Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Közös boldogulásunk álljon az első helyen…” Önsegítés az Anonim Alkoholisták programjában Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns Illyefalva, 2011. május.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Közös boldogulásunk álljon az első helyen…” Önsegítés az Anonim Alkoholisták programjában Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns Illyefalva, 2011. május."— Előadás másolata:

1 „Közös boldogulásunk álljon az első helyen…” Önsegítés az Anonim Alkoholisták programjában Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns Illyefalva, 2011. május 28.

2

3

4 4

5

6 6 Közkeletű tévképzetek az alkoholizmusról „Ebben az országban mindenki iszik”. „Ez csak akaraterő kérdése”. Nekem volt egy …..-m, aki minden reggel megivott … felest, napközben meg … liter bort, de soha senki nem látta részegen, és … évig élt. Akkor ő most alkoholista? Két év absztinencia után gyógyultnak tekinthető, és megpróbálkozhat az ivással. Az lesz majd a valódi gyógyulás, ha meg tud inni egy pohár bort.

7 Az alkoholfogyasztás gyakorisága Magyarországon FérfiakNők Naponta iszik 21.72.9 Hetente többször iszik 9.51.3 Hétvégén iszik 11.13.5 Havonta 1-2 alkalommal iszik 35.345.2 Soha nem fogyaszt alkoholt 22.447.1

8 nincs könnyű mérsékelt erős Alacsony Kockázatú ivó nincs kicsi mérsékelt súlyos Kockázati ivó probléma-ivófüggő Alkoholhasználat Alkoholprobléma (Fleming 1995)

9 E. Goffman: A titok típusai Stratégiai titok: a csoport azért rejti el, hogy nehogy ellene felhasználják azt Belső titok : ennek a birtoklása jelzi, hogy valamely csoporthoz tartozik az egyén Sötét titok: aminek feltárása/kiderülése az adott személy „homlokzatának” összeomlását vonja maga után (társadalmi öngyilkosság)

10 A „naiv” modell Kezelés Szerhasználó paciens Absztinens paciens

11 Az ideális felépülési modell Szerhasználó paciens kórházi kezelés rehabilitációfélutas program utógondozás A.A. vagy N.A.

12 A jellemző „modell” kórházi kezelés bentlakásos rehabilitáció Félutas program utógondozás AA vagy NA

13 A hatékony modell kórház rehabilitáció Félutas program Utógon -dozás AA, NA

14 Az alkoholizmus betegségfelfogása PrimérKrónikusProgresszívHalálos Gyógyíthatatlan, de kezelhető és tünetmentesen tartható A tagadás betegsége A magány betegsége Családi betegség, vagyis Megbetegíti a környezetet is

15

16 Az alkoholbetegség progressziója

17 Az önsegítésről Önsegítésről akkor beszélünk, ha az egyén olyan cselekvéseket hajt végre, amelyek a saját szellemi, lelki és szociális állapotára nézve építő jellegűek, pozitív, előrehaladó irányt, fejlődést jelentenek a számára.

18 „Olyan kis és nagy csoportos struktúrában megvalósuló együttműködési formák sokasága, melyekben rendszerint hasonló személyes problémákkal küszködő emberek szerveződnek azért a közös célért, hogy közös igényüket kölcsönös egymásnak nyújtott segítés révén kielégítsék, és olyan változást hozzanak létre magukban, és/ vagy környezetükben, amely által az addig megoldatlan problémájuk megoldódik. Az ilyen csoportok kezdeményezői és tagjai felismerték, hogy szükségleteiket nem tudják sem önerőből, sem a meglévő humán szervezetek, szociális intézmények révén kielégíteni."

19 Dr. Buda Béla Az önsegítés lényege az érintettek kezdeményezésére kialakuló sorstársi összefogás valamilyen azonos vagy közös, lényegében megváltoztathatatlan bajban, problémában, melynek jegyében kis létszámú csoportok rendszeresen összejönnek gondjaik megbeszélésére, s ha lehet, enyhítésére. A csoport-formáció típusos tevékenysége a beszélgetés, a csoportos kapcsolati háló és egymás támogatása. (…) Az önsegítő csoportok hatása az önértékelésre, a megküzdési képességre, a hangulati állapotra és az aktivitásra meglepően jelentős, felülmúlja az eddig ismert szervezeti segítés hatásfokát.

20 Jellemzői: „Single issue” jelleg IngyenességÖnszervezés Hierarchiamentesség, informális jelleg Demokratikus irányítás Nyitott, befogadó szemlélet Élmény- és sorsközösség Közös célok

21 Anonim Alkoholisták Névtelen Alkoholisták Alcoholics Anonymous A.A.

22 Dr. Bob és Bill W.

23 Az Anonim Alkoholisták jelvénye

24 Az Anonim Alkoholisták meghatározása Az Anonim Alkoholisták olyan férfiak és nők közössége, akik megosztják egymással tapasztalataikat, erejüket és reményüket, azért, hogy megoldhassák közös problémájukat, és segíthessenek másoknak felépülni az alkoholizmusból. A tagság egyetlen feltétele az ivással való felhagyás vágya. Az A.A. tagság nem jár illetékkel vagy díjjal, mi önellátók vagyunk saját hozzájárulásainkból. Az A.A. nem szövetkezik semmiféle szektával, felekezettel, szervezettel vagy intézménnyel, nem politizál; nem kíván semmiféle vitába bocsátkozni, nem támogat, és nem ellenez semmilyen ügyet. Elsődleges célunk józannak maradni, és segíteni más alkoholisták józanodását.

25 Mit kínál az A.A.?  reményt  a józan élet, a változás lehetőségét  a „ne igyál!” parancsa helyett pozitív felépülési programot  közösségi tapasztalatot a józanságban  kemény szeretetet  elfogadást, támogatást  csoportszolidaritást, törődést, figyelmet  mások segítésének lehetőségét

26 Mit kínál az A.A.?  az önhatékonyság növelését  a megküzdési képesség növelését  a felépülés közös nyelvét, a józan beszédkódot  a személyes narratíva megalkotásának lehetőségét  a személyes paradigmaváltás lehetőségét  nyertes-nyertes életpozíciót  spirituális ébredést

27 Mit nem tesz az A.A.? Nem kezdeményezi az alkoholista gyógyulását Nem toboroz tagokat Nem kezdeményez vagy támogat kutatásokat Nem vezet jelenléti ívet vagy kórtörténetet Nem csatlakozik szociális intézmények „tanácsaihoz” Nem követi vagy befolyásolja tagjait Nem készít orvosi diagnózist vagy prognózist Nem nyújt elvonási vagy ápolási szolgáltatásokat, kórházi ellátást, orvosi vagy pszichiátriai kezelést Nem nyújt vallási szolgáltatásokat Nem biztosít lakást, élelmet, ruházatot, állást, pénzt vagy más szociális juttatásokat Nem nyújt háztartási vagy szakmai tanácsokat Nem fogad el pénzt szolgálataiért, vagy más juttatást nem-AA forrásokból Nem ad ajánlólevelet bíróságoknak, ügyvédeknek, társadalmi szerveknek, munkaadóknak stb.

28 Az A.A. szemléletmódja  Nem keresi az alkoholizmus okait.  A függő személyiség és kapcsolatrendszer változását javasolja és segíti.  Jelen és jövő-orientált, „Itt és most”, „Csak a mai nap”  Edukatív, és probléma-megoldó.  „Trial and error”, „best practice” alapú.  Spirituális, nem vallásos program.  Nem az alkohol ellen, hanem a józanság, a felépülés mellett van.

29 Az A.A. hatótényezői  hitelesség, élményazonosság, modellhatás („nekem is sikerülhet”)  névtelenség (X. vagyok, alkoholista)  sorsközösségi támogatás  a józanság szabadsága (ajánlások, nem utasítások)  az egyéni szabadság és a közösségi felelősség hatékony ötvözete  A választás, a döntés lehetősége és felelőssége  Közösségi értékek  Szolgálat

30 Az A.A. módszerei  Megosztás a gyűléseken  A 12 lépéses felépülési program gyakorlása  Szponzorálás  Segítő kapcsolati háló működtetése  Szolgálat  Üzenetátadás  Ima, meditáció, napi leltár

31 Az A.A. 5 ajánlása 1. Ne igyál! 2. Járj rendszeresen gyűlésekre. 3. Legyen szponzorod. 4. Dolgozz a lépéseken. 5. Tégy a közösségért.

32 Az Anonim Alkoholista narratíva  Kóros ivás  Elszigetelődés  Mélypont  Kísérletezés (a megoldás keresése)  Csatlakozás az A.A.-hoz  Felépülés és „józan élet”  Hála  Kulturális történet-modell: A tékozló fiú hazatérése  Magyarázat: Betegség  Kezelés: Növekvő alázat, azonosulás más alkoholistákkal, beilleszkedés a közösségbe  Erkölcsi ítélet: nem bűnös, hanem egy betegség áldozata  A „Gonosz”: az egyén kevélysége (hübrisz)  A „Jó”: közösség

33 Rembrandt 1669

34 A.A. irodalmak magyarul 1. Nagykönyv 2. 12 lépés, 12 hagyomány 3. Eljutottunk a hitre 4. Józan élet 5. Bill így látja 6. „Add tovább” 7. Az A.A. felnőtt korba lép

35

36 Elérhetőségek A.A. – Anonim Alkoholisták Telefon: (+36) 1 / 251-00-51 Postacím:1536 Budapest, Pf. 258 E-mail: info@anonimalkoholistak.hu Internet: www.anonimalkoholistak.huinfo@anonimalkoholistak.huwww.anonimalkoholistak.hu

37 Köszönöm a figyelmet! Nagy Zsolt www.addiktologus.hu www.iriszklub.hu nagyzsolt60@gmail.com


Letölteni ppt "„Közös boldogulásunk álljon az első helyen…” Önsegítés az Anonim Alkoholisták programjában Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns Illyefalva, 2011. május."

Hasonló előadás


Google Hirdetések