Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája Jagasics Béla vezető főtanácsos civil referens Fővárosi Civil Iroda.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája Jagasics Béla vezető főtanácsos civil referens Fővárosi Civil Iroda."— Előadás másolata:

1 A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája Jagasics Béla vezető főtanácsos civil referens Fővárosi Civil Iroda

2 2005, Civil Nyilatkozat Fő elvei:  Partnerség.  Participáció.  Transzparencia.

3 2005, Civil Nyilatkozat „Budapest Főváros Közgyűlése - abban a meggyőződésében, hogy a civil szervezetek hatékonyan tudják képviselni a fővárosi polgárok csoportjainak sokszínű, sokszor egymásnak ellentmondó érdekeit – kinyilvánítja, hogy a fővárosi civil szervezetekkel való együttműködését kiszámítható és intézményes alapokra helyezi, az eddiginél szervezettebbé, rendszeresebbé teszi, szélesíti.”

4 2005, Civil Nyilatkozat - A civil szervezetekben megnyilvánuló lakossági aktivitás, társadalmi szolidaritás, az önkéntes munkát végző emberek tudása, tapasztalata, lokálpatrióta elkötelezettsége és felelősségérzete nélkülözhetetlen Budapest életében. - A fővárosi - és kerületi - önkormányzati képviselők, tisztségviselők és testületek a helyi közhatalom megtestesítői, de nem kizárólagos letéteményesei. - A választott önkormányzati testületek és döntéshozók a civil szervezetekkel való együttműködésben több információ birtokában, nagyobb társadalmi egyetértést élvezve tudják meghozni a fővárosi polgárok érdekeit szolgáló döntéseket, ellenőrizni a döntések végrehajtását, és lemérni azok hatását, lehetőséget adva a közvetlen demokrácia érvényesülésének, biztosítva az önkormányzat(ok) működésének fokozottabb társadalmi ellenőrzését. - A Fővárosi Önkormányzat számít arra, hogy az együttműködés szilárd alapokra helyezésével saját önkormányzati feladatellátásának, működésének hatékonyságát is javítani tudja.

5 2005, Civil Nyilatkozat - A Fővárosi Önkormányzat részvételi jogokat biztosít a civil szervezetek számára döntéseinek előkészítésében. - Lehetőséget teremt civil kezdeményezések megjelenésére a főváros jogalkotási terveiben és döntéseiben. - Nyitott tájékozódási lehetőséget biztosít és tájékoztatási kötelezettséget vállal. - Intézményes lehetőséget biztosít a tárgyalt napirendekhez kötődő civil javaslatoknak a képviselőkhöz történő eljuttatására.

6 2005, Civil Nyilatkozat - Az önkormányzati közfeladatok ellátásában szabályozott lehetőséget biztosít a civil közreműködésre. - Törekszik egy olyan fórum létrehozására, amely a civil szervezetek általános érdekeinek megjelenítését képes legitim módon szolgálni, és színterét adhatja az önkormányzat és a civil szféra közötti folyamatos párbeszédnek. - A célok megvalósítása érdekében létrehozta a Fővárosi Civil Irodát. - A Fővárosi Önkormányzat civil szervezetekre irányuló támogatási rendszerének alapelvei.

7 Fővárosi Civil Iroda Civil adatbázis. Szolgáltatások civil szervezeteknek. Honlap. Elektronikus hírlevél.

8 Tervek 1. - Civil adatbázis: nyilvánossá tétel, hivatali jogosultságok kiadása. - Honlap: önálló Civil Portál. - Elektronikus hírlevél: kb. kéthetenkénti kibocsátás, jelenleg mintegy 3.000 e-mailcímmel rendelkezünk.

9 Tervek 2. - Önkormányzati „civil” rendelet: egységes pályázati eljárási és nyilvántartási rendszer, civil díj alapítása. - Szakmai partnerség: együttműködés a kerületi civil referensek közösségével.

10 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Elérhetőségeink: Fővárosi Civil Iroda 1052 Budapest, Bárczy István u. 1-3. Tel.: 327-1211, tel./fax: 327-1216 E-mail: jagasicsb@budapest.hujagasicsb@budapest.hu www.budapest.huwww.budapest.hu / Civil Oldal


Letölteni ppt "A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája Jagasics Béla vezető főtanácsos civil referens Fővárosi Civil Iroda."

Hasonló előadás


Google Hirdetések