Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája"— Előadás másolata:

1 A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája
Jagasics Béla vezető főtanácsos civil referens Fővárosi Civil Iroda

2 2005, Civil Nyilatkozat Fő elvei: Partnerség. Participáció.
Transzparencia.

3 2005, Civil Nyilatkozat „Budapest Főváros Közgyűlése
- abban a meggyőződésében, hogy a civil szervezetek hatékonyan tudják képviselni a fővárosi polgárok csoportjainak sokszínű, sokszor egymásnak ellentmondó érdekeit – kinyilvánítja, hogy a fővárosi civil szervezetekkel való együttműködését kiszámítható és intézményes alapokra helyezi, az eddiginél szervezettebbé, rendszeresebbé teszi, szélesíti.”

4 2005, Civil Nyilatkozat A civil szervezetekben megnyilvánuló lakossági aktivitás, társadalmi szolidaritás, az önkéntes munkát végző emberek tudása, tapasztalata, lokálpatrióta elkötelezettsége és felelősségérzete nélkülözhetetlen Budapest életében. A fővárosi - és kerületi - önkormányzati képviselők, tisztségviselők és testületek a helyi közhatalom megtestesítői, de nem kizárólagos letéteményesei. A választott önkormányzati testületek és döntéshozók a civil szervezetekkel való együttműködésben több információ birtokában, nagyobb társadalmi egyetértést élvezve tudják meghozni a fővárosi polgárok érdekeit szolgáló döntéseket, ellenőrizni a döntések végrehajtását, és lemérni azok hatását, lehetőséget adva a közvetlen demokrácia érvényesülésének, biztosítva az önkormányzat(ok) működésének fokozottabb társadalmi ellenőrzését. A Fővárosi Önkormányzat számít arra, hogy az együttműködés szilárd alapokra helyezésével saját önkormányzati feladatellátásának, működésének hatékonyságát is javítani tudja.

5 2005, Civil Nyilatkozat A Fővárosi Önkormányzat részvételi jogokat biztosít a civil szervezetek számára döntéseinek előkészítésében. Lehetőséget teremt civil kezdeményezések megjelenésére a főváros jogalkotási terveiben és döntéseiben. Nyitott tájékozódási lehetőséget biztosít és tájékoztatási kötelezettséget vállal. Intézményes lehetőséget biztosít a tárgyalt napirendekhez kötődő civil javaslatoknak a képviselőkhöz történő eljuttatására.

6 2005, Civil Nyilatkozat Az önkormányzati közfeladatok ellátásában szabályozott lehetőséget biztosít a civil közreműködésre. Törekszik egy olyan fórum létrehozására, amely a civil szervezetek általános érdekeinek megjelenítését képes legitim módon szolgálni, és színterét adhatja az önkormányzat és a civil szféra közötti folyamatos párbeszédnek. A célok megvalósítása érdekében létrehozta a Fővárosi Civil Irodát. - A Fővárosi Önkormányzat civil szervezetekre irányuló támogatási rendszerének alapelvei.

7 Fővárosi Civil Iroda Civil adatbázis.
Szolgáltatások civil szervezeteknek. Honlap. Elektronikus hírlevél.

8 Tervek 1. Civil adatbázis: nyilvánossá tétel, hivatali jogosultságok kiadása. Honlap: önálló Civil Portál. Elektronikus hírlevél: kb. kéthetenkénti kibocsátás, jelenleg mintegy címmel rendelkezünk.

9 Tervek 2. Önkormányzati „civil” rendelet: egységes pályázati eljárási és nyilvántartási rendszer, civil díj alapítása. Szakmai partnerség: együttműködés a kerületi civil referensek közösségével.

10 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Elérhetőségeink: Fővárosi Civil Iroda 1052 Budapest, Bárczy István u. 1-3. Tel.: , tel./fax: / Civil Oldal


Letölteni ppt "A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája"

Hasonló előadás


Google Hirdetések