatos előadás (Prof. Dinya Zoltán előadásán 87 időskorú ellátott vett részt + 23 fő családból Zoltán előadásán 87 időskorú ellátott vett részt + 23 fő családból érkező időskorú) érkező időskorú) - napi, heti sajtó receptjei az egészséges táplálkozással - napi, heti sajtó receptjei az egészséges táplálkozással kapcsolatban kapcsolatban JÓ TANÁCSOK – LEHETŐSÉGEK – FELTÉTELEK!? A személyes és kiscsoportos beszélgetések során gyűjtöttük össze a leírtakat!

11 11 V. A 3.KEMA „jövőképe” az idősödő és időskorú emberek egészségtudatos étkezési szokásainak kialakításában - A megkezdett kutatás folytatása, kiszélesítése a prevenció érdekében: prevenció érdekében: - 45 év – 54 év - 45 év – 54 év - 55 év – 64 évkorosztályok - korcsoportjaira - 55 év – 64 évkorosztályok - korcsoportjaira - 65 év – 74 év - 65 év – 74 év - 75 év – - 75 év – - A kutatási szempontok bővítése elsősorban a prevenció kialakítása érdekében: kialakítása érdekében: - főiskolákkal, egyetemekkel szakmai együttműködés kialakítása kialakítása - témával foglalkozó kutató laboratóriumokkal együttműködés együttműködés - hazai és nemzetközi tapasztalatok begyűjtése

12 12 V. A 3.KEMA „jövőképe” az idősödő és időskorú emberek egészségtudatos étkezési szokásainak kialakításában - A kutatási tapasztalatok tanulságainak, eredményeinek visszaigazolása az idősödő és idősemberek körébe: visszaigazolása az idősödő és idősemberek körébe: - műhely munka, - műhely munka, - konferenciák, - konferenciák, - egyéni tanácsadás, - egyéni tanácsadás, - leporellók, - leporellók, - olcsó és egészségtudatos receptek, étlapok - olcsó és egészségtudatos receptek, étlapok összeállítása, terjesztése időskorúak körében és összeállítása, terjesztése időskorúak körében és intézményeikben, intézményeikben,

13 13 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ MEGTISZTELŐFIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "1 Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány 3526 Miskolc, Eperjesi u. 5. Tel.: 06-20/4312806 honlap:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések