Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bűncselekmények médiaképe 2012 legnézettebb hírműsoraiban ( feltáró tartalomelemzés főbb eredményei) Baranyai Eszter Műsorelemző munkatárs NMHH Műsorelemző.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bűncselekmények médiaképe 2012 legnézettebb hírműsoraiban ( feltáró tartalomelemzés főbb eredményei) Baranyai Eszter Műsorelemző munkatárs NMHH Műsorelemző."— Előadás másolata:

1 Bűncselekmények médiaképe 2012 legnézettebb hírműsoraiban ( feltáró tartalomelemzés főbb eredményei) Baranyai Eszter Műsorelemző munkatárs NMHH Műsorelemző osztály 2013. szeptember 27.

2 2 20 % Az Mttv. 38. § (1) bekezdése rendelkezik a bűnügyi, ezen belül a demokratikus tájékoztatást nem szolgáló hírek műsoridőre vetített arányáról: a kategóriába tartozó híranyag éves szinten a hírműsor időtartamának 20 % -át nem érheti el. A Műsorelemző osztály havi rendszerességgel vizsgálja a hírműsorokban a „bűnügyi tematikájú híranyag vagy tudósítások megjelenését” A bűncselekmény fogalmának meghatározásakor a Büntető Törvénykönyv (Btk.) rendelkezését vették alapul: „Btk. 10. § (1) Bűncselekmény az a szándékosan vagy – ha a törvény a gondatlan elkövetését is bünteti – gondatlanságból elkövetett cselekmény, amely veszélyes a társadalomra, és amelyre a törvény büntetés kiszabását rendeli. (2) Társadalomra veszélyes cselekmény az a tevékenység vagy mulasztás, amely a Magyar Köztársaság állami, társadalmi vagy gazdasági rendjét, az állampolgárok személyét vagy jogait sérti vagy veszélyezteti.” A Médiatanács határozatban (1038/2011. (VII. 19.)) definiálta azon beszámolók körét, melyek a demokratikus közvéleményt szolgálják, így a következők nem képezték a vizsgálat tárgyát: - a hivatalos, közfeladatot ellátó személy által vagy ellen elkövetett bűntettek, - terrorcselekmények, - etnikai alapú bűncselekmények, - a szociális indíttatású bűncselekmények egyes fajtái (melyek a társadalmon belül meglévő feszültségekre hívják fel a figyelmet).

3 3 A bűncselekményekről szóló műsoregységek aránya a hírműsorokban a műsoridő arányában (%) forrás: NMHH Műsorelemző osztály

4 4 A bűnügyi beszámolók alapstatisztikája a hírműsorokban forrás: NMHH Műsorelemző osztály bűncselekményekről szóló műsoregységek

5 5 A hírekben prezentált témák,kereslete’ és,kínálata’ közti eltérés forrás: NMHH-IPSOS

6 6 A bűncselekmények típusa a hírműsorokban forrás: NMHH Műsorelemző osztályforrás: KSH Regisztrált bűncselekmények aránya főcsoportok szerint (2012)

7 7 A bűncselekmények időpontja a büntetés-végrehajtás folyamatában és jogi következménye forrás: NMHH Műsorelemző osztály

8 8 A bemutatott bűncselekmények megjelenítésének mértéke forrás: NMHH Műsorelemző osztály

9 9 Fokozott érzelmi hatást kiváltó, szenzációhajhász elemek I. Képi: - erőszakos jelenetek, sokkoló képek - filmszerűen megkomponált drámai hangvételű bejátszások, -utalás a csatorna internetes oldalára, bulvárműsorára -lassítás, ismétlés, kiemelés valamilyen animációs technikával. mobiltelefonon készült, amatőr felvételek az akcióról, az elfogás képeit többször ismételték „Az akciót egy néző felvette az ablakából, mindjárt mutatjuk a képeket”

10 10 Fokozott érzelmi hatást kiváltó, szenzációhajhász elemek I. animáció balesetre, ámokfutásra „A gyilkos kés a rugósbicska” sérülések közelről, sebesült ember képe, áldozat bemutatása: mosolyog a hír felolvasása közben vidám hangvétel, hangján, a gesztusokon és arcán látni, hogy humorosnak vélik a hírt bejátszás a csatorna bulvárműsorából

11 11 Szöveges: - felhívás: „hamarosan következik”, „megdöbbentő képsorok” - erős emocionális töltetű kifejezések - (túlságosan) részletező, realisztikus leírás: „bugyborékolt a vér a szájából” „nem kímélte, ott vágta, ahol érte” „szitává lőtték” „ájulásig verték” „halálra kaszabolta” „vérbe fagyva találták”„eszik a húsából” „itt darabolta föl”„összevagdosta” „agyonszurkálta”„átvágta barátja torkát”„szíven szúrta” „mészárlásra emlékeztet” „akciófilm jelenet a körúton”„összeszurkálta feleségét”„vérfürdő” „véres tombolás az étteremben” „vértől eltorzult arc”„hidegvérrel, kivégzésszerűen meggyilkolta” ?? ? „nem lát az agyonvert tanár” ? „Elkapták a kórházi szarkát.” Fokozott érzelmi hatást kiváltó, szenzációhajhász elemek II. szúrás agyonverés kivégzés mészárlás kaszabolás darabolás emberölés elkövető darabolós machétés kaszabolós bozótvágós kézigránátos teszkós lövöldöző családirtó

12 12 A bűncselekmények erőszak-ábrázolásának intenzitása forrás: NMHH Műsorelemző osztály

13 13 A bűncselekménnyel összefüggésbe hozott károkozás típusa forrás: NMHH Műsorelemző osztály

14 14 A beszédidő megoszlása az interjúalanyok szerint (%) forrás: NMHH Műsorelemző osztály

15 15 Filmbejátszáson vagy állóképen megjelenített tartalmak időbeli megoszlása (%) forrás: NMHH Műsorelemző osztály

16 16 Főszerkesztők Fóruma - ÖNSZABÁLYOZÓ ETIKAI IRÁNYELVEK (részlet) Budapest, 2012. január 18. Sokkoló tartalmak Kerülendő a közönség öncélú sokkolása, történjen az szöveges, képi vagy hangos eszközökkel. Amennyiben egy adott információ közvetítése megoldhatatlan ilyen tartalmak közlése nélkül, közvetlenül az adott tartalom előtt fel kell hívni a közönség figyelmét az elkövetkezőkre. Figyelemmel kell lenni arra is, hogy a fiatal vagy bármilyen más okból érzékeny közönség számára nem csupán a könnyen felismerhetően durva vagy szexuális jellegű tartalomrészletek lehetnek kellemetlenek, sokkolóak, hanem olyanok is, amelyek ezeknél nehezebben kategorizálhatók. Ennek megfelelően a fenti szabályok vonatkoznak például az emberek vagy embercsoportok számára sértő, megalázó tartalmakra, az extrém félelemérzetet kiváltó tartalmakra. Budapest, 2012. január 18. Sokkoló tartalmak Kerülendő a közönség öncélú sokkolása, történjen az szöveges, képi vagy hangos eszközökkel. Amennyiben egy adott információ közvetítése megoldhatatlan ilyen tartalmak közlése nélkül, közvetlenül az adott tartalom előtt fel kell hívni a közönség figyelmét az elkövetkezőkre. Figyelemmel kell lenni arra is, hogy a fiatal vagy bármilyen más okból érzékeny közönség számára nem csupán a könnyen felismerhetően durva vagy szexuális jellegű tartalomrészletek lehetnek kellemetlenek, sokkolóak, hanem olyanok is, amelyek ezeknél nehezebben kategorizálhatók. Ennek megfelelően a fenti szabályok vonatkoznak például az emberek vagy embercsoportok számára sértő, megalázó tartalmakra, az extrém félelemérzetet kiváltó tartalmakra. Budapest, 2012. január 18.

17 17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Bűncselekmények médiaképe 2012 legnézettebb hírműsoraiban ( feltáró tartalomelemzés főbb eredményei) Baranyai Eszter Műsorelemző munkatárs NMHH Műsorelemző."

Hasonló előadás


Google Hirdetések